Scudo Sports

Bisiklet sürüşü için destekleyici gıda önerileri

Scudo
İşe gidip gelmek bazen yorucu olabiliyor. Bende çözümü kendime has bir karışımla halletmeye çalıştım. İki yemek kaşığı pekmez ile maden suyunu karıştırıp, üstüne yarım limon sıkıyorum. Tadı çok güzel oluyor. Ayrıca zinde tutan bir formül oluyor. İsteyen deneyebilir. Sürüş esnasında bile tüketebilirsiniz.

@Atilla Gobel hocam pekmez demeyin artik nolur gözünüzü seveyim :D vurmayin abiler vurmayin :) ilk mesajimin sonundaki notu okursaniz anlarsiniz ne demek istedigimi.

• Beğen
Tepkiler: Gjankrow
@Ahmet Onur Çakmak hocam evrim meselesine hiç girmeyelim istersen.

Burada laktozu konuşmuyoruz zaten. Laktoz sindirimi sonucu açığa çıkan laktik asidin vücutta yorgunluk sonucu çıkan laktik asidi artırması ve sporcunun daha çabuk tükenmesinden bahsediyorum. Yani böyle iddialar var en azından

Laktoz toleransının bu konuyla alakası yok.

• Beğen
Tepkiler: tırıvırı.
@Cem Unden ben savunmuyorum yahu :) laktoz olayini anlatiyorum. Her insanda ayni etkiyo gostermiyor. Kimi insan hic sindiremiyor mesela. Neyse. Konu uzar. Biz kendimize ne fayda saglayabilirize yogunlasalim :)

@Ahmet Onur Çakmak orası doğru herkeste aynı etkiyi göstermez. Örneğin türkiyede süt tüketimi çok çok düşüktür ama yoğurt tüketimine bakarsak dünyada bir numaradır.

Kimi de süt ürünleri sporculara faydalıdır diyor. Ama bisikletçiler supplementleri suyla karıştırıp içerler. Bodyciler sütle içerler

Genelde

Yoğurt tüketimi ile egzersiz sırasında kaybettiğin kalsiyum û kolaylıkla yerine koyarsın, laktik asit ise oksijen li solunum ile kolaylık la enerjiye dönüşür, yani yoğurt tan korkma
Ama egzersiz öncesi hazırlık ta kolay sindirilebilen karbonhidrat ları kullanabilirsin mesela makarna gibi
Ama makarnaya ağır sos lar kullan ma
Egzersiz sırasında ve öncesinde bir arkadaşımızın tarifi olan ev yapımı enerji bari vardi onu kullanabilirsin taze kavrulmamış kuruyemiş ler ve kurumeyveleri tüketebilirsiniz
Burada kısaca anlatmak zor
Kilonuza egzersiz türünüze göre doğru beslenmeyi bulabilirsin, tabi bir diyetisyen den de yardım alabilirsiniz
Sporcu takviye leri hakkında bilgi sahibi değilim ama onların da gurupları var bildiğim kadarıyla bazıları besin takviyesi bazıları yağ yakmayı kolaylaştırır, bazıları kas için protein, bazıları dayanıklılık için

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
bisiklet, kardiyo ağırlıklı bir spor.yani öyle kasları aman aman bir yıkıma uğratmıyor.günlük normal yemeklerden aldığımız protein bisikletle antrenman yaparak yıkıma uğrattığımız kasları onarmaya çok rahat yetecek düzeyde.
ayrıca supplementler göründüğü kadar masum değiller.gerekli besinler olabildiğince doğal yollarla karşılanmalı.
bisiklet üstünde daha çok mineral kaybı yaşanır ve bu minerallerin mutlaka alınması gerekir.ayrıca yorgun düşmemek için karbonhidrat alınımınada önem verilmeli.
ben antrenmanlardan (yüzme,body) yarım saat bir saat önce tahin ve balı kasede iyice karıştırıp içine 2 tane muz doğruyorum.ayrıca evde varsa fındık ceviz badem falan varsa atıyorum biraz içine, çok güzel enerji veriyor(kilolu arkadaşlar denemesin tarif kalori deposu bildiğin :D).ayrıca antrenmanım ağır geçecekse 1 bardakta kahve içiyorum bunun üzerine, zımba gibi oluyorum:).antrenman sırasında 1 ve antrenman sonrası 1 sade madensuyu içiyorum.kaybedilen mineralide karşılamış oluyorum bu şekilde.
bana göre supplementler ne şartlarda kullanılabilir; eğer metabolizmanız çok hızlıysa kas yıkımını önlemek amacıyla antrenmandan sonra 1-1buçuk ölçek whey protein alınabilir.yada gerekli enerji sağlanamıyorsa 1 ölçek gainer.

Hazır bu konuyu görmüşken (açan arkadaşıma da çok teşekkür ederim) benim de aklıma bir soru takıldı. 1.69 boyunda 78kg birisi olarak antrenman yapmak istersem supplement kullanmalı mıyım?

Pekmez yiyorum ile supplementler masum degildir yazildigina göre misyon tamamlandi sanirim :) abiler rica ediyorum yapmayin :acpsnr:

Turdan (25+ km/h ortalamali) hemen sonra 1.5 olcek whey protein kullaniyorum.
Sekersiz uzum suyu veya su ile. Kaslarin ani ihtiyaci ilan proteini boyle karsiliyorum. Uzerine de karbonhidrat-protein agirlikli yemek yiyorum.

Tabii ki. Bahsedeyim. Herseyin oldugu gibi supplementlerin de mutlak olarak fazlasi zarar. Ama dozunu ayarlayabilir iseniz hem toparlanma hem gelisme surecinizi cok cok hizlandiracak destek gidalaridir. Zaten supplement kelime anlami olarak ilave yapmak, eklemek, anlamlarina gelir. Hic bir zaman basli basina besleyici ya da mucize yaratacak urunler degillerdir. Bugun kilo almak isteyenlere dahi diyeyisyenler gainer yazabilmekte, kadin dogum doktorlari yumurtaliklarini aldiran hanimlara testosteron salgilatan supplement haplar yazabilmektedirler. Saf protein, saf kreatin tarzi urunlerin haricinde kompleks olan urunleri biyokimyagerler, sporcular, vs bir cok kisi beraber calisarak uretmektedirler. Fiyatlarinin yuksek olmasinin sebebi de arkasindaki bu arastirma surecidir. Ucuz ve sahte olanlarina girmiyorum o baska bir konu. Genel olarak ne ne ise yarar der iseniz: cok cesit oldugu icin aklimda kalanlari yazayim.
Whey peynir altin suyundan imal edilir yuksek oranda hacim kazandir kaslarim buyumesine yol acar. Genelde fitness yapan arkadaslarin sismesine sebep olan bu maddedir. Kreatin de yagsiz kas kutlesinin artirilmasinin yani sira anaerobik kapasiteyi arttirir. ornegin 100 km sonunda sprint atabilmek vs gibi. L-karnitine vucutta enerji depolarini kullanirken vucudun yag depolarini kullanmasini saglamaya yarar boylece zayiflamaya yardimci olur. Bcaa ise kas yapimini baslatan maddelerden biridir antreman sonrasi yikilan kaslarinizin yeniden yapilmasinda yardimci olur. Glutamin ise kaslara gerekli olan enerjiyi saglar immun sistemi guclendirir. Yanik tedavilerinde kullanilmaktadir. Vs vs. daha bircok supplement var simdi bunlar aklima gelenler. Benim konuyu acma sebebim kimin neyi nasil kullandigini ogrenmek amacli. Tabii ki bunlari kullanirken bir egitmen yardimi ya da bir doktor tavsiyesi gerekebilir. Herkesin hemen ulasabilmesi kolay olsa da ayarini kacirabilecek insanlar icin zararli olabilmektedir.

Peki Türkçe bir kavram kullanmak istesek ne yaparız bu durumda ? Mesele şöyle olabilir mi ? Bisiklet için destekleyici gıda tercihleri olabilir mi ? Affınıza sığınarak soruyorum ...

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Onur Çakmak
Uzun ve sert sürüşler sonrası 1 ölçek whey protein alıyorum.

Her sürüş sonrası ise 1 bardak meyve suyu içme ihtiyacı hissediyorum. Buz gibi bir vişne suyu tabii ki ilk tercihim.

• Beğen
Tepkiler: Cem Unden
@Cem Unden

Bir yeri atlamissiniz siz yaptiginiz antremanlarda vo2 max seviyenizi gecerseniz yani sadece oksijenli sistemlerle uretebileceginiz maksimum gucten fazlasini uretirseniz vucut laktik asit fermantasyonu yapmaya baslar ve daha cok enerji uretir bu fermantasyon sonucu cikan laktik asit karacigere gider orda parcalanir ve ortada enerji aciga cikar yani laktik asit aslinda faydali asil sorun olan kaslarda biriken laktik asit yani parcalanamayan bu sporcuya gore degismekle beraber yeni baslayan kisilerde alisik olmadiklarindan daha cok gerceklesir tecrubeli sporcularin ise bu ozellikleri gelistiklerinden laktik asitin cogunu karacigerde parcalayabilirler ve antrenman sonrasindaki soguma esneme-germe hareketleriyle veya masajlarla kaslarindan bu son kalan laktik asitleri atabilirler
Yogurt yiyince filan uykumuzun gelmesi ise tamamen hormonal sistemle alakali

Ekleme: konudan sapmisiz bence de antrenman oncesi filtre kahve yeterli antrenmanlariniz uzun ve sertse antrenman sirasinda protein-enerji barlari tuketebilirsiniz bir arkadasinda yazdigi gibi beslenirken daha cok makrolara (karbonhidrat protein yag) degilde mikrolara (vitamin minarel) dikkat etmeniz lazim cunku cok su ve minarel kaybediyorsunuz
Ama interval agirlikli antrenman yapiyorsaniz kaslariniz daha fazla hasar gorucektir toparlanmasi icin yeterli proteini almaniz gerekir kreatin bcaa glutamin de buna destek olup hizlandiracak hem de agrilarinizi aza indirecektir

@Kuzey Ege
aynen, bisikletle oluşan kas ağrılarını azaltmanın en iyi yolu koşu, bende öyle yapıyorum

@Atilla Gobel
Takviye, destekleyici kullanılabilir "supplement" demektense bence.

Ki adı üstünde "takviye". Bence ilk olarak "beslenme" daha önemli. Takviyeler ancak doğru beslenen bir bisikletçide işe yarar tam anlamıyla. Bununla ilgili (link)ta güzel bir beslenme bölümü var.

Yanlış ya da tek yönlü beslenen bir insanın kendine bir anda bu kadar şeker yüklemesi (jel, bar vs.) hipoglisemi gibi hastalıklara yol açabilir.

Önce düzgün "beslenme", sonra "takviye".

Geri