bisiklet yıkamak, benim için ciddi ve yorucu bir iş, çok zamanımı alıyor... saatlerimi... ve o yüzden çok üşeniyorum. toplasanız 2,3 kere ancak yıkayabilmişimdir. bir de deli gibi su harcıyorum, kısacası ne zaman ne kaynak ne temizlik açısından verimli bir temizleme becerim var.
bu nedenle çözüm olarak eve kısmen yakın mesafede bir benzin istasyonunda araç temizleyen bir abi buldum kendime, 2 defa o yıkadı. çok da ilgileniyor sağ olsun, sabunlar mabunlar, su tutarken göbeğe falan da ekstra dikkat ediyor, artık ne kadar koruyabilirse.. ama ona götürmeye bile üşeniyorum. sonuçta yakın sayılmaz. arabayla götürsem bir dert, bisikleti sürerek götürsem başka dert, zaten eve dönene kadar yine zincirler mincirler çamur oluyor. hadi olmadı diyelim, e çok da ince bir temizlik olduğu söylenemez ayrıca... yani bu da bir çözüm olmadı... o yüzden de sadece 2 defa yıkadı.
bu beceriksizlik halinden çok şikayetçiyim aslında, çünkü arazi keyfimi de baltalıyor. sırf temizlik sorunu nedeniyle, araziden uzak kalıyorum, kalmasam bisiklet pis kalıyor... çamur ayrı dert, toz toprak ayrı dert... hayır her sürüş sonrası 4-5 saat ayırıp bisikleti yıkadım diyelim, e kışın hava buz... nasıl dayanacağım, bisiklet buz, su, hava buz... nitekim, uzun bir süre önce yaptığım sürüşün çamurları da hala bisikletimin üstünde bekliyor...
neyse, fazla uzatmıyım

ben bugün sanırım şeytanın bacağını kırdım

ve bisiklet yıkama sorunu olan arkadaşlar varsa birkaç öneri paylaşayım istedim...
1) şu ana kadar bisikletin tekerlerini hiç çıkarmamıştım yıkarken, bu sefer çıkardım... işimi çok kolaylaştırdı (kadroyu oturtabildiğim küçük bir bisiklet standım var).
2) evden yarım kova sıcak su indirdim bahçeye, küçük bir de tasım var... böylece esas kovadan sürekli temiz su alarak, bol köpükle yıkayabildim. hava soğuk olmasına rağmen ellerim de üşümedi.
3) durulamayı bahçe hortumuyla yaptım. ama kovadan da yapılabilirmiş.
4) su ve sabuna bulaşmadan önce, dişli ve zincirlerdeki yağı akıtmak, temizlik işini oldukça temiz halletmeye yardımcı oluyor. zinciri sökebilsem işim daha kolay olacak gibi. bir sonraki temizlikten önce gerekli malzeme varsa almış, zincir söküp takmayı öğrenmiş olacağım.
5) tekerleri çıkarınca, kadro tabi az yer kaplıyor. o zaman dedim, madem tekerler çıkınca da daha kolay, neden küvette yıkamıyım?? eğer çok çamurluysa ya benzinlikte ya aşağıda hortumla (donmamışsa

) kaba çamurları, parçaları akıtırım, tekerleri dışarıda çıkartırım. eve sokup banyoya kadar taşımak da problem olmaz. tuttum bu fikri

bir sonrakine deneyeceğim. pratik olursa -- ki olacak inanıyorum

-- yaşadım demektir

6) 5. madde sonrasında, bisikleti evde de kurutabilirim... hem çamursuz hem yağsız... bu noktada aklıma saç kurutma makinesi geldi.. e ev de sıcak zaten. bir gün evde bekler ertesi gün kurumuş halde apartımana bağlar, yağını mağını hallederim, ufak ayarları kontrol ederim...
-- ve sanırım artık kış, soğuk, çamur, bakımsızlık, zaman vs. dertlerim çözülmüş oluyor
ha niye bu başlığı pörtlettim... çünkü giriş mesajı pek komik, pek güzel olmuş

gözden kaçıran arkadaşlar da görsün istedim.
EDIT: ha bir de, aklıma gelmişken. ben sele borusuna takılan bagajlardan kullanıyorum, 4 vidayla sıkılıyor, boruya takılan kısım. onu çıkarıp takarken de, önce sele borusuyla birlikte kadrodan ayırmak, sonra vidaları hafif gevşetip borunun altından çıkartmak, vidaları sökmekten daha pratik. bu da aklınızda bulunsun arkadaşlar