Scudo Sports

Bisiklet ehliyeti

OMER AYYILDIZ

Daimi Üye
Kayıt
17 Haziran 2011
Mesaj
220
Tepki
210
Şehir
ESKİSEHİR
Arkadaşlar merhaba. Uzun yıllardır bisiklet kullansam da forumda yeniyim ve yararlı olabileceğini düşündüğüm bir konuya değinmek istiyorum.

Hafta sonu yeni bisikletimi aldığımda (SEDONA 711V) haliyle bir ara konu bisiklet ehliyetinden açıldı. Babam trafik polisi olduğundan işin ince ayrıntılarını sizlerlede paylaşmak istedim. Lafı uzatmayayım...

Öncelikle şuradan Karayolları Trafik Kanununa ulaşabilirsiniz. En yakın tarih 1997 olanı bulabildim.


(link)


(link)


1983 yılındaki aşağıdaki madde 1997 senesinde kaldırılmış;

SÜRÜCÜ BELGESİ ALMASI ZORUNLU OLMAYANLARDA ARANACAK ŞARTLAR:

Madde 37 - Sürücü belgesi almaları zorunlu olmamakla beraber;
*** Bisiklet kullananların 11, motorsuz taşıtları kullananlar ile hayvan sürücülerinin 13 yaşını bitirmiş olmaları, bedensel ve ruhsal bakımdan sağlıklı bulunmaları zorunludur.

Buraya kadar bir sorun yok. Yani bisiklet kullananların ehliyet alması gerekmiyor 1983 düzenlemesine göre. 1997 de ise olaa değinilmeiş bile. Alacaksa da A1 sınıfı ehliyet bunun yerini tamamlıyor anlaşılan.
Fakat iş pratiğe dökülünce olay böyle olmuyor. Asıl önemli kısım burası.

Diyelimki bir kaza geçirdiniz bazı olasılıklar söz konusu, şimdi bunları sırayla ele alalım. Tüm olasılıklar ehliyet olmama durumuna göre değerlendirilmiştir.


1) Bir yere çarptınız fakat tek hasar alan yada yaralanan siz oldunuz: Bu durumda bir hak talep etme durumunuz olmuyor. Devlet bu konuda "dikkatli gidip kurallara uymalıydın" diyor ve tüm masraflar doğal olarak sizin oluyor.

2) Bir araca çarptınız ve hem bisikletinizde hemde araçta hasar var yalnız: Burada hata payı aranmaksızın çarptığınız aracın hasarını ödemeniz gerekmektedir. Eğer sürücüler kendi aralarında anlaşırlarsa güzel fakat olay resmi kurumlara yani trafik polisine vb yerlere intikal ettiğinde işin rengi değişiyor.
Çünkü bu durumda ehliyetlere bakılıyor ve doğal olarak sizin ehliyetiniz olmadığından Ehliyetsiz araç kullanmak ve trafikte tehlikeli araç kullanmaktan 800 TL para ve 3 ay hapis cezası alıyorsunuz. Bu 3 ay para cezasına çevrildiğinde 200 TL olyor ve toplamda 1000 TL para cezasının üzerine karşı tarafın masraflarını da ödemek durumunda kalıyorsunuz.

3) Bir kişiye çarptınız ve yaraladınız: Yine 2. maddede olduğu gibi resmi işlemler olmadığı sürece kişiler kendi aralarında durumu halledebiliyorlar. Fakat yaraladığınız kişi şikayetçi olursa ve resmi kurumlara intikal ederse yukarıdaki 1000 TL para cezası aynen geçerli olmakla beraber karşı tarafın hastane masraflarını ödemekle yükümlüsünüz.

4) Siz ışıklarda vb. durur haldesiniz ve bir araç arkadan gelip size çarpıyor, hem yaralanıyorsunuz hem de bisikletiniz hasar alıyor: Ehliyetiniz olmadığından dolayı trafikte ehliyetsiz araç kullanmaktan dolayı bir hak talep edemiyorsunuz.

Durumlar elbette çok fazla çoğaltılabilir. Ehliyet zorunlu değil ve bisiklet kullanıcıları hakkında yasada da neredeyse hiçbir madde yok. Yani yasanın bisikletliyi koruma durumu sadece belirli sınırlar içinde bisiklet yollarında olabiliyor ki Türkiye'de bisiklet yollarının yetersizliği konusuna hiç girmiyorum.:mad:


Umarım azda olsa katkım olmuştur.
Kazasız sürüşler dileklerimle...
 
Scudo
ehliyetimiz var ise durum ne oluyor bilgisi olan var mı? ehliyetimiz olsa da trafik sigortamız olmadığından sanırım iş başa düşüyor...
 
Sanırım bu gibi durumlarda Trafik Polisinin insiyatifine kalıyoruz.
 
Çok ilginçmiş, gözüm korkmadı değil. Arabaya hasar verme olasılığımız falan düşük ama yayaya çarpma ihtimalimiz bir hayli yüksek, ben sürekli şehir içinde kullandığımdan biliyorum bisikletli gördüğünde o yokmuş gibi yola atlayan o kadar çok insanla karşılaşıyorum ki her seferinde.. Allah korusun birine çarpsam kabak benim başıma patlayacak yani. fenaymış..
 
  • Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
Ehliyetimiz olunca 1000 TL den yırtıyoruz ve hata payını arama hakkımız doğuyor.

Evet bu durumlarda birazda trafik polisinin insiyatifine kalıyoruz.

Aslında başlığı açmamın nedenlerinden birisi de bu. Eğer devlet bu konularla ilgili yasa yapmıyorsa iş bize düşüyor ve hangi durumlarda nasıl davranmamızı bilmemiz ve bilinçli olmamız gerekiyor.

Ehliyetiniz yoksa elinizden geldiğince resmi işlemlere dahil olmamaya bakın :in:
 
  • Beğen
Tepkiler: Bisikletgazetesi
hem ehliyet yok, hemde ehliyetsiz araç kullanmaktan cezalıyız :)) burası türkiye yahu..

bu arada yazının başında belirttiğiniz''1997'' yılında kalkan madde hangisi oluyor?
 
@Gökay ÜNGÜDER

Ehliyetiniz var varsa 1000 TL ceza ödemiyoruz fakat burada işin hata payı kısmı var. Eğer karşı taraf tam anlamıyla haksızsa bizim masraflarımızı ödemek zorunda ha yok bizimde hatamız varsa dediğiniz gibi sigorta olmadığından cebimizden ödemek durumunda kalıyoruz. ;)
 
Bilgilendirme için teşekkürler.

B sınıfı için başvurduğumda lazım olur diye A2 de almıştım. Onu sayarlar herhalde :)

Ama bana kalırsa isterse Z ye kadar ehliyetin olsun gene bir şekilde bisikletliyi haksız çıkarıp bizim başımıza kabak patlar. Haa bu noktada ne olur bize çarpan kişi ( olurda çarpılma senaryosu üzerinden gidiyorum ) insafına kalır gel seni bir hastaneye götüreyim deyipte size bir güzel baktırıp, masrafları karşılar.

Arkadaşım Miami'de bir 4x4 arazi aracına çarpmış, ve ben 8/8 hatalıyım diyor. Ama kadın inmiş arabadan bir şeyin var mı hastaneye gidelim falan da filanda. Eleman hiç gerek yok gayet iyiyim demiş. Bisiklet hurdaya dönmüş bu arada. Kadın demiş benim bisiklet dükkanım var, kartının arkasına birşeyler yazıp imzalamış git istediğini al oradan demiş. Elemanda bisikleti birinden almış diye sallamamış. Dedim gitseydin indirseydin bütün vitrini :) Bizede böyle kişiler çarpsa canımıza minnet :p
 
  • Beğen
Tepkiler: Hasan TÜRKER
@Levent KIRÇA

Çok doğru bir tespit, arada dağlar kadar fark var. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi şart. Aslında bu birazda Türkiyedeki bisiklet firmalarına düşmekte. Bizler sadece bireysel olarak insanlara bazı konular hakkında fikir sahibi olmalarını sağlayabiliyoruz. Bunu firmalar reklamlar, kampanyalar gibi organizasynlarla bizden çok daha iyi yapabileceklerdir.

Belli bir potansiyele ulaştığımızda da işin yasa kısmı mutlaka ele alınmak zorunda kalacaktır. ;)
 
@coskunk

AYNEN ÖYLE...

Bisiklet federasyonu işin yarış kısmından biraz ayrılıp, hergeçen gün çoğalan bisiklet kullanıcılarına yönelik hem güvenli sürüş hemde haklarını savunabilecek bir platform oluşturabilse herkes için (kullanıcı, yaya,polis vs.) iyi olucağını düşünüyorum. Yukarıda ki açıklamada da zaten herşey belli, ehliyete gerek yok ama hatalısın niye ehliyetin yok. Çok saçma...
Belki ehliyet kanunlarda zorunlu olsa bilinçli kullanıcı sayısı artar ve bisiklete olan DEVLETİN bakış açısı değişmiş, ciddileşmiş olur.
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
@Cenk Devrim

:) açıkçası ben yüksek modelli araçların yanından geçerken gayet dikkatli geçmeye çalışıyorum. Allah korusun Mercedesin birinin kapısına çarpıp kabortayı hafiften eysem o masrafla 10 bisiklet alırım :D
 
@OMER AYYILDIZ

Bundan sonra ona da dikkat edeceğim zaten:D bilmiyordum hiç bu mevzuyu ben. Hiç kafa yormamıştım o konuya bu başlık açılana kadar.Bundan sonra her türlü haksız olacağımı ve bana patlayacağını düşünerek süreceğim:in:
 
Arkadaşlar ehliyetten kastınız herhangi bir ehliyet mi yoksa bisiklet ehliyeti diye bir şey var da ben mi bilmiyorum ? Bilgilendirirseniz sevinirim.
 
Trafik kanunu aşağıdaki linkte. Daha günceli yoksa tabi :)

(link)

Bisiklet motorsuz ise ehliyeti yok. Ehliyet motorlu taşıtlar için gereklidir. 11 yaşını bitirmiş olmak yetiyor.

Bisiklet yolu varsa normal yoldan gitmek yasakmış bu ilginç.

Kazalarda can ve mal kayıplarında genel hükümler uygulanır diyor. Yani suç durumuna göre maddi sorumluluk olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Burhan Özyılmaz
@Cenk Devrim

bende katılıyor. gerekırse surucu kursları bısıklet ehlıyetıde versın. gıdıp alalım. bız neden gunah kecısı oluyoruz...
 
@Çagatay Çimşit

Sanırım gözünüsden kaçmış. ;) İlk mesajımda 1983 ve 1997 şeklindeki iki mevzuatı mesajıma eklemiştim.

1983 Bizi biraz daha tanımlar vaziyette aslında ama 1997 de ise yasa bisiklet sürücülerinin varlığından bile haberdar değil gibi düzenlenmiş.

Acı ama gerçek :mad:
 
@OMER AYYILDIZ


Ben 1983 mevzuatını bulabildim. Eğer 1997 için link verirseniz onu da okuyup değerlendiririz :)

Tekrar etmek gerekirse kullanımı için ehliyet gerekmeyen bir araç kazaya karışırsa kimse "ehliyetsizsin o yüzden suçlusun" diyemez. Bisiklet için ehliyet gerektiren bir resmi metin varsa okuyalım.

Burada zaten maddi hasar konuşmak çok anlamlı değil bisikletin üzerindeki can önemli. Kazaya karışmamak tabi ki dileğimiz. Birisi kalkıp ta size ehliyet soracak olursa bunun bir temeli olmadığını bilin.

Elektrikli bisiklete ehliyet gerekiyor bu arada.
 
  • Beğen
Tepkiler: ZekiAlper
Geri