Bisiklet üzerinde doğru nefes...

mete semiz

Üye
Kayıt
2 Haziran 2013
Mesaj
93
Tepki
28
Yaş
58
Şehir
İzmir
İsim
Mete Semiz
Bisiklet
Fuji
Selam;

Konu daha önce açıldı mı bilmiyorum, arama yapılmıyor maalesef.

Bisiklet üzerindeki antremanlarda doğru nefes alıp verme nasıl olur?
Bu konu hakkında bilgili olan arkadaşlar yazılarınızı bekliyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.
 
Scudo

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
benimki doğru nefesmi değilmi bilmiyorum ama tempolu sürüşlerde pedala basarken nefes veriyorum. yani güç uygularken nefes veriyorum.
eğer pedalları seri çeviriyorsam bi pedalda nefes veriyom diğer pedalda nefes alıyorum.
yani dövüş sporuna giderken biz öyle yapıyorduk. seri yumruklarda veya normal yumruklarda veya tekme atarken nefes vererek atıyorduk.
 

The Ertuğrul

Forum Bağımlısı
Kayıt
20 Temmuz 2008
Mesaj
747
Tepki
315
Şehir
-
Alabildiğin kadar çok nefes alacaksın, pedala basarken alıyım çekerken veriyim tarzı bir şey söz konusu değildir. Hatta yarışlarda yarışmacıların burunlarına dikkatli bakarsanız şu bridge right dedikleri burun kanallarını açan banttan kullanıyorlar. Birde yarış öncesi ısınırken burun deliklerini pamukla kapatıp diyaframdan nefes almaya alışıyorlar. Yani diyaframdan nefes almayı öğrenmek önemli, göğüsünüz değil, karnınız inip kalkacak, günlük hayatta da öyle olmalıdır.
 

Antares

Forum Demirbaşı
Kayıt
31 Temmuz 2006
Mesaj
412
Tepki
194
Yaş
49
Şehir
İstanbul
Bisiklet
KTM
hep sağ pedalı basarken nefes vermeniz gerekiyor..


şaka şaka :)
her pedala basarken nefes vermek nasıl oluyor nefes almaya zaman kalmaz :/ çok süratli nefes alıp veriyor olursunuz bu da iyi bir şey mi bilmiyorum. Her insanın ömrü nefes sayısıyla belirli olduğu felsefesine göreyse nefesimizi boşa harcamayalım :) Bilinçle nefes almakta zor bir şey. Şimdi nefes al, nefes ver, kalbini çarptır, nefes al, nefes ver... zor hareketler bunlar :D
 

mete semiz

Üye
Kayıt
2 Haziran 2013
Mesaj
93
Tepki
28
Yaş
58
Şehir
İzmir
İsim
Mete Semiz
Bisiklet
Fuji
@Antares

Bisiklete binerken bir kere nefes alsak, inene kadar da vermesek olur mu?:D
 

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
2 pedal atarken nefes al 2 pedalda nefes ver taam da işte bu iyi :D
 

Atalay Mete

Daimi Üye
Kayıt
10 Ocak 2014
Mesaj
204
Tepki
199
Şehir
Antalya/Manavgat/Side
Öncelikle normal olanı bilelim: her şeyden önce sadece ağzımızı açtığımız ya da burnumuz delik olduğu için nefes almayız. Omuz kuşağı, göğüs kaslarımız (pirzolalar) ve diafragma hatta karın duvarı kaslarımızla göğüs kafesimizi hacmen büyütür ve atmosferik basınca göre daha düşük iç basınç oluşturarak havanın akciğerlerimizin alveollerine kadar girmesine olanak veririz. Bunu istemsiz, spontan olarak yaparız. Dakikada 12-15 arası nefes alır-veririz. Ayrıca dakikada iki defa her zaman aldığımız nefesin iki katını aldığımız derin iç çekmelerimiz de olur. Erkekler ağırlıklı olarak kurbağa tarzı yani diafram solunumu yaparken kadınlar ağırlıklı olarak göğüs solunumu yaparlar.
Yani nefes alıp vermek te bir "iş" tir. Vücüdümüz sırf bu iş için de enerji (glikoz) tüketir. Egsersizde ayrıca enerji tüketiminde artış ve atılması gereken ısı ve metabolitlerde, başta CO2 olmak üzere artış olur. Bunu da vücudumuz reseptörleri vasıtasyla gene çaktırmadan yapar. Egsersiz sırasında nabız hızımız ve tansiyonumuz yükselerek akciğerlerimizden daha çok kan geçmesini dolayısıyla daha çok CO2 atılmasını ve kaslarımızın ihtiyacı kadar artmış olan daha çok oksijenlenme olanağı sağlar. Akciğerlerimiz de daha sık ve daha derin soluma işlemi yaparlar.
Buraya kadar olan bitene müdahele edemeyiz. Edersek başımız belaya girer.
Antremanlarımız solunum için faydalı mı derseniz, evet faydalı. Akciğerlerimizin daha iyi iş görme kapasitesi artar. Ama bu zaman içinde olan bir şey. Şunu yapayım da artsın demek, malesef hayal. Öte yandan hem spor yapıp hem sigara içiyor olmak pedal çevirirken sürekli fren sıkmak demek. Çok akıllıca değil, değil mi?

Bu arada unutmuşum, dak,kada 20 den fazla soluyorsak, göğüs hareketlerimiz abartılı olmauya başlamış ve istemeden burun kanatlarımız açılıp kapanacak kadar zorlanmışsak egsersizi mutlaka durduralım, dinlenelim. Solunumunuz yetersiz olmaya başlamış demektir.
 

sspl

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Aralık 2011
Mesaj
2.042
Tepki
2.774
Yaş
31
Şehir
İstanbul
İsim
Emre
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Carraro
Bazen bisikletteyken nefes almayı unuttuğum doğrudur:
-manzaraya bak beeee
-baya hızlandık durabilecek miyiz hocam?
 
  • Beğen
Tepkiler: Antares

AykutÇ.

Daimi Üye
Kayıt
16 Mayıs 2014
Mesaj
386
Tepki
395
Yaş
35
Şehir
Eskişehir
İsim
Aykut Ç.
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Atalay ağabey zaten yeterince bahsetmiş, eline ağzına sağlık ağabey.

Benim eklemek istediğim bir nokta var. Ertuğrul kardeşim "alabildiğin kadar nefes al" tarzında birşey demiş. Aman ha. Aşırı nefes alıp verme, yani hiperventilasyon vücuda zararlıdır bir yerden sonra. Metabolik alkaloza sebep olur. Vücut karbondioksiti hızla atar. Oksijeni yeterince alamaz. Karmaşık birkaç metabolik olay sonucunda vücutta oksijen hızla düşer. Gözlerde kararma, bayılmaya varan sıkıntılar olur. Şu an oturduğunuz yerde bir deneyin bakalım kısa bir süre hızlıca nefes alıp vermeyi. Bir yerden sonra dediklerim olacak. Egzersizde daha da ağır olabilir bu durum.

O sebeple, vücudu ve beyni kendi haline bırakmak en doğrusudur. Ritme göre vücut ayarlar zaten solunum sayısını. Önemli olan, sıkıştığımızı hissettiğimizde antremanın seviyesini düşürmek, gerekirse antremanı bırakmaktır.

Nefesi ayarlama işini siz beyninize bırakın, konsantrasyonunuzu pedala, yüksek kadansa verin. Gerisi kendiliğinden gelir zaten.
 
Kayıt
12 Ağustos 2012
Mesaj
57
Tepki
19
Şehir
konya
Bisiklet
Scott
Bisiklet üzerinde nefes almayı antreman temponuza göre ayarlamalısınız. Örneğin doğal seyrine baktığımızda dik tırmanışlar yaparken normale nazaran daha hızlı ve kısa nefes alırsınız. Bu vücudunuzum doğal ihtiyacından dolayı kaynaklanan bir durumdur. Ancak daha düz bir yolda yaptığınız sürüşte daha yavaş ve derin nefes alırsınız. Lakin hızlı inişlerde ben de nasıl nefes alıp-verdiğimi hatırlamıyorum. :)
Antremanlarımda dikkat ettiğim hususlar ise:
1- burundan nefes alıp ağızdan nefes vermek
2- tırmanışlarda hızlı ve kesik nefes alıp-vermek / düzlüklerde yavaş ve derin nefes alıp-vermek
3- nefesi karnıma değil AKCİĞERİME doldurmak! ( Çünkü nefes akciğer alveollerinde kirli kanı temizlemek- kanın oksijen oranını arttırmak amacıyla alınır ve kirli kan ile akciğere taşınmış olan karbondioksitin vücuddan atılması amacıyla verilir. yani alınan temiz hava yani oksijen doğrudan kaslara gitmez. Bu sebeple kaslarımıza giden kanın oksijence ve besince zengin olmasını istiyorsak nefesi akciğere doldurmalıyız. )
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet AKÇA

Demir C.

Aktif Üye
Kayıt
11 Haziran 2014
Mesaj
155
Tepki
18
Şehir
her yerde
Yukarıda diyaframdan yazıyor aşağıda akciğerden. Nefesi burundan mı ağızdan mı alacağız oda karışmış. Ne zormuş bu nefes almak:D