Bir Triatlet Doğuyor

Scudo

Agamemnon

Daimi Üye
Kayıt
5 Temmuz 2010
Mesaj
204
Tepki
154
Şehir
İzmir
(link) buraya kendi standartlarını verdikten sonra sana yüzme antrenman programı çıkartıyor.

Bir de (link) adlı forumda da çok faydalı bilgiler mevcut.
 
  • Beğen
Tepkiler: Fırat Dizman

orkun tulu

Forum Demirbaşı
Kayıt
31 Mayıs 2010
Mesaj
414
Tepki
228
Şehir
izmir - buca
geçenlerde okuduğum bir yazı. Gerçi çoğu bildiğimiz şeyler. (sporcuların daha büyük kalbi olmasıyla ilgili kısım.) Benim dikkatimi çeken zorlu sporların kalbe zarar verebileceği bölüm.


Prof. Dr. E. Murat Tuzcu Kalbimizi Dinleyelim Spor kalbin verimini artırıyor


Düzenli antrenman yapan sporcuların kalbi kalınlaşır. Koşu, yüzme, kürek çekme gibi sporlarda kalp kası ve kalp boşlukları genişler. Kalp esnekliği korunur hatta daha da iyileşir. Böylece kalp hem rahat rahat kanla dolar hem de hızla ve kuvvetle kasılıp içindeki kanın çoğunu vücuda atabilir


Olimpiyatlar için yapılan elemelere katılabilmek için gerekli sağlık taramalarında doktorları en çok zorlayan sorunlardan biri, atletlerin kalbinde gördükleri büyümedir. Kalınlaşan kalp kası ve genişleyen kalp odaları yıllar süren ağır antrenmanların doğal bir sonucu mudur, yoksa hayati tehlikesi olan bir hastalığın belirtisi mi? Eğer tanı birincisiyse, sporcunun kalbi, en zorlu yarışmalarda kasların istediği kan ve oksijeni rahat rahat sağlayacak demektir. Ama, doğru olan ikinci tanıysa, bırakın olimpiyatlara katılmayı antrenman yapması bile kısıtlanmalıdır.

Kan atımı 10 kat artar
Düzenli antrenman yapan sporcuların kalbi bir süre sonra kalınlaşır. Koşu, yüzme, kürek çekme gibi sporlarda kalp kası genişlerken, kalp boşlukları da genişler. Kalp esnekliği korunur hatta daha da iyileşir. Böylece kalp hem rahat rahat kanla dolar hem de hızla ve kuvvetle kasılıp içindeki kanın çoğunu vücuda atabilir. Gerektiğinde bir dakikada attığı kan miktarını on katına çıkarabilir.
Halter kaldırma, gülle atma gibi sporları yapanlarda kalbin büyümesi biraz daha farklı olur. Kalp kası kalınlaşırken, kalp boşluklarında koşanlar ve yüzenler kadar bir genişleme olmaz. Bu değişikliklerin nedeni farklı sporların kalpten istediklerinin farklı olmasıdır. Örneğin kürek çekenlerin vücudundaki büyük kas gruplarının hepsi ritmik bir biçimde, hiç durmadan çalışır. Artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için, antrenman veya yarış süresince çok bol oksijen talep ederler. Bu da ancak kaslara giden kanın kat kat artmasıyla karşılanabilecek bir taleptir.
Kürekçilerin kalbi her atımında hem hızlı hem de bol kan atar ve bunu uzun süre devam ettirebilir. Kalpleri, odalarının genişlemesi, kastan duvarların kalınlaşması sayesinde normalden 10 kat daha fazla kan atabilir. Buna karşılık halter kaldıran bir sporcunun kalbi aralıklı olarak ama yüksek basınca karşı kuvvetle çalışır. Ağır yükü kaldırabilmek için kalbin kası kalınlaşır ama odaları pek genişlemez.



Soldaki resimde, normal boyutta bir kalp görülüyor. Sol karıncık duvarları sağ karıncığın duvarlarından daha kalın. Sağdaki resimde, ağır spor yapan bir kişinin kalbi var. Sol karıncığın duvarının tüm bölümleri eşit olarak büyümüş. Sol karıncık da genişlemiş. Sporcunun kalbi, daha fazla kanı daha kuvvetle pompalamaya hazır hale gelmiş.


En büyük kalp kürekçilerde


Sporcuların kasları, kalpten hiç durmadan bol bol kan göndermesini ister. Kürek çekenlerde kol ve bacak kaslarının yanı sıra vücut kasları da sürekli hareket halindedir. Uzun süre çok çalışıp kaslara kan yetiştirmek zorunda olan kalp, boşluklarını genişletip, duvarlarını kalınlaştırır. Kişi sporu bırakacak olursa, kalp normal boyutuna döner.

Pekin olimpiyatları öncesinde yapılan araştırmalarda, kalbi en çok büyüyen sporcuların kürekçiler olduğu görüldü. ABD kürek takımını inceleyen doktorlar, daha önce sağlıklı insanlarda bu kadar büyük kalp görmediklerini söyledi. Kalp kası kütlesinin normal boyda bir erkeğe kıyasla iki katı olduğunu ve güçlü bir emme basma pompası gibi çalıştığını eklediler.
Sporcu kalbinin bir başka özelliği de dinlenme halinde dakikada 30-40 arasında atmasıdır. Böylece, en az enerjiyle en yüksek verimi verebilecek durumda olan atlet kalbi çok da esnektir. Buz pateni şampiyonlarında yapılan bir araştırma, kalplerinin çok iyi kasıldığını ve çok rahat gevşeyip genişleyebildiğini gösterdi. Sporcuların kalpleri bol kanla rahatça dolup, vücutlarının artan oksijen ihtiyacını karşılayabiliyor.
İlginç olan bir nokta da, spor yapmayı bırakanların kalbine ne olduğu. Buz pateni yarışmalarına katılan sporcular yaz için yoğun antrenmanlarına ara verdikten birkaç ay sonra yapılan incelemelerde sporcuların kalplerinin küçüldüğü görüldü. Yeniden antrenmana başlayınca kalbin tekrar üstüne düşen görevi yerine getirebilmek için büyümeye başladığı gözlendi.

Zorlu yarışmalar zarar verir mi?
Demir adam veya triatlon gibi müthiş dayanıklılık isteyen, birçok sporun bir arada yapıldığı yarışmalara katılan sporcuların kalplerinde gözlenen bazı değişiklikler doktorlarda endişe yarattı. Uzun ve çok ağır sporlarla geçen günlerden sonra, kan tahlillerinde kalp krizi geçirenlerde görülen anormallikler saptandı. Kalp kasında geçici de olsa zayıflama gözlendi. Bu bulgular doktorlarda, ‘acaba belli bir sınırın ötesinde zorlandığında, kalp spordan zarar mı görüyor?’ şüphesini uyandırdı. Bu soruya cevap arayan İtalyan bilim insanları olimpiyat oyunlarına katılan 114 atleti inceledi. Aralarında kürek çeken, bisiklete binen, maraton koşan ve yüzen bu sporcular en az iki olimpiyat oyunlarına katılmıştı. Olimpiyat öncesi hazırlıkları da göz önüne alındığında ortalama olarak yaşamlarının son 9 yılı sürekli, çok dayanıklılık gerektiren antrenmanlarla geçmişti. Yapılan ayrıntılı incelemeler, kalbin yapısında ve çalışmasında en ufak bir bozukluk olmadığını gösterdi. Birçoğu 10 yıl veya daha uzun süredir her gün ağır spor yapan bu atletler birkaç yıldır ciddi spor yapan atletlerle karşılaştırıldı. İki grup arasında hiçbir fark bulunamadı. Kısacası, elimizde çok ama çok ağır sporların kalbe zararlı olduğunu gösteren bir kanıt yok.

Sporcuyu bekleyen tehlİke
En sağlıklı insan dendiği zaman akla gelen sporcuların hastalanmaları hepimizin dikkatini çeker. Özellikle müsabaka sırasında, sahada yıkılıp kalan bir atletin durumundan derinden etkileriz. Bu olayların nedeni, belirti vermese de, sporcuda daha önceden var olan ciddi bir kalp hastalığıdır. Bir sporcunun aniden fenalaşıp bayılmasına veya hayatını kaybetmesine yol açan en sık neden kalp kasının anormal olarak kalınlaşmasıyla seyreden bir hastalıktır. Tıbbi adı ‘hipertrofik kardiyomiyopati’ olan ve genetik bir bozukluk sonucu ortaya çıkan bu durum yıllarca, hiç belirti vermeden gizli kalabilir. Çoğu zaman, kalbin ultrasonla görüntülenmesi (Eko) kesin tanı koydurur. Bazen, bu ciddi hastalığa bağlı olan kalp kası kalınlaşmasını, halter gibi ağır spor yapan bir kişinin kalbindeki kalınlaşmadan ayırmak zor olabilir. Kalp kasının zayıflayıp, kalp boşluklarının genişlediği durumlar da sporcularda ani ölüme yol açabilir. Şüphelenilirse kolay tanı konur ama her zaman belirti vermediği için uzun süre fark edilmeyebilir. Amatör veya profesyonel olarak spor yapacak olanların hatta okul takımlarında yarışacak genç atletlerin ender de olsa bir felaketle karşılaşmaması için spora başlamadan muayeneden geçmesinde yarar vardır. Şüphe edilen durumlarda yapılacak daha kapsamlı bir inceleme hayat kurtarıcı olabilir.



Soldaki resimde, hipertrofik kardiyomiyopati hastalığı olan bir kişinin kalbi görülüyor. Kalp kası aşırı olarak kalınlaşmış. En kalın yer sağ ve sol karıncık arasındaki ara duvar. Sağdaki resimde, ağır spor yapan bir kişinin hafifçe kalınlaşmış kalbi var. Soldaki kalpte, sporcu kalbinin aksine sol karıncık boşluğu küçücük kalmış. Esnekliği çok azalmış olan bu kalbin gereken miktarda kanla dolması sporcu kalbine göre çok daha zor.
 

Levent Topcu

Forum Demirbaşı
Kayıt
22 Şubat 2005
Mesaj
549
Tepki
504
Şehir
Istanbul
Gürol başarılar dilerim.
Çok değil ama düzenli çalışmak bu sporda kilit nokta bence. Sakın bırakma...
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
Gürol abi cesaretin için seni tebrik ederim.. Ben bile bu yaşımda cesaret edemiyorum triathlona.. Kolay gelsin. Takipçinim..
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
@gurol

hayırlısı olsun ,tebrikler,iyi bir düşünce çok zevk alacağına eminim,istersen bu hafta sonu sprint tam bisikletçilere uygun bir triahtlon yarışı var ,düşünün isterseniz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Agamemnon

Agamemnon

Daimi Üye
Kayıt
5 Temmuz 2010
Mesaj
204
Tepki
154
Şehir
İzmir
Triatlon gerçekten çok zevkli bir spor ve çok çekici geliyor. Ben de hiç 10k koşmadım ama en yakın zamanda koşu konusunda kendimi sınayacağım...
 

Alp Turedi

Üye
Kayıt
29 Mayıs 2010
Mesaj
3
Tepki
1
Şehir
Kocaeli
Ilk sprint icin su makale guzel: (link)

Ya da (link)programlardan birini gozune kestirebilirsin.

Ayrica antremanlarini buckeyeoutdoors.com 'a koyabilirsin. Turkiye'de pek bilmiyorum ama Amerika'da triathletler tarafindan en cok kullanilan platform odur. Public profile yaparsan hepimiz de takip edebiliriz.
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay

gurol

Forum Bağımlısı
Kayıt
15 Eylül 2004
Mesaj
1.664
Tepki
2.830
Şehir
İzmir
Dostlar destek için teşekkürler.

Fırat, önümüzde yoğun bir takvimim var dolayısı ile şimdi olmasın. Hem de hiç koşmamış bedenimi bu kış biraz koşuya alıştırayım. Biliyorum ki şimdi bile sprinti tamamlarım. Ama olay süreçte, yarışın kendisi bahane. Bir hedef için çalışmak, önemli olan bu.

Berkay, burdayken söylemiştim, sen bireysel zamana karşıda iyi olabilirsin. Eh triatlon da bir çeşit bireysel zamana karşı, çok kolay yaparsın.

Levo, kesinlikle düzenli ve disiplinli olmak gerek. Bu bende var.

Aga' (memnon) bilgiler için sağol, araştırınca epey site buldum, hepsini okuyacağım.

Alp, foruma hoşgeldin, link için teşekkürler.
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
Gurol abi buldugun yararlı yazıları bizlerle de paylasırsan cok sevinirim.
 

Yusuf Z. Şipal

Forum Bağımlısı
Kayıt
14 Nisan 2010
Mesaj
1.792
Tepki
1.476
Şehir
Aydın, İzmir
Bisiklet
Cannondale
Selam Gürol Bey, ben de yeni başlayanlardanım diyebilrim, şimdilik bilgi, malzeme ve antrenman eksiğimi tamamlamaya çalışıyorum. Topiğe bir başlık da ben açtım. Edindiğiniz bilgileri paylaşırsanız sevinirim, zaten yaş olarak zaman problemim var bir de bilgiye ulaşırken zaman kaybetmeyelim.
Kolay gelsin
 

Levent_K

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Mayıs 2007
Mesaj
2.076
Tepki
2.594
Şehir
İSTANBUL / Malumyer
Bisiklet
Trek
Scott S40 triatlonda kullanılabilir bir ekipman mıdır?
Ben de bu işe gönül vereceğim gibi..
 

İsmail Ağıllı

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Ağustos 2006
Mesaj
1.691
Tepki
833
Şehir
Ürgüp, Kapadokya
Gurol abi senin bu istikrarın azmin ve düzenli çalışman bu isteğini yerine getirmen için mumkun ama malum yaşadığımız yer dolayısıyla hava şartları ve yüzmek için gerekli yeri nasıl halledeceksin.(Sen kesin bulmuşsundur)

Bu arada kışın beraber koşabiliriz koşmayı severim. :)
 

derşan sezer

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Ağustos 2009
Mesaj
890
Tepki
1.158
Şehir
istanbul
ben adidas micoach diye alet aldım.triatlona göre ayarladım ayarlarını yaklaşık 6 aydır onla idman yapıyorum.İnanılmaz performansım arttı bende 2011 de katılmayı düşünüyorum ama kime nasıl başvurulur hiç bilmiyorum.Bisiklette triatlon bisikleti deil ama hafif bir 7 kiloluk hoş 40 km biniliyor sanırım çokda fark olmaz gibi triatlon bisikletlerine göre?
 

duyguny

Forum Demirbaşı
Kayıt
15 Mart 2005
Mesaj
595
Tepki
120
Şehir
Bostancı
Gürol abi bu cesaretinden dolayı seni tebrk ediyor ayrıca senle gurur duyuyorum, siz sedona olarak ve bireysel olarak bana gereken desteği verdiniz ben de elimden gelen desteği sana vermeye hazırım :)
 

Fırat Dizman

Forum Bağımlısı
Kayıt
13 Temmuz 2008
Mesaj
1.997
Tepki
1.018
Şehir
BABAESKİ
Bisiklet
Cube
doğan triatletten bir haber yok. devamı? tamamı?triatlet doğdumu? büyüyormu? son durum nedir?
 
  • Beğen
Tepkiler: d.berkay