Bülent Ecevit'i Kaybettik............

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
Eski Başbakanlardan Bülent Ecevit, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi'nde vefat etti. 18 Mayıs'ta geçirdiği beyin kanamasının ardından hastanaye kaldırılan eski Başbakan Bülent o tarihten beri yaşam savaşı veriyordu. Doktoru Mücahit Pehlivan, yaptığı açıklamada, Ecevit'in vefat ettiğini belirtti.

Başımız sağolsun.......
 
Scudo

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
Karaoğlan Ecevit
http://www.ntv.com.tr/news/233349.jpg

Türk siyasetinde Karaoğlan olarak tanınan Bülent Ecevit 28 Mayıs 1925’te İstanbul’da doğdu.

Bülent Ecevit, ressam Fatma Nazlı Ecevit ile doktor Mehmet Fahri Ecevit’in tek çocuğuydu.
http://www.ntv.com.tr/news/233360.jpg

1944 yılında İstanbul Amerikan Koleji’ni bitirdi. 1944’te çalışma yaşamına girdikten sonra, işten ayırabildiği zamanlarda Ankara Üniversitesi’nde İngiliz dil ve edebiyatı, Londra Üniversitesi’nde ise Sanskrit, Bengalce, sanat tarihi bölümlerine devam etti. 1957’de de ABD’de Harvard Üniversitesi’nde sekiz ay incelemelerde bulundu.
http://www.ntv.com.tr/news/233355.jpg

1944’te Ankara’da Basın-Yayın Genel Müdürlüğü’ne İngilizce çevirmeni olarak girdi. Bir tiyatro oyununun sahnelenmesi sırasında başlayan Rahşan Aral’la olan aşkları, 1946’da evlilikle sonuçlandı. 1946-50 arasında Londra’da Türk Basın Ateşeliği’nde çalıştı. 1950-60 arasında ‘Ulus’ gazetesinde, ve ‘Ulus’un kapatıldığı yıllarda ‘Yeni Ulus’ ve ‘Halkçı’ gazetelerinde, yazar ve yazı işleri müdürü olarak çalıştı. 1954 sonu ile 1955 başlarında ABD”de, Kuzey Carolina’da yayınlanan ‘Winston-Salem’ Journal’ gazetesinde konuk gazeteci olarak görev yaptı
http://www.ntv.com.tr/news/233336.jpg

1965’de “Milliyet” gazetesinde günlük yazılar yazdı. 1950’lerde “Forum” dergisinin yazı işleri kadrosunda yer aldı. 1972’de aylık “Özgür İnsan”, 1981’de haftalık “Arayış”, 1988’de aylık “Güvercin” dergilerini çıkarttı. 1957-1980 arasında, önce Ankara, sonra Zonguldak’tan Cumhuriyet Halk Partisi’nin Milletvekili oldu. 1960-61’de Kurucu Meclis üyeliği yaptı. 1961-65 yılları arasında Çalışma Bakanlığı yaptı. 1966’da, CHP Genel Sekreterliğine getirildi. 1971’de Partisinin askeri yönetimce oluşturulan hükümete katkıda bulunmasına karşı çıkarak bu görevinden ayrıldı.

http://www.ntv.com.tr/news/233335.jpg

1972 Mayısında CHP Genel Başkanlığına seçildi. 1974 yılında kurulan CHP-MSP koalisyonunun başbakanı oldu. Bu dönemde Kıbrıs Barış Harekatı gerçekleşti.
1977’de bir azınlık hükümeti kurdu fakat güvenoyu alamadı. 1978’de, Partisinin TBMM’de çoğunluğu bulunmamakla beraber, bazı bağımsız üyelerin ve küçük partilerin katkısıyla bir hükümet kurdu. Bu Başbakanlık dönemi 21 ay sürdü. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinden sonra, askeri yönetime karşı çıkışları nedeniyle üç kez hapse mahkum oldu.

http://www.ntv.com.tr/news/233338.jpg

Bülent Ecevit, yasaklı döneminde, eşi Rahşan Ecevit başkanlığında kurulan Demokratik Sol Partinin kuruluşuna katkıda bulundu. 1987’deki halkoylamasıyla, siyasal haklarına yeniden kavuşunca, DSP Genel Başkanlığına Bülent Ecevit seçildi. Kısa bir süre sonra yapılan genel seçimlerde Partisi iyi sonuç alamayınca bu görevden ayrıldı. Fakat 1989 başlarında, yerel yönetim seçimlerinin yaklaştığı bir sırada Genel Başkanlık boşalınca toplanan Olağanüstü Kurultay’da yeniden Genel Başkan seçildi. 1991 seçimlerinde de Zonguldak’tan milletvekili seçildi

http://www.ntv.com.tr/news/233339.jpg

28 Şubat sürecinden sonra oluşan siyasal kaosta azınlık hükümeti kurma görevi verildi ve 70 milletvekili ile başbakan oldu. Bölücü PKK terör örgütünün lideri Abdullah Öcalan da bu dönemde yakalandı. 18 Nisan 1999 yılında yapılan genel seçimlerde DSP birinci parti olarak, MHP ve ANAP ile ortak hükümet kurdu ve Ecevit bu hükümetin başbakanı oldu. Türkiye Ecevit’in başbakanlığı döneminde idam cezasını kaldırdı.
Ecevit bu dönemde sık sık sağlık sorunları yaşadı. DSP Genel Başkanlığı’nı Zeki Sezer’e bırakan Ecevit, partinin onursal başkanlığını yürütüyordu.

http://www.ntv.com.tr/news/233361.jpg

Şiir ve siyasi nitelikte kitapları yayımlanan Ecevit, T.S.Eliot, Ezra Pound ve Tagore gibi yazarların kitaplarını Türkçe’ye çevirdi.
Ecevit’in şiirleri Türkiye’nin yanı sıra Almanya, Sovyetler Birliği, Romanya, Yugoslavya, Danimarka ve İsveç’te de yayınlandı. Ecevit’in ilk şiirleri Yücel, Varlık, Forum ve Gökbörü dergilerinde yayınlandı. İnanılması güç bir olayı; Tagore’un çevirisini ise tam 16 yaşındayken yapmıştı

http://www.ntv.com.tr/news/233350.jpg

Bülent Ecevit, siyasi yaşamında inişler-çıkışlar gördü. Siyasi yenilgiler ve zaferlerin yanısıra üç kez de askeri darbeyle karşılaştı. 12 Eylül darbesinden sonra gözetim altına alındı, yargılandı. Eskiden çevresinde olan pek çok insan kendisini terketmişken, o tek başına demokrasi mücadelesi verdi

Bülent Ecevit işçi haklarına önem veren bir siyasetçi olarak öne çıktı. Sendikalar, grev ve toplu sözleşme konuları sürekli gündeminde oldu. İşçi haklarına ilgisi nedeniyle, Zonguldak’taki maden işçileri Ecevit’i kendi illerinden milletvekili olmaya davet etti. Ecevit bu davete uydu ve ilk kez Zonguldak’tan milletvekili seçildi. Grevin yasal bir hak olması da Ecevit’in çalışma bakanlığı döneminde gerçekleşti

http://www.ntv.com.tr/news/233354.jpg
1974 yılında Bülent Ecevit başbakanken, EOKA yanlısı Rumlar Kıbrıs’ta Makarios’a karşı darbe yaptı. Darbe nedeniyle Ada’da yaşayan Türkler’in güvenliği tehlikeye girdi. Ecevit’in başında olduğu CHP-MSP koalisyonu hükümeti, askeri müdahale kararı aldı. Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Ecevit, “Kıbrıs fatihi” olarak anılmaya başladı.

http://www.ntv.com.tr/news/233356.jpg

Bülent Ecevit, kişisel popülaritesi en yüksek politikacılardan biriydi. Politikadaki ilk yıllarında çizdiği portreyle diğer siyasetçilerden farklıydı. Bu nedenle, CHP’lilik, “Ecevitçilik” haline geldi, 1970’li yıllarda “Ak günlere” sloganı yeri göğü inletti. Kıbrıs Barış Harekatı’yla zirveye çıkan Ecevit sempatisi, beraberinde ‘Karaoğlan’ lakabını da getirdi.

http://www.ntv.com.tr/news/233351.jpg

Robert Kolej’de öğrenciyken tesadüfen aynı piyeste oynadılar.
Bülent Ecevit ile Rahşan Hanım bir piyeste tanışmış ve hayat arkadaşlıkları ömür boyu sürmüştü.

Bu piyesle başlayan sıcaklık, Gümüşsuyu’ndan Dolmabahçe’ye giderken yapılan bir evlilik teklifiyle uzun süren bir beraberliğin başlangıcı oldu. Bülent Ecevit ve Rahşan Ecevit, şiir ve edebiyatla geçecek bir hayat umuyorlardı. Siyaset, onlara iniş ve çıkışlarla dolu bir hayat sundu. Ancak hiçbir şey birbirlerine duydukları sevgiyi etkilemedi.

Siyasi kavgalar, suikast girişimleri, askeri darbeler yaşadı, gözaltına alındı. Acımasız eleştirilere hedef oldu. Ancak, bunların hiçbiri Ecevit’i mutevazı kişiliğinden ve nezaketinden vazgeçirmedi. Tevazusu ve nezaketi ilişkilerinde her zaman belirleyici oldu

http://www.ntv.com.tr/news/233343.jpg

Bülent Ecevit, siyasete atılmadan önce ve siyaset dışı bırakıldığı dönemlerde gazetecilik yaptı. Gazeteci kimliğini çok benimsedi. Resmi biyografisinde, mesleği gazeteci olarak gösterildi. Siyasete zorunlu olarak veya kendi isteğiyle ara verdiği dönemlerde çeşitli gazetelerde köşe yazıları ve röportajları yayımlandı

alnıtıdır..NTV
 

noexit

Daimi Üye
Kayıt
8 Aralık 2005
Mesaj
214
Tepki
180
Şehir
İst / Göztepe
İsim
Kadir
Bisiklet
Specialized
evet kardeşim biraz önce söyledi, allah rahmet eylesin...ailesine sabırlar...
 

M.Ergun GÖZET

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Ağustos 2006
Mesaj
541
Tepki
688
Şehir
Edirne
Bisiklet
Fuji
Gençliğimiz onunla geçti, dürüst, cesur ve kişilikli bir politikacı olarak hatırlanacak...Allah rahmet eylesin...
 

Mustafa KILIÇ

Daimi Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
237
Tepki
311
Şehir
Samsun
İsim
Mustafa Sedat KILIÇ
Başımız Sağolsun

http://www.haberturk.com/kuturesim/ecevitt.jpg

Dünyada flaş haber
Türk siyasetinin çınarı Ecevit'in ölümünü ajanslar dünyaya böyle duyurdu

06.11.2006 07:51
Yabancı haber ajansları, Bülent Ecevit’in ölümünü acil koduyla dünyaya duyururken, tecrübeli siyasetçinin hayat hikayesini de yayınladılar.

AP: Türkiye’yi Batı’ya yönlendirdi

Amerikan haber ajansı AP, Ecevit’in, Kıbrıs harekatı emrini veren ve Türkiye’yi yıllardır Batı’ya yönlendiren bir lider olduğunu bildirdi. Ajansın, Ecevit’in Türkiye’de yarım yüzyıl boyunca siyasi bir güç olduğunu vurgularken, beş kez başbakan seçilen sembol siyasetçi hakkında "sosyalist" tanımını kullandı. AP, Ecevit’in genç bir sol lider olarak siyaset sahnesine çıktığı yıllardan, 1980 darbesi sırasında hapsedilişine ve ardından 90’ların sonundaki geri dönüşüne kadar olan hayatını özetledi ve Ecevit’in, hayatı boyunca, Türk kamuoyundaki "dürüst ve yolsuzluktan uzak" imajını koruduğunu yazdı.

REUTERS: Kıbrıs kahramanı

İNGİLİZ haber ajansı Reuters ise, Bülent Ecevit’in, 1999 yılında Türkiye’ye AB üyeliğini kazandıran isim olarak tarihe geçtiğinin altını çizdi. Ecevit’in sol görüşlü bir milliyetçi ve bir şiir tutkunu olduğunu belirten Reuters, "Kıbrıs Kahramanı"nın AKP’nin çıkışını "rejime yönelik bir tehdit" olarak gördüğünü de vurguladı.

AFP: Sosyal demokrasinin babası

Fransız haber ajansı AFP de, "Türkiye’deki sosyal demokrasinin babası" olarak tanımladığı Ecevit’in ölümünü acil koduyla dünyaya duyurdu. AFP, "Karizmatik politikacının inançlı takipçilerinden oluşan gruplar, hastane bahçesinde sıfır derecenin altındaki soğuğa göğüs gererek, çoğu ağlayarak bekliyorlar" diye yazdı. Yabancı gazete ve televizyonlar da, üç büyük ajansın servise koyduğu haberleri internet sitelerinde yayınladılar.

HÜRRİYET
 

Guldal

Üye
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
47
Tepki
18
Şehir
istanbul
Bir dönemin Karaoğlanı, rahat uyu..... Allah rahmet eylesin...
 

sönmez

Daimi Üye
Kayıt
13 Ekim 2004
Mesaj
320
Tepki
217
Ecevit bir döneme damgasını vuran siyasetçi ve devlet adamıydı.Uzun siyasi yaşamında dürüstlüğüyle efsaneleşen böyle liderlere her zaman ihtiyacımız var.
Allahtan rahmet dilerim.
 

H.Can DEMİREL

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Temmuz 2006
Mesaj
1.232
Tepki
950
Şehir
Muğla
Allah rahmet eylesin toprağı bol olsun nur içerisinde yatsın...

Şuan bir gazetemizde genel yayın yönetmeliği yapan kişinin birkaç yıl önce NTV'de katıldığı bir proğramda Ecevit ile ilgili bir anısını sizlerle paylaşmak isterim.
Ecevit Ankara'da yardımcılarının ısrarlarına rağmen bir cenaze törenine katılır ve tabutu önde taşırlarken silah sesleri duyulur ve tabut yalpalar ve eğilir o sırada ayakta dimdik duran ve tabutu eğilmeden tek taşıyan kişi silah seslerine rağmen Ecevit'tir.
İşte arkadaşlar Bülent Ecevit böyle bir insandı hatasıyla sevabıyla.Tekrar Allah rahmet eylesin ve nur içerisinde yatsın...
 

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
@boreas

polimik konusu olacağı düşüncesiyle, mesajınızı editlemiş bulunmaktayım..

siyasi görüşlerinizi, lütfen bisikletforum ortamında,paylaşmayınız..

sevgiler
 

t-genc

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Haziran 2006
Mesaj
705
Tepki
430
Şehir
etiler/istanbul
çok üzüldüm.gercekten cok iyi bir adamdı.başımız sağolsun
 

Kemal Tecimen

Daimi Üye
Kayıt
3 Aralık 2005
Mesaj
326
Tepki
305
Şehir
istanbul
evet dürüst bir siyaset ve devlet adamımızı kaybettik ulusumuzun başı sağolsun