Bilgisayarlara ücretsiz 'aşı' mutlaka okuyun.

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Sisteminize zarar veren virüs ve casus yazılımları önlemek için çok sayıda yazılım var. Bunlar genelde ticari ürünler olduğu için kullanıcıların çoğu korsan sürümleri kullanmayı tercih ediyor. Bazı ücretsiz programlar ise kısıtlamaları nedeniyle tam performans vermiyor. Bu yazıda yer alan, en az ticari yazılımlar kadar başarılı ücretsiz ürünler sayesinde yasadışı yollara başvurmadan, bilgisayarınızı bedava koruyabilirsiniz.


Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Hiçbir yazılım yüzde 100 güvenli değildir. Hepsinin artı ya da eksileri vardır. Önemli olan ihtiyaçlarınız doğrultusunda size en iyi performansı vereni kullanmaktır. Ayrıca hangi yazılım ve işletim sistemini kullanırsanız kullanın en son güvenlik güncellemelerini mutlaka yüklemelisiniz.

CASUS YAZILIM KALKANI

İşe Spyware, adware ve dialer türü parazitlere karşı bir kalkan kurarak başlayalım. Gerçek zamanlı koruma sağlayan ‘SpywareBlaster’ ((link)), Active-X tabanlı spyware’lerin sisteme girmesini önlüyor. IE ve Mozilla uyumlu olan program güncelleme desteği de veriyor. IE ayarlarını kilitleyip, ana sayfanızın saçma sapan sayfalara kaçırılmasını da önleyebiliyorsunuz. Unutmayın, bu program sisteminize giren spayware’i temizlemez. Bu iş için iki farklı ücretsiz yazılım kullanacağız.

Spybot Search&Destroy (spybot.safer-networking.de) bu konudaki en iyi çözümlerden biri. Türkçe desteği de olan program sisteminizi tarıyor ve dizinler halinde potansiyel sorunları listeliyor. Size de zararlı yazılımları kaldırmak düşüyor. S&D kadar başarılı bir başka ücretsiz yazılım da Ad-Aware ((link)).

VİRÜSLERE GEÇİT VERMEYİN

AntiVir Personal Edition ((link)) virüslere karşı etkili bir silahtır. Basit arabirimi, güncelleme sihirbazı, gerçek zamanlı koruma özelliği, ünlü ticari yazılımların bile kaçırdığı virüsleri yakalama becerisiyle işinizi görür. Ayrıca Avast! Home Edition’a ((link)) da mutlaka göz atın. Ev kullanıcıları için ücretsiz olan bu program sisteme aşırı yüklenmeden, virüsleri hızlı ve etkili bir şekilde yakalayabiliyor. İsteyenler BitDefender’in ücretsiz sürümünü ((link)) de deneyebilir.

Online virüs taraması yaptırmak isteyenlere ise McAfee’nin ((link)) ücretsiz tarama servisini öneririm.

Özellikle kablo ve ADSL bağlantısı olanların en fazla dikkat etmesi gereken konu ise güvenlik duvarı (firewall). Maalesef piyasada çok fazla başarılı ücretsiz güvenlik duvarı yok. Ya ZoneAlarm’ın ücretsiz versiyonunu ((link)) kullanacaksınız ya da Windows XP’nin kendi ‘güvenlik duvarına’ güveneceksiniz.

PC’NİZE PITSTOP

Son olarak bilgisayarınıza ücretsiz bakım yaptıralım. Bunun için PC Pitstop’a ((link)) on dakika uğramak yeterli. PC Pitstop, İnternet hızı, disk ve bellek durumu, güvenlik ayarları, casus yazılım ve virüs taraması gibi biz dizi test uygulayarak sisteminizdeki hataları ortaya çıkarıyor. Muhtemelen karşınıza çıkan tablo sizi şaşırtacaktır. Bu tarama sonrasında iki seçeneğiniz var Autofix ve Manual. Testlerden önce ücretsiz üye olmanız gerekiyor.
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bunlara ek olarak ;

(link)
(link)

(link)

Bu araçlarda kullanılabilir.