Scudo Sports

Bisiklet maratonu, endurance?

Harun.

Yaşam boyu bisikletçi
Tepki
900
Başlangıç
2003—04
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Bisikletle tek seferde kaç km ve ne kadar sürede yol yapınca maraton veya endurance sayılıyor? Bir gün içinde 300 km hedefim var merak saldım. Dayanabilir miyim bilmiyorum, yaklaşık olarak 60 km yol yürümeyle eşdeğer.

• Beğen
Tepkiler: İstanb_lue
Scudo
Ultra maraton alt limit 160+ km olarak baz alınır (100+ mil).
Çeşitli kategorileri var: 12 saat, 24 saat, kişisel, grupla vs...

Bizde 2012 yılında 403 km günlük (3 sporcu) kişisel rekor sürüş deneyi yaptık. Bu tarz sürüşlerde birinci etken beyni / aklı bu işe hazırlamaktır. Enerjiyi mantıklı kullanmak, mola yerleri, zamanlama, beslenme düzeni vs. çok etken var. Hep pes edesin gelir ama beyni hazırladıysan pez etmezsin. Biz 6 ay kadar hazırlık yaptık.

Ankara'da iyi seviyede ultra sürüş yapanlar var, pek forumda gözükmüyorlar, bazen birlikte antreman yaparız. Sadık Dedeoğlu ( Günlük 525km sürüşü var). Hatta biz; Kony-Kulu kavşağına kadar kendisine eşlik ettik, (Yanlış hatırlamıyorsam, bizde eşilik ederken toplamda 240+ km gibi antreman yapmıştık):
Sadık Dedeoğlu 24 Saat Hız Rekoru Tamamlandı - 525 km

Forumda ultra seviyede yol yapan arkadaşlar var, örneğin çoook eskilerden Fatih Buzgan (izmir), Tolga Girgin (ist), Osman Şirin (ist), Mesut Girgiç (Konya)... (şimdilik hatırladıklarım) bu arkadaşlara ait konuları forumda araştır, sana epey faydası olacaktır.

Ek olarak: Ultra maratonda: hava durumu, rüzgar yön ve hızı, eşlik edecek arkadaş grubu (sayı 4 kişiyi geçmesin), sürüş yapılacak rota, yolda beslenme ve enerji vb.

Forumda ultra maraton yapanların hakkında detaylı istatistik:
Türkiye'deki ultra maratoncular

Unutmadan, bu günlük 60km yürüyeşe eşdeğer nedir? Neye göre hesaplandı?

Ek: Yahu linkler otomatik bozuldu, yeniden düzenledim!!

@Yılmaz Uyar
Ortalama yuruyus hizim 4, bisiklet hizim 20 olduğu için.

Ortalama saatde 4 km yürüyorsan, kaç kaatde 60 km yürümen gerekir?
Mola vermeden 15 saat.

Kağıt üzerinde matematik olarak böyle görünür ama lakin yürüş başladıkdan sonra tahmini 5 saat içinde bel ağrısı seni bitirir. Omuzların yerçekimine karşı koyamaz ve kollarını hissetmezsin!

Şöyle izah edeyim: Yaklaşık yüz yıldır crossfit ve ultra antreman yapmaya çalışıyorum. (yapıyorum demiyorum, hala çalışıyorum). Abi tavsiyesi: 60 km yürümek yerine, bisikletle ultra yapmaya odaklan! Zaman içinde ne demek istediğimi anlayacaksın! Şimdiden kolay gelsin.

@Yılmaz Uyar
100 yıl derken? kusura bakmayın yaşınızı şimdi farkettim, bu tıpkı Rocky ile Dragon karşılaştığında rocky'nin o maç için milyonlarca yıl önceydi demesi gibi
bu arada şunu sormak istiyorum, umarım yanıtsız bırakmazsınız: 40 'lı yaşlarda kat ettiğiniz mesafe ile 60'lı yaşlar arasında bir fark var mıdır?

• Beğen
Tepkiler: Harun.
iyi bir koşu ayakkabısı olduğu halde 20 km yürüyüş ,jog karışık yürüdüm 3 saati geçmişti fakat topuklarım inanılmaz sızlıyordu. o zamanlar 100 kg idim. 15 saat yürüyebilmek ya da koşabilmek büyük mesele. 50/60 kg olan biri belki daha az yıpranarak yürüyebilir.

Sanırım bu yürüme işi kafada bitiyor. İnanç ve azim olunca kolay bırakmıyorsunuz. İlkokulum yaklaşık iki km. uzaktı ve yürüyerek gider gelirdim. Biraz büyüyünce her yere yürümeye başladım. Şimdi de "Ben yörüğüm, dedelerim orta asyadan yürüdü" der yine yürürüm ?. Bir yarışa falan hiç girmedim ama girsem derece elde ederim sanırım. Tabi ben gibi çaylaklar arasında ?.

• Beğen
Tepkiler: Harun.
@Yılmaz Uyar
Yakılan kalori anlamında dedim hocam. Yoksa elbette bel ağrısı bisikletten çok daha fazla olur.
---
Bu arada asıl konu bisiklette endurance sporu.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@emir yakup bulut

Selam Emir,
Rocky'deki bahsettiğin muhabbeti hatırlıyorum :)

Yaş periodik etkisini şöyle izah edeyim. 40'lı dönemlerde kondüsyon iyi durumda ve yaptığımız ortalama tempo daha yüksekdi. Kondüsyonu aynı tutmak için crossfit ve uzun antremanları aksatmıyoruz. Lakin zaman geçtikçe tempo bir alt kademeye iniyor. Yükleme yapmak istesek de bacaklar karşılık vermiyor :) Yüksek tempoya zorlayınca, bu sefer antreman süresinden azaltmak gerekiyor. Her antremanda endorfin tadını daha çok hissetmeye çalışıyoruz. Bu yaşlarda keyif almak daha ön planda.

@Harun.

Çok pardon Harun, biz asıl konuyu ıskalamışız,
sen gönlünü ferah tut, bi daha bu konuya mesaj yazmam!
bol endurance sporu dileriz...

• Beğen
Tepkiler: emir yakup bulut
Geri