Scudo Sports

Big Data _ Büyük Veri

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
yine bir yarım bilgi ile ahkam keseceğim başlık buldum. Kendimi tebrik ettikten sonra, başımın son derdi veri merkezi çalışmalarına görüşmüşken, acep gavur bu cihazları neden bize iteledi diye düşünmüyor değilim. Çünkü bizde uygulama 5 tane, ahaliye hitap eden 1 tane. Onda da aman aman bir kesinti olsa, ağlayan sızlayan olmaz, uygulamadan sizin bile haberiniz yoktur. Veri merkezi data center, facebook ta var, amazon da var, google da ha keza. Onlara göre tasarlanmış cihazlar ile uğraşıyoruz. Şimdi siz facebook ta eltimin resmi, komşularla kısır günü diye resimleri yüklüyorsun, google da kahve falı nasıl bakılır, rüya da katır gördüm, at murat ama katır ne diye aratıyorsun, konum bilgin açık navigasyonla bilmediğin bir yerde kayboluyorsun ve gideceğin yerin düzgün tarifine rağmen ters yollara sapıyorsun. Kredi kartınla internet üzerinden manitaya çiçek gönderiyorsun ama evde hanımın bu durumdan haberi bile yok. Vakit geçirmek içşn patlattığın renkli balonlarla skor yapıyorsun. İşte kendin hakkında sağa sola bir sürü veri bırakıyorsun. İşte senin kafada 4 milyar insan var böyle. Bunların çektiği resme yazdığı yoruma can mı dayanır işte işin duayenleri senin ürettiğin bu veri şelalesini bir ambarda topluyorlar. Bu ambarlar veri merkezleri içindeki veri çorbası da büyük veri. Big data. Senin ilgi alanlarından korkularına, yediğin yemeklere kadar inceliyor yazılımlar. İstatikler tutuyor. Bu kocaman veri, ilerde yapay zekanın kusursuz olması için şart. Ne sıklıkta ne yediğine bakıp senin kaç zaman sonra basur illeti ile hangi doktora gidip hangi ilacı alacağını 5 sene evvelinden bilir hale geliyorlar. Artık çok geç.

Scudo
Ve bunları ürün pazarlaması için kullanıyorlar. Başarılı da oluyorlar.

Farketmeden adamlara yardim ediyoruz. Facebook neden bedava? Facebook un harcadığı elektirk dudak uçuklatır.

whats app bilen kullanmıyorum ama bundan kaçış yok gibi. telefonda gmail hesabı aktif, internete bağlı. neredeyse tüm fonksiyonlara erişim izni var uygulamaların.

Kullanıcı verilerine sahip olmak, amazon.com'a sahip olmakla maddi olarak eşdeğer.

Yarın bir gün google bana sen bisiklet değil aslında gizli bir dorse sevdalılısın ve dorseyi de yük vagonunda seviyorsun. İçi pelüş kaplı ve tavandan kangal sucuklar sarkan dost meclisinin mangal elebaşısın ve bunlarda ipuçları dese, eppeği tam buğday mı alayım abi, sucuğa banarız derim ağzım açık kalır. İtiraz edecek takatim kalmaz.
Facebook çıkagelse, oğlum utanmıyomusun evli barklı kadınları eski kız arkadşım ayağına stalklamaya, şimdi ispiyonlasam seni 2 körüklü otobüs dolusu koca gelir seni mermi manyağı yapar ama neyse hadi ağlama git bana ordan bi kasa coni volkır fiski al bi daha stalk edersen sen bilirsin dese, abi 2 kasa alayım affet demez miyim? Big data ne halt olduğumuzu biliyor. Çok geç artık çok geç.

Hehe 90'larda çip neyin konuşulurken buna insanları nasıl ikna edecekler acaba diye düşünürdüm. Artık nasıl kolay olacağını az çok anlıyorum. İşin tuhafı kendimiz finanse ediyoruz tüm bunları. Tam bir kısır döngü ve çok şeytanca :)

Yapay zeka kısmına katılıyorum ama bunu paranoya haline getirmemek lazım. Facebook, twitter, instagram, WhatsApp vb. bizim verimizi alıp da bize ne yapabilir? Başka işleri mi yok? Google boston dynamics ile geleceğin robotlarını bitirmek üzereyken. X kişisinin baktığı 3-5 baldırı çıplak resmiyle mi uğraşacak? Yanıbaşımda duran telefon beni dinleyerek en fazla reklam ve video önerisi sunar. Dünyayı değiştirecek bilgiye sahibiz de bizim mi haberimiz yok. Bu adamlar dinlemeye, izlemeye değer bulduklarını zaten bünyelerinde çalıştırıyorlar. Bence korkulacak çok daha büyük tehlikeler var. Bkz. Küresel ısınma...

Yapay zeka kısmına katılıyorum ama bunu paranoya haline getirmemek lazım. Facebook, twitter, instagram, WhatsApp vb. bizim verimizi alıp da bize ne yapabilir? Başka işleri mi yok? Google boston dynamics ile geleceğin robotlarını bitirmek üzereyken. X kişisinin baktığı 3-5 baldırı çıplak resmiyle mi uğraşacak? Yanıbaşımda duran telefon beni dinleyerek en fazla reklam ve video önerisi sunar. Dünyayı değiştirecek bilgiye sahibiz de bizim mi haberimiz yok. Bu adamlar dinlemeye, izlemeye değer bulduklarını zaten bünyelerinde çalıştırıyorlar. Bence korkulacak çok daha büyük tehlikeler var. Bkz. Küresel ısınma...
O konuya girmeyelim greta kızı kızar. 1988 yılında orta2 de iken, tübitak enfes bir bilim teknik dergisi yayınlardı. İnanın gerçek herkese hitap eden bir dergi idi, sonra dergi ebadı büyüdü, içindeki makaleler daha ağırlaştı. 1988 yılında beri küresel ısınma ile ilgili şeyler okuyorum. O dergiden haberim oldu. Şu soruyu sorayim size. Türkçe bir dergide 31 yıl evvel küresel ısınmadan bahsediliyor da, nedense önlem almak için bir kızı tv ekranına sürüyorlar. 31 yıl evvel önlem almaya başlasalardı, mantıken 31 yıldır önlem alıyor olurlardı. Ama şimdiki küresel ısınma hikayesi, devletlerin elindeki emeklilik fonlarına zenginlerin çökmek istemesi. Global ısınma umurlarında değil. Benim verim senin verin ile, bizim gibileri manipüle etmeyi, sosyal patlama tasarlamayı, aşılar konusunda polemik çıkarmayı, özetle bizleri kolay gütmeyi öğrenirler.

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Biz de İsveç'i bişey zannediyoruz var ya. Çoluğu çocuğu kullanarak duyar kasmaya çalışıyorlar. Neymiş konferansın yapılacağı yere motorsuz tekneyle gelmiş de bilmemne. Bi de "okulu asma" olayı var. Hatta bunu kampanyaya çevirdiler, tüm düyada öğrenciler için okula gitmeme bahanesi oldu. Bu gelişmiş ülkelerin yeni nesilleri ne savaş gördü, ne kriz gördü, ne ihtilal gördü, küçük yaşta ellerine akıllı telefonları, playstationları verdik, yedikleri önlerinde yemedikleri arkalarında ve hayatı parkta gezmek zannediyorlar. Olay bundan ibaret. Daha yolun başında olan, hayata dair hiç bişey bilmeyen bir çocuk, feleğin çemberinden geçmiş yetişkinlere ders filan veremez. Bu ancak filmlerde olur. Saçmalığın daniskası.

Ha peki hadi diyelim insan kaynaklı bir küresel ısınma var. Buna karşı ne yapabilirsiniz? Sizinle aynı duyarlılığı paylaşan politikacılara oy verebilirsiniz. Ya da uzun vadede okuyup, çalışıp, kendinizi geliştirir ve siyasete atılırsınız. Yeterli mevkiye geldiğinizde de halkı da arkanıza alarak gerekli politika değişikliklerini siz kendiniz yaparsınız. Yapılabilecek başka hiç bişey yok. O arabalar yürüyecek, o benzinler yanacak, insanlar arabalarından, ellerindeki telefonlardan, televizyonlardan, buzdolaplarından vazgeçmediği sürece bireysel olarak, başkalarına iyi gözükmek için yalandan duyar kasmak haricinde yapabilecekleri hiç bişey yok.

Düzeltme: Norveç diil İsveçmiş.

Geri