Öncelikle konunun ana başlığındaki güzergahın yalova - istanbul arasındaki bölümünü feribotla yaptığımı ekleyeyim. Araba ile bile çekemediğim , körfez yolunu bisiklet ile gitmeyi zaten düşünmemiştim bile. ( sanırım deprem anılarımında bunda etkisi var )
Başka bir not da , İstanbul da yaşayan dostlara. 4 ay önce İstanbul dan kurtulmuş birisi olarak acil tavsiyem , işinizi başka bir yerde yapma şansınız varsa anında bu " dünyanın en büyük köyünden" kurtulmanızdır. Tabiki bu benim görüşüm ve yoruma ve tartışmaya kapalı.
Ama Yenikapı ya indikten sonra Mecidiyeköy e kadar , Türkiye nin en işlek yollarından Bursa - Yalova arasında yaşamadığım(ız) kadar tehlike ve kötü muamele ile karşılaşınca İstanbul a 7 sene nasıl dayandaığımı bir daha düşündüm.
Antalyadan gelen Erdem bey, eşi ve İstanbul lu arkadaşlarla beraber sahil şeridi gezisini kıl payı fark ile kaçırınca bende Yenikapıya doğru sürdüm bisikletimi.
Kendisinden sık sık bahsedeceğim "Jerome " ile Yenikapı feribot iskelesinin kapısında karşılaştık. Daha doğrusu o güvenlik denen mantıksız duvarı geçmiş ben dışarda kalmıştım.
Ortlieb çantalarını 10 sn içinde çıkarıp , xr ( sanırım yazılışı bu değil ) cihazından geçiren jeromun hemen arkasından ben girmişim içeriye. Planım bu olmadığı için feribtun kalkmasına 4 dk var.
Güvenlikçilerden pozitif ayrımcılık beklerken adamların tavrı, çantaları çıkarmanız gerekiyor şeklinde oldu. Bende çantalarımın bağlamalı olduğunu boş haliyle bile zor takıldığını ve ellerindeki küçük alet ile kontrol etmelerini söyledim.
Ancak mantık olmayınca , ne anlatırsanız anlatın anlattığınız karşıdakinin anlayabileceği kadar.
Israrla sökmemi istediler. Feribot kalkacak vs. işe yaramadı tabiki.
Son bir mantık hamlesi ile , bombacı vs. olsam üzerimde sarı reflektör , elimde koca bisiklet ve kafamda kask ile buradan girmeye çalışmayacağımı ve eğer böyle bir şey yapsam bile bunu bisikletin kadrosunun içine sokarak yapacağımı ve o zamanda bisikleti de o cihaza sokmaları gerektiğini söyledimse de işe yaramadı.
Halbuki öte taraftan araba ile istediğiniz gibi binebiliyorsunuz !
Bende araçların girdiği yere gittim ve , el bileti denen şeyden alarak içeri girdim. Şimdi düşünüyorumda o adamalr gerçekten güvenlik için beni durduruyor olsalar diğer kapıya haber verirlerdi.
Birileri bunlara çantalara bakılacak demiş adam ötesini düşünemiyor. diğer taraftan bir minibüse 1 ton zarar verici madde yükleyip araka kapağı bile açılmadan binmeniz mümkün.