Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletle kamp

Gürsel A.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.101
Arkadaşlar, geçmiş yıllarda basında çıkan yazılarımdan bir tanesi.
Satır aralarında marka ve fiyatlar da vardı bu yazıda ama onları ben çıkardım..(Güncel olmadığı için)Bir çok kişinin bildiği konular bunlar ama aramızdaki yeni arkadaşlara yardımcı olur sanıyorum..

BİSİKLETLE KAMP

Kamp yapmayı ve bisiklete binmeyi seviyorsunuz. Bu ikisini birleştirmeye ne dersiniz?
Kamp yerine kadar bisiklet sürmek, üstelik taşınması gereken malzemelerle bunu başarmak bir çok insana çok zor gelebilir. Ama bunu sadece bir kez deneyenler bile yıllar boyu anlatılacak anılarla dönerler. Bisikletle uzun yollar gitmek , Türkiye’yi, hatta başka ülkeleri pedal basarak katetmek bisiklete biraz meraklı bir çok insanın hayalidir. Büyük bir olasılıkla koşullarınız ülkeleri bisikletle gezmek için uygun değildir. Ama yaşadığınız yerin yakın çevresini sevdiklerinizle, arkadaşlarınızla bir kaç günlük kamplı bisiklet turlarıyla keşfetmek size yepyeni bir bakış açısı, yepyeni bir tatil anlayışı kazandırabilir..

Gelin bir kaç günlük kamplı bir bisiklet gezisi için gerekenleri inceleyelim.Öncelikle bu iş için uygun bir bisiklette olması gereken özellikleri tanıyalım. Aslında yurt dışında bu tür geziler için çok çeşitli bisiklet türleri mevcut. Fakat piyasada bulunan veya kendi bisikletinizi bir- iki küçük değişiklikle uzun yola ve eşya taşımaya uygun hale getirebilirsiniz.

1- Her bisiklette olması gereken “hafiflik” özelliği burda da çok önem kazanıyor. Bisikletiniz ne kadar hafifse yokuşları o kadar kolay tırmanırsınız. Artık yaygın olan alüminyum bisikletlerin fiyatları da düşmüş durumda.. Uzun yol yapacağınız bisikletin lastiklerinin koşullara uygun olması çok önemlidir.Çoğunlukla asfalt veya düzgün toprak yollarda gidecekseniz çok iri dişli lastiklere gerek yok. Genelde orta kısmı düz , kenarları az dişli lastikler daha az enerji kaybettirir..
2- Gidonun çok alçak olması uzun yolda rahatsız edici olabilir.. Eğer gidonunuz düz tipse bunu “city” ya da “riser” yani 2 ucu yüksek gidonlar iyi bir çözümdür.Ayrıca bunun dışında gidonu kadroya bağlayan gidon boğazını yükseltmek de rahatlık sağlar. Bazı gidon boğazlarında açı ayarı vardır.. Bunlar da istenen yüksekliğin kolaylıkla ayarlanmasını sağlar.
3- Bisiklet selesi amatör binicilerde sorunların bir numaralı kaynağıdır. Çoğunlukla dar ve sert selelerde rahat edemez..Ekonomik modellerde seleler gerçekten rahatsızdır. Arka kısmı geniş ve yumuşak seleler uzun yolda rahat olabilir fakat orta ve uç kısmının bacakların hareketini engellememek için dar olması gerekir. Sele üstüne geçirilen silikon (jel) kılıflar da var olan selenizi rahatlatabilir.
4- Bisikletinizle seyahat ederken kamp malzemenizi taşıyabilmek için iyi bir bagaja ve çantalara gereksinim vardır. Bagaj için özel alaşım alüminyum borulardan yapılanları seçmekte fayda var..Çantalar sağlam kordura kumaşından, fermuarlı dış cepli, bagaja takma- çıkarma kolaylığı bulunan modellerden seçilmeli.. Arkaya takılan çantaların 2 yana asılan heybe şeklinde olanları en pratiktir.Bu tip çantalar özel gerdirme sistemi sayesinde bagaja bir kaç saniyede takılıp çıkarılabilmektedir.
5- Kampınıza doğru yol alırken kaç km. kaldığını veya ortalama süratinizin ne olduğunu merak edebilirsiniz. Bunun için gidona takılan, tekerleğin dönüşünü janta takılı minik bir mıknatıs sayesinde algılayan hız göstergesi yararlı ve eğlenceli bir aksesuardır.
Çeşitler,3 fonksiyonlularından bulunduğunuz yüksekliği, kalbinizin kaç attığını gösteren, hatta 5 yıllık biniş grafiğinizi çıkartan ,doğum gününüzü kutlayan modellere kadar değişiyor..

Scudo
Gürsel abi kamp için yer seçiminde nelere dikkat etmeli sence ?

Kamp yeri seçimi özellikle yağışlı günlerde önemli. Gece siz uyurken sıkı bir yağmur yağar ve de siz çadırı su yolu, dere yatağı gibi yerlere kurduysanız işiniz zor. Bu gibi durumlarda çadırı yüksekçe bir yere kurmak lazım.. Hatta çadırın kenarına küçük bir kanal açmak iyi olur.
Bunun dışında dik bir yamaç altında kesinlikle çadır kurmamak lazım.. Taş vs (insan dahil) düşebilir.. Dağlarda çığ olabilecek yerlere dikkat etmek gerekir. Bir de bazı çadırların rüzgar yönü vardır. Gelen rüzgar yönüne göre (şiddetli rüzgarda) çadırı yerleştirmek doğru olur. Sabah çok erken kalkmayacaksanız güneşin doğduğu yeri kestirip, çadırı daha geç güneş ışığı alacak bir yere kurmak iyi olur. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Selamlar.

Gurselcigim
Musadenle bir ilave de ben yapayim. Cadiri mumkun oldugunca insanlardan uzakta kurun, En buyuk tehlike insan:Skull-175
Bisikletide varsa bir agaca yatik olarak kilitleyin ki uzaktan gorunmesin. Ben genellikle cadira bir alarmla bagliyorum.
Selamlar

peki gürsel hocam bir soru sormak istiyorum,1000-5000 km arası turlarda bisikletle taşınılan ağırlık ne kadar ve o yükü bisikletle taşımakmı yoksa arkada yük arabasımı deniyor bilmiyorumda onunla taşımakmı daha mantıklı,sağlıklı ve az yorucu olur ?

• Beğen
Tepkiler: Mustafa kuşku
bu sorunun cevabını uzun zamandır merak etmekteyim. uzun turlarda römork kullanmak ne derece avantaj saglar? yada avantaj saglar mı?

Tecrübe etmedim ama ekstra lastik direnci ve yine ekstra lastik veya donanım bakımı olacak.Ayrıca römork ne kadar hafif yapılmış olsa dahi 3-4 kilodan az olacağını zannetmiyorum.Aşağıda bir örnek var 4,85 kg geliyor.Diğer alternatiflerde buna yakın olmalı...Ekstradan 5 kilo daha çekmek uzun turlar için can sıkıcı olur diye düşünüyorum...

sayın abilerim. turlarımda bahsi geçen arka römork kullanıyorum. alet edavat çadır tulum mat v.b. gibi şeyleri muhafaza etmek ve her an ulaşabilmek açısından çok çok iyi. Ancak üzerine koyulan 500 gr'ı dahi geri bildirim olarak yansıtıyor. düz yolda sıkıntı yok manevraları o yokmuş gibi yapabilirsiniz dar açılı dönüşler hariç. kesinlikle bisikleti kasmıyor. ama sonuçta üzeri yüklü ve yola sürtünen bir 3. tekerden bahsediyoruz. haliyle rampalarda geri çekmeler oluyor. fakat doğru vites kombinasyonları ile çözülebilecek bir şey. arkadaşıma verdim geçen ay antalya-konya-adana-mersin-antalya turu yaptı benim römork ile tek şikayet ettiği konu gece yatarken muhafaza etmekti. o da kolay benim yaptığım gibi çadıra bisikleti ve römorku koy kendin dışarıda yat. Antalyadan bir marin belvedere

Merhabalar, bende bisiklet ile kamp yapmayı düşünüyorum fakat yaşadığım şehir kalabalık olduğu için her yerde insanlar kaynıyor doğa alanda bile gerçekten fazla kişi olabiliyor. Kamp yapacağım zaman bisikleti nereye saklamam sabitlemem gerek nasıl güveniyorsunuz ağaca bağlamayı falan, lastikleri çıkartıp çadırın içine koysam olur mu acaba? Teşekkürler şimdiden..

@lzexpand

Lastiğini çıkartıp çadıra koyman bence bir işe yaramaz. Olaya bir hırsız gibi yaklaştığımda bisikleti tekerleksiz olarak çalar sonra tekerlek masrafı yapar yine satarım.Yani sırf bir tekerleği yok diye vazgeçmem. Bende yakında bisikletle turlara çıkacağım.Kendi önlemim insanların olmadığı uzak yerlere gitmek olacak. Farklı çözümler bilen uygulayan arkadaşlarında önerilerine açığım.

@Tolga Özdemir
Doğru diyosun galiba en iyi yol 3-4 tane zincirli kilit alıp ağaca bağlamak ağacın yanına da çadır kurmak gibi görünüyor. Farklı bir güvenlik yöntemi olan varsa söylerse gerçekten çok sevinirim.

Açılın işin profesörü geldi
Ama bendeki avantajlar gittigim göl kiyisinda pazar günleri haric insan yok ve hirsizlik olasiligi yok
Bisikleti kilit milit vurmadan random birakiyom

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Sadece ön tekeri sökerek çadırın içine bosiklet sığıyor. Çadırım arpenaz 2 drkatlonda satılan.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Nasıl güveniyorsunuz cidden ya ben ayakkabımı bile çadırın içine koyarım bisikleti dışarıda bırakırsam sabaha kadar uyuyamam herhalde

@lzexpand
20 gün Tur yapınca alışılır. 5000 km yaptım daha çadıra bisiklet malzemesi koymadım. Korkmaya gerek yok.

Daha yeni kamp yaptım , çadırı en yakın ağacın yanına kurdum , bisikleti de çadırla ağaç arasına koyup kilitledim gövdeden bir de alarmım var sele altında hassas birşey ama aşırı değil yani rüzgardı arıydı böcekti öyle çalışmıyor yerinden oynatman lazım ve uzaktan kumandalı tavsiye ederim. (Antusi A6) aliexpress te mevcut

İnancınız var ise benim yöntemim tüm belalardan koruyan Ayetül kürsi ile bağlarım.

Taktik isteyen arkadaslar icin
Çalınınca en az üzüleceginiz bisiklet ve ekipmanla kamp yapin
Tekrar almasi kolay olsun ?

Geri