Scudo Sports

Bilgisayarda psu(Güç kaynağı) önemi?

@R@SYONEL

Teşekkür ediyorum,pamuk eller cebe girecek mecburende olsa artık:)

Scudo
Ben ön panel eklemek için kasamı değiştirdiğimde içinden 250W yazan bir Psu çıkmıştı. eskisinde de 300W yazıyordu. eklediğim kartlar yüzünden speedfan üzerinden okuduğum voltaj değerleri düştüğü için sürücü ve fanları yeni güç kaynağıyla besleme karar verdim. kasanın arka üstüne monte ettim. bu şekilde 2 güç kaynağı ile biraz iyileşme sağladım ama bağlantıları daha farklı yaparsam daha iyi verim alabilir miyim bilmiyorum. eğer işe yararsa 300+250=550W*%80(%20 kayıp desek)=440W güç sağlamış oluyor muyum. hem ucuza geliyor..

@Murattırpan

Hesapladım 394W çıktı. eskisi gerçekten de yetmiyormuş :D
güç tersiz olduğunda işlemci,anakart veya ekran kartında sistemde ani donmalar, disklerde olduğunda ise bı tıkırtı sesinden sonra donmalar oluşuyor.

Eger kaliteli bir marka degilse üzerinde yazan degerleri inanmayin derim.

Bisiklet için kask ne ise, bilgisayar içinde PSU odur arkadaşlar.

Bir psu nun ürettiği watt tek başına bir şey ifade etmez. Önemli olan nokta PSU tarafından beslenen dananım bileşenlerinin hangi güç kanllarını (+12 v, +5 v, +3,3v vs) kullandıkları ve PSu nun bu kanalardan ne kadar amper verebildiğidir.

Örneğin ekran kartları PSU nun +12 volt ileten kablolarından güç alır. Yani bir PSU nun sahip olduğu donanıma yeteri gücü verip veremediği üzerinde yazan watt değerinden değil kanal başına verebildikleri amper değerlerinden anlaşılır.

Hd 4830 gibi bir GPU bulunan bir sistem, tam yük altında 280 watt civarında güç tüketir. Bu da demek oluyor ki alacağınız güç kaynağı kayıplarını hesaba katarsak ve emniyet faktörünüde eklersek +12 volt kanalından toplamda en az 26 amper güç verebilmelidir. Bu değeri 400 wattlık PSU da verebilir 1000 wattlık PSU da verebilir tercih sizin.

FSP, Enermax, Coolermaster, OCZ, High power, vs gibi markalar bu konuda kendisini kanıtlamış markalardır.

Kaliteli güç kaynakları her bir kanaldan kaç amper güç verebildiğini ve bu değerleri hangi koşullarda sağladığını aşağıdaki linkteki gibi üzerlerine etiketlerler. Bu şekilde bilgisayarı kullanmaya devam edersiniz ancak her hangi bir anda ekranınız birden kararabilir ve bir kaç kakliteli PsU alacak kadar masraf çıkabilir.

İ.Celal Genç

http://c1.neweggimages.com/NeweggImage/productimage/17-341-010-03.jpg

• Beğen
Tepkiler: Samet Şenel
Biraz geç kalmışım yorum yazmak için, kusura bakma Samet,ama belirtmem gereken durumlar var. Öncelikle Psu yenilenmeli, kesinlikle yetersiz. Ayrıca oynadığın ya da oynamaya çalıştığın oyun problemli (GTA4). Oyunla ilgili araştırma yaparsan senin probleminle kaç kişi daha karşılaşmış görmüş olursun. Yani o ekran kartınla şu anda o oyunu oynayabilmen de çok zor. Oyun için bir patch çıkarsa ya da çıkmışsa işler değişebilir. Ama zaten herşeyden önce Psu değişmeli, sonra oyun forumlarını karıştırırsın. Kafan bu oyuna çok takılmasın, çok daha iyi bilgisayarlara sahip olanlar bile bu oyunu düzgün oynayamıyorlar.

Arkadaşlar asla güç kaynağı deyip de geçmeyin. Aslında güç kaynağı bilgisayarın en önemli bileşenlerinden birisidir. Kaç watt olduğu da pek önemli değildir. Önemli olan üzerinde yazılı olan wattı tam olarak verebilen gerçek ve kaliteli bir güç kaynağı olmasıdır. Ayrıca güç kaynaklarının yeterliliği bir de 12V kanalından kaç amper verdiğiyle alakalıdır. Piyasada genellikle ucuz bilgisayar kasalarıyla birlikte gelen psular üzerlerindeki değeri veremeyen güvenilir olmayan güç kaynaklarıdır. Çoğğu zaman bir problem olmaz, ancak bu tür güç kaynaklarının bilgisayara gerekli stabilitede güç verememesinin dışında aslında kasamızın içindeki birer saatli bombadan farkının olmadığını bilmenizi isterim. Ucuz psularda koruma devreleri yoktur ve şebekeden kaynaklanan ani voltaj artış ve düdüşlerinde bilgisayarınızın anakart gibi diğer donanımlarınıza da büyük zararlar vermesi hatta diğer donanımlarınızın kullanılamayacak duruma gelmesine neden olacaktır. Kaliteli bilgisayar kasaları genellikle psu'suz satılmaktadır. Bunun nedeni ise satın alacak kişilerin donanımlarının ihtiyacı kadar ve kaliteli bir psu seçebilmesi içindir. Ayrıca psu hesaplama sitelerinde bulduğunuz değerlere de pek itibar etmemenizi öneririm size. Çünkü bunlar tamamen şişirilmiş değerlerdir. Örneğin bu sitelerde gereksinim duyduğu güç 395 watt olarak görünen bir arkadaşın elinde kaliteli ve gerçek güç veren 350watt bir psu var ise kesinlikle ihtiyacını karşılayacaktır.
Peki bir psu' nun üzerinde yazan değeri tam olarak verdiğini, kaliteli bir psu olduğunu nasıl anlarız? Öncelikle marka seçimi konusunda hassas davranmak gerekir. Asus, Fsp, Ocz, Thermaltake, Tagan, Silverstone, Silverpower, Hi Power, Xilence, cooler master, zalman, lc power, gibi markaları tercih etmeliyiz. Psu' nun fiyatı da bize zaten ne olduğunu anlatır. Üzerinde 500watt yazan ve 20 dolara satılan bir psu kesinlikle iyi bir psu değildir. Yukarıda bahsettiğim markaların 500 wattlık kaliteli psuları en az 60-70 dolardan başlar. Ayrıca fiziki olarak psu' yu elimize aldığımızda eğer hafifse yine o psu' dan uzak durmamız gerekir. Yani bisikletteki gibi hafif olanı makbul değil psu' nun. Kaliteli bir psu, ucuz, dandik bir psu dan en az 3-4 kat daha ağırdır. Ayrıca çok yüksek wattlara da ihtiyacınız yok. Eğer çok extrem yani çok yüksek performanslı bir bilgisayar kullanmıyorsanız, günümüz ortalma ve ortalama üstü iyi bir bilgisayar için 450-550 watt arası bir psu size fazlasıyla yeterli gelecektir. Örneğin ben C2 duo 2.8 işlemci, 2 Gb dual ocz reaper ram, Ati 3650 Ekran kartı kullanıyorum. Artı kasam da modifiyeli bir sürü ışık, fan, fan kontrolcüsü, vs.. olmasına rağmen Tagan marka 430 watt ve 12V kanalından 26Amper güç sağlayan bir psu kullanıyorum. Fazlasıyla da yetiyor. Bu yüzden piyasada gördüğünüz 700-800 wattlık psuları alıp, almışken iyisini alayım deyip de gereksiz paralar ödemenize hiç mi hiç gerek yok. Bu tür güç kaynakları yüksek seviyelerde overclock (hız aşırtma) yaparak bilgisayarını sonuna kadar zorlayan, sli veya cross yapan (çift ekran kartı kullanan) kişiler için idealdir. Ayrıca bir de ups, yani kesintisiz güç kaynağı kullanmanızı da şiddetle tavsiye ederim. Çünkü kaliteli bir güç kaynağı bile kullanıyor olsanız, ülkemiz şartlarında, her an ani voltaj değişiklikleri nedeniyle güç kaynağınız arıza yapabilir. Peki iyi bir psu ile kötü bir psu arasında bu konudaki fark nedir? Kötü bir psu' nun üzerinde koruma devreleri bulunmaz ve bu gibi durumlarda az önce de bahsettiğim gibi diğer donanımlarınızın da hasar görmesi kaçınılmazdır. İyi bir psu' da koruma devreleri vardır, diğer donanımlarınız zarar görmese bile ani bir voltaj yükselmesinde psu kendisi arızalanacaktır. Kesintisiz güç kaynakları, yalnızca elektrik kesildiğinde güç üretmeye devam etmekten ziyade, aynı zamanda içerisinde bulunan regülatör vasıtasıyla gelen voltajı regüle eder. Yani kesintisiz güç kaynağınız, bağlı olan bilgisayarınıza, ani voltaj değişikliklerinden etkilenmeyerek, hep aynı voltajda güç sağlamaya devam edecektir.
Saygılar

• Beğen
@S.Emre DURMAZ

arkadaşıma katılıyorum bendede taga 700 wattlık psu var ve işlemcim overclocklu intel core duo2 E8400 3ghz overclock lu 4.2 ghz 4adet2gb 1066 mhz 2.2 volt ocz reaper kit ram ati 4870X2 ekran kartı Thermaltake Armor+ kasa creative X-Fi platinium ses kartı 2 adet dwd rw 8 adet led ışıklı 120cm fan zalman fan kontrolcü ve 650 waattı anca görüyor ve stabil şekilde çalışıyor çok test ettim hiç bir sorun çıkmadı yani marka önemli powor da

• Beğen
Geri