Bisikletleri Trafiğe Kabullendirmek, Yaygınlaştırmak İçin Neler Yapıyoruz?

Baki Berk Kayalar

Forum Bağımlısı
Kayıt
7 Ocak 2007
Mesaj
1.576
Tepki
1.208
Şehir
TCDD 1. Bölge - İzmit
Bu konuda en başta yaptığım şey bisikletimi bir taşıt olarak diğer araçlara kabul ettirmeye çalışmak.
* Kırmızı ışıklarda duruyorum.
* Kaskımı kafamdan çıkarmıyorum ki saygı gösterilsin.
* Caddelerde yolun olabildiğince dibinden gitmektense daha rahat bir mesafede, şeridin yarısını kapatacak şekilde ilerliyorum ki sıkıştırılma tehlikesi yaşama şansım daha düşük olsun.
* Gerektiğinde kurallara uygun şekilde sollama yapıyorum.
* Sıkışık trafikte tüm şeridi birden kapatacak şekilde ilerliyorum. Arkamda duran araçlar beni genellikle rahatsız ve taciz etmiyor.
* Kısacası bisikletimi trafikte normal bir araç görüp normal bir taşıt gibi kullanmaya gayret ediyorum.
* İnsanlara fırsat buldukça bisikletin yararları konusunda bilgi veriyorum.

Dün olan bir trafik anımı anlatmak istiyorum:
Arasıra olduğu gibi İzmit-Tütünçiftlik-İzmit turlarımdan birini yapıyordum. Bana daha zevkli geldiği için Tütünçiftlik' e yan yollardan giderim. Neyse...Tütünçiftlik' e giderken Derince' de Emniyet Müdürlüğü civarında bir yerde bir kavşağa geldim. Sola döneceğim ama sağ tarftaki yoldan geldiğim yola dönen bir aracı (sanırım midibüstü) bekledikten sonra dönmek istedim. Tam o sırada tabiri caizse g**ümün dibine kısaca salak diyebileceğim biri özel arabasıyla girip kornaya güzelce bastı. Bende o anda biraz sinirlenip sol elimi " ne var lan" :) şeklinde arkaya doğru sallamaya başladım. Birazda söylenip hemen sol tarafa doğru depar atıp uzaklaştım. Araç sürücüsü adam, daha doğrusu genç, benden, bir bisikletliden (büyük olasılıkla) beklemediği bir tepki almanın şaşkınlığıyla giderken gözünü yoldan ayırıp bana bakabildiği kadar baktı. Bende ona o anda el sallamak isterdim ama geri tepme olabilir diye sallamadım. :) :) :)

Aslında dün yaşadığım o küçük olay, bisikleti trafiğe kabul ettirmemizin küçük çabalarından biriydi aslında. Her ne kadar bu çabalarımız bazen kendimiz için tehlike yaratabilir olsada hiç yılmadan elimizden geldiğince çalışmaya devam etmeliyiz.

Selamlarımla..
 
  • Beğen
Tepkiler: bora_jb
Scudo

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
Bunların yanında Lisansınızda bulunursa kötü bir durumda polis çağırıp lisansınızı gösterirseniz buda size avantaj sağlayacaktır... Tabi bu işin son noktası ama lisanslı olmakta devletin gözünde daha çok bisikletli, dolayısıyla daha çok yol ve ilgi anlamına gelir...
 

Burak Meşe

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Ocak 2007
Mesaj
586
Tepki
260
Şehir
İdealtepe-İstanbul
@H.Çağrı

Lisans almak için ne gerekmekte ? Nasıl alınır, şartları nedir ?
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
Lisansa almak için 3 adet sakalsız vesikalık fotoğraf.
Gençlik ve spor il müdürlüğünden alacağınız bir formuda doldurmanız lazım ama daktilo yada bilgisayarda (onu orada yardımcı oluyorlar)
Bide sağlık raporu lazım onuda genelde kendi içlerinde sağlık merkesleri yada sağlık ocakları oluyo müdürlüklerin oradan alabilirsin... En fazla 1 günün alır ama aldığına değer...Hem kendin hem de tüm bisiklet camiasının devlet gözünde sayısı nüfusu artar...
 

bora_jb

Forum Demirbaşı
Kayıt
6 Ocak 2007
Mesaj
465
Tepki
106
Şehir
izmir
bencede trafıkte bısıkletın saygı gormesı cok onemlı bır konu bunu topluma kabul ettırmelıyız mesela buna aılemızden baslamalıyız ben annemlerle bu konuyu konusmustum ve cewremdekı cogu kısıylede konusdmaya calısırım bısıklete arac muamelesı ıcın
guzel bır konu
 

Burak Meşe

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Ocak 2007
Mesaj
586
Tepki
260
Şehir
İdealtepe-İstanbul
@H.Çağrı

Cok saol bilgi için. Yarın işe gitmiyorum, izinliyim. Almak için gidiyim o halde

İnsanların bizi görmezden gelmesi gerçekten sinir bozucu. Sadece araçlar değil, yayalarda görmezden geliyor. Bir defasında bu yüzden birine çarpıp, çenemin üstünde 2m kaymıştım. Bana bakarak geçeceğim yol üzerine yürümeye devam ediyorlar. Çarptığmda birşey olmayacağını düşünüyorlar sanırım.
 

trinitrotoluen

Forum Demirbaşı
Kayıt
1 Ağustos 2006
Mesaj
555
Tepki
259
Şehir
Ankara Beştepe
Baymineralk bende trafikte yazdıklarının aynısını yapıyorum ki insanların dikkatini çekeyimde yollarda bisikletlilerinde olduüunu göstereyim diye.

Zaten kalabalık bir meydanda ışıklarda duruyorsan bütün insanlar geçerken sana bakıyor :)