Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Bisikletçiye koşmak yasak mı ?

seyyahi

Üye
Kayıt
9 Temmuz 2006
Mesaj
30
Tepki
13
Şehir
istanbul-kağıthane-gültepe
Slm arkadaşlar ben yeni mtb ci olarak diğer tecrübeli arkadaşlardan bilgi alıp duruyorum ama bazen konuşulanlar kafamı çok karıştırıyor... mesela bisikletçi birinin koşmasının hatta yürümesinin çok yanlış olduğunu duydum ve bunu çok duydum diyebilirim (tecrübeli bisikletçi arkadaşlardan)... tabi ben bunu bilmeden koşarakta iyi idman olur düşüncesiyle hep koşardım vee futbol oynamayıda çok seviyorum, inanın o günden beri ne koşuyorum ne de futbol oynuyorum bu bilgi doğrumudur yada ne kadar doğrudur yada neden koşmak iyi değildir ne gibi etkileri vardır lütfen bu konuda yardımcı olun ve LÜTFEN bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim çünkü çok ciddi bi konu olduğunu düşünüyorum

saygılarımla
 
Scudo
Koşu da antrenmanın bir parçası olabilir ancak koşunun olduğu gün bisiklete binmek, bisiklete binildiği gün de koşmak olmamalı diye biliyorum.
Zaten bu başımıza yarışlarda sık sık geliyor. Tırmanamadığımız yerlerde bisikleti elimize alıp koşmaya başladıktan sonra bisikletin üzerine bindiğimiz ilk anda kramplar bizleri bekliyor hazır vaziyette :(. Bunun için aynı güne denk getirilmemesi uygun olur diye düşünüyorum.
 
Bisiklet kullanırken koşarken veya yürürken veeya pedal çevirirken farklı kaslar çalışır.Pedal çevirirken daha az enerji harcarız koşmaya nazaran ve bu mantıkla yola çıkarsak ;bisiklet kullanırken daha küçük kaslarımızı kullanıyoruz.Bunların yanında ek olarak neden daha fazla güçlendirip ek kuvvet almayalım ki.
Yürümek için okulların açılmasını bekliyorum haliyle okul açılınca antrenmanlarda azalacak ve okula gitmek için günde 2 km yokuş tırmanırım ve inerim ve güçlü bacaklarım oldu bu sayede bir kaza geçirdim ayağımı kırdım çok uzun bir süre bisiklet kullanmadım ama sadece bisiklet kullanırken nabzımın yeterli olmadığını gördüm.BAcakalrım eski performansından hiçbirşey kaybetmemişti.
Kısacası anlatmak istediğim bisiklet sürmek dışında aktivite koşmak , yürümek , basket vs vs bizi güçlendirecektir.
 
Koşma ne olsa dizlere darbe halinde yük bindiriyor, bisikletçinin en zayıf bölgelerinden birisi de dizler. Arasıra binen birisi için fazla farketmez ancak orta ve üst seviye sürücüler için bence koşmak yasak. Bisikletle 4-5-6 saat gibi uzun sürelerde bindiğim halde bir sorun yaşamıyorum dizlerimde ancak 15-20 dakkalık bir koşu hemen dizlerde ağrılar sorunlar başlatabiliyor.
Koşu ayak bilek eklemler ve dizler açısından çok sağlıklı bir spor değil, bir çok insanın da kilo fazlası olduğu düşünülürse bu sorunlar daha da artıyor. Benim görüşüme göre bisiklet sporunu ciddi olarak yapanlar için koşu yasak ;)
 
Selamlar, Lance Armstrong'un haftanın belli günleri bisikletle antrenman yaptığını, diğer günler de de uzun yürüyüşlere çıktığını biliyorum.*

not: halı saha futbol karşılaşmalarını pek çok sakatlamalı spor yaralanmalarına sebep olduğu için tavsiye etmem. En sık olarak dizlerde bağ yaralanmaları ve köprücük kemiği kırıklarına yol açıyor. Yine bence bisiklet sporcusu olacak kişinin en iyi antrenman aracı yine bisiklet olsa gerektir.


* Kaynak: Yaşama çevrilen pedal (yazar: Lance Armstrong)
 
  • Beğen
Tepkiler: Said Ergöktaş
zaten üst seviye binicilerde fazla kilo sorunu olmaz kii o kadar antrenmana kilo dayanmaz , alt ve orta seviye biniciler gezi , vakit geçirme bir hobi olarak yaptığı için tabi kilo olablir.Ben yürüyüşün bisikletten sonra yapılınca faydalı olduğuna inanıyorum , kasları geriyor ve güçlendiriyor
 
  • Beğen
Tepkiler: Uğur Taşdemir
Herkese verdiği bilgiler için teşekkürler bu yazılardan çıkardığım sonuç koşmasak daha iyi olur ama uzun yürüyüşler iyidir...sanırım...Evet bu konuda fikirleri olan varsa onlarıda bekliyorum teşekkürler...bu arada amstrong yürüyorsa biilin ki bu doğru bişey yada koşmuyorsa bilinki kötü bişey :)
 
düz koşunun hiçbir spor dalına zararı yoktur. fakat antrenman planlanması önemlidir. bisiklet kulandıktan sonra iyi bir dinlenme verilirse tabiki koşulabilir. koşu temposuda önemlidir. sprint atılırsa yada uzun mesafe koşulursa bu bisikletçinin vucudundaki en büyük eklemi olan diz eklemine zarar verebilir. özellikle Ligamentler (diz eklemi bağları) zarar görebilir.
fakat düşük tempoda koşu (jog) hiçbir şekilde bisikletçinin eklemlerine zarar vermeyeceği gibi vücudundaki laktik asidin atılmasıyla birlikte rejenerasyonunu da sağlar.
saygılar...
 
Ben triatloncuyum ve bizim her bisiklet ant.üzerine koşumuz olur yarıştada zaten 20km bisikletin üzerine 5 km koşu oluyo.iyi antreman yaptıktan sonra ne kramp girer nede diz ağrır.benim şu ana kadar hiç buna benzer problemlerim olmadı açıkçası.ama kışın yarış olmadığı zamanlar bisikletçilerin haftada 1-2gün koştuklarını söyleyebilirim.ama hazırlık dönemimde...
onun haricinde duatlonda yaptım 1 kez.o da 5 km koşu,20km bis.,2,5km koşu şeklinde oluyor.
 
istediğim cevapları aldım çok teşekkürler arkadaşlar ama yazmaya devam edebilirsiniz herkes ve ben de takip edeceğiz
 
sadece bisiklete binilmemeli bence kosma ve yurumede olmalıdır arkaslarin yarıslarda bisikletten inip kostugunda ve sonra tekrar bisiklete binince kramp girmesinin nedeni kosu ya antrenmansız olmasıdır antrenman yaparken cok yonlu olmak lazım bisiklet kosu snav vsvs
 
verilen cevaplardan cogu arkadasların konu hakkında yetersiz degil ama en hayati bilgilerden eksik oldugu kanısına vardım
bende uzun zamandır triatlon yapıyorum ve bildiginiz gibi triatlonda yüzme ve bisiklet sonrasında uzun mesafe kosular yapılır bunun en kısası turkiyede 5k civarındadır ve yarıslarda dogal olarak jog gibi yavas tempolar degil hızlı tempolar kosulur. bisikletten sonra kramp problemi yasanmasının birinci nedeni bacakların boyle bir gecise hazır olmamasıdır cunku farklı kas grupları calısır. ikinci bir olasılıkta vücudun su kaybetmis olmasıdır. ikinci problemin cozumu oldukca kolaydır. Bol Bol su icmelisiniz. Ama özellikle yazın yüksek sıcaklıklarda bisiklete biniyor ve spor yapıyorsanız terleme ile normal su kaybından cok daha fazlasını kaybedersiniz. böyle zamanlarda cok daha dikkatli olmak lazım. Tabi su kaybederken kasların calısması icin gerekli mineralleride kaybedersiniz. Ben boyle zamanlarda vitamin ve mineral destegi alırım (bunu tavsiye etmiyorum sadece kullandıgımı soyluyorum) Vitamin alımını cok sıkı sıkıya takip etmesemde cok oldurucu sıcaklarda kasların calısmasına yardımcı Mg haplarından kullanıyorum. Mg un fazlası vucuttan ter ve idrar yolu ile atıldıgından herhangi bir zararı yok. (kucuk bir not vucudunuzun gercekten suya doymus olup olmadıgını anlamanın en iyi yolu idrar rengi.)
bu arada kosu ile ilgili yapılmıs bir calısmayı sizle paylasayım (aslında uzun uzun makale halinde yazmak istiyordum ama burada yazmak nasip oldu)
yapılan 1 arastırmaya gore uzun mesafeler ve sureler bisiklete binen erkeklerde orta yaslarda kemik erimesi osteoporozun diger sporları yapanlara gore cok daha yuksek oldugu ortaya konulmus. bunun nedenininde bisiklete binerken kemik buyumesini uyarıcı fiziksel uyarıcıların olmaması. soz konusu fiziksel uyarı kosuyu icine alan tum sporlarda var. kosarken her adımın yere vurmasıyla kemiklerde olusan yuk kemik hucrelerini uyarıyor ve buda hucre bolunmesini uyarıyor boylece kemik dokusu kendini yeniliyor. bisiklette ise boyle bir uyartı yok. okudugum makaledeki bilim adamları bisiklete binenlerin ozelliklede uzun mesafe yapanların haftada 1 defa kosmasını oneriyorlar.
yarıslarda problem yasayan arkadasa verebilecegim en iyi tavsiye transition (degisim) antrenmanıdır. biz genelde iki spor arasındaki gecisi hızlandırmak icin yapsakta problemine care bulacagına eminim. herhangi bir bisiklet kosu yapılabilecek alanda 5 dk bisiklet 2 dak kosu tekrarları yaparak bu problemini cozebilirsin tekrarların sayısı besi gecmemeli ve bu antrenmanı yapmadan once ısınmalısın (sonundada soguma yapmalısın). biz bunu eskiden ODTÜ stadda yapardık simulatoru stadın icine koyup 5dk simul 1 tur kosu yapardık oldukca zevkli olurdu...
neyse Eger dizlerinizle cok buyuk sorunlar yasamıyorsanz bisikletcilerin kosmasında hic bir problem yoktur hatta saglıkları icin gereklidir.

doğa
( bu arada bu hatun bukadar cok seyi nerden biliyo derseniz konum biyoloji-biyoteknoloji ve sağlık alanında calısıyorum bide meraklı bi triatloncuyum)
 
çok basit mantık aslında ama
eğer yarış esnasında bisikletten inip elinize alınca kaslıyorsanız shealien a ddediği gibi kondüsyon bakımından yetersizsiniz yada kaslarınızdaki mineraller ter yoluyla atılmış ve kaslarda kasılma spazm oluşmuştur.
biliyorsunuz yazın yapılan antrenmanlarda kışa oranla daha fazla sıvı kaybı meydana gelir ve vucuttan atılan tuz vs vs geri alınmak zorundadır.Suda vucud için gerekli olan mineraller yeterince vardır ama bu işlemi daha hızlı ve mg değerinden yüksek almak istiyorsak su haricinde izotonik (powerade) içecekler kullanabilirz.
bisiklette çalıştırığımız kaslar ve koşarken kulllandığımız kaslar farklıır unutmayalım.Uzun zamandır bisikletle antrenman yapıyor ve hiç koşmuyorsanız , 500 m koşun ve farkı anlayacaksnız.
koşmak yerine uzun yürüyüşler hızlı tempoda veya jog faydalı olacaktır.İnsanı rahatlattığını söyleyebilirim :)
 
Evet triatloncular da koştuğuna göre, koşu zarar vermemeli bisiklet sporcusuna. Sadece bisikletle antrenman yapanlar için koşu pek tavsiye edilmiyor. Ters kaslar çalıştığı için herhalde.
Ama iyi bir sonuç almak için herşeyi belli bir plana göre yapmak lazım, rastgele değil...
 
Shealien'a güzel katkısı için teşekkürler. Ancak yine de şunu belirtmek gerek ki; triatloncu, triatloncu gibi antrenman yapmalı; bisikletçi, bisikletçi gibi antrenman yapmalı. Belki arada pek çok fark yok gibi ama bahse konu katkıda paylaşılan antrenman tarzı bence bir triatloncu için daha uygun gibi..
Saygı ve sevgiler..

İLAVE:
Sn sheailen in açıklamalarındaki bazı noktaları yanlış anlamalara yol açmamak için biraz açmak gerekiyor, şöyle ki:
Kendisi, kemik erimesinin bisiklet sürenlerde diğer (koşmayı içeren) spor dallarından daha fazla görüldüğünü ifade etmiş. İşte bu noktada konuyu biraz açmak istiyorum:
Bu konu kesinlikle bisiklet sürenler daha çok kemik erimesi riskine maruz kalır gibi anlaşılmasın. Zaten her insanda yaşın ilerlemesiyle birlikte doğal olarak başlayan bir kemik erimesi süreci vardır. Her ne şekilde olursa olsun fiziki olarak hareketli bir yaşlılık geçirenlerde, beslenmesinde yeterli kalsiyum vd. elementleri alanlarda bu olay daha yavaş olur. Yani sporun hangi dalı olursa olsun eğer yaşlılığınızda spor yapabiliyorsanız zaten sizde kemik erimesi normal topluma göre daha az görülecektir. Ama iş kemik sağlamlığı yarışına dönünürse o zaman ben de şunu derim: Haltercilerin kemikleri koşuculardan da sağlamdır. Sağlamdır da ne işe yarar? Sadece daha fazla ağırlık kaldırırlar.. Bisikletçinin bu kadar sağlam kemiklere, yada aşırı ağırlık kaldırmaya ihtiyacı varmıdır? Kask takıyorsa, dizlik takıyorsa hayır.
Öte yandan koşmak mı daha faydalı bisiklet mi yüzme mi? Haydi buyrun … eğer bu üç sporu sıralamaya koyacak olsak hangisi ipi önce göğüsler?
Atletizm tüm sporların atasıdır. Bunu kabul ediyoruz. Ancak ben eminim ki atletizmi ilk olarak yapan atalarımızın eğer bisikletleri olsaydı direkt MTB sporuna yatay geçiş yaparlardı . :)
Evet, bisiklet belki kemikleri koşmak kadar çok uyarmıyordur ama, eklem kıkırdaklarını , bağlarını vb. da koşu kadar hırpalamıyor.
Kemik erimesi insanın erken ölümüne yol açmaz. Ancak yetersiz kardiyopulmoner kapasite erken ölüme yol açabilir. Pekii, kardiyopulmoner kapasiteyi en güzel hangi sporlar artırır. El cevap: öncelikle bisiklet ve yüzme, sonra koşu. Neden mi? İlk iki spor kas ve iskelet sistemini koşu kadar yormadan uzun süre çalıştırmamıza müsaade ederler. Ayrıca dizi sakat yada kireçlenmiş bir yaşlı koşamaz yada yürüyemez ama bisiklet sürebilir. Bisiklet kişinin uzun süre kardiyo-pulmoner kapasiteyi artırıcı veya iyileştirici eforlar sarfedilebilmesine izin verir. Yani kas ve iskeleti sisteminizi hırpalamadan, kalp ve akciğerler açısından daha effektif çalışmalar kaydedebilirsiniz.
Son söz: Duygusallığı bir kenara bırakmak gerekirse bu üç spor arasında bence sağlığa en az zararla en çok faydayı sağlıyan öncelikle Yüzme bilenler için yüzmedir. İkinci sırada bisiklet, üçüncü sırada koşu gelir. Üçünü bir arada yapabiliyorsanız bu ise aliyyül ala dır.
Saygı ve hürmetlerimle.
 
bazen maçlara bisikletle giderdim eskiden.bisikletten sonra koştuğum zaman ilk andan itibaren diz ağrısı başlardı.sonra farkettim bisiklet ve koşu kombinasyonun bunu tetiklediğini.ama idman dan yada maçtan sonra bisiklete bindiğimde aynı ağrıyla karşılaşmazdım.onun nedenini bilmiyorum ama yorgun olduğum için yavaş kullanırdım bisikleti belki ondandır.
ben bisikletle koşu aynı gün yapmıyorum.benim bünye kaldırmıyo.halı saha maçlarına zaten karşıyım.dikkatli olmak lazım.diz ağrısı çok fena
 
  • Beğen
Tepkiler: Uğur Taşdemir
Geri