Bisiklet giyimi nasıl olmalıdır?

ulas

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Mayıs 2006
Mesaj
3.957
Tepki
9.754
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Geotech
Bisiklet kullanırken mutlaka kask ve eldiven takmalısınız. Kask düştüğünüz zaman kafanızı, ensenizi ve yüzünüzün yan taraflarını korur. Bisiklet kaskları çok hafiftir. Bu yüzden sizi pek rahatsız etmez. Bisiklet eldivenleri de avucunuzun içini korur. Düşme anında refleks olarak avuç içi yere temas eden vücudun ilk noktalarındandır. Ayrıca avuç içinin nasırlaşmasını da önler. Bunun dışında en önemli noktalardan biri de elinizin uyuşmasını engeller.

Bisiklet kullanırken kilitli pedal ve kilitli özel bisiklet ayakkabısı kullanmalısınız. Bisiklet ayakkabılarının altı serttir. Pedala daha güçlü basmanızı sağlar ayrıca bileğinizin burkulmasını engeller. Kilitli bisiklet ayakkabısı ve pedalı tıpkı kayaktaki gibidir. Tek hamle ile çıkarılabilir. En önemli özelliği ise performansınızı arttırmasıdır. Çünkü ayağınızı yukarı doğru çekerken bile pedala güç uyguluyorsunuz.

Bisiklet taytı kullanınız. Çünkü daha rahat bir sürüş elde edersiniz. Bisiklet taytlarının içerisinde özel bir güderi vardır. Poponuzun acımasını ve uyuşmasını engeller. Bisiklet taytı kullanırken tayt altına iç çamaşır giymeyiniz. Ayrıca Anti Bakteriyel malzemelerden yapılıyor.

Bisiklet kullanırken yine güvenliğiniz için mutlaka gözlük kullanınız. Belli bir hızda göze çarpan haşereler ve kum parçaları insanın canını acıtıyor. Hem bunu önlemek hem de daha ciddi yaralanmaların önüne geçmek için mutlaka gözlük takınız.

Aldığınız bisiklet kıyafetlerinin renkli olmasına dikkat ediniz. Renkli kıyafetler trafikte rahat etmenizi sağlar. Ayrıca bisiklet kıyafeti ve bisiklet kaksı ile trafikte daha çok saygı görürsünüz.

Bisiklet Forması kullanınız, çünkü bisiklet formaları özel likra kumaşlardan yapılıyor. Soluyabilme özelliğine sahiptirler. Vücudunuzdaki terin dışarıya atılmasını sağlayarak vücudunuzun ferah kalmasını sağlar. Ayrıca arkasında bulunan küçük cepleri sayesinde bazı özel eşyalarınızı taşımanıza yardımcı olur.

Bisiklet kıyafetleri diğer spor kıyafetlerinden farklıdır. Özellikle çok kullanışlı ve hafif malzemelerden yapılıyor. Sürekli deformasyon olduğundan ayrıca çok sağlam malzemelerdir.

Bisiklet Kaskı Seçimi
Bisiklete binerken mutlaka bisiklet kaskı takmalısınız. Güvenliğiniz için bu şarttır. Kimileri bisiklet kaskı takmaya ve bisiklet giysisi kullanmaya çekinir. Unutmamak gerekir ki bir sporu yaparken mutlaka o sporun kurallarına uymak gerekir. Kask hayatınızı kurtarır, mesafe gözetmeksizin bisiklet binerken her zaman kullanmak gerekir. Her zaman kullanacağınız için rahat kullanışlı, hafif ve size yakışan bir kask olmasına dikkat etmeniz gerekir...

Bisiklet kaskının hafif olmasına dikkat ermelisiniz. Ne kadar hafif olursa o kadar rahat edersiniz. Kaksınızın canlı renklerden oluşmasına dikkat ediniz. Çünkü trafikte canlı renkteki kasklar daha çok dikkat çeker. Bisiklet kaksı seçerken hava boşluklarının olmasına dikkat ediniz. Hava boşluğu olmayan kasklar almayınız. Bir kaksın ne kadar çok hava boşluğu olursa kafanız o kadar az terler ve rahat edersiniz. Ayrıca bu tip kasklar daha hafif olur. En önemli noktalardan birisi de kaksın arka kısmında ayar aparatının olmasıdır. Ayar aparatı olmayan kasklar almayınız. Bisiklet kaskını da mutlaka tam olarak ölçünüze göre alınız. Özellikle çocuk kaskı seçimi yaparken asla büyük kask almayınız. Kafaya göre alınan büyük kaskların hiçbir güvencesi yoktur. Bunun dışında kask kafanızda oynayacağından dikkatinizi dağıtacaktır. Dikkatinizin dağılması kaza yapmanıza neden olacaktır...
 
Scudo

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
Ellerinize sağlık, güzel bir yazı hazırlamışsınız.Gayet açıklayıcı olmuş.

Özellikle kask ve eldiven konusunda size katılıyorum.Bir de gözlük var tabi.Ama kask ne kadar hafif olsa bile beni rahatsız etmekte.Özellikle benim gibi saçlarınız konusunda hassassanız eğer çıkardığınızda kaskı kafanız ekin için sürülmüş tarla gibi oluyor.Bunu önlemek için bone vb taksak bile pekte işe yaramıyor malesef.Bunlara rağmen kask taktığım zaman kendimi daha güven içinde hissediyorum.Saçlarım ne kadar önemli de olsa daha önemlisi var, sağlık :) Yine eldiven ve gözlük konusunda rahat ve güvenli bir sürüş için gayet yeterliler.

Ama bunların haricinde spd pedal, ayakkabı ve tayt ve forma kullanmıyorum.Daha doğrusu kullanamıyorum.Eminim çok fayfası vardır.Ama bir sorun var ki bu bahsettiğiniz ekipmanlar hiç ekonomik değiller.Benim gibi bir harçlıkları ile birşeyler yapmaya çalışan öğrenci için hele. Bu yüzden eşofman ve spor ayakkabı gibi giysilerle kullanabiliyoruz.Eminim Türkiye' de bu yüzden bunları kullanmak isteyip kullanamayan yüzlerce insan vardır.Bu da yaptığımız spordan tam anlamıyla zevk alamamıza, performansımızı gösterememenin en büyük nedeni.
Bu ise Türkiye' de spor yapmanın ne kadar pahalı olduğunu gösterir.Dikkat ederseniz bir çok insana spor dediğiniz zaman tek aklına gelen futboldur ve emin olun futbol diğer sporlara göre çok daha ucuzdur.Halkımızın ekonomik durmunu göze alırsakta bunun nedenini anlayabiliriz belki de.Örneğin bir arkadaşım buz pateni yapmakta ve sadece pateni için 280 avro civarı birşey ödediğini söyledi.Ve çevremde buz pateni yapan insanlar o kadar az ki.Yine bisiklet içinde aynı şey söylenebilir.Çünkü almanız gereken sadece bisikletle kalmıyor; kaskı, eldiveni, taytı, forması, ayakkabısı, farı vs derken neredeyse bir giriş seviyesi bisiklet daha alabiliyorsunuz.Yani bu Türkiye fiyatları tabi.Gönül isterdi ki daha ekonomik olsun ve daha çok insan bisiklet sporuna gönül versin, yapmaktan zevk duysun.Hobi aracından ziyade ulaşım aracı haline gelsin ..

Saygılar ;)
 

tolga1976

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Eylül 2009
Mesaj
1.717
Tepki
2.380
Şehir
İstanbul, Ümraniye
Güzel yazı.. Özellikle bu spora yeni başlayanlar için neden-sonuç ilişkileriyle ortaya konmuş malzeme seçimi.

Ancak kilitli pedal faydaları kadar ilk acemilikte ciddi düşmelere sebep olabileceleceği akıldan çıkarılmamalı bence. Kilitli pedalda reflex kazanmak öyle ha diyince olmuyor, ama alışıncada tadından yenmiyor..

Lütfen dikkat..
 

djayo

Forum Demirbaşı
Kayıt
19 Eylül 2006
Mesaj
456
Tepki
388
Şehir
bursa
Bisiklet sporunun yanında ben dağcılık faaliyetleri ile de uğraşıyorum. Özellikle kış tırmanışlarında uygun ekipman ve donanım olmadan 100 metre irtifa bile alamanın bazen ölümcül sonuçlar doğrabileceğini biliyorum.

Her sporun yılların verdiği birikimlerle teknik profili çıkarılmış ve bu profile en uygun kıyafet , ekipman ve donanımlarda şekillenmiştir. Bisiklet sproruda olmazssa olmaz kişisel donanım ve ekipmanlara ihtiyaç duymaktadır. Bu ekipmanlar Güvenlik - Performans - Rahatlık ve Kondor - Sağlık koşulları ön planda tutularak tasarlanmaktadır.

Bu dünyayı önce kendiniz için yaşayın , "Elalem ne der" tabusunu bir kenara koyup taytınızı , kaskınızı , eldiveninizi giyinmeden bisikletinizle sevişmeyiniz :)
 
Kayıt
31 Ocak 2011
Mesaj
72
Tepki
81
Şehir
Isparta
Size bir Avukatın anısı anlatayım.

Çocuk bisiklet sürerken bir araçla çarpışıyor, aracın ön camından içeri başı giriyor.
Tanık anlatıyor:
Çocuk çarpmanın şiddeti ile yarı beline kadar ön camdan içeri girdi, şöför yerinden kalkmadan çocuğun kalan kısını aracın içine çekerek ön koltuğa oturttu, hızla oradan uzaklaşınca hastanaye götürdüğünü düşündüm.
Çocuğun babası Isparta'da ki bütün hastaneleri dolaşıyor. Çocucuk yok, olay tabii polise intikal ediyor.

Meğer çocuğa çarpan arkadaş çocuk ölecek mi diye müşahade altında tutmuş?:)
Çocuğu, almış evine götürmüş, üstelik çukalata şeker falan vermiş,ölse belki de bir yere atıp kaçacak.

Dersler:
1-Kask takın...
2-İlk yardım öğrenin, ne yaparsanız yapın hastayı ilk yardım kuralları içinde hastahaneye götürün, eve falan götürmeyin.:) (Kendi evi de dahil)
3-Yaralıya yiyecek içecek vermeyin, şoku önlemek için sıcak tutun, darbe aldığı yer varsa o noktayı soğuk tutun.
4-Trafikte görünür olmaya çalışın ama hiç görünmedğinizi düşünerek sürün
kazasız belasız iyi sürüşler
 

Ferhat Öz

Daimi Üye
Kayıt
28 Aralık 2010
Mesaj
395
Tepki
211
Şehir
Ankara-Seydişehir
Bisiklet
Salcano
Elinize sağlık.Benim için çok yararlı bir yazı oldu.
 

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
@Bartuğ Sayın

Defansif sürüş denilen sürüş şekli bu olsa gerek.
 

Newguinea

Üye
Kayıt
18 Temmuz 2005
Mesaj
41
Tepki
51
Şehir
Yeşilköy
Bu yazıyı yazan dikkatimi çekti. Deltabisiklet. Ben de dükkan sahibi olsan bu kadar yazardım. Yaşım 52. 32 senedir bisiklete binerim. Bir kere düşmedim.
Eldiven hariç hiçbiri gerekmez.
Çamura girdiğinizde bütün bisikletler aynıdır. Siz kas gücünden haber verin.
İtalyan bir arkadaşımın İtalyadan buraya geldiği bisikleti ve ekipmanı görseydiniz kafayı yerdiniz. Ayakta tokyo, atlet ve kıçında da en adisinden şort vardı. Arka fren yolda iptal edilmiş. Yanlız ön fren. Kask falan hak getire. O kadar km kafada o zımbırtı ile bisiklet sürülmez zaten. Bunlar dükkanların uydurmaları. Alın en adisinden bir demir bisiklet çıkın sokaklara. Daha çabuk kuvvetlenir kas yaparsınız. Biz de yanlız kalmayız sokaklarda. Fazla paraya pahalı ekipmanlara gerek yok.
 

Ali ERTURAN

Forum Demirbaşı
Kayıt
29 Mart 2010
Mesaj
582
Tepki
354
Yaş
29
Şehir
İstanbul Samsun Giresun
Bisiklet
Whistle
@Newguinea

Kusura bakmayın ama ben böyle laf yapanları çok gördüm.Çok iyi bisiklet kullandığını iddia edip yollarda dökülenleri.32 senedir bisikletten hiç düşmemiş olmanız bile bir arabanın gelip size çarpamayacağı anlamına gelmez.Nerede nasıl bisiklet kullanıyorsunuz bilmiyorum ama..
Ayrıca siz kullanmıyorsunuz diye başkalarının kullanıp kullanamayacağı konusunda yorum yapmak, gerekçe bildirmek çok saçma.Ve bunun dükkan sahibi olmak ya da ürün satışı yapmak istemek ile de alakası yok, forumda bununla ilgili bir çok yazı var zaten.Bu da diğerleri gibi bilgilendirme amaçlı yazılmış, bence faydalanılması gereken bir kaynak.

Eldiven kullanıyorsunuz diye eldiven haricinde herşeyin gereksiz olduğunu söylüyorsunuz.Eldivende kullanmayın siz en iyisi.Ne gerek var!

Eğer bisiklet kullanıyorsanız ve sağlığınızı da düşünüyorsanız en öncelikli olarak kask ve eldiven sonrasında da gözlük gerekir.Bu yaptığınız spora ve kendinize ne denli önem verdiğinizi gösterir.Ayrıca tayt, forma vb kullanımız ise bisikletten aldığınız zevki arttırır.Nihayetinde bisiklet için özel olarak tasarlanmış ürünlerdir.Bunları herkes alacak diye birşey yok tabi.

Yine bisiklet konusunda nasıl bir anlayışa sahipsiniz anlamıyorum.Aldığınız bisiklet ne kadar iyiyse o denli rahat edersiniz, yaptığınız spordan o kadar çok haz alırsınız.Örneğin bir Tofaş' a mı binmek istersiniz yoksa Mercedes' e mi? Bisiklete neden fazla para verildiği zaman yanlış birşey yapmıyormuş gibi değerlendirmeler var anlayamıyorum.Araba alırken, telefon alırken öyle değil ama bisiklet alırken birçok insan o kadar paranın gereksiz olduğunu söylüyor.Al 200 liralık bir bisiklet neyine yetmiyor gibisinden.Demir yani hi-ten bisiklette kullandım, alu bisiklette.Farkı yollarda görürsünüz, kaslarınızı da uzun yolda gösterirsiniz..
 

Semiral Öztürk

Aktif Üye
Kayıt
3 Mart 2010
Mesaj
144
Tepki
66
Şehir
istanbul
@Newguinea

mağaza sahibi bu yazıyı yazmış olabilir. sadece bende var bu ürünler diye bir cümle görmedim.
 

Cüneyt HOCAOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mart 2011
Mesaj
1.358
Tepki
1.463
Şehir
Ankara/Eryaman
Bisiklet
Trek
Benim gibi yeni bisikletçiler için çok değerli bilgiler, teşekkür ederim.
 

özençekçen

Daimi Üye
Kayıt
27 Mart 2011
Mesaj
375
Tepki
248
Şehir
istanbul
henüz bisikletimi gidip teslim almadım ama gereken minimum yan ekipmanlar olmadan (kask ve eldiven ) özelliklede istanbul trafiğinde o bisikleti dükkandan çıkartmam sanıyorum. sebep sonuç ilişkisi çok güzel anlatılmış faydalı bir makale olmuş.
 

ULAS UNAL

Üye
Kayıt
30 Nisan 2010
Mesaj
38
Tepki
3
Şehir
eskisehir
Merhabalar, yazi icin tesekkurler. Gezindigim siterlerdeki bisiklet kiyafetleri biraz pahali. Dealextreme gibi sitelerde satilan ucuz urunler var. Bu urunlerde antibakteriyel mi veya termal ozellikleri varmidiri sizce. Veya turkiyeden onerebileceginiz bir site var mi?

tesekkurler
 

bahadır76

Daimi Üye
Kayıt
28 Aralık 2010
Mesaj
303
Tepki
173
Şehir
ankara
Bisiklet
Diğer
nasıl ki bir motorlu kafasına motor kaskı, otomobille giden birisi emniyet kemeri takıyorsa biz de bisiklet kaskı takmalıyız. kaza yapıp düştüğümüzde elimizde eldiven, soğuk, tozlu havalarda gözümüzde gözlük olmalıdır.
ben tayt yerine bisiklet şortu kullanıyorum daha rahat ediyorum ama tabii tayt da çoğu zaman için gereklidir. kişiden kişiye göre değişir bu kullanım istekleri. ama tabii demem o ki bisiklette olmazsa olmazlar vardır. bunları yerine getirdik mi doğrusunu yapmış oluruz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökhan BİROL