Scudo Sports

Bisikletin şehir içi kullanımı ile ilgili bir zihin egzersizi

mehmetsunu

Kaldato ile sohbeti kestim.
Tepki
13.225
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Cube
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Tıpkı norveçliler gibi, tıpkı londra eks belediye başkanı boris gibi bizde kendi çapımızda bisikletin şehir içi kullanımına yönelik olarak saksıyı çalıştırıyoruz. Şehiriçi bisiklet kullanımı getireceği artıları ve eksileri ile kafamı kurcalıyor. Bu noktada en önemli kısıt topoğrafik etmenler yani bir konyada bisiklet kullanmak ile bir yedi tepeli şehristanbulda bisiklet kullanmanın aynı şeyler olmayacağının farkındayım. Bir diğer değişken şehir trafiğinin bisiklete uyumlu hale getirilmesi. Ama bu tür değişkenleri gözardı edersek iki faktör ön plana çıkıyor. zaman kullanımı ve fosil yakıtların kullanımı. Şöyle örneklendirelim. Yılda aktif olarak 6000 km bisiklet süren birinin ortalama 21 km ile hareket ettiğini kabul edersek 285 saatini bisiklet üzerinde trafikte geçirir. Aynı süre büyükşehir trafiğindeki bir araç için 25 km hız vede 240 saat olacaktır. Yani 6000 km sonunda ortalama bir araç sürücüsü ortalama bir bisiklet sürücüsünden 45 saat kadar daha avantajlı durumda olacaktır. Tabi bu görece bir avantaj. Bu araç sürücüsünün akaryakıt istasyonunda, serviste, park yeri ararken vb geçirdiği vaktide hesaba katarsak bu süre dahada daralabilir. Olayın birde fosil yakıtlar yüzü var. Şehir trafiği koşullarında benzinli bir araç tasarruflu bir şekilde 100 km ye 6.5-7 litre benzin harcaması yapacaktır. 6000 km ye vurduğumuzda bu rakam 400-450 litre benzin eder. Emisyon olarak bunun karşılığı nedir bilen arkadaşlar yorum yapabilirler. Yani atmosfere ne kadar bir salınım yapıldığı ve çevreye vereceği tahribat. Bir an için toplam trafiğin yüzde onunu bisikletlerin devraldığını (danimarkada bu rakam % 17 olarak veriliyor) düşünürsek rakamların ne derece büyük olduğuda ortaya çıkar.

Scudo
Nasıl araç trafiği için şehre alt yapı gerekiyorsa, bisiklet içinde araç trafiğiyle uyumlu bir yol alt yapısı kurulması gerek. Ama türkiyemizde daha araclara yetecek bir yol iken bizim sonunuz hüsran...

Yazdığınıza destek olarak otomobili olumsuzlamak adına bir bilgi vereyim.
Saatte 25km ortalama giden bir araç 7 litre değil en az 10 litre yakıt harcar. 6-7 litre ancak 80-90km sabit hızda giden bir aracın yakıt tüketimi kadardır.
Yeni model çevreci (!) motorlar ortalama 170gr/km karbon salınımı yapar ki 25km dur kalk esnasında bu salınım 300gr/km kadar olabilir.

Bu durumda bir otomobil yılda doğaya 1800000gr yani 1.8 ton karbon salınımı yapar.
Tabi otomobil üretimi için harcanan yaklaşık 7 ton çelik, bir ton plastik ve diğer maddeler ile üretimde harcanan emisyon çok daha fazladır.

Bir ara critical mass videoları izlerken karşıma çıkmış bir araştırma videosu vardı. (Şimdi bilgisayarımda ve internette aradım da bulamadım.) Avrupa ülkeleri dahilinde 10 seneden fazladır her sene yapılan bir araştırma var. Şöyle ki:

Bir otomobilin saatteki ortalama hızı nedir?

"Ortalama hız = Alınan yol / toplam zaman"dır değil mi?

"Alınan yol" belli, arabanın göstergesine baktığımızda görürüz.
Peki ya "toplam zaman"??
Toplam zaman sadece arabayı kullanırken geçen zaman mıdır? Hiç de değil!
Aracın üzerindeyken geçen süre
+ tamir-bakım-serviste geçen süre
+ arabayı satın almak için verdiğin ücret için yaptığın mesai
+ arabanın yakıtı, tamiri, bakımı, sigortası, kaskosu için yaptığın mesai...
Şimdi oldu mu bissürü zaman...

Evet bu araştırma-hesaplama Avrupa ülkelerinde her sene tekrarlanan bir araştırma. Ve her defasında bir aracın ortalama hızı yaklaşık olarak 6,5 km çıkıyor, evet sadece 6,5 km. Yürümekten biraz hızlı... :)

Avrupa ülkelerindeki refah standardının (yani bir araç satın almak ve sonrasındaki masraflar için yapılması gereken mesai saatlerinin) yanına bir de ülkemiz şartlarını düşünüp hesaplayalım. Araçlarımızın ortalama hızının 5 km'den çok çıkacağını iddia eden varsa beri gelsin...

@Ahmetgitar Mutlu oldum...

Foruma 2012den beri üyeyim, ama son 1 yıldır daha uğruyorum. Ama genelde de bisiklet üzerine gelişmek, bilgilenmek üzereydi... Şimdi şimdi, bir şeyler katmaya-paylaşmaya çalışıyorum. Güzel ve verimli konular ve konuklar oldukça da umarım (beraberce tabii ki) devamı gelir...

Geri