Bisiklet paylaşım uygulaması

Şeffaf

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Nisan 2018
Mesaj
1.078
Tepki
2.470
Yaş
48
Şehir
İstanbul
İsim
Burak
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Diğer
İtiraf edin başlık ilgi çekici oldu değil mi? :)
Web'de bulduğum bir haberi özetle paylaşmak istiyorum.

Çin’de 60’dan fazla bisiklet paylaşımı uygulaması kullanılıyor. Mobike ve Ofo ise bu girişimler arasında ilk iki sırada karşımıza çıkıyor. Piyasadaki durumunu kısaca değerlendiriyoruz.

Mobike 2015’te kuruldu ve Çin’de 200’den fazla şehirde faaliyet gösteriyor. Şirket ayrıca aralarında Arnavutluk, Şili ve Almanya’nın da bulunduğu 18 ülkede bisiklet paylaşımı sağlıyor. Mobike, dünyanın en büyük bisiklet paylaşım uygulaması.

Çin’in ikinci en büyük bisiklet paylaşım uygulaması ise Ofo. Ofo’nun 200 milyonu geçen kullanıcısı aralarında Avustralya, Çekya, Hollanda ve Tayland gibi 20 ülkede yaşıyor. Girişim günde 32 milyonu geçen işlem yapıyor ve şu ana kadar 6 milyarı aşan sürüş yapılmış durumda.

Fakat ne yazık ki, bu iki uygulama Financial Times’de yayımlanan bir haberde, Ofo’nun ayda 25 milyon dolar, Mobike’ın da 50 milyon dolar kaybettiğini yazıyor. İki girişimin karşılaştığı en önemli sorunlar arasında Vandalizm ilk sırada yer alıyor. Çünkü kullanıcılar bisikletleri düzgün şekilde kullanmıyor ve bisikletlere zarar veriyor.

Bu haberi okuduktan sonra bizdeki durum nedir diye baktığımda, Kayseri'de benzeri bir sistemin uygulandığını yazmış bir arkadaşımız. Sanırım şu anda ülkemizde uygulanmakta olan sistem, kirala bırak şeklinde. Sahil kenarında yarım saatlik bir tur yapmak için kiralanan belediyenin sistemine benziyor. Fakat bu yeterli değil.


Özellikle yeni bisiklet alcak kişilerin sahil kenarında kiralayacağı bir saatlik hantal bisikletler biz bisikletseverler için bir anlam taşımıyor. Daha ziyade hafta sonu gezmesine gelmiş ailelere hitap ediyor. Bunun da olması lazım evet.


Ama benim aklıma şu geliyor.
Özellikle yeni bisiklet alma arifesinde olan halihazırdaki bisiklet kullanıcıları için, veya bisikleti arıza yapmış, bir süre kendi bisikletini kullanamayacak durumda olup da bisikletsiz kalmak istemeyen kişiler için 1 haftalık kiralama hizmeti verilemez mi? Bir bisiklet kiralayayım, örneğin bir pinarello olsun. Veya bir Cervelo. 1 Hafta boyunca kullanayım. Bu aklıma geldi ve yazmak istedim. Yeterli güvenlik önlemini sağlayabilecek girişimcilerin belki dikkatini çeker.
Selamlar, sevgiler..
 
Scudo

umutcelik

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Haziran 2016
Mesaj
1.509
Tepki
8.059
Şehir
Amsterdam
Bisiklet
Trek
Merhaba,

Bisiklet paylasim uygulamalari cok fazla tepki cekiyor iyi organize edilmezse. O-bike isimli bir girisim once Rotterdam daha sonra Amsterdam'da piyasaya girdi fakat kullanicilar bisikletleri her ne kadar zarar vermeden duzgun kullansalar da gelisi guzel parkettikleri icin is kontrolden cikti. Sehirde zaten cok fazla bisiklet var, park yeri problem bir de uzerine bu bisikletler saga sola rastgele birakilmaya baslaninca belediye isyan etti ve yasakladi direkt.

Bunun disinda yillardir tren yollarinin kendi bisiklet kiralama uygulamasi var ki cok basarili. Butun tren istasyonlarinda var, tren yollarinin kendi uygulamasi ile istasyonlardaki bisiklet sayisi gozukebiliyor ve rezervasyon yapilabiliyor. Gunluk kirasi da 3.85€. Yasadigi sehir disinda isi olan insanlar trenle gidip istasyonda bisikleti kiraliyor, donuste de birakiyor. Basarili organizasyon olunca isler gayet iyi yuruyor.

Simdiye kadar gordugum bisiklet paylasim uygulamalarindaki bisikletlerin tamami sehir bisikleti diyebilecegimiz tarzda. Bunun sebebi ise bu bisikletlerin maliyetlerinin dusuk, dayanikli ve bakimlarinin kolay olmasi. Bisiklet paylasim uygulamalarinda yol bisikletinin kiralanmasi malesef fizibil degil. Sizin soylediginiz yol bisikleti kirayalan yerler de var fakat gordugum kadariyla Pinarello ya da Cervelo gibi premium markalari kiralayan yer yok. Merida, Canyon gibi markalarin aliminyum/carbon govde 105 setli bisiklerinin kirasi dahi gunluk 40€ civari. Bahsettiginiz markalarin bisikletleri kiralansa dahi tahminin 60-70'den asagi olmaz gunluk, bu durumda haftalik kira ucreti baslangic seviyesinde bir bisiklet maliyetine denk geliyor.

Bunun disinda farkli bisikleti denemenin en iyi yolu benim gordugum kadariyla bisiklet klupleri/gruplari. Turkiye'de durum nedir bilmiyorum fakat yurtdisinda meetup uzerinden aktivite arkadasi bulmak cok yaygin. Bir sure sonra da insanlar beraber surus yapmaktan zevk aldiklari insanlarla kapali guruplar/klupler olusturuyor ve surus yapiyor. Bu surusler sirasinda bisiklet degistirmek cok yaygin. Bu yuzden Pinerallo ya da Cervelo bisikletli arkadaslar edinmeniz gorunen en mantikli cozum su anda :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Şeffaf ve mrtzltn

Runandbike

Üye
Kayıt
4 Nisan 2018
Mesaj
57
Tepki
53
Yaş
41
Şehir
istanbul
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Merhaba,
Yol bisikleti almadan önce kiralayan bir yer olsa deneme şansım olsa ne güzel diye düşünüyordum. Şimdi yol bisikleti aldım fakat karbon yol bisikleti kiralayan olsa ne güzel olur diye düşünüyorum.
 

gezgin gezer

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2018
Mesaj
924
Tepki
1.600
Yaş
42
Şehir
balıkesir edremit
İsim
mehmet emin
Başlangıç
2017—18
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Diğer
  • Yol bisikletlerinin, pahalı bisikletlerin kiralaması olmaz. Mümkün değil. Diyelimki pinarello alacak parası olmayan, asgari ücretle çalışan bir kiracı, pinarelloyu kaza yapıp kırdı, kullanılamaz hale getirdi. Ne olacak? Zararı karşılaması mümkün değil. Evindeki tüm eşyaları haciz etsen yine ödeyemez.
  • Şehir içi ulaşım için ucuz bisikletlerin kiralanması yavaş yavaş bazı belediyeler tarafından yapılmaya başladı.
  • Bazı bisikletçiler, şehir bisikletlerini kiralık verebiliyor sağlayabiliyor(genelde turistik bölgelerde).
 
  • Beğen
Tepkiler: Şeffaf