Scudo Sports

Bisikletimle yola aniden atlayan yayaya çarptım ve ağır yaralandı

Geçmiş olsun;
Son durum nedir merak ettim. Görüşebildiniz mi yaralı ile.

• Beğen
Tepkiler: CandanC
Scudo
@Elif Gökalp

Geçmiş olsun.. Malesef yaya olmak konusunda biraz dikkatsiz bir milletiz. Ben her zaman diyordum, taşıtlardan, dolmuş ve taksi şoförlerinden, belediye otobüslerinden korkmuyorum, yayalardan korktuğum kadar diye. Kaç kez kazadan yırttım önüme pat diye atlayanlar, el ele koşarak caddenin herhangi bir noktasından karşıya geçenler vb ama sonunda kaza kaçınılmaz oldu çünkü bu seferki yaya 2 metre kala aniden atladı, durmak hızım 22 km/s bile olsa imkansızdı.

Son durumu soran arkadaşıma bilgi olarak da şunu vereyim, hastaneye sık sık gidiyordum ancak beni kendisiyle görüştürmediler. Ertesi gün gittiğimde de taburcu olduğunu duydum. Tekrar karakola gittim ve her zamanki gibi ev adresini vermediler. Yani çabalamama rağmen kendisiyle konuşma ve görüşme fırsatım olmadı. Annem bu durumu "Bir geçmiş olsuna bile gelmedi dur ben bir dava edeyim" şekline dönüşebilir şeklinde uyarıyor ancak hastanede görüştürmediler kesinlikle ve karakol da adresini vermiyor. Yani ermiş değilim ya nasıl evini bulayım kendi kendime? Koca İzmir'den bahsediyoruz! Köy olsa sora sora buluruz..

Bana herhangi bir kağıt veya bilgilendirme gelmedi. Davacı veya şikayetçi oldu mu, olacak mı, hiçbir bilgim yok. Kaldı ki haftaiçi 5 gün okulum, haftaiçi 4 akşam da geceye kadar part time işim var. Haftasonları da dinlenmekle ve kafa dağıtmakla geçiyor. Çok fazla da koşturamıyorum. Biraz daha sakin ve aklı başındayım olay üstünden zaman geçtiğinden. Kalkar da dava ederse ben kanunlar çerçevesinde hiçbir maddeyi çiğnemedim. Yolun sağını kullandım, ekipmanım tamdı, kaza yerinin 20 metre aşağısında yaya yolu vardı ve kendisi tenezzül edip bir defa bile olsa sol tarafına baksaydı, bembeyaz t-shirtlü, beyaz maşalı bisikletliyi görüp adımını atmaz, atsa dahi 22 km/s hızla gelen bir bisikletten basit bir hamleyle kurtulabilirdi. Ama malesef yapmadı. Okumamış cahil olsa tamam derim, koskoca emekli komiser. Dava edilirsem kendime ilk kez avukat tutup karşı dava açıcam.

En kötüsü de şu. Üniversite son sınıftayım, okulum muazzam yoğun, seneye mühendis çıkıcam inşallah. Part time çalışıyorum, müzisyenim, akvaristim, bazı sosyal gruplarda liderlik yapıyorum. Tüm bunların gölgesinde "Eve mahkeme kağıdı gelecek mi?" diye düşünmek insanı paranoyak ediyor. Kiminiz için basit birşey olabilir belki ama düşüncesi bile beni rahatsız ediyor ve sosyal hayatıma kendimi tam verimli sunamıyorum. Umarım hiçbiriniz başına gelmez de ne demek istiyorum anlamazsınız.

Herkese saygılarımla ve destekler için de teşekkürler..

• Beğen
Tepkiler: ihtiyar
Uyap ( ulusal yargı ağına ) kullandığını gsm operatörlüğünün erişimi var ise üye olun. Tüm türkiyede hakkınıda açılan her dava ve soruşturma dava dosya numarası veya savcılık hazırlık dosya numarası kısa mesajla gelir. Davetiyenin size ulaşmaması durumda dahi siz ilgili mahmekeye giderek eğer açıldıysa dosya üzerinde bilgi alabilirsiniz.ifadenenizi ve savunmanıza ilave bilgi belge sunabilirsiniz. ( Gsm aboneliği uygulamasında değişiklik olup olmadığından da kesin emin değilim. ben böyle olduğunu hatırlıyorum) Kullandığınız gsm operatörnün bir bayiisine bu olayı sorarsanız size bilgi veirlir.

Emniyet olası bir tehditte bulunmamanız açısından size karşı tarafın bilgilerini vermez. Hatta karşı taraf avukat tutup dava açtığında bile avukata vereceği vekalette ev adresi olma zorunluğu yoktur.bu durumlarda genelde vekalete avukat adresi yazılır. bu kişiye ulaşmak istiyorsanuz ve çevreniz geniş ise bir kaç yöntem uygulayabilirsiniz.

Muatabınız emekli polis ise illaki bir emekli polis vakfı veya derneğinede kaydı vardır. Bölgenizde bölge bir dernek lokal var ise gidip durumu anlatıp eğer kaydı var ise iletişim bilgilerine ulaşılabilinir. Bankacı bir tanıdığınız var ise emekli polislerin hangi bankadan emekli aylığı aldığını öğrenip bu banka şubesinden , bankaya verdiği telefon numarasından ulaşabilirsiniz. ( pek rastlanmayan bir ismi var ise başka bankalardaki , başka hesaplarınada ulaşmak mümkün ) Olmadı fatura merkezi işleten bir tanıdık var ise elektrik , su , telefon , internet, doğal gaz vs vs isim ile abonelik sorgulatabilirsiniz. Sigortacı tanıdığınız var ise zorunlu depren sigortası veya aracı varsa ( geçmiş bir tarihte aracı olmuş olsada olur ) reasünans veritabanından isim ile adres bilgisine ulaşabilirsiniz. Ev sahibi ise Belediyenin tapu kayıtlarındanda ulaşmak mümkün, elbette karşı taraf çok rastlanır bir ad soyada sahip ise ( Mehmet demir gibi ) çok fazla kayıt çıkacaktır. ama 2-3 kişi gibi çıkayor ise tek tek denenebilinir.

Eğer dava açarsa mahkeme dursaydı , baksaydı , yaya gecidinden geçseydiyi dinlemez.Bunlar suçu hafifletici unsurlardır. Trafik kanununa göre bisiklette kanunda belirtilen bir ulaşım aracı olduğu için , olsa bir kazaya araba veya bisiklet ile karışmış olmanız ceza acısından çok fazla fart etmiyor. Burada karşı atarafın emekli olmasından dolayı iş gücü kaybından dolayı bir maddi kayıpdan bahsedilemez. Emekli olduğu içinde sağlık masrafını devlet karşılar. Eğer karşı taraf dava açarsa en fazla cezalandırmanız yönünde talepte bulunur. Mahkeme olayda kasıt ve kaza tutanağından hata oranına bakar.Sabıka yoksa en kötü ihtimal hapis cezası verip bunu tecil ederek ( 5 yıl gibi bir süre aynı suçu işlemeyeceksiniz ) para cezasına çevirir. elbette bunlar genel ve farazi bilgiler. asıl tutanakları ve belgeleri görmeden net bir şey demek yanlış olur.

Bence canını çok fazla sıkma, haksız olsan dahi hapis cezası filan çıkmaz, kaldı ki haklısın gibi görünüyor.

Geçen sene arkadaşımın annesine ters yönde geri geri giden araç çarpmıştı, kazadan sonra 2 kez beyin ameliyatı geçirdi, şu an desteksiz yürüyemiyor. Devamlı birisinin ilgilenmesi gerekiyor. Mahkemesi halen devam ediyor, trafik raporlarında %100 hatalı olmasına rağmen, savcının söylediği mahkeme sonunda sadece tazminat ödeyeceği olmuş. Bahsi geçen rakamlar da çok ciddi rakamlar değil. Adam %100 hatalıyken ve kazanın sonucu bu derece vahimken senin olaydan bir şey çıkacağını tahmin etmiyorum.

Cömert Bey, bilgilendirme için çok teşekkürler. Olayın üzerinden baya zaman geçti ve bahsettiğiniz kurumlardan tanıdıklarım da yok şuan aklıma gelen. Bu saatten sonra geçmiş olsun dileğimi kabul ederler mi o da ayrı bir konu. Ben yine de belirttiğiniz yollardan birkaçıyla adresini öğrenmeye ve geçmiş olsun dileklerimi sunmaya çalışacağım. Her ne kadar kanunlar ve cezalandırmalarla ilgili pek bilgim olmasa da trafik kazalarında 8/8 şeklinde bir hata numaralandırılması olduğunu zaman zaman duyuyordum. Bu 8'lik madde nedir tam bilmiyorum ama dürüst olmak gerekirse 8/8 yaya hatalıydı. Eğer bisikleti yolun sağında kaldırıma yakın bir şekilde sürmek bir kusur olarak sayılmıyorsa. Şahıs soluna bir defa bile baksaydı, yaya geçidini kullanmaması bile benim gözümde kusur değil açıkcası. Ben yine çarpmaya engel olabilirdim. Yaya geçidini zaman zaman ben de kullanmıyorum, yalan söyleyecek değilim. Ama sokakta bile karşı tarafa geçsem soluma sağıma bakıyorum. Savunmamı da bu şekilde yapacağım mahkemelik olursam. Bilgiler için tekrar teşekkürler. Açıkcası para cezası dahi ödemek istemiyorum hiç kusurumun olmadığı yerde. Kaldı ki maddi durumu kötü bir üniversite öğrencisiyim. Bisikletimi bile yalvar yakar 12 taksitle aldım..

Kazım Bey, arkadaşınızın annesinin başına gelen kazaya ve sonrasındaki durumuna gerçekten çok üzüldüm. Geçmiş olsun demekte başka çarem yok. Adalet sistemimizin biraz garip işlediğini çevremden zaman zaman duyuyordum ama hiç davalı veya davacı olarak yer almamıştım. Böyle bir durumda bile hapis cezası almamaları biraz ilginç olmuş. Ama bana kalkıp da hatamın olmadığı yerde hapis veya para cezası keserlerse çok da şaşırmam. Sonuçta adalet sisteminin çok mantıklı yürüdüğü bir ülkede olduğumuzu çevremden gördüğüm kadarıyla söyleyemeyeceğim. Benim bu başlığı açmamda amaç biraz tavsiye almak olduğu kadar okuyanların daha dikkatli olması, dikkatlerini normalin de üstüne çıkarmalarının gerektiği konusunda ibretlik bir konu oluşturmaktı. Bazı özel mesajlar aldım, git avukata danış başlık niye açıyorsun gibisinden. Avukat yardımı almam gerektiğini ben de biliyorum esasen. Yan amacım örneklik teşkil etmekti. Böyle bir açıklama yapma gereği duydum. Aramızdan başkalarının da başına gelmesin diye. Karşımızdaki dikkatsizse sizin süper dikkatli olmanız çok da işe yaramıyormuş, onu öğrendim çünkü tecrübeyle.

İyi forumlar.

Son gelişmeler neler merak ediyorum. Bir de artık kaza raporu çıkmıştır. Rapordaki hata oranları neler? Çünkü eğer kusursuz çıkarsan hiçbir şekilde büyük ceza almayacaksın.
Hadi merakımızı gider artık.

• Beğen
Tepkiler: CandanC
öncelikle geçmiş olsun,, akşam saatlerinde karakolda işlemler biraz yavaşlıyor sanki bende ifade için bikaçkez gittiğimde farkettim buyuk ihtimal nobetçi savcının talimatıdır tutulmanız,çunku ortada hastanelik bi durum olmuş, bu olayın bariz kaza oldugu belli yani yükse ihtimalle takipsizlik kararı çıkar ve dava kapanır. kaldı ki ülkemizde alkollü şekilde otomobil kullanıp kaza yapıp birinin ölümüne sebep olanlar bile ne kadar ceza alıyo ki veya alıyo mu? o konuda içiniz feraholsun derim.

Kaza tutanağında her türlü bilgilendirme en ince detayına kadar mevcut idi hatta kaza sonrası çizimi bile vardı ancak 8/8 falan gibi kusur oranlaması mevcut değildi. Çizim doğru yapılmış ama, yaya geçidi ve yaya geçidinden evvel yer alan yaya geçidi uyarı levhasına kadar her şey doğru çizilmişti. Yani tutanağa göre benim bariz bir suçum yok. Çarptığım şahısla ilgili hiç bir bilgi elde edemedim çok çabalasam da. Ama hastaneden taburcu olduğu bilinen bir durum. Bana henüz bir bildiri gelmedi savcılıktan. Polislerin dediğine göre aylar sonra da gelebilirmiş. Artık fazla da koşturamıyorum çünkü 5 gün üniversitede dersim var, 4 akşam da süpermarkette eşekler gibi çalışıyorum. Kalan vakitlerde de stres at, kitap oku, 30 km bisiklet sür. O kadar..

Savcılıktan bir şey gelir mi bilgim yok. Bekleyecekmişim öyle. Alkollü şoförler birisine çarpıp öldürünce ufak cezayla yırtabiliyor evet ama burası Türkiye. Sonuçta baklava çalan çocuğa da 10 yıl hapis vermişlerdi. Enteresan bir cezalandırma sistemimiz var.

Sonuç olarak umudum şudur ki seneye mühendis olacak üniversite öğrencisi bir genci kalkıp da mahkemelere çıkarmanın, siciline leke düşürmeye çalışmanın bir anlamı olmadığını anlayıp, hatasını kavrayıp işi fazla didiklememesidir kendisinin.

Artık tutanaklarda kusur oranı 8/8 şeklinde hesaplanmıyor. Asli kusurlu ve tali kusurlu var. Raporun üzerinde sizin adınızın ve karşı tarafın adı alt alta yazar, devamında sağ alt köşeye doğru kusur kısmı bulunur. Bu sütünda kusur nasıl dağıtılmış görünür. Siz de hareket halinde olduğunuz için tahminimce size tali kusur, karşı tarafa asli kusur verilmiştir. Eğer böyle ise korkacak birşey yok. Dava açılsa dahi siz ciddi bir ceza almazsınız.

Eğer formu bana iletebilirseniz sizin için yorumlayabilirim.

Tekrar geçmiş olsun.

@Tolga Günsezer

Malesef o kadar inceleme şansım olmadı :/ Sadece 8/8 lik kusur bilgisi aradım, bulamadım. Çizime baktım, diğer yazılara baktım sonra da polisler aldı zaten tutanağı. Hastaneye gönderdiler hastane masrafını ödememem için. Bisikletle birisine çarpmak zorunda bırakılmak ne kadar kusurdur bilemiyorum ama herhalde tüm kusuru da bana yazmamışlardır diye düşünüyorum. İlginize teşekkürler Tolga abi..

Ben de asli kusurun sana verilmediğine inanıyorum. İstersen Tepecik'teki trafik şube'den raporun örneğini tekrar alabilirsin.

Çağatay geçmiş olsun..Umarım herşey yolunda gider..

Arkadaşlar herkese tekrardan merhabalar.

Bugün okuldan geldiğimde annem ve babam bana İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan gönderilmiş olan bir zarf aldıklarını söylediler. Hem heyecanlandım hem de endişeyle doldum.

Müşteki ve şüpheli isim ve adresleriyle başlayan yazı, soruşturma evrakının derinlemesine incelendiği, mağdurun şikayetçi olmaması nedeniyle de kovuşturmaya yer olmadığı belirtilmiş. Ağır Ceza Mahkemesi başkanına da iletilen durum neticesinde olay kapanmış oldu.

Önümüzdeki yaz ABD'de çalışmayı planladığım için ceza uygulanmasının vize almama engel teşkil edebileceğini düşünmekten kafayı yiyecektim. İlaç gibi geldi bu haber..

Kazayla ve neticesiyle ilgilenenlere bilgi vermek amacıyla sizlerle paylaştım. Herkese kazasız pedallamalar..

büyük geçmiş olsun ... olaydaki soğukkanlı ve mantıklı tavrınız meyvesini vermiş dilerim böyle bir olayla bir daha hiç karşılaşmazsınız eğitim hayatınızda başarılar bu arada bisikletten sakın vazgeçmeyin

İyi oldu bu haber. sizin kadar bende rahatladım. geçmiş olsun tekrardan.

@ReşitÇağırgan

Reşit çok teşekkür ederim. Bisikletten soğumuştum açıkcası, kazadan sonra epey bir süre bisiklete dokunmadım bile. Bir süre sonra olay tazeliğini yitirince tekrar bisiklet sürmeye başladım. Şuan bisikletimi boş vakit buldukça severek sürüyorum, sorunum yok. Sadece eskiden normal bir bisiklet sürücüsüne göre biraz daha dikkatliyken artık defalarca kez daha dikkatliyim.

@sedat_slave

Teşekkürler Sedat, dilerim kimse yaşamaz böyle bir olay. Artık bisikleti kimi zaman taşıt şeridinden sürüyorum. Kimisi yadırgayabilir ama inanın çok daha güvenli. Zaten yayaların atlayabileceği türden dar caddelerde gerekirse yolun ortasından süreceğim. Şahsi kararım budur.

Tekrar geçmiş olsun :)
Artık hepimiz rahatladık. Senin ve karşı tarafın olgun davranışları için teşekkür ederim.

@Çağatay Çağlar

:) Gözün aydın Kardeşim.Tekrar her iki tarafa da geçmiş olsun...

Teşekkürler Tolga ve Kadir abi :) Belirsizlik mahvediyor adamı, herşeyin açıklığa kavuşması çok iyi oldu. Artık hergün savcılıktan kağıt gelecek, mahkemeye çağırılacağım, aylarca belki bir sene mahkeme sürecek ve yazın ABD'ye gidemeyeceğim diye paranoyaklaşıyordum neredeyse..

İnşallah forumda buna benzer bir başlık açan arkadaşımız olmaz.

büyük geçmiş olsun....
allah beterinden saklasın en kısa zamanda izmir sokaklarında denk gelmek üzere

Geri