Balık Avlama Sporu / Balıkçılık

tırt kaptan

Forum Demirbaşı
Kayıt
30 Temmuz 2006
Mesaj
589
Tepki
640
Şehir
Marmaris/Gökova
@gizer
Bilgiler için çok teşekkür ederim, sanırım bir kaç konuda açıklama yapmam gerekecek.
Ne olursa olsun yemeyeceğim bir canlıyı asla öldürmem, avcılığı bir meslek olarak yapmadığım sürece imkanlarım dahilinde, yiyebileceğimden fazla veya büyük bir hayvanı avlamam.
Daha önce hiç Orfoz avladınız mı bilmem ama size kısaca anlatayım bu balık bizim bırakmamıza takıldı biz seçmedik! 1.5 saat kayanın altından çıkarmak için uğraştık, zaten öncesinde de tahminen 1-2 saat suyun altında kayalara takılı kalmıştır. Onu sudan çıkardığımızda şişmiş ve ölmek üzereydi ( eğer hayvanı geri bıraksaydık zevk için öldürmüş olmaz mıydık? ), bu durumda ne yapmalıydık?
Diğer bir konuya gelmek istiyorum bu balığı yakaladıktan sonra bir gramını bile satmadık ( arkadaşlarımızla beraber yedik ), pek çok zıpkın avcısı meslekleri olmadığı halde, para uğruna balık vurup satıyor.
Eğer bir zıpkın avcısıysanız dürüstçe bir cevap bekliyorum, bu balığı taşın üstünde ve uygun şartlar altında denk getiren kaç avcı zıpkın sıkmadan oturup seyreder? Lütfen gerçekçi olalım... Ve sanki bu balığı avlayarak duygusal
( kanuni değil ) bir suç işlemişim gibi bir ortam yaratmayalım, siz olsaydınız ölmek üzere olan bu balığı geri bırakır mıydınız? Verdiğiniz bilgiler ve ilginiz için tekrar teşekkür ederim. Sağlık ve esenlikler dileklerimle...
 
Scudo

Aydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
10 Nisan 2006
Mesaj
643
Tepki
940
Şehir
istanbul
Tirt kaptan, yok yanlis anladin bizi. Biz sadece orfoz'un ne denli zor buyuyen ve bu yuzden de nesli tukenme tehlikesiyle karsi karsiya olan bir balik oldugunu belirtmek istedik. Ki diger arkadaslar da bu konuda hassas olabilsinler diye. (Nerde boyle bir konu gorsem bu konuda aciklama yapma geregi hissediyorum) Yoksa ben de zipkinla bir orfoz vurdum. (Kaya altinda ne oldugunu tam goremeden sallamistim zipkini, bir de o zamanlar hic anlamazdim baliklardan) Sonra abim orfoz bu dedi, hikayesini anlatti. O baligin tadina bile bakmadim.

"Bu balığı taşın üstünde ve uygun şartlar altında denk getiren kaç avcı zıpkın sıkmadan oturup seyreder?" demissin. Ben desem... Simdi zaman zaman orfozlar goruyorum, ama sadece merhabalasiyorum. Dedigim gibi bu icsel bir olay, kendini kontrolle ilgili alakali. Ki herkes ayni ilgi ve alakayi gosterebilsin diye mumkun oldugunca insanlari bilgilendirmeye calisiyorum. Ayrica zipkincinin oltacidan farki secme imkaninizin olusu, siz birakmayla mecburen almissiniz. Ama bilincli bir zipkincinin secme imkani olmasindan dolayi dikkatli olmasi ve su altinda yasayan turlere saygili olmasi gerekir diye dusunuyorum. Bir de birsey var, bilmiyorum ama ben ne zaman orfoz gorsem su da sanki onu avlamamin odulu, baska bir iri balikla denizden cikiyorum.

Dedigim gibi konu tamamen konuyla ilgili arkadaslari bilinclendirme, yanlis anlama lutfen.
 

gizer

Forum Demirbaşı
Kayıt
28 Kasım 2006
Mesaj
411
Tepki
161
Yaş
49
Şehir
İstanbul
İsim
Özgür KUŞCUOĞLU
Bisiklet
Kron
@tırt kaptan

En iyisini yapmışsınız. Ben de aynısını yapardım. Yazdıklarım da bir eleştiri değildi Sadece bilgilendirme amaçlıydı. Zaten Orfoz avı da şu anda serbest.
Bir gün birlikte olta sallamak dileklerimle.
 

güray

Daimi Üye
Kayıt
9 Aralık 2006
Mesaj
297
Tepki
84
Şehir
antalya\istanbul
@scuba1

:eek: amanın...yavrusu buysa büyüğü nasıldır kim bilir...bu kolay kolay ölmez de zaptedilmez..nasıl beceriyorsunuz bravo vallahi...
 

scuba1

Üye
Kayıt
7 Mart 2007
Mesaj
68
Tepki
35
Şehir
Ayvalık
Arkadaşım kullandığımız tüfekler makaralı.balığı vurduktan sonra makarayı acıp uzaklaşmasına izin veriyosun.eğer resimdeki gibi kötü bi yerden vurduysan mutlaka diğer bi tüfekle kafa tarafından vurmalısın.
Bu hayvan gercekten yavru.Bunun 6-7 katı kiloda olanlarını vuran arkadaşlarım var :)
 

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
Kabak Mücveri

3 adet orta boy kabak, 4 adet taze soğan, 1 diş sarmısak, 4 demet dereotu, 2 yumurta, 3 yemek kaşığı un, 50 gram ezilmiş beyaz peynir, yarım çay kaşığı karabiber, kızartma için sıvı yağ.

Kabakları yıkayın, sap kısmını ve altındaki siyah yuvarlak kısmı kesin. Kabuklarını sıyırarak soyun ve iri parçalar halinde rendeleyin. Çukur bir kaba koyarak su salmasını bekleyin. Taze soğanın püskülünü kesin, dış yapraklarını soyun ve ince halkalar halinde doğrayın. Sarmısağı ayıklayıp ince ince çentin. Dereotunu yıkayıp kalınca dallarını atın. Yapraklarını doğrayın. Peyniri bir kap içinde çatalla ezin. Suyunu salmış rendelenmiş kabakları avucunuzun içinde sıkarak kalan suyunu da süzün. Kabağın üzerine taze soğan, sarmısak, dereotu, un, peynir ve karabiberi ilave edin. Yumurtaları kırın. Hepsini iyice karıştırın. Karışım sulu olmayan yumuşak bir hamur haline gelince tavada yağı kızdırın. Kaşığı doldurup yavaşça tavaya bırakın. Üstlerini de kaşığın sırtı ile hafifçe düzeltip yakmadan iki taraflarını da kızartın. Kızaran mücverleri kağıt mutfak peçetesinin üzerine çıkartın. Servis tabağına alarak soğumadan sofraya getirin. Hem yumurta içerdiği hem de yağda kızardığı için oldukça ağır olan mücveri dengelemek için yanında yoğurt ile servis yapmakta yarar vardır. Mücveri kuvvetli ateşte kızartırsanız dışı çok çabuk pişer, hatta yanar. Içi ise çiğ kalır. Bu nedenle ateşin kuvveti iyi ayarlanmalıdır. Karışım sulu olduğu takdirde biraz un ilave ederek kıvam elde edilir.

Soslu Patlıcan Kızartma

3 adet patlıcan, 2 orta boy domates, 2 diş sarmısak, 1 tatlı kaşığı sirke, 1/3 demet maydanoz, 1 çay kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı biber salçası, tuz, karabiber, kızartma için yağ.


Patlıcan sapını kesin, kabuğunu uzunlamasına şeritler halinde soyun. Yarım santim kalınlığında uzun dilimler halinde doğrayın. Tuzlu suya atın. Domatesleri ikiye bölün, rendeleyin. Sarmısakları ayıklayın, biraz tuzla havanda dövün. Maydanozu ayıklayın, saplarını atın, yapraklarını ince ince kıyın. Biber salçasını yarım kahve fincanı ılık suda eritin. Tuzlu sudan çıkartacağınız patlıcan dilimlerini iki avucunuzun arasında zedelemeden sıkın. Kızgın yağa atarak iki taraflarını da kızartın. Önce kağıt mutfak peçetesinin üzerine çıkartın. Fazla yağını süzün. Sonra yayvan bir tabağa dizin. Bir sahana domates rendesi, sarmısak, sirke, toz şeker, biber salçası, tuz ve karabiberi koyun. Bunların üzerine patlıcanların içinde kızarmış olduğu yağdan iki yemek kaşığı alarak ekleyin. Beş dakika pişirin. Patlıcanları tam sofraya götürürken üzerlerine sıcak sosu dökün. Sosunu son anda sıcak olarak koyacağınız için patlıcanları daha önceden kızartabilirsiniz. Arzu ederseniz yanında yanında yoğurt ile servis yapabilirsiniz.

Mantar Izgara

350 gram iri kültür mantarı, 6 diş sarmısak, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 demet maydanoz, tuz, karabiber, 1 çay kaşığı kırmızı pul biber.

Mantarların üzerindeki çamur ve toprakları elinizle ovarak temizleyin. Iyice yıkayın, saplarını yuvarlak kısımlarını zedelemeden parmaklarınızla hafifçe bastırıp ve döndürerek çıkartın. Soğuk suya atın. Maydanozu yıkayın, sap ve dallarını ayıklayın ve yapraklarını ince ince kıyın. Sarmısakları ayıklayın, havan veya el presinde ezin, maydanoza katın. Sarmısakları maydanoza tuz, karabiber ve zeytinyağını ilave edin ve karıştırın. Sudaki mantarları çıkartın, ters çevirip içlerindeki suyu boşaltın, bir küçük kaşık yardımı ile içlerini sarmısaklı maydanozla doldurun. Üzerlerine kırmızı pul biber ekin ve fırının üstten ızgarasında yumuşayıncaya kadar pişirin. Mantarların içine sarmısaklı maydanoz yerine karides, peynir, dereotu veya kaşar peyniri de koyabilirsiniz.


Arnavut Ciğeri

1 adet koyun veya 350 gram dana ciğeri, 1 su bardağı süt, 1 iri soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı sumak, 1 çay kaşığı pul biber, tuz, un, kızartma için sıvı yağ.

Karaciğerin zarını ve sinirlerini ayıklatın. 2 cm büyüklüğünde küp şeklinde doğratın. Yıkayıp kevgirde kanının süzülmesi için bir süre bırakın. Yayvan bir kaba alın. Üzerlerine süt dökerek daha gevrek olmaları için 1-2 saat bekletin. Soğanın kabuğunu soyun ve uzunlamasına ortadan bölün. Ince olarak yarım ay şeklinde doğrayın. Bir kapta tuz ile ovun, sudan geçirin ve süzün. Maydanozu yıkayın, saplarını atın, yapraklarını kıyın, sumak ile birlikte soğana ilave edin. Karıştırın, servis için kullanacağınız kapaklı bir kabın kenarına koyun. Ciğerleri çıkartın, süzün ve una bulayın. Derince bir tava veya kızartma tenceresinde sıvı yağı kızdırın. Iki avucunuzla alacağınız unlanmış ciğerleri sallayarak fazla unlarının gitmesini sağlayın. Tavaya atın ve bir kevgir ile durmadan karıştırarak iki dakika süre ile kavurun. Yağını süzerek çıkartın, içine maydanoz- soğan piyazını koymuş olduğunuz kaba alın. Tuzunu serpin ve kapağını örtün. Kalan ciğerleri de aynı şekilde kızarttıktan sonra hepsinin üzerine kırmızı pul biberi serpin. Sıcak servis yapın. Bu yemeği kuş başı yerine yaprak kesilmiş ciğer ile de yapabilir, yanına soğan piyazı yerine üzerine dereotu koyabilirsiniz. Pişen ciğerleri kapaklı sahana, piyazın yanına hemen konmasının amacı soğan, maydanoz ve ciğer kokularının birbirlerine sinmesini sağlamaktır. Ciğerleri yağda ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar sert olur. Arzu ederseniz ciğerlerin üzerine pul biber serpmek yerine masaya küçük kaplar için de kimyon, kekik, toz kırmızı biber koyabilirsiniz.

Beyin Tava

1 adet koyun beyni, 1 çay kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı un, 1 yumurta, kızartma için sıvı yağ.

Beynin üzerindeki zarı akar soğuk suyun altında, beynin kıvrımlarını zedelemeden ayıklayıp çıkartın. Çukur bir kaba 2-3 bardak su ile sirke ve tuzu koyarak kaynatın. Su kaynayınca temizlenmiş beyni yavaşça içine atın, ateşi kısarak 5 dakika haşlayın. Haşlama suyunu atın, yerine soğuk su koyup beyinleri soğumaya bırakın. Soğuyan haşlanmış beyni sudan çıkartın. Suyunun süzülmesini için birkaç dakika bekleyin. Doğrama tahtası üzerine koyarak keskin bir bıçakla 4 parçaya ayırın. Bir kaba yumurtayı kırın, unu koyun, azar azar su ekleyerek pütürsüz bir hamur elde edene kadar çırpın. Bir tavada sıvı yağı kızdırın. Beyin parçalarını bulamaça batırdıktan sonra atıp iki taraflarını da kızartın. Yanında limon dilimleri ile sıcak servis yapın. Koyun beyni yerine dana beyni de kullanabilirsiniz. Ancak lezzeti daha az, miktarı ise daha çok olacaktır.

Çılbır

4 adet yumurta, 1 çay kaşığı sirke, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 su bardağı yoğurt, 2 diş sarmısak, yarım çay kaşığı pul biber, tuz.

Bir tencereye koyacağınız su kaynadıktan sonra sirke ve tuzu ilave edin. Yumurtaları teker teker dağıtmadan bir kepçeye kırıp yavaşça kaynar suyun içine daldırın. Her yumurtanın beyaz kısmı pişip sertleştikten sonra kepçeyi çıkartın. Suyunu süzün, yumurtayı servis tabağına alın. Yoğurdu bir saat kadar oda sıcaklığında tutun ve çırpın. Sarmısakların kabuğunu soyun, havan veya el presinde ezin. Yoğurda katın, karıştırın ve yumurtaların üzerine dökün. Küçük bir tavada zeytinyağını ve kırmızı biberi kızdırın ve çılbırın üzerine serperek servis yapın. Kaynar suya attığınız yumurtaların beyaz kısmı pişmeğe başladıktan sonra yumurtaları ne kadar uzun süre suyun içinde tutarsanız sarıları o derece katı olur. Bu mezeyi soğuk olarak da sunabilirsiniz.

Domatesli Ciğer Tava

1 adet koyun karaciğeri, 4 orta boy domates, 2 sivri biber, 6 diş sarmısak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, un, karabiber, kızartma için sıvı yağ.

Karaciğerin zarını ve sinirlerini ayıklatın. 2 santim büyüklüğünde küp şeklinde doğratın. Yıkayıp kevgirde kanının süzülmesi için bir süre bırakın. Domateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin. Sivri biberlerin saplarını kesin. Tohumlarını boşaltın ve ince halkalar halinde doğrayın. Sarmısakların kabuklarını ayıklayın ve ince ince çentin. Domates, sivribiber, sarmısak, zeytinyağı, tuz, karabiberi birlikte bir tencereye koyup gerektiğinde biraz su katıp beş dakika kadar kaynatın. Koyu kıvamlı bir sos elde edin. Derince bir tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Kevgirden avucunuzla alacağınız ciğerleri una bulayın, parmaklarınızı oynatarak unun fazlasını dökün ve hemen tavaya atın. Delikli bir kepçe ile karıştırın. 30 saniye sonra çıkartın. Kağıt üzerinde fazla yağını süzün. Servis tabağına alın. Üzerine sosu sıcak olarak dökün. Ciğer ve sosunu önceden hazırlarsanız ciğeri soğuk olarak ancak sosunu ısıtarak üzerine dökerek servis yapın.

Patates Ezme Salatası

4 orta boy patates, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, yarım demet dereotu, 2 diş sarmısak, 1 limonun suyu, tuz.

Patatesleri yıkayın, tuzlu suda yumuşayana kadar haşlayın, süzüp hemen soyun. Ezerek püre haline getirin. Zeytinyağını ekleyin ve karıştırın. Patatesler haşlanırken dereotunu ayıklayın ve ince ince kıyın. Sarmısağı soyun ve biraz tuzla havanda dövün. Üzerine kıyılmış dereotunu ve limon suyunu koyun ve karıştırıp ezilmiş patateslere ekleyin. Bu salatayı yaparken patatesleri sıcak sıcak çiğ bir yumurta ekleyebilirsiniz.

İşkembe Kızartma

Yarım kilo dana işkembesi, 4 bardak su, 1 orta boy soğan, 6 diş sarmısak, 1 küçük havuç, 1 karanfil, 1 defne yaprağı, yarım çay kaşığı kekik, 1 çay kaşığı tuz. Kızartma için 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 diş sarmısak, 2 orta boy domates, yarım çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, tuz.


Temizlenmiş olarak alacağınız işkembeyi 1-2 saat süre ile bol tuzlu soğuk suda bırakın. Soğanın kabuğunu soyun. Bütün bırakın. Sarmısakları uzunlamasına ikiye bölün. Havucu yıkayın, kazıyın ve yuvarlak bir şekilde doğrayın. Düdüklü tencereye 4 bardak su ile işkembeyi, soğanı, sarmısakları, havucu, karanfili, defne yaprağını, kekiği ve tuzu koyup bir saat kaynatın. Soğuduktan sonra işkembeyi rulo haline getirin. 1 santim kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Bir tavada zeytinyağını kızdırın, işkembelerin iki tarafını da kızartın. Işkembeleri pişirdikten sonra tavaya ayıklanmış sarmısakları, rendelenmiş domatesi, kekik, kimyon, pul biber ve tuzu katın. 2-3 dakika kaynatın. Sofraya getirirken işkembe kızartmaların üstüne dökün. Pişirdiğiniz işkembeyi iyice soğutursanız daha kolay dilimleyebilirsiniz. Pişirdiğiniz işkembe miktarı fazla gelirse rulo yapıp buzlukta saklayabilirsiniz. Gerektiğinde dilimleyip kullanabilirsiniz. Y


Izgara Kuzu Kokoreç

Hazır kokoreç, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, tuz.

Alacağınız hazır kokoreçi önce 2 cm kalınlığında halka şeklinde kesin. Sonra herbir halkayı dörde bölün. Yapışmaz bir tavanın içine kokoreçleri koyun. Tahta bir spatula ile karıştırarak 2-3 dakika sote edin. Bir servis tabağına alarak üzerlerine kekik, kırmızı biber ve tuzu eki

Kağıtta Kuzu Kokoreç

Hazır kokoreç, 1 orta boy domates, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, tuz.

Domateslerin kabuğunu soyun, küp şeklinde doğrayın. Alacağınız hazır kokoreçi parçalamadan 2 cm kalınlığında halka şeklinde doğrayın. 20*25 cm boyutlarında bir aliminyum mutfak folyosunun içine kokoreçleri ve domatesleri koyun. Üzerlerine kekik, kırmızı biber ve tuzu ekin. Hava almayacak şekilde paketleyin. Sıcak fırında veya yapışmaz tavaya oturtup ocak üzerinde 10-15 dakika tutun. Sıcak servis yapın.

Meyhane Pilavı

150 gram kıyma, 3 yemek kaşığı mısır özü yağı, 1 orta boy soğan, 1 küçük havuç, 2 orta boy domates, 1 kırmızı veya 2 çarliston veya 3 sivri biber, 1 bardak pilavlık bulgur, 1,5 bardak et suyu, tuz, karabiber.

Soğanı diş halinde çentin. Havucu kazıyın ve rendeleyin. Domatesin kabuğunu soyun, küp şeklinde doğrayın. Biberin sapını çıkartın, çekirdeklerini atın, ince şeritler halinde veya halkalar halinde doğrayın. Bulguru yıkayın ve süzün. Sıvı yağ, kıyma ve soğanı birlikte kıyma su salıp tekrar çekene kadar kavurun. Havuç, domates ve biberini ilave edin. 3-4 dakika daha pişirin. Etsuyunu ekleyin, tuz ve biberini ayarlayın, yıkanmış bulguru katın ve karıştırın. Birkaç dakika kuvvetli ateşte kaynattıktan sonra altını kısarak tamamen suyunu çekene kadar 20-25 dakika daha pişirin. En az 15 dakika demlenmeye bırakın. Kepçe ile harmanlayıp servis yapın. Mısırözü yağı yerine 2 kaşık margarin de koyabilirsiniz. Bu pilavı kıyma yerine küçük doğranmış tavuk eti ile de yapabilirsiniz. Bu takdirde etsuyu yerine tavuk suyu koymalısınız. Pilava küp şeklinde kesilip kızartılmış küçük patlıcanlar veya haşlanmış bezelye de ekleyebilirsiniz.

Alevli Pastırma

50 gram yağlı pastırma, 3 yemek kaşığı rakı.

Pastırma dilimlerini birbirlerinden ayırın. Çemenlerini ayıklayın, bir tabağa dizin ve sofraya koyun. Rakıyı bir cezveye koyarak kaynatmadan ısıtın. Sıcak rakıyı sofraya getirip pastırmaların üzerinde gezdirin. Tutuşturun. Alevler sönünce soğutmadan yiyiniz. Pastırma dilimleri ince ve kıvrılmış halde ise daha az rakı yeterli olabilir. Alevlemeyi kibrit ile yaparsanız kibritin ecza kokusu sinebilir. En doğrusu bir kağıt tutuşturup rakıyı yakmaktır.

Pastırmalı Izgara Börek

1 hazır yufka, 25 gram sıra pastırma, 25 gram kaşar peyniri, 1 yumurta, 1/3 demet dereotu.

Yuvarlak yufkayı ortasında ikiye bölün. Katlayarak keserek toplam sekiz üçgen parça haline getirin. Pastırmanın çemenini ayıklayın, ince ince kıyın. Kaşar peynirini iri iri rendeleyin. Yumurtayı kırın. Dereotunu ince doğrayın ve hepsini pastırmaya katın ve karıştırın. Herbir 1/8 yufkanın geniş tarafına bu karışımdan koyarak muska şeklinde sarın, sonuna geldiğinizde ortada kalan ince ucu bir küçük kaseye koyacağınız suya batırarak sarmış olduğunuz kısmın üzerine yapıştırın. Böreklerin iki taraflarını da bir mutfak fırçası veya kağıt ile hafifçe yağlayın. Kömür ateşi veya yapışmaz tavada yakmadan ızgara ederek sıcak servis yapın. Izgara böreğin içine pastırma yerine sucuk, salam veya kavrulmuş kıyma koyabilirsiniz.

Tavuk Kokoreç

2 adet çiğ tavuk budu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kırmızı toz biber, yarım çay kaşığı kırmızı pul biber, 1,5 çay kaşığı kekik, tuz, karabiber.

Tavuk butlarının derilerini soyun. Kemiklerini çıkartın. Küçük parçalar halinde doğrayın.üzerlerine tuz ve karabiber serpip harmanlayın. Yapışmaz bir tavaya yağı koyun. Kızınca tavukları atın ve tahta bir kaşıkla çevirerek 10 dakika kavurun. Toz ve pul kırmızı biberler ile kekiği katın. Karıştırıp ocaktan alın. Arzu ederseniz domates ve yeşil biber ile biraz sıcak su ekleyerek sulu bir yemek de yapabilirsiniz.

Peynir Mezesi

250 gram beyaz peynir, 3 yemek kaşığı ceviz içi, 2 diş sarmısak, yarım çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kişniş, yarım çay kaşığı kırmızı biber, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı zeytinyağı.

Çukur bir kapta beyaz peyniri çatalla ezin. Cevizleri ellerinizle çok küçük parçalara bölün. Sarmısağı soyun, ayıklayın ve havanda ezin. Peynir, ceviz ve sarmısağı ezerek karıştırın. Kimyon, kişniş, kırmızı biber, biber salçası ve zeytinyağını ekleyin. Tekrar karıştırın. Servis tabağına alın. Servis yapmadan önce tadına bakarak koymuş olduğunuz bazı malzemelerin miktarını artırıp kendi ağız tadınıza en uygun karışımı bulabilirsiniz. Kalabalık toplantılarda bu mezeyi ekmek dilimlerine sürüp kanape olarak sunabilirsiniz.

Balık Köftesi

1 palamut, 3 orta boy soğan, 2 orta boy haşlanmış patates, yarım demet maydanoz, 1 kahve fincanı dolma fıstığı, 1 kahve fincanı kuş üzümü, 2 yumurta, 1 çorba kaşığı yeni bahar, tuz, karabiber, galeta unu, sıvı yağ.

Palamutu içine bir soğan atılmış tuzlu suda 20-25 dakika haşlayın. Süzün, soğutun, siyah kısımlarını, derisini ve kılçıklarını atarak ayıklayın. Elinizle didikleyin. Yoğurmaya en uygun geniş bir kaba koyun. Iki soğanı rendeleyin, 5 dakika haşlayın. Süzüp balıkları ilave edin. Aynı şekilde iki patatesi haşlayın. Rendeleyip ekleyin. Maydanozu doğrayın, fıstık ve üzümü ayıklayın, iki yumurtayı kırın, yeni bahar, tuz, karabiber ve toz şeker ile birlikte malzemelere ilave edin. Malzemeleri iyice yoğurup avucunuzla uzun köfteler yapın. Galeta ununa batırıp kızgın sıvı yağda kızartın. Balık köftesini torik, uskumru ve kefal gibi siyah ve sert etli balıklardan da yapabilirsiniz. Yoğururken dışarı çıkan fıstık ve üzümler parmak ile içer itilmelidir. Kızartırken köftelerin etrafındaki galeta ununun yanmamasına dikkat edilmelidir. Limon ile birlikte ılık servis yapılması tavsi

Deniz Ürünleri Pilavı

1 su bardağı pirinç, 3 yemek kaşığı haşlanmış karides, 200 gram beyaz etli balık, 2 adet haşlanmış küçük kalamar, 2 yemek kaşığı haşlanmış ahtapot, 8 adet midye içi, 4 adet taze soğan, 2 diş sarmısak, 1 orta boy domates, 2 sivri biber, 100 gram kültür mantarı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı safran, yarım demet dereotu, tuz, karabiber.

Pirinci bir kaba koyun. 2 çay kaşığı tuz ilave edin. Üzerine sıcak su dökün. Soğumaya bırakın. Haşlanmış karidesleri ikiye bölün. Balığı bir bardak suda tuz, karabiber ve bir dilim limon ile 5 dakika buğulama yapın. Soğutup deri ve kılçığını ayıklayın. Parçalara ayırın. Kalamarları temizleyin. Bütün olarak tuzlu suda 10 dakika haşlayın. Halka şeklinde doğrayın. Haşlanmış ahtapotun kollarının tercihen ince uç kısımlarını doğrayın. Midye içini yıkayın. Suyunun süzülmesi için bir süzgece yerleştirin. Taze soğanın kabuğunu soyun. Ince halkalar halinde doğrayın. Sarmısakları ayıklayın ve çentin. Domatesi soyun. Çekirdeklerini çıkartın ve rendeleyin. Sivri biberin sapını kesin. Tohumlarını çıkartın. Ince halka şeklinde doğrayın. Mantarların saplarının ucunu kesin. Limonlu soğuk suya atın. Elinizle ovarak üzerlerindeki siyahlıkları temizleyin. Dörde bölün. Sarımsak, soğan ve zeytinyağını tencereye koyun. 2 dakika kavurun. Karides, balık, kalamar, ahtapot ve midyeyi ekleyin. Tahta kaşıkla zedelemeden karıştırıp 5 dakika daha kavurun. Domates rendesi, yeşil biber, mantar, tuz ve karabiberi koyun. Suyunu çekene kadar pişirin. Pirinci süzün, berrak suyu çıkana kadar 2-3 kez yıkayın. Deniz ürünlerinin pişmekte olduğu tencereye koyun. Üzerine pirinci ölçmüş olduğunuz aynı bardakla önce balığın haşlanma suyunu, sonra da kalamarın suyunu koyarak 1,5 bardak ölçüsüne göre tamamlayarak suyunu koyun. Safranı ekleyin ve karıştırın. Önce harlı ateşte 1-2 dakika sonra kısık ateşte 15 dakika pişirin. Yarım saat demlendirip dereotunu serpin. Harmanlayın ve sofraya getirin. Safran yerine zerdeçal koyabilirsiniz.


Hamsi Köftesi

500 gram hamsi, 2 dilim bayat ekmek, 4 kaşık mısır unu, 1 yumurta, 1 çay kaşığı yeni bahar, yarım çay kaşığı karabiber, yarım demet maydanoz, tuz, kızartma için sıvı yağ.

Hamsilerin kafalarını kopartın. Içlerini temizleyin. Ortalarındaki kılçıklarını ayıklayın ve ince ince kıyın. Bayat ekmek dilimlerinin kabuklarını kesip ayırın. Birkaç dakika suda tutun. Çıkartıp elinizle sıkarak suyunu süzün. Maydanozu yıkayın ve yapraklarını doğrayın. Kıyılmış balıkların üzerine ekmekleri, iki kaşık mısır ununu, yumurtayı, yeni baharı, karabiberi, maydanozu ve tuzu ekleyin. Yoğurun. Karışından elinizle alacağınız parçalara yassı veya uzun köfte şekli verin. Kalan mısır ununa bulayın. Kızgın yağda iki taraflarını da kızartın. Mısır unu bulamadığınız takdirde buğday unu kullanabilirsiniz.

alıntıdır.
 

scuba1

Üye
Kayıt
7 Mart 2007
Mesaj
68
Tepki
35
Şehir
Ayvalık
arkadaşım sende iyi aşcılık var valla.paylaşımın için teşekkürler.denemeye calışıcam tariflerini.
 

d.berkay

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Ekim 2006
Mesaj
3.863
Tepki
3.046
Şehir
Ankara
İsim
Demir Berkay
Bisiklet
Marin
En sevdiğim şeylerden biridir balık avlamak...Ama uzun zamandır oltayla balık tutma fırsatı bulamadım sadece geçen sene yazın bir zıpkın alıp onuda denemek isedim sabahın 5-6sında kalkıp denize gittim ama nedense bir tae bile balık avlayamadım:) kısmet değilmiş...balık yemeyide çok severim...

Zıpkınla dalmak aşırı zevkli ama işin tekniğini bilmeyince saatlerce boş boş dolanıyo insan:)
 

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
Bir kefal sürüsüne yalancı yem takılı olta attım,oralı bile olmadılar. Acaba bunları avlama tekniği nasıl? Şu sıralar çokca kıyılara doğru geliyorlar
 

Ender Alıcıoğlu

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2006
Mesaj
2.405
Tepki
3.923
Şehir
Antalya
@after rain

Merhaba
Kefalin en sevdiği yem ekmek ve ekmek hamurudur
İğnelerden oluşan misinayı üstüne dolayarak denize atabilirsiniz. Birde gene iğnelerin üstüne ekmek hamurunu sararak atabilirsiniz. Bir başka avlama yöntemide durgun akıntısız yerlede uzun kargı ucuna takacağınız üçlü çarpma ve derinliğin durumuna göre ayarlayacağınız kontrol mantarı ile kefal avlayabilirsiniz. Üçlü çarpmaya hamuru çarpma gözükmeyecek şeklinde yapıştırın. ve suya atın , mantar üstte balığın vuruşları başladığında oynamaya başlayınca kargıyı belli bir hızla yukarı çekin. Bu siztemle avladığım kefaller tavaya sığmazdı.
Tabi bu avlanma yöntemleri dışındada bir sürü teknikler vardır. Bunlar benim deneyerek avlandığım şekiller.
Rast gele.
 

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
@after rain

kefal türü balıklar dipçi ve daha çok tabiri caizse çöpçü bir balık türüdür.ama bazan umulmadık durumlar gözterip kendimin şahit olduğum çapariye bile atlayan kefaller oluyor.ama kıbrıs takımla kefal için balık çiğeri,karides ve yine ender ağbimin dediği gibi ekmek ve bunlara ek olarakta bizlerin şimdi galata dan yaptığımız avlarda kullandığımız simit hamuru evet pişmemiş bildiğin simit hamuru hem daha dayanıklı hem ekmeğe nazaran içindeki katkı maddeleri fazla olduğu için koku daha fazla oluyor.buda kefali cezb ediyor.tabi bunun yanında yine bu tür yemli takımlarla köprüde gelincik aldıklarınada rastladım.ama şu sıralar boğazda süper derecede istavrit kaynıyor.haberin olsun.hatta karaköy limanı ve sarayburnuna bu sabah bizim çoçuklar sarıkanat yoklamaya gidecekler.

cumartesi akşamı ekiple buluşup bir unkapanı yapalım dedik,keyifli bir gece idi bir kaç saat içinde hatırı sayılır sarıkanat ve çinekop aldık.normal zokalı ve yemli takım yaptık. eh eskilerden kim kaldı beyawww.:D
gelelim resimlerimizeeeee:)

rast gele.:)
 
Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:

scuba1

Üye
Kayıt
7 Mart 2007
Mesaj
68
Tepki
35
Şehir
Ayvalık
http://img242.imageshack.us/img242/6214/resim007pi9.jpg
http://img165.imageshack.us/img165/3108/resim011fy4.jpg

yavrular gecen sene levrek sezonunda sığ suda cağırma yöntemi kullanılarak itina ile zıpkınlanmıştır :D . darısı sizlere inşallah..
 
  • Beğen
Tepkiler: MustafaOnderATiK

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
süpersiniz ağbi yaw,walla ben ööle balık tutsam olta takımını zıpkını falan atar kaçarım.onlar ne öyle yawww:D .ellerine sağlık güzel av olmuş
 

grikartal

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Mart 2007
Mesaj
411
Tepki
435
Şehir
BİTLİSTANBUL
yokk yahuu bu olsa olsa plastik maket hanı oyuncak felandır,:):)şaka arkadaşlar valla ellerınıze sağlık bu nebıçım bır balık beee,sülaleye yetr ide bizlere böyle güzel şeyler gösterırsenız akşama sizdeyi:):)forum ca hemde,hoşçakalın,afıyet vee bol balıklı günler nedıyelım
 

Nedret Günaydın

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
4.626
Tepki
3.629
Şehir
Avrupa Yakası
08.Hazriran cuma akşamı memlekete doğru çıktım yola,kına gecesi ve düğün olduğu için tüm
akrabalar köyde buluşacak olmanın verdiği hazla yolda bitmek bilmiyordu.o akşam görüşme
davullar eşliğinde hoş sahbet muhabbet eşliğinde açılan şişelerle keyifler iyice gıcır oldu
muhabbet döndü dolaştı balığa geldi.ben zaten giderken kendimi şartlamıştım gökhan(luxor)'un
bahsettiği yerdeki büyük balığı yakalamak için tesisatlı gelmiştim.sabah erkenden atladık
atladık araçlara bir soluk deredeyiz.cumartesi sabahı öğlene kadar durduk malum akşam
düğün vardı ve bizlerin orada olması gerekliydi.o günü bir kaç kara balık ve kumcu ile
kapattık.balıklar kovaya akşama meze olacak.o geceyide bir güzel şenlik havasında
çalan gırnata eşliğinde bitirdik.sabah sınıra doğru eski bulgar ve yunan köylerinin
bulunduğu bir bölgeye gittik.hava ortam manzara süper süper.
değişik bir çok balık çıkardık.yem olarak solucan vazgeçilmez bir balık avlama
aracı olduğunu tekrar ispatladı.ve gelelim günün en şahaser olayına.bu belki benim
hayatım boyunca bir daha tutamıyacağım belki yakından bile görme imkanım olmayan olmayacak
olan balığa.kırmızı benekli bu beneklerin etrafı gökkuşağı gibi mavi tonlarda olan bir
alabalık.yada dağ alasıda diyebiliriz bu cinsi ben pek bilmem tutmadığım için.ama çok büyük
br zevk verdi tutuğumda şaşırdım hayretler içinde kaldım.belki sizler için normal günlük
bir olaydır ama benim için süper bir aklımdan silinmiyecek bir anı olarak benimle yaşıyacak.
işte o günden bir kaç resim.sağlıcakla kalın.

arka planda canım meleketim trakya

(link)


burdada arkada gözüken kule bulgarların gözetleme kulesi ve deli gibi harika bir orman

(link)

işte harika bir görüntü daha beni çok mutlu kılan güzellik

(link)
 

by_cix

Aktif Üye
Kayıt
19 Aralık 2005
Mesaj
191
Tepki
59
Şehir
*B*U*R*S*A*
@scuba1

ya mükemmelsin abi bende ufak çaplı zıpkınla ava çıkarım altınoluk edermit koyu civarlarında, şu levrek çağırma yöntemini çok duydum ama nasıl yapılır bilmiyorum beni aydınlatırsan sevinirim
 

scuba1

Üye
Kayıt
7 Mart 2007
Mesaj
68
Tepki
35
Şehir
Ayvalık
levrek kış dönemi yumurta dökmek için 1 metre civarı sulara girer ve aklı dişiyi kovalamaktan başka bişey görmez.aynı şey dişi içinde gecerlidir.2.5 ay civarı süren bu dönemde levrek avı cok kolay yapılır.avlandığın yerler levrek için süper meralar.özellikle edremit körfezi,küçükkuyu levreğin yatağı.
Çağırma işine gelince yat bekle o seni bulur
 

by_cix

Aktif Üye
Kayıt
19 Aralık 2005
Mesaj
191
Tepki
59
Şehir
*B*U*R*S*A*
@scuba1

kesinlikle küçükkuyu en gözde yerlerden levrek avı konusunda ama ben yazın avlandığım için bahsettiğin dönemi kaçırıyorum gerçi yazında fena avlar çıkmıyor değil genelde ahtapot çok denk gelir altınoluk liman civarında ama levrek avı gerçekten ustalık ister :)
 

scuba1

Üye
Kayıt
7 Mart 2007
Mesaj
68
Tepki
35
Şehir
Ayvalık
arkadaşım levrek mart sonu-nisan başı gibi yumurtayı dökmüş ve suların hafiften ısınması sebebiyle yağlarından kurtulmuş bi şekilde cok hızlı hareket eder.üreme mevsimi gectiği için aklı ciftleşmekte deildir ve sürekli tetiktedir.yani avı bu mevsimlerden sonra gercekten ustalık ister.ama unutmamak lazım o bir balık,daha gecen sarımsaklıda 2.5 kg lik bir baba levrek vurdum.sadece teknikler ve kullanılan malzemeye bakar bu iş.
Herkese rastgele.
 
  • Beğen
Tepkiler: akinm