Bu manzara Türkiye için hayal mi?

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
Orman envanteri sonuçlarına göre ülkemizde 21.2 milyon hektar ormanlık alan var. Çevre ve Orman Bakanlığı, gelecek 5 yılda 2.3 milyon hektar alanın ormanlaştırılacağını ve bu rakamın 23.5 milyona çıkacağını açıkladı.



(link)



Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de orman sayılan yerlerin büyüklüğünün, orman envanteri sonuçlarına göre 21.2 milyon hektar olduğunu bildirdi


RAKAMLARLA ORMANLARIMIZ:

Eroğlu, 2002-2008 yılları arasında turizmde 36 bin 7 hektar, hidroelektrik santralı ve rüzgar santralı için 3 bin 597,54 hektar, maden sahaları projeleri için 21 bin 269 hektar orman alanında ağaç kesimine izin verildiğini söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü'nün 2002-2008 döneminde turizm, maden ve enerji faaliyetleri için tahsis edilen ormanları ile küresel ısınma ile ilgili soru önergesini yazılı yanıtladı. 2002-2008 yılları arasında turizmde 36 bin 7 hektar, hidroelektrik santralı (HES) ve rüzgar santralı (RES) için 3 bin 597,54 hektar, maden sahaları projeleri için 21 bin 269 hektar orman alanında ağaç kesimine izin verildiğini belirten Bakan Eroğlu, bu dönemde orman alanlarından 82 milyon 713 bin 586 YTL ağaçlandırma bedeli tahsil edildiğini, bu kaynağın ağaçlandırma çalışmalarında kullanılmasına devam edildiğini dile getirdi. Bakan Eroğlu, ''Türkiye'de orman sayılan yerlerin büyüklüğü, orman envanteri sonuçlarına göre 21.2 milyon hektardır. Bu ormanların nitelikleri, yetişme muhiti özelliklerine göre çok değişik karakterler göstermektedir'' dedi.

KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİ
Türkiye'nin iklim değişikliği politikalarının Çevre ve Orman Bakanlığı başkanlığında Dışişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) üst düzey temsilcilerinin yer aldığı İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu (İDKK) tarafından belirlendiğini ifade eden Bakan Eroğlu, İDKK altında, İklim Değişikliğinin Etkilerinin Araştırılması, Sera Gazları Emisyon Envanteri, Sanayi, Konut, Atık Yönetimi, Hizmet, Enerji ve Ulaştırma sektörlerinde Sera Gazı Azaltımı, Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık, Politika ve Strateji Geliştirme, Eğitim ve Kamuoyunu Bilinçlendirme çalışma grupları oluşturulduğunu kaydetti. BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamındaki en önemli taahhütlerden birini yerine getirmek amacıyla 2006-2007 yılları arasında ilgili bakanlık koordinasyonunda İklim Değişikliği Birinci Ulusal Bildirim Raporu hazırlandığını anlatan Bakan Eroğlu, yanıtında şu görüşlere yer verdi: ''İDKK tarafından onaylanarak BMİDÇS Sekreteryasına sunulan bildirim ile 1990-2004 yılları arasındaki sera gazı emisyon envanteri, emisyon kaynakları ve bunlara bağlı olarak azaltım potansiyeli, politika ve önlemler, iklim değişikliğinin ülkemize etkileri, eğitim ve kamuoyu bilinçlendirme gibi konularda ülkemizin yol haritası ortaya konulmuştur.''

"TÜRKİYE SERA GAZINI AZALTMAYA KARARLIDIR”
Bakan Eroğlu, artan nüfusu, hızlı gelişen ekonomisi ve buna bağlı büyüyen enerji gereksinimine rağmen, Türkiye'nin, sera gazı emisyonlarını, aldığı pek çok önlem sayesinde hiçbir önlem alınmaması durumu ile karşılaştırıldığında azaltmaya kararlı olduğuna dikkati çekti. Büyük kentlerde toplu taşımacılığın iyileştirilmesi ve genişletilmesi, eski araçların trafikten çekilmesi, yakıt kalitesinin iyileştirilmesi, alternatif yakıtların (LNG, LPG gibi) kullanımı ve çevre dostu teknolojilerin kullanımının öncelikli politikalar olarak ortaya çıktığını vurgulayan Bakan Eroğlu, Bakanlığın AR-GE çalışmaları kapsamında bilimsel ve uygulamaya yönelik projeler içinde ilgili kurumlarla ortak projeler hazırlayarak TÜBİTAK ile çalışmalar başlattığını bildirdi.

2.3 MİLYON HEKTAR ORMANLAŞTIRILACAK
Ayrıca yutak alanların artırılması, fosil yakıtlar yerine biyokütle kullanımı, biyolojik çeşitliliğin ve orman alanlarının korunması, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması bağlamında desteklendiğini belirten Bakan Eroğlu, "Bakanlığımız kapsamlı bir ağaçlandırma seferberliği başlatmıştır. Beş yıl içinde yaklaşık 2.3 milyon hektar alanı ormanlaştırmış olacaktır" dedi. Tüm bu teknik çalışmaların yanında Bakanlığın kamu oyunun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi çalışmalarına da büyük önem verdiğini dile getiren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, şunları kaydetti: "Bu çerçevede 2006 yılında AB-LİFE Programı kapsamında başlatılan Türkiye'de İklim değişikliği Politikalarının Tanıtılması Projesi,
Bakanlığımız ve Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Ofisi işbirliğinde 2008 yılı başında tamamlanmıştır. Söz konusu projede kamuoyunun bilinçlendirilmesine yönelik çeşitli konferanslar, eğitim programları düzenlenmiş, öğretici yayınlar basımlı ve 'www.iklimdegisiyor.info' adlı internet adresi halkın kullanımına açıldı. Bu çalışmalara ilaveten bakanlık tarafından iklim değişikliği ile savaşım konusunda da pek çok doküman hazırlandığını belirten Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: ''Bakanlığımız ve TÜBİTAK-MAM işbirliği içinde, Ulusal İklim Çalışmalarının Geliştirilmesi Projesi başlama aşamasındadır. Bakanlığımızca İspanyol Hükümeti'nin desteği ve UNDP aracılığı ile Türkiye'nin iklim değişikliğine uyum kapasitesinin arttırılmasına yönelik proje başlatılmıştır. Bakanlığımız UNDP ve TÜSİAD ile işbirliği içinde, Türkiye'nin İklim Değişikliği Eylem Planı Hazırlık ve kapasite Geliştirme Projesi dokümanı hazırlamış, proje finansına yönelik kaynak arayışları devam etmektedir."
 
Scudo

S.GUCLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Ocak 2008
Mesaj
735
Tepki
459
Şehir
SAMSUN
Değil...
Gelecek nesiller için Dünya'mızı daha yaşanabilir kılmaya ve daha çok ağaca ihtiyacımız var.Fotoğraf mükemmel ve Türkiye'de de benzer güzellikte yerler olduğunu biliyorum ve bunu bilmek bile beni çok mutlu ediyor.:)
 
  • Beğen
Tepkiler: tugche

Aybars Öge Sürücü

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.553
Tepki
1.494
Şehir
Izmir / Istanbul
Arkadaşlar en çok yeşilinden bahsedilen yer herhalde İskoçya'dır Dünya'da. Ancak İngiltere adasının ormanlarının %70'nin insan eliyle oluşturulduğunu öğrenince şaşırmıştım.

Biz de sanırım yanması kolay olan çam ağaçlarının yerine yaşlanınca alternatif genç ağaçlar dikmeliyiz. Sanırım bunun için ciddi bir ormancılık politikası olmalı. Maalesef şu an için hayal; çünkü görüyoruz ki yanan araziler daha soruşturması bitmeden özel sektörden birilerine devredilip parsellenmiş oluyor.

Bir anekdot; İskoçya Orman İdaresi, merkezi bütçeden ayrı olarak sadece dağ bisiketli patikaları ve yollarının sistemsel hale gelmesi için 1.000.000 Sterlin bütçe ayırmış 2009 için.... Siz varın patikası bile sistemli olan bir ormancılık politikasına sahip olduğumuzu düşünün.
 

Hakan Yazman

Forum Bağımlısı
Kayıt
31 Ekim 2004
Mesaj
3.960
Tepki
5.443
Şehir
Alanya/İstanbul
Tabii ki hayal değil, yapılan arıtma tesisleri sayesinde denizlerimiz eskiye göre daha temiz, büyük şehirlerin havası doğalgaz kullanımı ve araba emisyonlarının iyileşmesi sayesinde eskiye göre çok daha temiz, ormanların da iyileştirilmesi ve çoğaltılması tabii ki mümkün daha iyi ve yaşanabilir dünya hepimizin ortak dileği...
 

Oxsy

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ekim 2006
Mesaj
1.899
Tepki
2.003
Şehir
İstanbul
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Focus
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Çoğu yabancı ülkede ormancılıktan geçinen insanlar var.Ormancılık derken yaşlı ağaçları kesip bunları satıp para kazananlardan bahsetmiyorum. Ormanlık alandaki kurumuş otları temizleyen ağaçlara düzenli bakım yapan ve ormanları koruyan bir ekipten bahsediyorum.

Bizim ülkemizde orman yangınlarının yayılmasının en büyük sebeplerinden biri ağaçların arasında bulunan kurumuş otlar yerlere düşmüş olan çam kozalakları ve buna benzer ölmüş ağaç artıkları. Ve şuan için ülkemizde bunlarla ilgilenen hiçbir kuruluş,örgüt,ve insan yok... MALESEF...
 

gatila

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mayıs 2008
Mesaj
615
Tepki
812
Şehir
çerkezköy
e hadi birşey yapalım o zaman
TEMA üyesi olan var mı? ya da bu işlerden anlayan, fideyi nerden alırız, nereye nasıl dikeriz? bilen...
neresi uygunsa, nereye gerekli ise, toplanalım bir gün ağaç dikme turu yapalım
hatta düzenli hale getirelim
bi başlasak gerisi kolay olur ama başlamak zordur. konuya hakim bi organizatör olsa o da kolaylanır gerçi ama var mıdır ki aramızda?
 

rahmankarataş

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2006
Mesaj
1.024
Tepki
707
Şehir
greek and tr
slm
evet cogumuz degil diyorda
bakalım ormanlarımız kaldımı diye düşünen varmı?
bence hayal bile degil :(
 

Soner Sarihan

Forum Bağımlısı
Kayıt
17 Temmuz 2005
Mesaj
3.888
Tepki
8.301
Şehir
İznik
Bisiklet
Cannondale
Ormanlarımız hakkındaki rakamlar bence gerçeği yansıtmıyor. Gündüz, açık havada, uçakla Türkiye üzerinden boydan boya geçme şansım oldu. Hiç de hoş görünmüyor açıkcası.
 
  • Beğen
Tepkiler: rahmankarataş

ZekiAlper

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Ekim 2007
Mesaj
2.887
Tepki
1.515
Şehir
Antalya
İsim
Antalya Downhill Özel Antrenör
Bisiklet
Specialized
Avrupa zamanında aldıgı politik ve ekonomik önlemlerle zaten gerekli duyarlılıgı göstererek Çevre Örgütü kurmuş ve gerekli çalışmaları göstermektedir.Böylece hem gelecek nesillerin havasını koruyorsunuz hem de büyük bir ekonomik rant saglıyorsunuz kısa zamanda biraz maliyetli gözükse de dogal dengeleri korumanız size büyük rantlar olarak geri dönecektir.. :eek:
 

İLKER TAŞ

SPECİALİZED. S-WORKS M5 HARDTRAİLL ALL......
Kayıt
10 Aralık 2005
Mesaj
1.873
Tepki
794
Yaş
44
Şehir
istanbul
İsim
İLKER
Bisiklet
Scott
@Nedret Günaydın

hayalden öte bir şey