Scudo Sports

Bisiklet ile trafik kuralları

Karakartal Platton

Forum Bağımlısı
Tepki
151
2918 sayılı TCK KARAYOLLARI Trafik kanununda Bisiklet için ;

Madde 3 c (10) bendi : Bisiklet motorsuz bir Taşıttır.

Madde 37 Sürücü için Ehliyet ve Taşıt için Plaka gerekmez.

Madde 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.

Madde 66 Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.

Madde 66 a) bendi Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez.

Madde 66 b) İşaret verme dışında, çift elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.

Madde 66 c) Yük ve eşya taşınamaz.

Madde 37 Bisikleti karayolunda sürmek için 11 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir.

• Beğen
Tepkiler: OsmanBayraktutan
Scudo
Bisiklet kendine özel trafik kuralları öncelikli olmak üzere tüm trafik kurallarına tabidir, trafikte bisiklet sürebilmek için A1 ehliyeti gerekir fakat türkiyede bu pek uygulanmıyor/yasada tam yeri yok.

Madde 66 Bisiklet yolu olan yerlerde karayolunda sürülemez.
Madde 66 a) bendi Karayolunda ikiden fazla bisiklet yanyana sürülmez.
Madde 66 b) İşaret verme dışında, çift elle sürülmesi ve genel kurallara uyulması zorunludur.

Madde 66 c) Yük ve eşya taşınamaz.

Ben bu kuralları çiğnemişim:D

Yanlış bildiğim birşey var sanırım. Bilen biri aydınlatırsa mutlu olurum.

Bisiklet motorlu araçlara göre ters yoldan sürülmez mi ?

Benim bildiğim arkasından gelen arabaları göremeyeceği için arabaları karşısına alması gerekiyor.

arabaları karşına alırsan daha tehlikeli olur. sen normal gidişat olan yolda sürmelisin.

Bunları biz biliyoruz da trafikteki moturlu araç sürenler bunları biliyor mu acaba

• Beğen
Tepkiler: skaymaz
@mersault Bende aynen senin bahsettiğin gibi biliyordum ama, geçen gün araçları karşıma alıp emniyet şeridinden giderken, kamyonu sollayıp emniyet şeridine dalan bi araçtan ucuz kurtuldum...

Ama kanunen hangi şeritte gitmemiz gerekiyor, bilen var mı ?

@mersault

(link) Madde 46-e) İki yönlü trafiğin kullanıldığı dört veya daha fazla şeritli yollarda aksine bir işaret bulunmadıkça, motosiklet,otomobil,kamyonet ve otobüs dışındaki araçları kullananlar, geçme ve dönme dışında en sağ şeridi izlemek zorundadırlar.

Emniyet şeridinde trafiğin tersine gitmek; yayaların yapması gerekendir, motorsuz taşıt sürenlerin değil.

Şehir içinde ters yönden gitmek bana daha güvenli geliyor. Kural neyse onu yapacağız, o ayrı.

• Beğen
Tepkiler: DogukanKyn
@mersault

Bahsettiginiz ters yönden ilerleme kural, kaldirim olmayan yollarda yayalarin uygulayacagi kuraldir. Ancak bisiklet karayolunu "trafik kanunu" icerigindeki esaslara gore kullanmak durumundadir. Eski bir haber paylasayim sizinle daha iyi anlasilir:
(link)

• Beğen
Tepkiler: mersault
@suat akman bilgilendirme için çok teşekkür ederim. Bu bilgiden sonra arka ışığım 5 kat daha fazla önem taşımaya başladı.

Bunları biz biliyoruz da trafikteki moturlu araç sürenler bunları biliyor mu acaba
Dünkü sürüşte yaşadığım olay:
İki arkadaş bölünmüş karayolunda sağ şeritte yan yana sürüyoruz. Yol bomboş. Bir otomobil sürücüsü aramızda bir-iki metre mesafe kalana, neredeyse bisikletimin arka tekerleğine temas edecek kadar yanaşıp korna çalmaya başladı. Arkadaş hemen emniyet şeridine geçti. Yol hâlâ bomboş sollayıp geçebilir sürücü ama ısrarla kornaya devam ediyor. Kafamı çevirdim, içinde 50'li yaşlarda bir adam hem tekerleğe yapışmış hem el kol yapıp bir şeyler söyleniyor. Ben de dönüp söylenmeye başladım, tabii birbirimizin ne söylediğini duymuyoruz bu arada. Önüme dönüp sürüşe devam ettim, arkadaş gel dedi emniyet şeridine. İnat ettim, geçmedim. Bir 30-40 saniye devam ettik böyle. En son çekilmeyeceğimi anlamış olacak ki yanımdan uzun bir korna yapıp, yine ağzında bir şeyler geveleyip geçti. İleride duracak gibi oldu, vazgeçti. İletişim kurmayı çok isterdim aslında. Neymiş, bomboş yolda en sağ şeritte sürdüğüm halde küçücük emniyet şeridinden gidecekmişim. Yok yaa! (Tavırları bu düşüncede olduğunu gösteriyor.) Psikopat bir sürücü olsa ezip geçer, arkasına da bakmazdı, biliyorum. Benimkisi oğlak inadı. :ssrtcbya:

Yani yok efendim, motorlu taşıt kullanan çoğu insanın kurallardan haberi yok.

Eğitimsiz, insanlıktan nasibini almamış cahil ordusu. Öyle bir cehalet ki bu kimsenin bilmediği bir ormanın, bilmediği bir mağarasının en derininde doğup ölen bir örümcek kadar.
Güney kutbunun soğuk çölünde doğup ölen bir penguen yavrusu kadar. Bir farkla yalnız, bunlar kötü. Cahil ve kötü. Dünyada yaratılmış her güzel şeyin düşmanı bunlar.
17 yaşında çocuğu ezip elini kolunu sallaya sallaya geziyorlar. Boşverin kuralı falan canınızı kurtarın.
#umutasesol

Geri