Bu Kadro Bana Büyük mü?

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
Öncelikle merhabalar.Ne zamandır kafamı kurcalayan bir konu var.Çevremde ki insanlara danıştım herbiri farklı görüşlerde bulundular.Ben de en sonunda siz değerli forum arkadaşlarıma danışayım dedim, elbet bu konuda tecrübeli olanlar vardır diyerek.

Soruma gelecek olursak aldığım kadronun bana büyük mü yoksa ideal mi? Öncelikle aldığım kadro 19" Kron Xc 4000.
Kadro bu;

(link)

Benim boyum ise ortalama olarak 1.80m ve yaşım 16(20 yaşına kadar uzayacağımı varsayıyorum.).
Buna göre forumda gördüğüm kadarıyla almam gereken kadro 18" dolaylarında yani Kron için 17,5" uygun olabilecek nitelikte.Bir de şu var; kişiden kişiye değişen bacak mesafesi.Kadronun bacak mesafesine göre seçilebilirliğide var ve daha net sonuçlar alınabildiğini okudum.Bacak mesafem ise 86cm.


Bu linkte ise kadro boyu hesaplama var;

(link)

Buna göre de uygun olabilecek kadro boyu 19,44" yani 49,36 cm.Yine sportif kullanımda 1" küçük, tur amaçlı kullanımda ise 1" büyük tercih edilebileceği söyleniyor.
Benim kullanım alanım ise İstanbul' da büyük oranda uzun turlarda yani yollarda , yaz geldiğinde ise arazi de kullanıyordum.Ama en son birkaç arkadaşla parkura girdikten sonra arazinin çok ayrı bir tadı olduğunu ve gerçekten MTB nin hakkının verilmesi gerektiğini düşünmeye başladım.Ama yine de tur amaçlı kullanım ortalama olarak daha yüksek olacaktır.

Bunlara göre çevremden bazı insanlar bu kadronun büyük olduğunu; bazı insanlar ise kadronun bana uygun olduğunu, boyunun daha da uzayabileceğini söylüyor.Benimse kafam okadar karıştı ki artık en sonunda kadroyu satışa çıkarttım ve satılır diye bekliyorum ama ne çare ..
( (link) )

Sizlere sormak istediğim soru ise tüm bu bilgilerin ışığında bana öneriniz ne olur? Kadroyu alalı neredeyse 1,5 ay oldu ama kullanamadım bile.2011 modelleri bekleyemeyecek kadar büyük bir hevesle almıştım siz düşünün artık.Ama bana da Efor Bisiklet 2011 de Xc4000 çıkmayacak demişti, o da ayrı konu tabi.Ama birşey var ki bu kadroyu aldığıma o kadar pişmanım ki :(

Bu konuda kafam çok karışık ve canımı çok fazla sıkıyor.Satılık olduğundan gezmek içinde binemiyorum artık.Sizlerden gelecek cevaplar ışığında satıştan vazgeçip kadronun keyfini çıkaracağım ya da satılmasını bekleyeceğim.


Biliyorum biraz uzun oldu ama değerli cevaplarınızı esirgemezseniz sevinirim.Yardımlarınıza ihtiyacım var.Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılar ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: tolga1976
Scudo

TanerT

Üye
Kayıt
23 Şubat 2011
Mesaj
49
Tepki
13
Şehir
Ankara
Hani elinizdeki kadro 21" olsa ve size uygun olan 16-17 olsa endişenizi anlarım ama yaş/boy ve ağırlıklı olarak tur yapacağınızı göze alırsak endileşenmekte yersiz olduğunuzu söyleyebilirim.

1"lik kadro boyu farkı nedeniyle zarar etmeyi göze almak yerine, arka göbek/jant/dişli gibi önemli elemanlara kaynak aktarabilirsiniz. Shimano rulmanlı arka göbek üretmiyor mesela.. edeceğiniz zararla iyi bir arka göbek alabilirsiniz. Yerinizde olsam böyle yapardım.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

akifberkant

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2010
Mesaj
1.234
Tepki
1.566
Şehir
-Kırklareli-İstanbul
Bisiklet
Salcano
Dostum beni hatırladın değil mi...

Öncelikle her söyleneni dinlemek doğru değil, bunu söylemeliyim.Evet dostların, bisiklet hakkında bilgi sahibi üstadların önerileri çok kıymetli bunları dikkate al, mutlaka dinle, faydalan ama kafanı karıştırma.En son kararı ver ve uygula. Her söyleneni ciddiye almak gerçekten kafa karıştırır. Bu konuda şöyle bir öykü var;

Bir gurup kurbağa ormanda yürürlerken iki kurbağa bir kuyu içine düşmüş. Bu çukur kurbağalar için büyükmüş. Kuyuya düşen iki kurbağa kuyudan çıkmak için uğraşıyorlarmış.Diğer kurbağalar kuyunun etrafında toplanıp kuyudakilere '' boşuna uğraşmayın, çıkamazsın, yok yere acı çekmeyin, ölüm sizin için kurtuluş '' demeye başlamışlar.

Kuyudaki kurbağalardan bir tanesi, yukarıdaki arkadaşlarının cesaret kırıcı öğütlerine uymuş ve en sonunda ölmüş. Diğer kurbağa ise son bir hamle ile, küçük bir taşa basmayı başararak sıçramış ve kuyudan çıkmayı başarmış. Kuyudan çıkmayı başaran kurbağa SAĞıRMIŞ ! Başkaları bizim ne yapıp yapamayacağımıza, neyi başarıp başaramayacağımıza karar veremezler. Bisiklet konusunda ise ben ya da bir başkası senin nasıl rahat edeceğine kesin olarak karar veremez. Ama öneriler kıymetlidir tabii bunu ayırıyorum. Şimdi deseydin ki kadrom 16 '', o zaman derdim o kadro küçük diye.

Evet, kadro boyuna gelince en iyi kararı sen vereceksin. eğer rahatsan hiç düşünme kullanmaya devam et. Rahat değilsen o zaman düşün. Evet sporda, arazide büyük kadro iyi olmaz ama tura çıktığında küçük kadro da çok yorar seni, ben bunu yaşadım. Keşke 18'' alsaydın en güzeliydi ama bana sorarsan rahat kullanım ve hakimiyet sağlıyorsan, bence sana uygundur.

Ben ilk başladığımda bilmeden bir bisiklet almıştım. Bir süre sonra farketim ki kadro bana küçük. Araziye de çıktım o bisikletle, yokuşlarda mahfoldum. Öyle kötüydü ki yokuş çıkarken ve eve geldiğimde bacaklarım kopacak gibi oluyordu. Bir gün o bisikletle kaza yaptım. Kadroda boya çatlağı oldu ama ben emin olamadım, rahat edemedim. Bisikletin fabrikasıyla görüşüp durumu anlattım ( Bisiklet Bianchi marka idi) Sağolsunlar bendeki kadroyu alıp yenisini gönderdiler. Bu arada kadroyu göndermeden beni arayıp boyumu sordular. Boyum 1.85 dedim, ( en başta kadro boyunun küçük onlara olduğunu söylemiştim) bana 19'' kadro gönderdiler. Bisiklet hala elimde , arasıra kullanıyorum ve çok rahat geliyor. Senin gördüğün Sedona ise 18'', Sedonada da gayet rahatım. Hangi boyu tercih edersin dersen 18'' i tercih ederim. Ama 19'' bir bisikletim olsaydı da onu da kullanırdım.

Biraz uzun oldu ama fikirlerimi paylaşabildiğime inanıyorum. Eski milli sporculardan bir bisikletçiyle tanışmıştım. O da bana bunu tembihlemişti, '' her söylenene takılma, sen yolundan git '' demişti.

Selamlar...
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
Alim :D
Bindin kullandın mı?
Tur için uygun olabilir.AMa arazi için çok zor be abi.Çok büyük.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Alper Yıldırım

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Haziran 2009
Mesaj
609
Tepki
450
Şehir
Antakya
Boyum 170 ve kadro boyum bacak arası boydan mtbtr de hesapladığıma göre 16.95 yani 17'', orada yazıyor tur için ise bir büyük arazi/yarış için ise bir küçük tercih edilebilir diye. sonuçta 18 kadro tercih ettim. bisiklette ayaklarım yere basarken bacak arasına 3 parmak kadar boşluk var. Bana rahat gibi geldi, araziye girmedim tabi arazi kullanımını bilemeyeceğim...
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@akifberkant

Merhaba Akif abi.Hatırlamaz olur muyum, hatırladım tabii ki abiciğim.Valla uzun filan bilmem severek okudum ben.Değerli fikirlerini paylaşman çok önemli benim için.Hikayede hoşuma gitti açıkçası.
Dediğin gibi her söylenen lafa bakmıyorum ama bu konuda benden tecrübeli olduğuna inandığım birçok insan var, onların fikirlerini almanında faydalı olacağını düşündüm.Nihayetinde ben bu sporda çokta eski sayılmam, tecrübesiz olduğum birçok konu var ve bir tanesi de buymuş işte.Ama ne demişler; kazandığın tecrübeler hayatta yediğin kazıkların toplamıdır.Kazık biraz ağır oldu ama neyse.
Dediğin gibi çok farklı düşünceler, fikirler var ama en sonunda karar bana ait.Benim amacım şuan ki tereddütlerimin yersiz mi değil mi onu saptamak.
Teşekkür ediyorum Akif abi.Kendine iyi bak.

Saygılar ;)

@M.Burak KARADAĞ

Merhabalar kardeşim.2 3 gün kullandım sadece.Dizlerimde ağrı oluştu ama o 1,5 2 aydır bisiklet sürmediğim için oluşan hamlıktan mıdır fazla zorladığım için midir yoksa kadronun büyük olmasından mı bilmiyorum.Düşünüyorum aslında 1,5" ne kadar farkedebilir.Bacak mesafesi ile hesaplama da 19,44" çıkıyor ama ben de 19" var.Valla bilmiyorum.Düşünüyorum ne zamandır.Allah sonumuzu hayretsin :)

Selamlar ;)

@Alper Yıldırım

Öncelikle teşekkür ediyorum.Benim de ağırlıklı tur amaçlı ama arazinin tadı başka, hele yazları tamamen arazi de kullanıyorum desem yeridir.Sizin boyunuza göre 18" almışsanız benim aldığım kadro normal gibi.Tabii ki tur amaçlı kullanımda.

Bakalım daha ne tür düşünceler, fikirler çıkacak.Tecrübeli forum arkadaşlarımın yardımına ihtiyacım var.Teşekkür ederim :)

Saygılar ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: akifberkant

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
Kardeş ne kadar hamlamış olsanda diz kapaklarında ağrı bana pek normal gelmiyor benden sana söylemesi.Ayrıca tekrar tekrar söylüyorum.Unutma arazide küçük kadro her zaman avantajdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@M.Burak KARADAĞ

İlla ki değiştir diyorsun yani :D İnşallah bir alıcı çıkarda değiştiririm, nasip kısmet meselesi.
Arazi konusunda da bir şüphem yok, elbette küçük kadro avantajdır ama uzun yola çıktığımda küçük kadro ile rahat edebilir miyim? Küçük kadro dediysek de bunun 17,5" olanını alacağım.1,5" lik bir fark ne derece önemlidir onu bilmiyorum.Bir de şu var; stabil olarak yollarda ya da arazide değilim.O yüzden ortasında bir karar vermem gerek ki hem yollarda rahat edeyim hem de araziye girdiğimde çok sıkıntı çekmeyeyim.Umarım anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.Bana her iki seçenek içinde uygun olup olmayacağı önemli.Tekrardan teşekkür ederim.İyi akşamlar.
 

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
Boylarımız yakın be abi.Ben de 1.78 im.Bana da gayet rahat geliyor 17.5 inç.Arazide 16 inç hi-ten kadromu tutmaz tabiki ama turlarda falan gayet rahat oluyor.En uygunu hem sana hem bana.Belki 2 santim için 18 inç bile olur gibi :)
Ama 19 inç büyük be abi.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@Ali Hekimoğlu

Ben de bu nokta da takılıyorum işte.Siz tam diyorsunuz, başka bir arkadaş ise büyük bu kadro sana diyor.Kafam iyice karıştı.
Ve nasıl 18" ? Ben hiç böyle düşünmemiştim.

Bu konuda tatmin olana kadar araştırmalara devam..
 

Ali Hekimoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Ağustos 2006
Mesaj
1.175
Tepki
247
Şehir
izmir
Bisiklet
b'Twin
(link)

(link)

sele kelepçesinin takıldığı boruya bak , senin kadroda orası daha uzun o yüzden 19 inch diye geçiyor ama aslında üst boru uzunluğu ve yerden yüksekliği 18 inch bir kadroya denk geliyordur seni kadroda.

Hem arazide yarış yapmayacaksın, yolda ve turdada kullanacaksın ve daha 16 yaşındasın boyun daha uzayacak o yüzden kadro bu uygundur ama sen takılmışsın bir kere kafanı hep kurcalayacak satma desekte satarsın bu kadroyu ,içine kurt düşmüş birkere :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@Ali Hekimoğlu

Dediğiniz gibi içime kurt düşmüş ama şuan sizlerden fikirlernizi alarak o kurdu çıkarmaya çalışıyorum :D Gördüğüm kadarıyla bu kadro satılmayacak.Elimiz mahkum bir kere, yapacak bir şey yok.

Karşılaştırma güzel olmuş.Dediğiniz gibi sele borusu üst kısımda çıkıntı olarak daha uzunmuş.Bu arada Amoeba Scud da gözüm kaldı, ne de güzel bir kadroymuş o öyle =)

Tekrar tekrar teşekkür ederim değerli fikirlerinizi paylaşmanızdan ötürü.

Saygılar ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali Hekimoğlu

sonEr´´

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Ağustos 2009
Mesaj
2.299
Tepki
1.421
Şehir
İstanbul/Esenler
Bisiklet
Salcano
Ben 184 boy ile 17.5 xc4000 kullandım cuk oturdu diyebilirim ama önemli olan bacak içi boyun benim 80.5 cmdi rahattı yani...19 da olur ama arazide biraz zorlar..ilerde ise yine cuk diye oturur bence kullan.Uzun turlarda rahat edersin
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@sonEr´´

Ben 180 boyla 19" kullanmaya çalışıyorum :S Almam gereken kadro bence 17,5" miş ama dediğin gibi önemli olan bacak mesafesi ama benim bacak mesafem de 86 cm.Şuan yaşımı da dikkate alıyorum ve boyumun uzama ihtimalini göze alarak 19" in uygun olabileceği yönünde de düşünmeye başladım.Arazi konusunda rahat edemeyeceğimi biliyorum, tur açısından sıkıntım yok.Dua ediyorum artık boyum hızlı uzasın ya da kadro satılsın diye :D Bu ayın sonuna kadar satılırsa iyi, satılmazsa mecburen kullanacağım (=

Değerli yorumun için teşekkür ederim.

Selamlar ;)
 
  • Beğen
Tepkiler: sonEr´´

tolga1976

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2009
Mesaj
1.717
Tepki
2.380
Şehir
İstanbul, Ümraniye
Normal binişler için ideal kadro boyu ölçüsünde bu bisiklet.. Ama yarışa girmek için 1 size büyük size..
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@Tolga Ayla

Anladım yani bu kadro bana normal kullanım için uygun ama arazi şartları için büyük.Yarışlara girmeyi düşünüyordum açıkçası ama normalde kullanım alanım göz önüne alındığında sorun teşkil etmeyen bir kadro.
Teşekkürler.r
 

M.Burak KARADAĞ

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Eylül 2010
Mesaj
2.643
Tepki
1.894
Yaş
30
Şehir
İstanbul, tatil dönemlerinde Ankara
Bisiklet
Carraro
:)
İnşallah satarsın kardeşte 17.5 falan alırsın :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ali ERTURAN

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@M.Burak KARADAĞ

İnşallah kardeşim.Satılmazsa pek sorun etmeyeceğim, tadını çıkartacağım.Satılırsa da 17,5" bir kadro alacağım ama Kron mu olur başka marka mı bilemeyeceğim.
Ama yine de bu ayın sonuna kadar bekleyeceğim.Satılırsa ettik kârı (= Allah yardımcım olsun :)
 
  • Beğen
Tepkiler: M.Burak KARADAĞ

Murat Dağcı

Aktif Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
126
Tepki
75
Şehir
Konya
@M.Burak KARADAĞ

Diz kapaklarındaki ağrı yüksek viteste zorlamadan da olabilir. Hemen Kadro boyuna bağlamamak gerek.