Scudo Sports

Bisikletinizi kendiniz mi tamir edersiniz yoksa bisikletçiye mi gidersiniz?

ben kendim yapmayı çok isterim fakat vites fren ayarları dahil bu konuda fazla bilgim yok bir tek yama yapabilirim diye düşünüyorum onada daha fırsat gelmedi..bisikleti sökmekten korkuyorum geri toparlayamam diye bir gün cesaret gelirse sırf öğrenmek amaçlı en ufak ayrıntısına kadar sökeceğim :)

Scudo
Tur sırasında her şeyi kendimiz yapmamız gerekiyor mecburen.
Çünkü bisikletlerimizi, yükleri, arkadaki römorku, oğlumun tandemini
bir tamir yerine kadar taşımak büyük lojistik problem.

Telefonla gelen bisiklet tamircileri olsa ne iyi olur. :)

Henüz kendimizin halledemeyeceği kadar büyük bir sorun çıkmadı bisikletlerimizde şükürler olsun.

(link)

Doğduğumdan beri dedemin yanında tamirhanede büyüdüğüm için bugüne kadar bütün bisikletlerimin HER TÜRLÜ bakım-onarım , boya , kaporta , tamir , ayar vs. vs. vs. işlerini kendim yaptım. Bisikletçiye parça almak dışında başka bir iş için gitmem.

Ayrıca meslek icabı arabada da sadece parça almak için parçacıya giderim o kadar , servise falan sokmam , kendim hallederim çok şükür :)

Herkes doğukanaksu değil. ben çocukken çok alet edevatı dağıtıp müteakiben hiçbirini toplayamayıp üstünede bir güzel fırça yediğimden tövbeliyim. No no no (sonrasında bir well maybe vardı) asla tamir için bisikletin başına geçmem. Ufak tefek parçaları takarım ama tamir asla. Ne demişler, ekmeği ekmekçiye ver bir ekmekte üste ver. Nemelazım 10 tl kar edeceğim diye 50 tl lik zarar vereceğim belkide. Bu işin akordu filan en basit tarafı. Göbeği sök, bilyalarını diz yağla, diş yemeden yerine tak. Bunlar benim harcım değil. Kendim rezil olacağıma param rezil olsun demi. Yılda bir revizyon için 60 tl veririm gözüm arkada kalmaz.

ilk bisikletimi aldığımda (2010) ön jantı bisikletten ayırmayı bile bilmiyordum :D
iç lastik değişimini söylemiyorum bile. bunları bisikletçi yaparken gördüm tabi, aynı şekilde vites-fren ayarlarını yaparken de onu izledim. artık yapabiliyorum!

mesela arka aktarıcıyı bir türlü ayarlayamamıştım. 2.yaprakdan 3.ye geçerken takılma oluyordu. uğraştım yapamadım, bisikletçiye götürdüm. adam kabloyu yağladı :agla:
sonuç:süper oldu

tecrübe kazanana kadar kazıklanmayı göze alanlardanım :D

Aynakol ve göbek anahtarımı da aldım son olarak.
Şu an, akord ayarı yapmak dışında, her bakımı yapabiliyorum.

Hatta yeni sezon için bisikletimi kendim topladım.

@DogukanaksuDoğukan bey döktürmüşsünüz gene resmen bisikletin rontgenini çekmişsiniz tebrik ediyorum...........Bisiklet tamiri için ister istemez biraz alt yapı lazım o da bende yok ne yazık ki anca 40 yaşından sonra kendi kendime deneme yanılma yolu ile bir şeyler öğreniyorum. Çocukluğumda hiç bisikletim olmadı ki babam alamadı rahmetli almayı isterdi ama memur maaşı ile bizleri ancak okula göndermeye gücü yetti yaşıtlarım eminim beni çok iyi anlarlar ,bayram günlerinde Ankara Keçiören fatih stadın da bisiklet kiralayan bir adam olurdu o yıllarda bayram harçlığım ile bir tur anca kiralaya bilirdim tadı damağımda kalırdı belki o zamanlar bir bisikletim olsaydı patlak onarmayı ,fren ayarını v.b şimdi daha kolay yapabilirdim ....Neyse gel zaman git zaman okuduk parayı bulduk şimdi 3 tane bisikletim var arızası mı var ? Lastik mi patladı ?Vites ayarı mı yok ? Götürüyorum Trek güngörlere yapıyorlar ama şimdi marka bisikletlerim olmasına rağmen çocukken fatih stadın da tozu dumana katarak bindiğim hurda pinokyonun yanına bile yaklaşamıyorlar......

bisikletin her yerini sökmek için gerekli alet-edevatım olmadığı için bisikletçiye yaptırıyorum.
sadece lastik tamir kiti ve alyen anahtarı yetmediği için maalesef...
acaba tam bir alet takımı var mıdır?

Yapabildiğimi Kendim Yapamadığımı Yada Acil durumlarda servisine götürür yaptırırım.

Tüm tamiratini, ayarlarlarini vs. vs kendim yaparim. Cube de bisiklet tamiri/bakimi üzerine ders bile aldim. Kemdime ait full donanimli bisiklet tamirhanem bile var(A'dan Z'ye tüm aletler özel aletler dahil). Bence bir bisiklet sürücüsü az olsa bile bisiklet tamirinden anlamasi gerekiyor diye düsünüyorum. Ayrica Arkadasimin bisikletci dükkani var ve en gec 2 gün de bi yanina muhabbet etmek icin ugrarim ve kendisiyle beraber ben de servise gelmis bisikletlerle ugrasirim. (Kendisi önce 3sene boyunca bisiklet tamirci meslegini yapti belgesini aldiktan sonrada 1 sene okula devam ederek Ustalik belgesini de aldi, Sinan oyani ve bisikletcinin ismi Dein Radladen)

http://img811.imageshack.us/img811/6167/7k0f.jpg

http://img689.imageshack.us/img689/2078/81sz.jpg

http://img46.imageshack.us/img46/2481/ggx2.jpg

aynakol ve göbek anahtarım yok, onun dışında akord ayarını da hafifse kendim yapabiliyorum, çok ağır birşeyse ya da kaza yapmışsam bisikletçiye götürüyorum. ama genel olarak kendim yaparım, yapmaya çalışırım.

Tamircide yediğim kazıklar sonrası, kendim yapmaya çalısıyorum, aslına bakarsanız lise sona gidiyordum göbek değişip jant ördüm, sehpa falan da yoktu sadece akort anahtarı, sonuçta herşeyi yapabilirim gibime geliyor ama bazen üşeniyorum ve zaman sıkıntım var napalım...

Fren,vites,lastik gibi ufak tefek şeyleri şuanlık kendim yapıyorum.Akort ayarı ve arka göbekteki problem haricinde bisikletçiye pek gitmedim.

@osmankitay
Osman bey benimki üşengeçlikten. Yoksa elimden gelir lastik değişimi filan. Zincir attığında da geri takmışlığım vardır :D (Sanki çok zor bir şeymiş gibi söyledim ya la :D)

@Tahir Keskin
Bu arada bugün ilk defa zinciri kendim yağladım, biraz kurcalamayla da arka vites ayarını yaptım. Sonra bir güzel yıkadım bulaşık deterjanlı suyla ki sorma :) Pazartesi Baradine kartuşlu fren pabuçlarım gelecek inşallah. Onu da taktım mı artık usta sayılırım :)

Not: Serviste vites ayarı yapıldıktan bir kaç gün sonra yine sürtüyor zincir, ustaya söylesen bir dert söylemesen bir dert. Kötü usta beni ustalık sahibi yapacak galiba.

• Beğen
Tepkiler: Osman Kıtay
@Tahir Keskin

Herhangi bir ayar yaptığım zaman ayar ile ilgili aleti 3-5 gün yanımda taşıyorum. Ayarda bir problem olduğunda anında müdahale ile daha uygun ayarlar tutturulabiliyor. Bu arada Yeni sezonum için yaptıklarım : Rubleyi değişirdim. Zinciri değiştirdim. Arkaya yeni bir çamurluk yaptım. SPD pedal aldım onu takacağım.

• Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Şimdiye kadar çok büyük sıkıntılarım olmadı ne aynakol,ne bir başka arıza fren ve lastik patlaması değişimi gayet güzel yaparım oda yetiyor;sadece malzeme almaya giderim bisikletci'lere herşeyi sökecek takacak alet ve edavat elimde mevcut.

Geri