Scudo Sports

Bisikletten gelen çıt çıt seslerine çözüm

3-4 bisikletçiye götürdüm hiç biri bulamadı gerçekten ilginç bir sorun. Bisikletim kron xc750 marka.. yaklaşık 2 aydır çok senkronize bir şekilde hiç sektirmeden aynı ses yapıyor.
Bisikletin ön ve arka tekerini üstüne binmeden kendim çevirdiğimde ses gelmiyor. Ama üstüne bindiğimde 2-3 tur dönse bile vijk vijk diye bir ses geliyor.. Etrafta gürültü olunca pek duyulmuyor ama sessiz bir ortamda çok fazla kafa ütülüyor. Pedal çevirdiğimde de, bisiklet boşta yokuş aşağı inerkerkende aynı sesi yapıyor, teker her döndüğünde aynı noktada ses geliyor. Bisikletin ön tekerini başka bir tekerle değiştirdim yine aynı ses yapıyor. Arka tekeri değiştirme şansım olmadı onu deneyeceğim daha önce böyle bir sorun yaşayan oldumu. Amörtisör kitlenebilir, sorunu yok acaba ondan gelme olasılığı varmıdır. hem kitli hem kilitsiz vaziyette denedim yine ses var. Fren pabuçlarını değiştirdim yine aynı ses. Vitesleri ayarlattırdım yine aynı. Kron servisine götürdüm onlarda çözemedi izmitte.

Scudo
Pedal cevirirken ve bosta bisiklet akarken senkronize olarak surekli ayni sesi yapiyor olmasi kesinlikle bir surtme oldugunu gosteriyor. Binmeden bosta cevirdiginizde yapmamasi uzerindeki agirlik yokken surtunme noktasina temas etmedigi, agirlikla sesin baslamasi ise agirligin baskisiyla surtunme noktasina temasi baslattigi mantigini ortaya koyuyor. Bazi sebepler sayilabilir ama Kron servisinin bunlari zaten dusunup elemis olmasi gerekir... Bundan sonra biraz sacmalayabilirim ama siz yinede dusunun :)
Disk fren oldugu icin lastik veya jantin bir yere surtmuyor olacagini dusunuyorum. Ama acaba disk rotorunda veya kaliperdeki bir sorundan veya diskin uzerindeki bir egrilme capaklama nedeni ile frenlemeyi hissettirmeyecek bir surtunmeden kaynaklaniyor olabilir mi? (gerci fren pabucu degisimi dediginiz icin V fren olmali ama sitesinde HD olarak gordum). Eger V frense janttaki hafif bir egrilik ve frenlerin cok ince ayarlanmis olmasi nedeni ile de surtuyor olabilir. Ya da lastikler baski altindayken pabuca temas ediyor olabilir.
Pedallardan geliyor desem bisikleti akisina biraktiginizda sesin kesilmesi gerekir. Teker gobeklerinde olsa vijk - vijk yerine citirtili bir ses yapar.
Agirlik oldugunda (yani siz uzerindeyken olduguna gore buyuk ihtimal lastikler ve fren sisteminde bir surtunme sebep oluyor olaya. Lastikleri azami hava basarak denediniz mi?
Son bir sey daha; gerci bu kadar uzun surmezdi ama lastige patlamaya sebep olmayacak kadar kucuk bir metal saplanmissa buda her turda yere temas ederek ses yapabilir. Ancak bu da vijk vijk yerine cit-cit gibi bir ses yapar ve 2 ayda bir sekilde lastikten ayrilirdi...
Neyse benim zihni sinir olasiliklarim bunlar, umarim kaynagi cabuk bulur ve rahatlarsiniz :)

arka frenleri çıkartıp öyle denedim yine o sesi yapıyordu zaten az birşey gidince ses yaptığından ön frenle idare ettik o ara :) v fren bu arada. Lastikleri değiştirmeden öncede yapıyordu yeni marathon scwalbe lastik aldım onları değiştirdim geçen hafta jantta anormal birşeye denk gelmedim zaten ondan evelinde de yapıyordu aynı sesi.

jantlar gevşekse oluyor bu ses beni de çileden çıkartmıştı buldum sonunda.

jant bağlantı noktlarını iyice sıktım ama yine yok ulan araba olsa şimdiye sorunu bulmuştuk :)

aynı problem bendede var ancak ses tıkırtı şeklinde ritmik bir şekilde geliyor

amortisör kitli vaziyetteyken hafif bir boşluk var acaba o bozulmuş olabilirmi. Kilitli vaziyetteyken gidonu aşağı bastırdığımda 2 cm lik bir oynama söz konusu. Normalde hiç oynamaması gerek herhalde.

Birde ayakda sürmeyi deneyin seleye oturmadan. eğer gelmiyorsa seledendir o ses bendede vardı aynı problem.

her türlü denedim o şekilde de yapıyor :) birde ön tekere dikkat ediyorum, km saatinin bir aparatı var jantta, o aşağı geldiğinde sesi yapıyor. farklı bir teker takarak denedim yine aynı sesi yaptı sorun maşadan olabilir diye düşünüyorum.

@Emrah Özşahin

km saati kabloluysa kablo da sürtüyor olabilir. seleyi yağla sen yine de.

Merhaba abilerim bugün arkadaşımla Validebağ korusuna girdik.Biraz tümsek falan vardı 2-3 tur attıktan sonra çıktık eve gelirken maşadan bir ses geliyordu anlatması zor biraz ayağa kalkıp giderken,frenlerken ve gidonu hızlı çevirdiğimde gacırt diye bir ses geliyor bunu nasıl önleyebilirim?şimdiden teşekkürler...

aynı sıkıntı benim maşada da var.bugun sokecem masayı guzelce temizleyeyip gresleyecegim.işe yararsa sanada yazarım umut

yanlız benim sadece maşadan geliyor ses yatak gıcırtısı gibi.bide scott kullanıyoz.var bir sıkıntısı ama çözecem inş.

Benimde bisikletin ön bölgesinden geliyor ses muhtemelen maşadandır diye düşünüyorum.

gidona bastırdıgında ve setten çukurdan geçtiginde gıcırt ediyosa maşadan kesin.bugun biraz uğraşimda yazarım sonucu

umut bakamadım dostum ya.hanımla bayram temizliği filan fırsat olmadı.zaman yetişmedi 1-2 gune inş halledecem

2 gundur xcm maşayı sökmeye çalışıyorum.inat ettim ve başardım.oncelikle maşanın her iki tarafında bulunan tapalarn dişleri plastik oldugu icin yalama oldu.bende aldım elime matkabı.o plastik tapayı 2 yerden matkapla deldim.sonra tornavidayla kanırtarak çıkarttım komple.sonra maşanın altında ki 2 vidayı söktüm.daha sonrasında maşanın yaylarını çıkarrtım.sonra en altta soktugum somunların vidalarına 2-3 kez sert bişiyle vurdum ve çıkarrtım her iki aparatı.sonra maşayı ikiye ayırdım.butun aparatları normal gresle gresledim(elimde başka gres yoktu.normalde lityum bazlı ince gres kullanılır)sonra butun parçaları tekrar yerine monta ettim.maşanın en altında ki vidaları taktım.maşanın ustunde ki tapalar pert oldugu icin yarın nalburdan kör tapa alacagım.demir yada plastik.dişlileri uyarsa mükemmel olacak.bugun aklıma geldi.dedim buna tesisatlarda kullanılan kör tapa olur.sadece maşayı kilitleyemeyiz.ama ne gıcırtı kaldı ne bişi.yay 10 numara işliyor.takılan varsa sorsun yardımcı oluruz

Benim bir sorunum var. Yokuşta ve vitesi yükselttiğimde her pedal çevirişimde kapı gıcırtısı gibi bisikletten sesler geliyor.
Beni aşırı derecede sinir etmeye başladı. orta göbektenmi pedaldanmı geliyor anlayamadım. Ayakta sürerkende oluyor.
daha 200km olmadı. Deneyimli arkadaşlardan çözüm önerileri için yardımlarını bekliyorum. NG650
Şimdiden teşekkürler.

Geri