Büyük kadro kısa gidon boğazı!

Tepki
169
İsim
Mustafa Z. YILDIZ
Bisiklet
Specialized
Merhabalar,
2005 yılında MTB ile başlayan bisiklet sevdam, evlenip çoluk çocuğa karışınca 3-4 yıl kadar sekteye uğrasa da, yeniden nifak tohumlarını eken enerjik arkadaşlarım tarafından gaza getirildim ve tekrar yollardayım. İlk bisikletim Kron XC 1000'i severek kullandım ve yakınlarda çerez parasına birine verdim. Uzun yıllar İstanbul'da yaşadım ve son iki yıldır Sakarya'dayım. Fazla araştırmadan Sakarya'dan bir yol bisikleti aldım. Boyuma uygun yol bisikleti kadrosu 48-49 iken, "bu sana olur olur, al bunu"..dediler, ellerindeki en küçük kadru buydu ve 4300 TL'ye Lapierre Sensium 200 Full Karbon 105 setli bir yol bisikleti aldım. Kron'dan sonra konforlu bir uçak gibi geldi! Kadrosu oldukça şık, akışı çok güzel, sürüşü kekyifli. Fakat bisiklet bana bariz büyük. Sırt ağrısı yapıyor uzun sürüşlerde. Araştırdıkça çok tavsiye edilmese de gidon boğazını kısaltıp deneyebileceğim kanaatine vardım. Şu anda üzerinde 100 mm Ritchey 4-axis 6 derece boğaz var. Bunu 60 mm yapmayı düşünüyorum. Kendime uygun kadro almayı tercih ederim elbette ama bir atımlık barutumuzu harcadık. Eldekini satışa koydum ama belli ki bu işten çok zarar edeceğim. Soracağım o dur ki, gidon boğazı ile bu işi kurtarabilir miyim? Yoksa giden gitti can cazım, bisikletini sat ve boyuna gore al! mı dersiniz...Hasbelkadar aynı kadronun küçüğünü almış ve büyütmek isteyen arkadaşlarla seve seve takas edebilirim..
Selamlar..

Scudo

Haluk Eke

Daimi Üye
Tepki
1.287
İsim
Haluk Eke
Başlangıç
1956—57
Bisiklet
Specialized
Yapabilirsiniz. Ben şu anda 70mm'lik gidon boğazı kullanıyorum. Ancak iki nokta var kabullenmeniz gereken: 1. Gidon daha az stabil oluyor, 2. Biraz alışılmış estetiğe uymuyor o kadar kısa gidon boğazı. Eğer pay varsa selenizi de 1-2 cm öne alabilirsiniz. Bu durumda toplamda 5-6 cm daha kazanırsınız ki, bu da önemli bir fark yaratır.

Ama unutmayın ki, bunları yaptığınızda siz bisikletinizin ideal kullanım geometrisini de değiştiriyorsunuz ve yeni uyumsuzluklar yaratmış oluyorsunuz. Örneğin kadronuz büyük olduğu için ön boru uzunluğu da size göre fazla uzun olacaktır. Sele borusunu alçak tutarak pedal-sele mesafesini kendinize uygun ayarlamak zorunda olduğunuz için bu defa gidon selenize göre yüksekte kalacaktır. Dolayısıyla oturuş pozisyonunuzla da idealden uzaklaşacaksınız.

Ama bütün bu kaygılar bütçe ile ilgili tabi. Bütçenizi kısıtlıysa önerdiğim şekilde bisikletinizi kendinize yatkın hale getirin derim. Ama eğer aradaki kaybı göze alırsanız en iyisi kendi boy ve ölçülerinize göre başka bir bisiklet edinmek. Biraz daha ileri gidip bike-fit yaptırmanız da mümkün tabi :)

Keyifli sürüşler...

celikkadro

Daimi Üye
Tepki
350
İsim
Tayfun
Arkadasimiz yuksek ihtimal kadro boyu sorununu cozmustur.

"Bildigim kadari" ile cevap vereyim. Gidon bogazini degistirerek sele ile gidon arasindaki mesafeyi bir parca arttirip azaltmak mumkun. Okuduklarimdan ogrendiklerime gore, gidon bogazini cok kisaltmak, bisiklet+surucunun agirlik merkezini arkaya goturur. Bu da, on tekere binen agirligi azaltip on tekerin yol tutusunu olumsuz etkiler. Modern yol bisikletlerinde gidon bogazinin 8cm den kisa olmasi onerilmiyor. Gidop bogazini cok uzatmakta gidon kontrolunu olumsuz etkiliyor.

Kisaca kadro cok buyuk veya cok kucukse gidon bogazi ile oynamak kurtarmaz.

Ek: Haluk Bey'le ayni anda cevap yazmisiz.
Seleyi ileri almak, pedallara basma acisini degistirir. Selenin cok onde olmasi da onerilmiyor.

Sadettin Z.

Forum Bağımlısı
Tepki
11.566
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Cyclocross
Kadro boyu ve yapılabilecek iyileştirmeler konusunda kesin bir yargıya varabilmek için kullanıcı boy/bacak boyu bilgisi ile bisikletin kadro ölçüsü-tercihen geometri tablosu gerekli.

Ancak yapılmaması gerekenler konusu net : seleyi olması gerektiği yerden ileri yahut geri oynatmayın.

Bazı hallerde kullanıcı ölçüleri iki kadro boyuna da uyabilen tam ara sınır bölgede kalabiliyor. Benim örneğimde de Cannondale Synapse kadronun hem 54 hem de 56cm kadro ölçüleri uygun görünüyordu, ancak istediğim rengin 54cm olanı stokta kalmamıştı. Biraz araştırdıktan sonra 56cm almaya karar verdim, gidon boğazını 90mm yapınca nokta atışı oldu.

Bununla beraber büyük kadro kısa gidon boğazı ve küçük kadro uzun gidon boğazı ikileminde kalanlar için tercihin daha kıvrak olabilecek küçük kadrodan yana kullanılması taraftarıyım.