Bisikletliye Dikkatli Olmasını Söyleyen Dikkatsiz Sürücü

Kayıt
16 Aralık 2013
Mesaj
23
Tepki
9
Şehir
istanbul
Bisiklet
Salcano
Dün akşam saat 19:00 civarı evime dönerken esenyurt yolu üzerindeki çalışma sebebiyle yolun bir kısmı kapatılmış tam bir kargaşa vardı karışı şeride geçmek için mecbur bu yolu kullandım dikkatli ve yavaş bir şekilde ilerledim yolun sağından bir araç beni gördüğü halde gaza basıp üzerime geldi bir şey demedim hem sürücüleri hemde kendimi zor duruma sokmamak için kaldırıma çıktım ve üzerime gelen sürücü yanımda durdu aramızdaki konuşmayı yazıyorum
sürücü:dikkat et
ben:anlamadım?
sürücü:dikkat et
ben:benim dikkat ettiğim kadar sizde dikkat edin
sürücü:motorlu taşıt bu
ben:bizimde ayaklarımız motor yollar sadece size ait değil
birazda kalayladım sonra gitti neden bizlere ve motosiklet sürücülerine saygı duymuyorlar hava atmaya mı çalışıyorlar diye düşünmeye başladım artık çoğu sürücü bu şekil davranılıyor 4-5 ay oldu sanırım bisiklete binmeye başlayalı bir kaç kişi bana yol verdi gerçekten çok üzücü
 
Scudo

FelixTheCat

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mayıs 2013
Mesaj
689
Tepki
896
Şehir
İstanbul
İsim
Betül
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Eğitim şart.!! Eğitim olmadığı için bu haldeyiz. Bisiklet yolu olmadığı yollarda sağ şeritte öncelik her zaman bisikletlilere olduğunu bilmiyorlar. Adamlar kırmızı ışıkta geçer, ters yoldan girer bırakın bizi görmeyi normal bilindik kurallara uymuyorlar. Böyle bir ülkede üniversite bitirmeye çalışıyoruz. Bitirince de iş bulamıyoruz gerisini siz düşünün. Ne yazık ki her zaman tedbiri elinizden düşürmemeniz gerekiyor. Öncelikle kendi sağlığınızı düşünün görmüştür nasılsa vurmaz diyerek hareket etmeyin. Haklı olsanız da haksız duruma düşürürler. Geçmiş olsun
 

Turan Babacan

Forum Bağımlısı
Kayıt
18 Aralık 2013
Mesaj
1.331
Tepki
1.341
Yaş
44
Şehir
İzmir
Bisiklet
Bisan
@Betül özkal

+1

Eğitim şart gerçekten. Benim merak ettiğim bir konu var. Ehliyetim olmadığı için bilmiyorum. Şimdiye kadar hiç ihtiyaç duymadığım için almadım. Hala da almayı düşünmüyorum. Merak ettiğim konuya gelirsek. Ehliyet kursunda bisikletliler için dikkat konusunda üstünde ne kadar duruyorlar. Yüzeysel mi yoksa üstüne basarak uyarılarda bulunuyorlar mı?
 

FelixTheCat

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mayıs 2013
Mesaj
689
Tepki
896
Şehir
İstanbul
İsim
Betül
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Hiç durulmuyor :)
 

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
5.665
Tepki
13.462
Şehir
kayseri
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Valla yaşımın avantajını kullanarak trafikte istediğim gibi atraksiyon yapıyorum. Önlerinde gelişigüzel bisiklet süren kişinin bir ak saçlı olduğunu görenler ister istemez çalıyı dolaşma ihtiyacı duyuyorlar. hatta bir kaç kez yolda sürüşümü tehlikeye düşüren sürücünün üzerine yürümüşlüğüm vardır hemen gazladılar. Bu saatten sonra kimseye eyvallahım olmaz. Hayatta yaşayacağım kadar yaşamışımda. Bana saygın asil bir bisikletçi olarak atarlanacak olana atarını koçanına kadar yediririm.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bilal K. ve enzo

enes savaş

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2013
Mesaj
1.569
Tepki
300
Şehir
İzmir
Bisiklet
Salcano
Ben İzmir'de hep anayolları kullanıyorum. Hiç öyle bir şoför denk gelmedi bana :confused: Gelmesin de zaten dediğim gibi ya latex ya da biber gazı :evil:
 

Ekrem Yılmaztürk

Forum Bağımlısı
Kayıt
4 Mayıs 2012
Mesaj
788
Tepki
477
Şehir
Isparta
Bisiklet
Cube
Ehliyet kurslarında ,sadece ehliyet veriliyor.ders vs çok yavan.herkes nasılsa okuyor yapıyor diye idareten anlatılan şeyler.Sinir bozucu bir durum ama sevindirici şeylerde oluyor.Bugün yaşadığım birşey;karşıdan karşıya geçecektim sıkıntı bir yol aslında hakkım yok ama gidecek başka yerde yoktu.Çimento kamyonu durdu ben hazır olamadığım için o anda teşekkür ettim devam etti.Ardından diğer sürücü durdu yol verid çok sevindim gerçekten.herşey 4-4lük olmuyor maalesef ama zamanla daha iyi olacaktır eminim
 

C. Yavuz

Üye
Kayıt
11 Ocak 2014
Mesaj
47
Tepki
19
Şehir
Balıkesir/Burhaniye
Ben de acaba çoğunlukla büyük şehirler de mi oluyor böyle olaylar diye düşünmeye başladım. Özellikle İstanbul gibi on beş milyon kişinin yaşadığı bir şehirde. İnsanlar küçük il ve ilçelerde bu konuda daha mı hassas davranıyorlar acaba...

Düzeltme: Nasıl bi cümle kurmuşum öyle :eek:ha:
 

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
Olay geliyor aynı noktaya. "Motorlu taşıt bu" ne demek oluyor? Vergi veriyor diye yol kendinin sanıyorlar ama yol hakkını ödenen vergiler değil karayolları kanunu belirliyor. Aslında tam olarak bu vergi meselesi de değil olay. Çoğu zaman 2 ayrı motorlu taşıttan da her biri yol hakkını kendinde sayıyor karşılaştıkları zaman. Olayın aslı kendini beğenmişlik, çok bilmişlik, ukalalık ve bencillik karışımı bir şey. Bu durum en temelde eğitimsizlikten çıkıyor. Bence ilköğretimden itibaren trafik eğitimi zorunlu ders olarak başlanmalı ve devam etmeli. Niye mi? Çünkü trafik kurallarından hiçbir taşıt kullanmayan ve ehliyeti olmayan yayalar da sorumlu. Bir polisin yayaya nasıl ceza kestiğini görmüşsünüzdür herhalde (kimlikten kesiliyor). Bu yayalara nasıl yürürse trafiğin bir düzen içinde takılmadan ve kazasız ilerleyeceği öğretilmeli. Yanlış anlamayın lafım sırf yayalara değil, tüm trafikte yer alanlara. Yoksa yayalar genellemesinden oluşan grup ile bir alıp veremediğim yoktur.
 

Snr U

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Temmuz 2013
Mesaj
447
Tepki
1.229
Şehir
Ankara
Bisiklet
Mosso
E sınıfı ehliyetim var mümkün olduğunca dikkatli kullanırım ehliyet kursuna günü gününe gittim fakat öyle bir konu hatırlamıyorum :(
@Turan Babacan
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@Mustafa Yılmazer

paylaşım için teşekkürler. sürücü kötü niyetli de sayılmazmış aslında. dikkat et demiş. biraz da ayak altında gezinme mesajı vermiş :) bisiklet yolu vardı da biz mi kullanmıyoruz kardeşim, bu ülkede bisiklet sürmek yasak mı demek lazımmış.

bahsetmemişsiniz fakat kaskınız, eldiveniniz, gözlüğünüz var mıydı merak ettim. siz tam teçhizatken böyle bir uyarı geleceğini sanmıyorum açıkçası. gelmiş de olabilir :) bu yüzden merak ettim bu konuyu.

@Betül özkal

trafikte yol vermemekte ve bisikletlileri sıkıştırmakta ısrarcı olan sürücülere dikkatli bakın, hepsinin hali-vakti yerinde insanlar olduğunu, altındaki arabaların da son model olduğunu göreceksiniz. eğitimle alakası olduğunu sanmıyorum. aksine, adamın eğitim durumu yükseldikçe küstahlık seviyesi daha da yükselmekte ve yolun sahibiymiş gibi hissetmekte kendini.
yanımdan dikiz aynası değdi değecek geçen arabalara dikkat ediyorum, ya bmw ya mercedes.. bu adamlara ne diyelim şimdi eğitim şart mı :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
@Serkan Mıstınoğlu

Bu konu benim de dikkatimi çekiyor ama sonra şunu soruyorum: her son model araba sürücüsü eğitimli mi? Ya da eğitim diye yakınılan şey sadece diploma almak ve iyi kazandıracak yerlere gelmiş olmak mı?
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@Serden Us

bunu tabiki bilemeyiz. fakat eğitim, sandığımız kadar büyük bir paya sahip değil böyle davranmalarında.. 15 milyon nüfuslu bir şehirdeyiz.. bina bina üstüne, insan insan üstüne yaşıyoruz. otobüse orta kapıdan bindiğimize seviniyoruz! metrobüsteki tek amacımız nefes almak! yaz aylarında istanbuldaki insan sayısı azalınca bile seviniyoruz.. 5 kmlik yolu trafik olduğu için 1 saatte alıyoruz!
yani yaşamak için bile bukadar kötü bir şehirken istanbul, biz bisiklet sürmeye çalışarak ölümle dans ediyoruz aslında. "eğitim şart! eğitim şart!" diyerek de biyere gelemeyeceğiz gibime geliyor. bunun bize bir faydası dokunmuyor. 50 tane benzer konu açılacak bu foruma. araç sürücülerini eleştiricez burda, biber gazı taşımamız lazım arkadaşlar olmuyo böyle, kavgada yenemiyoruz dicez.. hayvan bu sürücler dicez, insan olamaz bunlar dicez.
ama sadece konuşup rahatlatıcaz kendimizi :) somut hiçbirşey yapamayacağız.

ben de diyorum ki, bisiklete gönül vermiş insanlar olarak yapabileceğimiz en doğru şey, %100 iyi niyet ve %100 profesyonellikle çıkmak olsun trafiğe.
bırakın onlar haklı olsun. "bu motorlu araç" desinler. bu insanlar bisikletli görmeye alışık değiller. belkide en büyük problemleri bu. biz, onları bisikletli görmeye alıştıracağız. bu uzun bir süreç.. ve bu insanlar avrupada bisiklet kullanımının nekadar yaygın olduğundan bile bihaber.. bunu biz biliyoruz sadece. ulaşımın %35ini bisikletle yapan ülkeler var arkadaşlar. ve biz bunu biliyoruz. olabileceğinin farkındayız. fakat bunu sürücüleri karşımıza alarak, onlara gard alarak, onları kendimize muhalafet alarak, onlara "siz eğitimsizsiniz, siz cahilsiniz, siz hayvansınız" diyerek yapamayız. onları da yanımıza almaya çalışmalıyız. bunu da davranışlarımız ve trafikte olan "iyi niyetimiz" ve "profesyonelliğimiz" ile yapabiliriz..
biz tam teçhizat, %100 dikaktmizi vererek, tehlikeli hareketler yapmadan yolumuzda gidersek kimsenin bize laf atacağını sanmıyorum ben. ve bunu bu kararlılıkla sürdürürsek bundan 10 yıl sonra çok iyi bir sempati kazanmış ve sayımızı kat kat artırmış olacağız. işte ozaman daha kalbalık olacağız. ve ozaman bisiklet yolunun "gerçek bir ihtiyaç" olduğu çıkacak ortaya.
taleplerimiz dikkate alınmıyor.. 3-5 kişi için bisiklet yolu yapmıyorlar.. daha önemli işleri var.. bisikletin trafik sorununu çözmede çok etkili olabileceğinin farkında bile değiller..

(link)

bu şekilde davranarak sürücüleri kızdırmaktan başka birşey yapmayız. sürücülere anlayış göstermeden onlardan anlayış bekleyemeyiz!
belkide eğitime ihtiyacı olan sadece sürücüler değildir..?

bu sürücüye kızan adam ertesi gün beni yolda görürse aynayı bana sürterek geçer. ve haklı da..
burda suçlu kim? ben mi yoksa araç sahibi mi? yoksa.. ?

"eğitim şart eğitim şart" deyip deyip duruyoruz. madem eğitim diploma demek değil, eğitim için mekan ve zaman ayrımı yok, her an herkesi bir şekilde eğitebiliriz madem, ozaman davranışlarımızla onları eğitelim! kaputa tıklatmakla, el kol yapmakla, yada bağırmakla hiçbirşey çözemeyiz, tartışmayla çözemeyeceğimiz gibi..

ortak bir düşünce,tutum ve hedefimiz olmalı.. örnek olmalıyız diyorum ben de. daha etkili bir çözümü olan varsa beraber tartışalım :) biber gazı veya alüminyum pompa taşımaktan başka.. uzak doğu sporları öğrenmek var bide.. karete-kugfu gibi :)
bunlar çözüm değil..


bizim hedefimiz "tarışmadan haklı çıkmak veya ağız burun kıran taraf olmak" değil! tartışmaya mahal bırakmayacak kadar profesyonel olmak



veya ben, çok yanlış düşünüyorum. herkese biber gazı kampanyası başlatıp da mı deneyelim? belki söke söke alırız hakkımız olan yolu :)
 
  • Beğen
Tepkiler: S26

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
Bunların tamamına kelimesi kelimesine katılıyorum. Diklenerek bir yere varamıyoruz, bunu deneyerek de görebiliriz veya görmüşüzdür zaten. Ama eğitim şart denmesinde bunlara aykırı bir anlam veya yöntem de göremiyorum (biber gazı vs. hariç). Eğitimin sonucunda zaten düzgün bir trafik bilincinin oluşması, bunların piyasaya çıkmasıyla da zamanla oturması gerekiyor. Dikte ederek de değil, neyin neden nasıl olduğu öğretilerek bunun yapılması lazım. Tabi burada ben şahsen yeni gelecek nesillere yönelik diyorum bunu. Mevcut trafik varlıkları için bu durum eğitimle çözülecek durumda değil. Özellikle yakın zaman içerisinde... En hızlı ve etkili yol olarak aynen anlattığınız şekil çözüme götürecektir.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@Serden Us

okullarda çevre dersi vardı, bilmiyorum hala var mı.. "yere çöp atmamalıyız" anaokulundan beri sürekli gündemdeydi. sınıftaki öğretmen de buna dikkat eder ve uyarırdı, okuldaki müdür de.
peki ne oldu? neden ortalığı b.k götürüyor afedersiniz? :)
olay eğitimden çok farklı..
sağduyu deyin, insanların hayttan beklentisi deyin, hayata bakış açıları deyin. kendini yetiştirmişliği deyin. yaşam şartları deyin. olgunluk seviyesi deyin. deyin de deyin :) 15 milyon insana "haa o eğitimsiz, bu eğitimsiz, şu mu? aa o zaten eğitimsiz" diyerek daha da itici olduğumuzu düşünüyorum sadece.

doğayı ve sporu seven, bilinçli insanlarız. en önemlisi de insanları seviyoruz (diye düşünüyorum ben).. onlar cahil, biz übermensch'mişiz gibi bir algı oluşturdu bende bu forumdaki yorumlar.. bisiklet sürmek herşeyden önce bir "alçakgönüllülük" gerektirir diye düşünüyorum.. gaza basınca hızlanan bir makina icat olmuşken, biz hala pedal çevirebiliyoruz gülümseyerek.. bu sabır ister, özveri ve aşk ister ya :) bu duyguyu kitletecek davranışlarda bulunmayalım diyorum.. bir bisiklet kültürümüz olsun. kafamızda bir düşüncemiz, bir idolümüz olsun bisiklet sürerken.. madem bu işe gönül vermişiz. bişeyleri değiştirmeye çalışıyoruz, saygı görmeye çalışıyoruz. saygı duymadan göremeyiz
 

Ömer KARAN

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Aralık 2012
Mesaj
1.674
Tepki
1.688
Şehir
DENİZLİ
İsim
Ömer KARAN
Bisiklet
Bisan
Üzülerek söylüyorum ne yazık ki insanlarımızın büyük bir kısmı sosyal bilince sahip değil. insanımızda herşeyi kalıplaştırma ve bencillik ön planda. trafik yol denildiğinde akla tek gelen arabalar. Eyvallah bizden büyük araçlar. Yolları illaki bizden büyük olacak. Sayıları çok fazla illaki onların trafik sorununun çözümü için çok fazla uğraşılacak ama en azından trafikte saygı göstermek görmek herkesin hakkı. Ben açıkçası kaldırıma araba park edilen bir ülkede bisiklete trafikte saygı gösterilmesini falan pek de beklemiyorum.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.895
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@ömer karan

dünya buna itiliyor Ömer :) insanlar buna itiliyor. herkes bencilliğe itiliyor. kendini özel hissetmeye itiliyor. bilinç altımıza şu aşılanıyor "önemli olan sensin, boşver diğerlerini"
reklam sloganlarını biraz araştır, ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksın..
 
  • Beğen
Tepkiler: Ömer KARAN

S26

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Şubat 2007
Mesaj
2.741
Tepki
1.453
Şehir
Eskişehir
Bisiklet
Amoeba
@Serkan Mıstınoğlu

:) Birileri çevreyi temiz tutalım derken, birilerinin de çöpçülere iş lazım çok da temiz tutmaya gerek yok dediğini iyi hatırlıyorum o dönemde. Ve bu birileri öğretmenlerdi. Bakmayın güldüğüme...

Bu eğitim şart denmesindeki durum, bakış açısı farkına benziyor bence. Eğitim zaten sağduyu, hayattan beklenti, bakış açısı, kişinin olgunluğu vs. bunların gelişimini de kapsamalı. Yok kapsamıyorsa ona zaten eğitim denmez, denmemeli.

Forumdaki tepkilerde genelde iticilik var evet, farkındayım. Ama sadece bu forumda mı? Ben iticiliği artık heryerde görüyorum ve rahatsız oluyorum. Kutuplara iyice ayrıldık ve herkes haklı kendince. Neyse konunun burası sapar ve uzar...

Gece telefon geldi. Babaannem rahatsızlanmış. Atladım arabaya hastaneye götürdüm. Sağ-sol tüm şeritler anlamsız şekilde 2-3 araba peş peşe gidecek şekilde dolu. Kimisi yoldaki çukurdan kaçmak için başka şeritten gidiyor, kimisi elde telefon kurcalarken nereden gittiğinin bile farkında değil. Biri ortalamış yolu sen nereden gidersen git. Selektör yaparsın yol vermez vs. Çileden çıkıyor insan. E şimdi diğer arabalar da aynı durumda gidiyor. Kimisi bu bahsettiklerim gibi elde telefon, umrunda değil dünya, kimisi ben gibi bir yere yetişme derdinde. Acelen olsun olmasın, sorumsuzluklardan dolayı sinirleniyor insan doğal olarak. Kendim de sinirlendim, ondan anlattım bu örneği. Bir bisikletli ile tartışmaya girse böyle sinirlenmiş bir sürücü ne beklenir? Bir de iğneyi bisikletlilere batıralım; amcam 70 yaşında çıkmış yola, sola dönecek. Hoop gidonu bir kırıyor, bisiklet yan dönünce yani yolun ortasına gelince arkaya bakıyor ancak. Arkadan gelen dursun, umrunda değil. Burada (Eskişehir) arkadaşların kamikaze dedikleri servis bisikletleri var. Bir elde tepside döner, bir elde içecekler, ne kaldırım dinliyor ne yol, kamikaze gibi gidiyor. Şimdi bisiklet kullanmayan birisi için kask takan sen de birsin, bu kamikazeler de bir. Çoğu farkımızı bilmiyor çünkü. Kaldı ki kask takanların da ne derece trafiğe uygun gittikleri tartışılır. Sürücülerden beklenebilecek tepki belli aslında...

Bu bakımdan, dediğiniz gibi saygı görmeyi bekleyen biz bisikletliler, önce kendimiz göstermeliyiz ki hakkımız olsun.
 

FelixTheCat

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mayıs 2013
Mesaj
689
Tepki
896
Şehir
İstanbul
İsim
Betül
Başlangıç
1999—00
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Serkan Mıstınoğlu


Bana öylesi hiç denk gelmedi Serkan bey, Daha çok orta halli araba aldım zengin oldum düşüncesinde olanlar denk geldi. Düzenlemeler yüzünden herkes araba sahibi olabiliyor artık. Bankanın kredi vermesi yeterli ne insanlar tanıyorum paraya ihtiyacı olduğu halde sırf hava olsun diye araba alan. Eğitim düzeyi arttıkça ülkelerdeki refah her zaman artacaktır. Herşeyin öncelik olarak eğitimle ilişkisi vardır. Sizin gördüğünüz tipler baba parasıyla özel okullarda okuyup daha sonra baba parasını har vurup harman savuran tiplerdir. Emin olun ki kendi emeğiyle kazanıp o arabaları alan insanlar gençliğinde illaki bisiklet sürmüştür bizi anlamaması imkansız.
 
  • Beğen
Tepkiler: Orkun Terzioğlu

Bilal K.

Üye
Kayıt
12 Aralık 2013
Mesaj
53
Tepki
36
Şehir
İstanbul
Bisiklet
b'Twin
@Mustafa Yılmazer

mustafa ben de birgün esenkent çıkışında beyaz bi opel combo'luyla ağız dalaşına girmiştim.o da beni aynadan görmesine rağmen bekledi bekledi tam ben yanından geçerken u dönüşü yapmaya girişti.arka tekerlekte tamponunu hissettim.dialog hemen hemen aynı.eğer araç aynıysa o civarda beraber gezip adamı dövebiliriz. :evil:

DİPNOT: eldivenim yoktu ama kasksız ve gözlüksüz sürmem.