öncelikle bir diyetisyene gidip kas oranlarınızı metabolizma hızınızı falan öğrenmekte fayda var.
diyetisyen size, yaptığınız spor ve metabolizma hızınıza göre günlük kalori ihtiyacınızı söyler, güzel de bi program yapar...
biz iki kişi aynı diyetisyene gitmiştik... bana diğer arkadaşa verdiğinin nerdeyse iki katını vermişti... sabah yediğim peynirin büyüklüğü 3 kibrit kutusu büyüklüğünde (diyet peynir) falandı... ve gayet düzenli kilo verebilmiştim (sonra hepsini geri aldım o başka da, tamamen benim hatam
)
diyetisyen programlarının şöyle bi dezavantajı var, en azından bende böyle bi etkisi oldu... özellikle de çalışıyorsanız ve evde geçirdiğiniz süreler çok fazla diilse, hayatınız yemek programlayarak geçiyo... bi insanın evden çıkarken ara öğünlerdi, ana öğünlerdi derken 4 öğünü hazırlayıp yanına alması korkunç bi'şey... başedilir gibi diil
şimdilerde, o zaman verdiği programı ve yiyecekleri referans alarak, işimi kolaylaştırıcak bi kaç değişikle, düzenli hayata geçtim...
dikkat ettiğim ve dikkat çekmek istediğin noktalar şunlar:
-güne yorgun başlanırsa kilo verilemez. iyi ve yeterli uyumak lazım.
-kola gibi içecekler her açıdan zararlı... uzak durmak lazım. diyet çikolata, kek gibi ürünlerle normalleri arasında çok büyük bir kalori farkı olmamakla birlikte, diyet ürünlerin tatlandırıcılar nedeniyle çok zararlı olduğu söylenir. bunlardan da uzak durmalı bence.
-çay ve kahveyi şekersiz içiyorum. kahve kreması kullanmıyorum. illa sütlü içeceksem, diyet süt kullanıyorum.
-kalsiyum önemli. kalsiyum almıyorsak, kilo verilemiyor (diyetisyenimin yalancısıyım
. light yoğurdu tercih edilmeli. ben günde 500 gr. civarında yoğurt tüketiyorum (diyetisyenin bana verdiği miktardı. öğle ve akşam yemeği yanında büyük bir su bardağı yoğurt demişti.)
-su da çok önemli... su içmiyorsak kilo vermek yine hayal. spor hariç günde 1,5 litre falan içmek lazımmış. bu litreyi arttıranlar da var. ama şahsen bana 2.5 lt içmelisin derlerse, ben onu içmeye çalışırken beziyorum... hepten bırakıyorum... o yüzden sporda içtiğim haricinde, 1-1,5 lt. bana iyi geliyo
sürdürülebilir su içme miktarım bu benim
-her ne kadar ara öğünlere gerek olmadığını söyeyen diyetler varsa da; bi hafta içinde 2-3 gün acıktığım halde bişeyler yeme imkanım olmadığı haftalarda, ben kilo veremedim. ara öğünleri de çok abartmamak lazım... ara öğün dediğimiz şey, bi elma falan işte
3-5 altınbaşak bisküvi olabilir... 1 galeta yanında bi yarım yağlı üçgen peynir olabilir... bunların hepsi metabolizmayı dinç tutarak, enerjiyi korkmadan harcamasını sağlıyor. aksi takdirde, öğle yemeği-akşam yemeği arası 6 saat falan oluyor ki, bi ara öğün şart bu araya bence.
-bir de, kaşar önemli bir besin. hem protein hem kalsiyum açısından çok zengin.. yalnız DİYET KAŞARDAN uzak durmak lazımmış...
-son olarak; kaç kalori aldığımız önemli, ancak daha önemlisi bu kalorinin nereden geldiği... toz şekerden alınan 50 kalori ile bir elmadan alınan 50 kalori aynı değildir.
bu arada, 16 yaş hiç de geç bir yaş değil
4 kilo almış olmak ise hiç hiç önemli değil... ki kış aylarındayız ve kış aylarında 2-3 kilo almak normal
bi kaç küçük yemek değişikliği ile kilolarını verebilirsin, ayrıca kış bitsin zaten verirsin
e kolay gelsin