Scudo Sports

Bisiklet Dövize Karşı

hamlet2006

Forum Kedisi
Tepki
36.016
İsim
Süleyman
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Aslında bu başlığın ismi ''Bisiklet Fiyatları Dövize Karşı'' ya da en doğrusu ''Hayallerimiz Dövize Karşı'' da olabilir.

Yeni bir heyecan yakalamak adına yeni bir bisiklet alasım vardı.Kullandığım bisiklet benim gibi bir hobi kullanıcısı için gayet yeterli:Alüminyum ,tiagralı bir yol bisikleti olan Scott Speedster 20.Ama insanoğluyuz hep daha iyisini istiyoruz ben de üç yıllık bisikletimi değiştireyim diyorum.
Almak istediğim bisikletlerde aradığım özellikler ise şöyle:
Karbon kadro,105 setli, kumpas fren
Karbon kadro, 105 setli disk fren
Karbon kadro,ultegra kumpas fren

Bu bisikletlerin fiyatı ise günümüz şartlarında bildiğiniz gibi ortalama 15000-25000 lira arasında gidip geliyor.Dolar,euro koptu gidiyor, seneye bu bisikletleri almak hayal olabilir birçoğumuz için.Şimdi karar vermeliyim alayım mı almayayım mı?Tren kaçmak üzere değil mi? Sevgili dostum @trainspotting35
Haklısın Çetin Hocam kaçıyor farkındayım ama ben başka bir şey deneyeceğim.Ben bisikleti almayacağım.Bisikletin parasına dolar ya da euro alacağım.Aslında döviz de almayacağım.Alıyormuş gibi farzedeceğim ve bisikletin fiyatı ile dövizi kapıştıracağım.Bakalım hangisi uzun kilometrelerde yüksek watt basabiliyor.Doların patlayıcı gücü çok daha iyi bunu biliyoruz.Dolar adamın ödünü çıkarır mazallah.:krktm:Yarın sabah dolar 8.50 dan 12 liraya çıktı desem şaşırırmısınız.Ben şaşırmam.Ben zaten işin o tarafına bakmıyorum.:snzdglsn:
Şimdi bisikletleri ve dövizi nasıl kapıştıracağım.:okyrm:
Öncelikle radarımda olan bisikletlerin fiyatlarını 3.11.2020 itibariyle Türk lirası, Amerikan Doları ve Euro cinsinden yazacağım.Ölmez de sağ kalırsam 3.11.2021 tarihi itibariyle bisikletin o zamanki fiyatını bu para birimleri üzerinden yazıp karşılaştıracağım.

Bunu niye yapıyorum:
En başta canım sıkılıyor ve merak ettim ne yalan söyleyeyim.:D
Birincisi gerçekten de satıcılar, distrübütörler, yerli üreticiler dolar veya eurodaki değişimleri ne oranda yansıtıyorlar.Mesela bisiklet bugün 1500 euro karşılığı yaklaşık 15000 lira. Bir sene sonra bisiklet 1500 eurodan fazla tutuyorsa bizim satıcılar biraz itelemiş derim.Eğer ki 1500 euro altındaysa satabilmek için subvanse ediyorlar derim.
Şu an için aşağıdaki bisikletleri alabilirim ama bu parayı dövize yatırmak istiyorum en azından param bir miktar kendini korusun.Kim bilir seneye euro üzerinden daha ucuza alabilirim.Bakalım şimdi aldığım euro ve dolar seneye ne kadar olacak yine kim bilir belki param artar ya da belki bisikleti alamam bile.
Aşağıya giriş-orta seviye diyecebileceğimi en azından ecnebilerin öyle dediği 5-6 farklı modeli yazacağım, bunların içinde Bisan, Carraro gibi yerli ve milliler olabileceği(!) gibi Giant,Scott gibi kendini dünya da ispatlamış birkaç model de olacak.Seneye bakalım neler olacak?

Şimdi siz değerli pedaldaşlardan beklentim kendi ihtiyaç ve beklentilerinize göre almak istediğiniz beş altı bisikleti aşağıdaki formatta yazın, seneye siz de değerlendirin.Ne kadar çok kişi yazarsa bisiklet modelleri çeşitlenir,giriş,orta,üst,karbon,alü, çelik,custom.

Bir de karşılaştırma kolaylığı açısından bu sene bisikleti x mağazasından alıyorsam seneye de yine x mağazasından aynı bisikleti alacağım.İlla da en ucuzu buydu demeye gerek yok.
Benim ilgilendiğim bisikletler
Linkler gidebilir diye bundan dolayı yazı ile de yazınız:

1.Scott Addict 10; Ultegra, kumpas fren . (link) mağazasından (2020)
(link)
Fiyatı 22490 Lira
2655 dolar (1 dolar:8,47)
2274 euro (1 Euro 9,89)

2.Scott Addict 20; 105 set, kumpas fren (link) mağazasından (2020)
(link)
Fiyatı 18390 Lira
2171 dolar
1859 euro

3.Scott Addict 20 disc; 105 setli disk yine (link) mağazasından (2020)
(link)
Fiyatı 21490 lira
2537 dolar
2172 euro
4.Giant Advanced 2; 105 setli disc (link) mağazasından (2019)
(link)
Fiyatı 19133 lira
2258 dolar
1934 euro

5.Giant TCR Advanced 2 KOM; 105 disc (link) mağazasından (2020)
(link)
Fiyatı 18143 lira
2142 dolar
1834 euro
6.Giant Tcr Advanced 2 Çetin Edition :D (link) mağazasından (2019)
(link)
Fiyatı 16163 lira
1908 dolar
1634 euro

7.Bisan Rc9800; 105 set kumpas fren Martı bisiklet (2020)
(link)
Fiyatı 10120 lira
1194 dolar
1023 euro
8.Carraro Fire C3.2; ultegra,hidrolik disk Carraro.com (2020)
(link)
Fiyatı 14839 lira
1751 dolar
1500 euro

9.Soulrider Yılkı Disk Frame set Soulrider (2020)
Fiyatı 6500 lira
767 dolar
657 euro

10.Carraro e-Gravel ; Grx HD Carraro.com'dan (2020)
(link)

Fiyatı 20139 lira
2377 dolar
2036 euro

Başlık bir sene sonra ''Hayallerimiz Dolar karşısında eridi,gitti'' olmaz inşallah:krktm:

Bir sene sonra bakalım neler olacak?

Son düzenleme:
Scudo
2023te 1 TL, 8 dolar olacak. Ekonomi uçacak. Siz burada halkı kışkırtma savaşı içindesiniz. Nerede bu yönetim, alın şu adamı forumdan.

Kanatlarım var ruhumdaaaaaa...

Bir sene sonra forumda bulunabilecek başlıklar:

- 7000 TL'ye alınabilecek Tourney setli yol canavarları
- Tiagra : yeni Dura-Ace
- Bir çılgınlık yaptım, paraya kıyıp Corelli aldım
- Market bisikletiyle Çanakkale gezisi
- Dolar 20 plus

Normalde bi ürünün daha yeni bi modeli çıktığında eskisinin fiyatında ufacık da olsa bi indirim olur. Fakat bu olay bisikletlerde böyle olabildiği gibi tam tersi de olabiliyor yenisi beğenilmeyince eskisi kıymete biniyor bu sefer de hoop o da zamlanıyor. Türk firmalarda fiyatlandırmanın büyük kısmı dövize bağlı tamam da yabancı firmalar için bu olay biraz gözardı mı edilmiş acaba?

Hep hayalini kurarım. Nasıl olur acaba? Bir düşünsenize. :hımm:

Fransa'ya gelirim, Decathlon mağazasına girerim.Satış görevlisine ''mösyö bana 900 serisi ne varsa sar derim. :D ''
Hayallerim bile bu kadar.Giderim Champ Elysees'e en pahalısından bir cafeye otururum, bir gayfe içerim yanında da Fransız pastası felan bişeyler yerim garsona da 10 lira veririm üstü galsın yiğen derim.

@hamlet2006 sıfır bisiklet için çuvalla para dökmeyin bence. Bisiklet Türkiye'de hak ettiği değeri görmediği için ikinci el fiyatları da yurt dışından daha ucuz olabiliyor ilginç bir şekilde. İlandaki bisikleti tam almaya karar vermiştim satıcı vazgeçmişti satmaktan bir müddet daha binip sonra belki satabileceğini söylemişti, gidip bakmadım henüz bisiklete ama telefonda konuşmuştum makul bir konuşmaydı. Uzun süre bekledim tekrar ilana koyar mı diye ama başka bir satıcıdan aynı model bisikleti aldım bir kaç ay önce. Oldukça güzel bir bisiklet.
(link)
Böyle bir bisiklet için fiyat oldukça makul hatta bir miktar pazarlık payı da olacaktır tahminimce. İlgilenirseniz sizin için gidip inceleyebilir pazarlık edebilirim.

Bende bu akıma katılmak istiyorum Sayın @hamlet2006
Öncelikle bisikletimde olmasını istediğim o kadar şey fazla özellik yok hatta hiç yok aradığım özellikler sora yada tiagra setli karbon maşa olmasınada gerek yok şekli güzel bir yol bisikleti yada bu fiyat bandında gravel tarzında,
disk frenli,nispeten kalın tekerli lastikleri olan bir bisiklet yine aynı şekilde sora,tiagra setli bir bisiklet.
Bisikletleri inceleyelim:

1.
(link)
Fiyat 4080 tl yani 485 dolar

2.
(link)
Fiyat:4980 tl yani 590 dolar

3.
(link)
Fiyat:3950 tl yani 470 dolar

4.
(link)
Fiyat:5005 tl yani 594 dolar

5.
(link)
Fiyat:4459 tl yani 530 dolar

6.
(link)
Fiyat:4.235 tl yani 503 dolar

7.
(link)
Fiyat :4440 tl yani 530 dolar

8.
(link)
Fiyat:5530 tl yani 656 dolar

9.
(link)
Fiyat:4500 tl yani 535 dolar

bugün 3 kasım 2020 Dolar kuru:8,42 İnşallah düşer ama hiç umutlu değilim

@karanbatu
Çok teşekkür ederim değerli dostum. Aslında haklısınız,ikinci elde çok güzel alternatifler var.
@Mansouki
İnşallah gönlündeki bisiklete kavuşursun.
Sizin grup daha ilgi çekici. En büyük meydan savaşı bu grupta olacaktır.

Süleyman kardeşim bende arkadaşın dediğine katılıyorum,tabiki imkan meselesi ama durumunuz müsaitse sıfır almak en güzeli,bu yolda ikinci el fırsatlarınıda değerlendirmek lazım,kendimden örnek vereyim,bisikletimi yükseltmeye karar verdiğimde,birçok markayı gözden geçirdim,gerek kadro geometrileri gerek beklentilerimi kağıt üstüne döktüğümde,bazı markaların çok büyük isimler olsada beklentimi o veya bu sebeple karşılamayacağına karar verdim,bu araştırmam yaklaşık 2 ay sürdü,ta ki Ankaralı bir dostum,sağlık sorunları nedeniyle bisikletini satmayı ve yeni aldığı için tanıdık birine satmayı düşününce hiç düşünmeden kararımı verdim,çünkü sattığı bisiklet gerek kadro zerafeti gerek geometrisiyle tamda hayal ettiğim ve sürekli takip ettiğim bir bisikletti,sıfırı 2300 euro (link) bisikleti ben çok hesaplı diyeceğim şekil ve şartlarda elde ettim,aksi olmasaydı gidip 15bini (o zamanki kur ile) basıp alabilecek durumda bir maddi durumum yoktu.Ama ben senin kadar sabırlı değilim,imkanım varsa ve istiyorsam gidip alırım,hesabımı tabiki yaparım ama beklemek bana göre değil hele bir sene insan ömrü için çok uzun bir süre,cebimdeki para beni tatmin edecek bisikleti bana aldırırsa alırım aldırmazsa başka şeye yönelirim.Ölümlü dünya bak dün deprem oldu yüz kusur kişi öldü binlerce insan evsiz kaldı,yarına ne olacağımız meçhul,o yüzden hayallarini erteleme bırak döviz ne olursa olsun sen bak kalbin en istiyor ;) bence.Büyüklerimizin klasikleşmiş lafı bu zamanda ne alırsan kar.

@hamlet2006 ustad , harika bir arastirma raporu gibi olacak , bir yilin sonunda , buna eminim.
Ayrica , sunu da , gorebilecegiz ; bisiklet segmentlerine olan talebi ve 1 yil icinde olabilecek degisimleri .
Kisaca , saticilar , kurdan ve insanlarin alim gucunde olacak dususler nedeniyle , belli bir segmenti ornegin dura ace di2'li bisikletleri artik getirtmeyip , en fazla ultegra yada 105 setli urunlere mi yogunlasacaklar ?

Bu arada , yanlis anlamadiysam , siz su an beklemede kalip , Euro yada USD biriktirip , 1 yil sonunda , (belki ayni zamanda bu arastirma neticesinde de) bir bisiklete karar vereceksiniz. ?
Bence de , cok mantikli olacaktir. evet , 1 yil sonra ne olacagini bilemiyoruz , hayaller ertelenmemeli ama , 1 yilin sonunda birikmis ornegin bir 3000.-Euro ile temiz ikinci el "karbon Ultegra di2" bir bisikleti alma imkaniniz da olabilir, bu belirsizlikte :):)

Önümüzde ki sene paramız da olsa istediğimiz bisikletleri bayiler de bulamayacağız, maalesef belki de bayi bile bulamayacağız. Bulsanız dahi kısıtlı kadro boyu seçenekleri olacaktır. Bisikleti geçtim donanım bulmak bile zorlaşacak. Bu durum bir kaç sene sürer. Şu an bile bir çok donanım parçası Türkiye piyasasın da bayiler de yok, keza iyi zamanlar diyeceğimiz günler de dahi kısıtlıydı bu bolluk. Yurt dışından sipariş etmek dışın da bir seçenek kalmıyor, sene sonuna doğru yurt dışı siteler de iyi indirimler oluyor, bunları takip edip Türkiye de bulamadığımız donanımları ve bisikletleri vergi dezavantajı bile olsa yine de uygun fiyatlara alma fırsatı bulabiliriz. Bu arada bir kaç bisiklet markasını sanırım yurt dışı sitelerden alamıyoruz, scott, cannondale, specialized, trek benim bildiklerim.

Yanlış anlaşılma olmasın. Konu çok güzel, ülke şartlarında da en verimli konulardan biri aslında bir şeyleri görme açısından.

Ben farklı bir iş yapıp tahminde bulunayım, muhtemelen bisiklet fiyatlarının dövizden daha fazla yükseldiğini göreceğiz. Dolu araba gibi dolu bisiklete de binmek imkansız hale gelecek bir müddet sonra. Birçok üst seviye ürün ülkeye gelmeyecek bile. Yeni vergiler ve vergi oranlarında değişiklikler de olabilir yurt dışından getirme oranı artarsa.

Bu tahminimin dayanağı da üretimin büyük oranda darbe yemiş olmasından dolayı şu anki fiyatların aslında stoktaki ürünlerden, firmaların belki de çok önceden kendilerini korumak için doları 8’den hesaplamalarından dolayı mevcut fiyatların baskılı fiyatlar olduğunu düşünüyorum. Tahminim seneye koronanın piyasaya gerçek etkilerini görmeye başlarız.

Bir zamanlar Amarigadayken diye girmeyeceğim ama eğitim sebebiyle oralarda bulunma şansım olmuştu. Bütçeniz dahilinde bir ürünü almaya ya da almamaya karar veriyorsunuz sadece. Biraz avantaj olsun derseniz de indirim zamanlarını bekliyorsunuz black friday ya da Amazon ligtning deals gibi. Bindirim üzerine indirim değil de gerçek indirimler oluyor. Enflasyon derdi yok. Çoğu ürünün fiyatı 1-2 sene sonra bile değişmiyor, markete her gittiğinde şok olmuyorsun. İade konusu çok kolay olduğu için hiç bir zaman tedirgin alış veriş yapmıyorsun. Neyse, hepinizin bildiği şeyler muhtemelen zaten bunlar.

Bir de burada halimize bakıyorum. Döviz mi yükselir, faiz mi mantıklı, enflasyon ne olur? Maaş zammı, o da ne? O kadar çok bilinmeyen var ki şu kısacık ömrümüz sürekli stres içerisinde, hesap kitapla geçip gidiyor. Oradaki yaşadıkları şeyin adı hayatsa biz yaşıyormuş gibi yapıyoruz.

Konu harika, ilgiyle takip edeceğim. Sadece içimi döktüm, aklıma gelenleri yazdım öylesine :)

Önümüzde ki sene paramız da olsa istediğimiz bisikletleri bayiler de bulamayacağız, maalesef belki de bayi bile bulamayacağız. Bulsanız dahi kısıtlı kadro boyu seçenekleri olacaktır. Bisikleti geçtim donanım bulmak bile zorlaşacak. Bu durum bir kaç sene sürer.

Bende bu senaryonun oluşma ihtimalinin yüksek olacağını tahmin ediyorum.Özellikle de fiyatı Türkiye şartlarına göre yüksek olan segmentte.Kendi bisikletçimden örnek vermem gerekirse Scott karbon ultegra getirmeyecekmiş seneye demişti.
Sizin bu yazınız aklıma şunu da getirdi , bu sene karşılaştırmaya aldığım bisikletlerin birçoğu seneye de aynı model yılı itibariyle kalacak.Yani 2020 model olan 2021'de de muhtemelen bir sene eskimiş olarak satılıyor olacak.Bundan dolayı karşılaştırmam da hem bu model yılındaki bisikletleri hem de 2021 model yılını karşılaştıracağım.
Bakalım satıcılar ellerinde kalmış olan bisikletlerin fiyatlarını yeni kura göre ne kadar revize ediyor.(Dövizin nispeten düşük olacağı zamanlarda aldıkları bisikletleri)

Model yılı karıştırmamak adına bisikletlerin model yılını da yazdım.

Ayrica , sunu da , gorebilecegiz ; bisiklet segmentlerine olan talebi ve 1 yil icinde olabilecek degisimleri .
Kisaca , saticilar , kurdan ve insanlarin alim gucunde olacak dususler nedeniyle , belli bir segmenti ornegin dura ace di2'li bisikletleri artik getirtmeyip , en fazla ultegra yada 105 setli urunlere mi yogunlasacaklar ?

Merhaba Giray Ağabey,
Biliyorsun,bunu daha net görebilmemiz için forumdaşlarımızın giriş,orta,üst seviye yol,dağ,şehir, gravel gibi birçok segmentte örnekleme yapması gerekir.

Aslında bunu bisiklet ile sınırlandırmamak lazım. Sele, lastik,pompa, spd gibi örenklemesini de yapsak güzel olabilir.
Örneğin

Brooks B17 Narrow sele Sundu bisikletten
Fiyatı 736 lira
87 dolar
74 euro
@Robinson Crusoe Siz de diğer forumdaşlar gibi güzel noktalara değinmişsiniz.

Brooks B17 Narrow sele Sundu bisikletten
Fiyatı 736 lira
87 dolar
74 euro
Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürmeyelim de (sözüm meclisten dışarı, bağışlayın) Fransa'da 80~90€ arası satılıyor. 150€'ya kadar yolu var. Bir iki yerde 70€ civarı gördüm diye hatırlıyorum.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin
Buradaki temel problemlerden biri bisikletleri bulabilmek olacak bence de. Model yılı arttıkça parçalardan ve malzeme kalitesinden ödün verilen otomobil sektörüne benzeyecek konu. Çünkü alım bütçemizin çok üstüne çıkmaya başlayacak.
Şöyle bir örnek verecek olursam 2008 model Opel astrada kullanılan plastik malzeme kalitesi 2018de kullanılandan çok daha üst seviyede. Araba fiyatlarındaki artışlara yetişemediğimiz için hep daha alt segment yada alt paketlere yönelmek durumunda kalıyoruz. İkinci el pyasası sıfırdan daha yüksek hale geldi.
Bisiklet için de vergilendirme hariç çok benzer bir gelecek öngörüyorum. Benim tahminim seçtiğiniz bisikletlerin bazılarını 2021 de Türkiyede satılırken görmeyeceğiz. Bazıları daha alt donanımlarla daha yüksek fiyattan satılacak.
Ama günün sonunda siz şimdi kenara dövizinizi koyarsanız her halukarda iyi bir bisiklet alırsınız, onda sıkıntı yok. Sadece 1 yıl sonra almış olursunuz :)

• Beğen
Tepkiler: Robinson Crusoe
Ben araştırmanın kapsamının biraz daha gelişmesi için bir kaç da temel ekipman eklenmesinin daha güzel veriler elde etmeyi sağlayacağını düşünüyorum. Bu nedenle şöyle ufak bir liste bırakayım:

*(1$=8,50TL) (1Euro=9.92TL) (Küsuratlı Fiyatlarda Yuvarlama Yapılmıştır.)

1) Merida Scultura 6000 ((link))
Fiyat: 19.990 TL - 2350 Amerikan Doları - 2014 Euro
2019-scultura-6000-66f0.jpg

2) KASK Mojito3 Yol Kaskı ((link))
Fiyat: 1290 TL - 151 Amerikan Doları - 130 Euro
kask-mojito3-yol-kaski-yol-kasklari-kask-mojito3-50797-17-B.jpg

3)Sora Bianca Pro Team Bisiklet Forması** ((link))
Fiyat: 235 TL - 28 Amerikan Doları - 24 Euro

Sora Shore Speed Suit Bisiklet Tulumu** ((link))
Fiyat: 500 TL - 59 Amerikan Doları - 50 Euro

bianca-pro-team-bisiklet-formasi-c115.jpg

* 4 Kasım 2020 13.00 Kur Oranlarıdır.
**Sora bildiğim kadarıyla Türk Markası ancak döviz fiyatlarının yerli üretim ürünlerde de etkisini görmek adına koyma gereği hissettim. Zira üretim aşamasında kullanılan bir çok şey ithal olduğu için bu da pek tabii fiyatlara yansımakta.

Geri