@Ahmetgitar
çevrecilik ve tüketim karşıtlığı benim bildiğim kadarıyla popüler kültüre karşıdır, maç izlemenin de buna dahil olması lazım, bu ideolojinin ekran karşısında kapitalizmin şişirdiği futbol takımlarını izlemekten daha faydalı uğraşları olmalı.
ek olarak, tüm dünyada spor müsabakaları paralı kanallar tarafından yayınlanmaktadır, ülkemize mahsus bir şey değil bu, diğer ülkeler bunu yaparken bizim de yapmamız TÜrk futbolunun geri kalmasının önüne geçmiştir tabi ki, futbol dünyada bir endüstri devrimi yaşadığında bizim "hayır ben yontma taş kullanacağım" deme lüksümüz pek yoktu. Bu arada Show Tv de zamanında maçları yayınlamak için kulüplere ödeme yapıyordu, şimdiki kadar büyük miktarlar olmasa da. Reklam gelirlerini arttırarak kar etmeye çalışıyordu, günümüzde ise abonelerden gelir elde ediliyor. Altyapı artık daha küçük kulüplerin uğraştığı bir şey, bu da Türkiye'ye mahsus bir şey değil, dünyada bu böyle. Şampiyonlar ligine getirilen, en az belli bir sayıda oyuncunun altyapıdan yetişmiş olma şartı da bunu bir nebze frenlemeye çalışan ve tüm kulüplere uygulanan bir şey. Yabancı kontenjanının kalması da öyle, zaten EU ülkeleri milliyetçilik olayını aştığı için onlarda sorun pek olmuyor. Birileri altyapısından oyuncu yetiştirmeye devam ediyor yani, büyük kulüpler ise bunlardan iyi olanları mümkün olduğunca erken keşfedip takımlarına katmaya çalışıyorlar, çok anormal bir durum değil bu.
Ülkece iyi olduğumuzu düşündüğünüz zaman, mesela dünya kupasında 3. olduğumuz zaman sene 2002 idi. Şifreli yayın yapan Cine 5 1996da maç yayın haklarını aldı ve kulüplere o eleştirdiğiniz parayı ödedi, aradan geçen yıllar süresince zaten o sisteme çoktan adapte olmuştuk, Galatasaray UEFA kupasını alırken kadrosundaki Hagi, Popescu, Taffarel vb. oyuncuları Cine 5, Teleon gibi kuruluşların verdiği paralarla alabilmişti mesela. Para var ama futbol yok demeniz de göreceli bir kavram, açıkçası doksanların başındaki milli takım yerine şimdinin milli takımını izlemeyi şahsen tercih ederim. Ya da bizim berbat ligimizdense dünyanın en pahalı, inanılmaz yayın geliri olan Premier League izlemeyi tercih ederim. Kimse digitürk paketi almazsa digitürk batar tabi, maçlar gene show tvde yayınlanır, bunun olma ihtimali olmadığı için kafamızı buna takmamalıyız. Sinemaya 20 lira vermeden film izlemenin, paket almadan maç izlemenin vb. tabi ki bir sürü yolu var, ama bunlar bireysel şeyler, sistemi değiştirmeye yetmeyecek küçük uğraşlar, hobi diyorum ben buna. Musluk damlamasın diye kısıp 3 damlanın hesabını yaparken, adamın birinin damla sulama sistemine geçirmediği tarlası yüzünden dünyanın metreküplerce su kaybetmesine engel olamamak gibi bir şey. Ben 2 kuruş eksik fatura ödeyip mutlu olmaya çalışıyorum sadece.