Scudo Sports

Bisiklet kilo aldırır mı?

Bisiklet kilo aldırır mı?

• Evet

• Hayır

• Nasıl beslendiğine bağlı.

• Toplam katılım
    111
Benim görüşüm bisiklet sürmek kilo aldırıyor o kadar harcanan enerjiden sonra iştahın artması kaçınılmaz oluyor bu da çok yemek yeme sorununa yol açıyor.
Bende tam tersi :)

• Muhteşem
Tepkiler: korkmazoglu
Scudo
Neden zor olduğunu anlamaya başladınız. İşte, bu nedenle zor: 90 nabızla dinlenebildiğinizde işte o zaman yaktığınızı geri almiyorsunuz. Diğer bir değişle, antremanı hiç kesmediğinizde kilo verebiliyorsunuz sadece. Vücudun tuhaflıklarından biri, maratonda yaktığınızın 4 katını sonraki 24 saatte istirahat halinde yakıyorsunuz. Bu bilgi fizyoloji kitabından.
Önceki bilgi de yağ yakmak için bisikletçi konularından birindeydi. Nereden buldun demeyin diye önceki çalışmalarda %40 diye bir kaynak buldum, gerçekten nereden bulduğumu hatırlamam gerekmiyor bence. Kalp hızımızın %40-60 bandında yağ yaktığımız bir bisikletçi bilgisi.
(link)
Yağ yakmanın ne demek olduğunu az çok bilmem gereken kadarını zaten biliyorum, sizden sonra bir değişim olmadı merak etmeyin. Sadece sizin yazdığınız saçmalıkları anlamlandırmaya çalışırken bilgilerin bir kısmı beynimi terk etmiş olabilir.

Bulduğunuz kaynaktaki bilgiler doğru tamam. Ama günün her dakikasında bunu uygulayamazsınız. Kalp bile kendi atım döngüsü sırasında büyük oranda dinlenmeye vakit ayırır. Vücudumuzun gerçek anlamda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bakın gerçek anlamda diyorum 90 nabızla değil.

90 nabızla dinlenebilmek ne demek onu anlamakta güçlük çekiyorum. Hangi insan istirahat halindeyken 90 nabıza sahip olabilir? Eğer böyle bir durum varsa en yakın zamanda kardiyolojinin kapısını çalmalı. Antrenmanı hiç kesmemek sözünüzü de çok tuhaf karşılıyorum. Uyurken ne yapmalı peki onu da açıklar mısınız? Uykudaki nabzımı takip ettiğimde 40-60 arası değiştiğini ve ortalamanın 45 civarında olduğunu gözlemliyorum. O halde yağ yakmam için benim uykuda dahi 90 nabızda kalmam lazım. Çok gülünç gerçekten. Günün belirli saatinde sporunuzu yaparsınız, kalori açığınızı oluşturursunuz ve gerisinde dengeli ve yeterli bir beslenmeyle hallederek kaybettiğiniz yağ kütlesini geri almaktan kurtulursunuz. Yağ kaybedildikten sonra tekrar basit şekilde yerine geri koyulabilen bir madde değildir. Zaman alır. Formda kalmak(vücut yağ oranının yeterli seviyede kalması) için az önce belirttiğim formülü uygulayabilirsiniz. O kadar zor işlerle uğraşmanıza gerek yok. İnanın tekrar tekrar okuyorum ve kahkahalara boğuluyorum günün her an ve dakikasında 90 nabızda kalmak nedir ya hu!

Orta yoğunluklu 2 saat süren bir antrenmanda yaklaşık olarak 1500 kcal civarı enerji harcarsınız. Bunun 4 katı ise 6000 kcal eder. Ortalama sportif anlamda aktif bir insanın bir günde bazal metabolizma halinde 2500-3000 kcal enerji harcar. 6000 kcal nerede 3000 kcal nerede? Nereden aldınız o bilgiyi inanın bilmiyorum. Antrenman sonrası yağ yakımı hakkında İngiltere'de ismini hatırlayamadığım bir üniversite bir grup bisikletçi üzerinde araştırma yaptı. Bir gruba sabah kahvaltı yapmadan sadece bir bardak kahve içtikten sonra antrenman yaptırıldı, diğer gruba ise kahvaltı yaptırıldıktan sonra antrenmanlarına devam etmeleri istendi. Araştırmaya katılan tüm sporcular aktif şekilde bisikletçi. Araştırma sonucunda ise kahvaltı yapmadan süren sporcuların aktivite sonrasındaki 3-5 saate kadar yağ yakmaya devam ettikleri belirlendi. Bununla karıştırıyor olabilir misiniz?

Bakınız sizin için küçük bir hesap da yaptım (link) sitesinde. Benim için 1921 kcal çıktı mesela.
Ekran Alıntısı.PNG

Son düzenleme:
Bulduğunuz kaynaktaki bilgiler doğru tamam. Ama günün her dakikasında bunu uygulayamazsınız. Kalp bile kendi atım döngüsü sırasında büyük oranda dinlenmeye vakit ayırır. Vücudumuzun gerçek anlamda dinlenmeye ihtiyacı vardır. Bakın gerçek anlamda diyorum 90 nabızla değil.
Bu çok yanlış, kalp dinlenmeye ihtiyacı olmayan tek kasınızdır.
İdman seviyeniz, hangi tempoda dinlenebileceğinizi, sağlıklı idman yapabileceğinizi belirler. Okumadığınız o makalede obez bireylerdeki en iyi temponun %40 olduğu yazıyor, normal insanlardaki %60'ın yerine. Bunun nedeni obez kişiler rahat nefes alamaz, sizden düşük tempoda doğru hızda antreman sürdürebilirler.
Yağ yakmak için doğru bir kalp hızı aralığınız var, çünkü kalp hızınız da sempatik sinir aktivitenizle alakalı.
Size bir makale daha örnek göstereceğim:
(link)
Biz egzersize bağlı olumlu değişiklikler bekleseydik, yüksek tempoda egzersizden yarar görürdük. Aksi şekilde düşük yürüyüş temposunda da yağ yakılmaz, çünkü yürüyüş temposu kalp hızınız kalp rezervinizin sadece %30'una ulaşıyor.
Uzun süreli egzersiz yapmadan bisikletin size yağ yaktırması size mümkün değil. Kısa süreli yüksek hızlı antremanlar, kasların egzersiz kapasitesini olumlu değişikliklerle arttırır ama her bir kilonuzda 7500 kalori var. Bu aritmetik hesabını yapmadan kilo veremezsiniz. Sporu beslenmeyle harmanlayarak aç karınla egzersizin düşük kalori alımını sağladığı çalışmalar da var ama dediğim gibi bu da gün içi istirahat eşiğinizi yukarı çeken bir müdahale olduğu için aynı neticeye bizi ulaştırıyor.
Özetle: kilo vermek için kan şekeri değil yağ yakmaya başladığınız eşik seviyesinde antreman sürdürürüz.

Bu çok yanlış, kalp dinlenmeye ihtiyacı olmayan tek kasınızdır.
Kalp ort. 0.85 saniyede 1 atım döngüsünü tamamlar ve bunun 0.45 i kulakçık ve karıncığın kasılma süreleri toplamı(0.15 kulakçık 0.30 karıncik olmasi lazim), kalan 0.40 sn de kalbin dinlenme süresi şeklinde biliyorum

Kalp ort. 0.85 saniyede 1 atım döngüsünü tamamlar ve bunun 0.45 i kulakçık ve karıncığın kasılma süreleri toplamı(0.15 kulakçık 0.30 karıncik olmasi lazim), kalan 0.40 sn de kalbin dinlenme süresi şeklinde biliyorum
Evet hocam, kalp hızı artınca dinlenme süresi azalıyor ama kalbiniz yorulmuyor, sadece ritim süresi azalıyor. Diğer kaslarınız yorulur, kalbiniz asla yorulmaz. Kalbiniz attıkça zaten kanla besleniyor, diğer kasların damarları varken, kalp aorttan beslenen tek kasınız. Yani kalbiniz atmazsa kendisi de beslenemez. Ne kadar güçlü atarsa aort basıncınız o kadar artar, o kadar kanlanabilir.
İnanmıyorsanız diye: (link) 1 dakika setler arası mola verirseniz kalbinizi daha çok yoruyorsunuz.
Kalbiniz keton yakar, yani diğer kaslar şeker yakarken, kalp sadece yağ yakan tek kasınızdır. Kalbinizde ağrı hissetmezsiniz, akciğer damarlarınız genişler onu hissedebilirsiniz. Kalp sancısı değil yani o.
Son evre kalp hastası değilseniz kalpten hiç endişe etmenize gerek yok, onlarda da kalp hızı yükselmez zaten. Onlar da düşük tempolu egzersiz yapabilir.
Yani, egzersizin illâ yüksek tempoda yapılması gerekmiyor yarar görmemiz için, güvenle tıngır mıngır spor yapabiliriz; yeter ki yürüyüş temposundan yüksek tempoda spor yapalım. Onu da kendimiz bilebiliriz.

Düzenli olarak bisiklet kullanırsak ne yersek yiyelim kilo almıyoruz. Ama kilo da vermiyoruz.
Fakat bir nebze boğazımızdan kısmaya başlayınca düzenli bisiklete biniyorsak çok hızlı kilo verebiliyoruz.
En azından kendi adıma böyle
Gerçekten de öyle. Bisiklete başladığımdan beri ne kilo aldım ne kilo verdim. 1.78 boy sabit 72 kg. :D ileride göbek salmayiz umarim

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Kendi açımdan söyleyeyim, küçükşehirlerde maximum 10-15dk trafikle aynı hızda sürülen bisiklet hiit kardiyo yerini tutuyor bende. Ve bu gün içinde iştahımı çok arttırıyor. Bu şekilde kilo aldırabilir, ama tamamen gırtlağa bağlı :) . Yalnız çıkıp da 3-5 saat orta uzunlukta rotada süreceğim deyince, gün içindeki vakitten eksildiği için daha fazla yemek yemeği zorlaştırıyor. 5 Haziran - 7 Temmuz arasında 1 aylık gerçekten sert bir diyete girdim. 5Haziranda 96Kg %21 yağ oranlı biri olarak 33 günde 82Kg %15 yağ oranına düştüm. Bunu yaklaşık 1800-2000kcal günlük açık, haftanın 6 günü minimum 2 saat bisiklet sürerek ve haftada 5 gün ağırlık antrenmanı ile başardım.

• Beğen
Tepkiler: OmerMuratYıldız
Bir ingiliz atasözü derki You can't outrun a bad diet

Bir ingiliz atasözü derki You can't outrun a bad diet
Yalnız ben şunu anlamıyorum, tüm film oyuncuları 8 öğün yiyor, sabah(sadece kahvaltıda yani) 2 öğün tavuk balık et yediklerini söylüyorlar. Bence birşeyi gözden kaçırıyoruz, tok karna bir sonraki öğünü almak işin zorluğu diyorlar. Bulk up yapmak çok kolay değil herhalde, aralıklı diyet yapanlarda da duydum protein ağırlığı yüksek besleniyorlarmış o gün aldıkları tek öğünde. Whey içenlerin 2 sene sonra verdikleri kiloları korudukları, egzersiz sonrası şekerli sıvı içenlerinse geri aldıklarını okudum. Sanki proteinle ilgili bir durum var. Bizdeyse protein kilo aldırır gözüyle bakılıyor.

Yalnız ben şunu anlamıyorum, tüm film oyuncuları 8 öğün yiyor, sabah(sadece kahvaltıda yani) 2 öğün tavuk balık et yediklerini söylüyorlar. Bence birşeyi gözden kaçırıyoruz, tok karna bir sonraki öğünü almak işin zorluğu diyorlar. Bulk up yapmak çok kolay değil herhalde, aralıklı diyet yapanlarda da duydum protein ağırlığı yüksek besleniyorlarmış o gün aldıkları tek öğünde. Whey içenlerin 2 sene sonra verdikleri kiloları korudukları, egzersiz sonrası şekerli sıvı içenlerinse geri aldıklarını okudum. Sanki proteinle ilgili bir durum var. Bizdeyse protein kilo aldırır gözüyle bakılıyor.
Proteinin kalorisi yağ veya karbonhidrata kıyasla oldukça düşüktür.Örneğin 100gram makarnada aşağı yukarı 350kcal varken ; 100 gram tavuk göğsünde 100 kcal vardır.
Zaten protein alımının eksik olmasının ve tabi bununla beraber hastalıkların artmasının başlıca sebeplerinden biri cehalet bir diğeri ise yoksulluktur. Protein,yağ,karbonhidratların hiçbiri kilo aldırıp verdirmez. Maksat tartıdaki kiloyu artırmaksa yaktığından fazla yiyeceksin istersen sırf karbonhidrat ve yağ tüket bir şey değişmez.

Proteinin kalorisi yağ veya karbonhidrata kıyasla oldukça düşüktür. Örneğin 100gram makarnada aşağı yukarı 350kcal varken ; 100 gram tavuk göğsünde 100 kcal vardır.

Tam olarak doğru bilgi değil. Protein ve karbonhidratın kalori değerleri eşittir. 1 gramda 4 kalori.

ÇİĞ makarna %75-80 karbonhidrattır ve enerji yoğundur. Ancak pişmiş makarnada su oranı yükselmekte ve enerjisi 100gr'da 130-150 kaloriye düşmektedir. ÇİĞ tavuk göğsünde ise tam tersi makarnaya göre su oranı yüksektir ve dolayısıyla kalori değeri düşüktür. Pişmiş tavukta suyun bir kısmı buharlaştığından enerji oranı artmakta ve 100 gram pişmiş tavuk etinin enerji değeri 160 kaloriye çıkmaktadır.

Özetle, sofraya konan 100gr makarna ve 100gr tavuk karşılaştırıldığında tavuk göğsünde makarnaya göre biraz daha fazla kalori vardır. Besin değeri olarak ise, makarna karbonhidrat yoğunudur, tavukta ise protein oranı yüksektir.

Protein,yağ,karbonhidratların hiçbiri kilo aldırıp verdirmez. Maksat tartıdaki kiloyu artırmaksa yaktığından fazla yiyeceksin istersen sırf karbonhidrat ve yağ tüket bir şey değişmez.

Kilo almayı bir cümle ile özetlenmemiz istense yaktığınızdan fazlasını yiyin deriz. Ama yine bu bilgi de tam olarak doğru olmaz. Besin grupları arasında denge olması gerekiyor. Vücudumuz belli bir yere kadar bu 3 besin grubu arasında geçiş yapabiliyor ama bazı temel yapı taşlarını sentezleyemediğimizden dışarıdan almamız gerekiyor, örneğin bazı amino asit grupları gibi. Bazı uzmanlara göre dengeli beslenme için bu 3 besin grubundan aldığımız kalori değerleri birbirine eşit olması gerekiyor. Tabi bunun yanında vitamin ve mineral olayı da var, bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor. Besin dengesi olmazsa antrenman performansı ve kas gelişimi de etkili olmaz, yağ hücrelerini büyüterek şişmanlarız sadece. Beslenme uzun bir konu, sitede bu işin uzmanları var.

Bisiklete binmek kilo aldırır mı?
- Zayıfsanız ve iyi besleniyorsanız kas kütleniz artacağından kilonuz da artar.
- Fazla kilonuz varsa, kasları çalıştıracağınızdan da kilo verirsiniz (yemeyi abartmadığınız sürece). Kaslar sadece antrenman anında kalori yakmaz, normal dinlenmede de kalori tüketimi artar.

Son düzenleme:
Proteinin kalorisi yağ veya karbonhidrata kıyasla oldukça düşüktür.Örneğin 100gram makarnada aşağı yukarı 350kcal varken ; 100 gram tavuk göğsünde 100 kcal vardır.
Zaten protein alımının eksik olmasının ve tabi bununla beraber hastalıkların artmasının başlıca sebeplerinden biri cehalet bir diğeri ise yoksulluktur. Protein,yağ,karbonhidratların hiçbiri kilo aldırıp verdirmez. Maksat tartıdaki kiloyu artırmaksa yaktığından fazla yiyeceksin istersen sırf karbonhidrat ve yağ tüket bir şey değişmez.
Tavuk göğsünün altında tenderloin - parmak bonfile de diyorlarmış - diye bir yeri var. Herhalde onu kastediyorsunuz, 96 kcal demişler.
Araştırsak çok farklı şeyler bulacağız.
Kilo alıp verdirmez demenize ne yazık ki katılamıyorum, kilo verdiren b vitaminleridir. B vitamini almazsanız kalori yakamazsınız. Yani, mikrobesinler kilo verebilmemiz için zaruri gereksinimdedir her ne kadar protein yağ karbonhidrat makrobesin olduğu için bunların arasında yer almasa da, taze gıdaya o nedenle ihtiyacımız var. Fazla ısı soğuk gördü mü en başta bu B vitaminleri etkileniyor.

Tam olarak doğru bilgi değil. Protein ve karbonhidratın kalori değerleri eşittir. 1 gramda 4 kalori.

ÇİĞ makarna %75-80 karbonhidrattır ve enerji yoğundur. Ancak pişmiş makarnada su oranı yükselmekte ve enerjisi 100gr'da 130-150 kaloriye düşmektedir. ÇİĞ tavuk göğsünde ise tam tersi makarnaya göre su oranı yüksektir ve dolayısıyla kalori değeri düşüktür. Pişmiş tavukta suyun bir kısmı buharlaştığından enerji oranı artmakta ve 100 gram pişmiş tavuk etinin enerji değeri 160 kaloriye çıkmaktadır.

Özetle, sofraya konan 100gr makarna ve 100gr tavuk karşılaştırıldığında tavuk göğsünde makarnaya göre biraz daha fazla kalori vardır. Besin değeri olarak ise, makarna karbonhidrat yoğunudur, tavukta ise protein oranı yüksektir.

Kilo almayı bir cümle ile özetlenmemiz istense yaktığınızdan fazlasını yiyin deriz. Ama yine bu bilgi de tam olarak doğru olmaz. Besin grupları arasında denge olması gerekiyor. Vücudumuz belli bir yere kadar bu 3 besin grubu arasında geçiş yapabiliyor ama bazı temel yapı taşlarını sentezleyemediğimizden dışarıdan almamız gerekiyor, örneğin bazı amino asit grupları gibi. Bazı uzmanlara göre dengeli beslenme için bu 3 besin grubundan aldığımız kalori değerleri birbirine eşit olması gerekiyor. Tabi bunun yanında vitamin ve mineral olayı da var, bunlara da dikkat etmemiz gerekiyor. Besin dengesi olmazsa antrenman performansı ve kas gelişimi de etkili olmaz, yağ hücrelerini büyüterek şişmanlarız sadece. Beslenme uzun bir konu, sitede bu işin uzmanları var.

Bisiklete binmek kilo aldırır mı?
- Zayıfsanız ve iyi besleniyorsanız kas kütleniz artacağından kilonuz da artar.
- Fazla kilonuz varsa, kasları çalıştıracağınızdan da kilo verirsiniz (yemeyi abartmadığınız sürece). Kaslar sadece antrenman anında kalori yakmaz, normal dinlenmede de kalori tüketimi artar.
besinlerin kalori ve besin değerlerine çiğ haldeyken bakılır zaten.200 gr pirinç suyunu çektikten sonra 3-4 katı ağır geliyor.Kimse pişmiş besin değerlerinden bahsetmedi.

besinlerin kalori ve besin değerlerine çiğ haldeyken bakılır zaten. 200 gr pirinç suyunu çektikten sonra 3-4 katı ağır geliyor. Kimse pişmiş besin değerlerinden bahsetmedi.

Sen herhalde makarnayı ve pirinci çiğ haldeyken yiyorsun?

Esasında sana cevap yazmamın esas sebebi "Proteinin kalorisi yağ veya karbonhidrata kıyasla oldukça düşüktür" cümlesiydi. Protein ve karbonhidratın enerji değerleri birbirine eşittir.

Rakamları karşılaştırma şeklin yanlış.... Kuru bakliyat ve çiğ eti karşılaştırıp proteinde enerji yok diyemezsin. Biri kuru (neredeyse saf enerji) diğerinde ise kalori değeri olmayan su var.

Makarnayla protein tozunu karşılaştır.

bende 8 yıldır yol bisikleti sürüyorum bendede şöyle bir olay oldu normalde doğduğumdan beri hiç kilo alamayan hep aynı kiloda olan biriyim bisiklet sürdüğüm zamanlarda eve döndüğümde eskiden sevmediğim şeyleri bile canım çekip yiyorum eskiden yarıs falan giderdik enerji olsun diye haslanmıs tavuk vs.şeyler yerdim bunları normaldede yiyiyorum ancak bisiklet dönüşü deli iştah ve enerji protein alma niyetiyle bilinçli yediğim şeylerle ben her bisiklet sezonunda 5 6 kilo aldım bisikleti bırakınca hep geri verdim ilk başlarda inanamadım nasıl tersi oldu diye sonradan anladım ki sporda yapsan yediğin şeyler önemli, normalde yemek yerim ama spor yapıcam bilinciyle proteinli karbonlu şeyler abanmıyoruz ayrıca bisiklet sürerken insan cok acıkıyor bi keresinde yolda giderken yoldaki ağaçların yapraklarına ketçap Mayonez döküp yiyesim canım çekmişti nooluyooo yaa 😁demek verdiğim kaloriyi misliyle geri alıyomuşum

😁
(link)

• Hahaha
Tepkiler: Can Çelik
@Bisiklet şoförü Dediğin gibi, eforla acıktıktan sonra kendini tutmak çok daha zor oluyor. Mide "bana yemek ver" diye acı acı yanıyo çünkü. Sporsuz kilo vermek daha az acılı oluyor benim için.

1 yıldır üniversite hazırlığı yüzünden hem bisiklet süremedim hem gün boyu oturdum 10 kiloya yakın aldım :(

Geri