Beynin yeniden keşfi
Dünyanın önde gelen zihin ve öğrenme teknikleri gurularından biri olan Tony Buzan, İstanbul'da verdiği konferansta, insanların beyninin sadece yüzde birini kullandığını belirterek, "Bu da her insanı potansiyel bir dahi kılıyor." dedi.
Ekonomik krizlerle boğuşan Türkiye'de daha üniversite öğrenimini bitirmeden işsizlik endişesi yaşayan gençler, önlerinde yeni ufukların açılması ve "İçlerindeki dahiyi uyandırmak" için Tony Buzan'ın deneyim ve tecrübelerinden faydalanmak ve iş yaşantılarında başarılı adımlar atmak için konferansa adeta akın ettiler. Buzan da üniversite öğrencilerine hafıza ve öğrenme kapasitesini artırmanın yollarını anlatarak adeta hayat dersi verdi.
Zihin ve öğrenme teknikleri gurusu Tony Buzan, Unilever ve Management Center Türkiye işbirliğiyle İstanbul'da işsizlik korkusu yaşayan gençlere umut dağıttı. Beyin Sporları Olimpiyatları'nın kurucusu olan Buzan, 6 bin üniversite öğrencisine, "zihinden en fazla fayda sağlamak" konusunda bir seminer verdi. Buzan, bugüne kadar dünyanın birçok yerinde konferanslar verdiğini ama ilk kez Türkiye'deki gibi büyük bir öğrenci grubunu karşısında gördüğünü ifade ederek "6 bin üniversite öğrencisinin konferansa katılması bir dünya rekorudur. Bunu ilk kez yaşıyorum." dedi.
İnsanların beyninin sadece yüzde 1'ini kullandığını söyleyen Buzan, "Araştırmalar, öğrenmenin anne karnından başlayıp, ölüm anına kadar devam ettiğini gösteriyor. Yani insan beyni neredeyse sonsuz bir öğrenme kapasitesine sahip. Bu da her insanı potansiyel bir dahi kılıyor. 1950'lerde insanlar beyinlerinin yüzde 50'sini kullandıklarını sanıyorlardı, 1970'lerde yüzde 30 ve 1990'larda ise yüzde 10'unu kullandıklarını biliyorlardı. Ama bugün beynimizin yüzde 1'ini dahi kullanmadığımız belirtiliyor. İnsan hafızasının en güçlü olduğu yaş aralığı 0—5 yaş arasıdır. Hafıza, kişinin 7 yaşına basmasıyla zayıflamaya başlar. İnsanlar 12 yaşına geldiğinde hafızalarının yüzde 70'ini kullanırken, üniversite öğrencileri hafızalarının yüzde 25'ini, yetişkinler de hafızalarının ancak yüzde 10'unu kullanıyor." diye konuştu.
Buzan, gençlere öğrenmenin ve karmaşık olan konuların akılda tutulması konusunda önemli ipuçları verdi. Akıl becerileri, oyun ve akıl sporları konusunda çeşitil örneklerle zihin haritalamayı anlatan Buzan, beyin ve zihni etkin biçimde harekete geçirmeyi izah etti.
Mustafa Yağmurlu/Ekonomi Servisi
(link)
Burda buldum...