Scudo Sports

Aynakolun sağ tarafında pedal sıkışması

Tuğrul Tomba

Söz uçar, yazı kalır...
Tepki
1.472
İsim
Tuğrul Tomba
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Şehir - Tur
Merhabalar,
ikinci el satın aldığım yol bisikleti üzerine takılı gelen pedalı kontrol ettiğimde diş atlatılmış şekilde takıldığını fark ettim. Bisikletçilere gösterdim,
ancak sökemediler ve sökülebilirse de aynakolun sağ koluna zarar geleceğini söylediler. Kardeşim torna tesviye mezunu. Ona da bahsettim (telefonla görüştüğümde: bildiğim kadarıyla aynakol alüminyum, pedalın mili çelik, bu bilgiyi verdim): ısıtılarak çıkarılabileceğini ancak kolun zarar görebileceğini en azından pedalı kullanırsın dedi. Fotoğrafları ekliyorum. Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim:
1-Bu parçalara zarar vermeden sökmenin bir yolu var mı?
2- Eğer yoksa, bu aynakolun sadece sağ kolunu(dişliler hariç) -uyabilecek başka bir marka da olabilir- bulabilir miyim?
Decathlon'a eposta ile sordum, stoklarında bu yedek parça yokmuş, (link) önerdiler, ancak o da tüm aynakol (dişlilerle birlikte) 655 TL.
Özetle daha ucuza bu işi nasıl çözebilirim?
Vakit ayırıp okuyanlara şimdiden teşekkür ederim. Sağlıcakla kalınız

IMG_20210612_205901.jpgIMG_20210613_141012.jpgIMG_20210613_141025.jpgIMG_20210613_170644.jpgIMG_20210614_084728.jpg

Scudo
Ve mutlu son. Macera dolu bir hafta sonrasında dişleri yalama olan sol pedal kolunu yaptırabildim. Bu macera boyunca desteklerini ve bilgilerini esirgemeyen Accel bisiklet, Parkur bisiklet, İzmir bisiklete teşekkür ederim.
Sol kol yalama olduktan sonra onarım imkanlarını araştırdım ve bu onarım için Unior marka pedal onarım kitine ve bu onarım kitinde bulunan dışı 5/8 inç içi 9/16 inç ters diş ara parça ve 5/8 inç ters diş klavuza ihtiyaç olduğunu gördüm. Bazı mağazalarda bu iş için özel üretilmiş kitler var fakat pahalı. Sağ parçayı muğladaki bir bisikletçide buldum fakat sol parçanın olmadığını ve edinemeyeceklerini söylediler, ben de unior firmasının Türkiye distribütörünü araştırdım ve iletişime geçtim. Kendileri bana bu işle artık Accel biskletin ilgilendiğini ve onlarla iletişime geçmem gerektiğini söyledi. Accel bisikletle konuştuğumda ellerinde sol parçanın olduğunu ve parkur bisiklette bulabileceğimi onlarda yoksa da gönderebileceklerini söylediler. Parkur bisklet Ali bey ile iletişime geçtim ve bana yardımcı olabileceklerini söylediler. Kendileine pedal kolunu cumartesi teslim ettim ve pazartesi geri almak üzere sözleştik. Ali bey klavuz işini başka bir pedalda denemiş, elindeki klavuz ve ara parçanın uymadığını görünce beni arayarak onarımı yapamayacaklarını bildirdi. Bu süreçte Ali beye gösterdiği çaba ve bana karşı sabrı için teşekkür ederim. Daha sonra İzmir bisikleti aradım ve bana yardımcı olabileceklerini söylediler. Kendileri bana helicoil onarımı tavsiye ettiler. Fakat helicoil'i hareketli kısımlarda sağlıklı olmaz diyerek reddettim. Sağolsunlar kendilerinin de bazı işerini yapan torna ustasına gönderdiler, usta gerçek bir zanaatkar çıktı. 41 yıl bir dükkan ayakta böyle kalıyormuş. Kendisi de helicoil tavsiye etti fakat onun atacağı helicoil düz diş olacaktı ve bisiklete 2 sağ pedal talmak zorunda kalacaktım tam bütün ümitlerim söndü yeni bir krank seti almak farz oldu derken ustam bozulan dişlerin yerine çelik bir gömlek çakıp içine de ters 9/16 diş açabileceğini söyleyince dünyalar benim oldu :D. Öğlen verdiğim kolu akşama hazır etti ve ben de bu akşam büyük bir mutlulukla montajı yaptım ve yarın işe pedallayarak gideceğim :D. Allah eski toprak ustaları başımızdan eksik etmesin.
Bu işlemi yaptırmanız gerekebilir. Bi inceleyin fikir edinin. Ona göre vaziyet alırsınız. Sizde sorun sağ kol olduğundan işiniz daha da kolay.

Bu da konunun linki.
Krank kolu dişlerinin erimesi

• Beğen
Tepkiler: Tuğrul Tomba
  • Beğen
Tepkiler: Yusufclp
@Tuğrul Tomba merhbalar öncelikle geçmiş olsun. İzmir'e yolunuz düşüyorsa size özelden işlem yaptırdığım tornacının bilgilerini paylaşayım.

• Beğen
@Tuğrul Tomba Aynakolu bir tornacıya götürün. Pedalı söktükten sonra aynakolun dişleri bozulmuşsa ( büyük ihtimal bozulmuştur) ''helicoil'' çekebilir. Şayet pedalın da dişleri bozulmuşsa onu değiştirirsiniz. Tornacı pedalın diş ölçülerini görmesi lazım. Yeni pedalı da götürün. Tornacıda her türlü çözülür iş

@Tuğrul Tomba Aynakolu bir tornacıya götürün. Pedalı söktükten sonra aynakolun dişleri bozulmuşsa ( büyük ihtimal bozulmuştur) ''helicoil'' çekebilir. Şayet pedalın da dişleri bozulmuşsa onu değiştirirsiniz. Tornacı pedalın diş ölçülerini görmesi lazım. Yeni pedalı da götürün. Tornacıda her türlü çözülür iş
Malesef her tornacı uğraşmıyor zaman kaybı olarak görüyor. Her tornacı o dişleri açamıyor çünkü dişler metrik değil inç. Helicoil tavsiye etmem çünkü helocoil yay şeklinde olduğundan hareketli aksamda sağlıklı olmadığını öğrendim (motor bloklarında iyi sonuç veriyor). Bu onarım için unior markasının bir tamir seti var ama hiçbir bisikletçide ne yazikki yok. Bahsettiğim parçanın dış ölçüsü 5/8 60 derece iç ölçüsü 9/16 60 derece.

@Şerif Feridun Bilgilendirme için teşekkür ederim. Bilmediğim kısımları sayenizde öğrenmiş oldum. Demekki yapabilecek yerleri aramak lazım, tek tek gezmek lazım

• Beğen
İlk başta rahat çalışabilmek için kolu kadrodan sökün. Sonra açık uçlu anahtar ile pedal milini saatin tersi yönde allah ne verdiyse çevirmeye çalışın. Eğer dönmüyosa, pedalı milinden ayırın, mildeki anahtar yuvasının kenarlarını taşlayarak mengene ile tutulabilmesini sağlayın, mengeneyle milden tutup aynakolu çevirerek rahatça çıkar.

Sonrasında, milinin dişli kısmı görece uzun bir pedalı kolun iç tarafından (kadroya bakan tarafından) sonuna kadar monte edin. Böylece, pedal milinin dişleri aynakolun yamulmuş dişlerini ezerek düzeltecektir. Sonrasında yeni pedalınızı kolun dış tarafından monte edebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Haluk Eke
Resimlerden sol pedal kolunun (zincir tarafı değil) sorunlu olduğunu anlıyorum. Unutmayın, sol pedal ters diştir ve AÇMAK için SAAT YÖNÜNE çevirmeniz gerekir. Yoksa pedalı daha fazla ileri zorlamış olursunuz, o da son tarafta sağlam kalmış dişleri de bozabilir.
Pedal tam vidalanamamış olduğu için söktükten sonra eğer pedalın vidası düzgünse kolun vida yuvasındakı çapakları temizleyin ve sonra pedalı ters taraftan (iç taraftan) vidalayıp çıkarın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın ve her defasında kolun içindeki çapakları temizleyin. Sonunda pedalı dıştan vidalayın. Kolun yuvasında son kalan dişler pedalı tutmaya yetecektir (şansınız var ki arka kısımda 3-4 sıra diş kalmış ezilmeyen). Ancak kesinlikle vidalama sonunda sıkmayın, çünkü pedalladıkça pedal zaten yeterince sıkışacaktır.
Bu tür başlangıç dişleri bozuk olan yerlere vidalama yapacaksanız çok dikkatlı olun çünkü dişler bozulmuş olduğu için ilk turda yine bozuk rotada vidalayabilirsiniz. Her yarım turda bir pedalın vidasının kol ile tam 90 derece gidip gitmediğini kontrol edin. Gitmiyorsa hissederek ve doğru ekseni zorlayarak vidalamaya çalışın.
Eğer pedalı ilk sökme sırasında dönmüyorsa, açık ağız anahtarı çekiçle hafif tıklayıp, el ile zorlayabilirsiniz. Eğer açılmıyorsa @can_celik arkadaşımızın pedal milini söküp mengeneye bağlama yöntemini kullanabilirsiniz.
Bu arada eğer mümkünse diş bölümü uzun ve yuvanın son dişlerinide kavrayabilecek bir pedal seçin. Yoksa kolun vida yuvasının dişleri bozuk olan tarafını taşlayıp 1-2 mm inceltip dişlerin yuvanın son yivlerine kadar ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin.

Resimlerden sol pedal kolunun (zincir tarafı değil) sorunlu olduğunu anlıyorum. Unutmayın, sol pedal ters diştir ve AÇMAK için SAAT YÖNÜNE çevirmeniz gerekir. Yoksa pedalı daha fazla ileri zorlamış olursunuz, o da son tarafta sağlam kalmış dişleri de bozabilir.
Pedal tam vidalanamamış olduğu için söktükten sonra eğer pedalın vidası düzgünse kolun vida yuvasındakı çapakları temizleyin ve sonra pedalı ters taraftan (iç taraftan) vidalayıp çıkarın. Bu işlemi birkaç kez tekrarlayın ve her defasında kolun içindeki çapakları temizleyin. Sonunda pedalı dıştan vidalayın. Kolun yuvasında son kalan dişler pedalı tutmaya yetecektir (şansınız var ki arka kısımda 3-4 sıra diş kalmış ezilmeyen). Ancak kesinlikle vidalama sonunda sıkmayın, çünkü pedalladıkça pedal zaten yeterince sıkışacaktır.
Bu tür başlangıç dişleri bozuk olan yerlere vidalama yapacaksanız çok dikkatlı olun çünkü dişler bozulmuş olduğu için ilk turda yine bozuk rotada vidalayabilirsiniz. Her yarım turda bir pedalın vidasının kol ile tam 90 derece gidip gitmediğini kontrol edin. Gitmiyorsa hissederek ve doğru ekseni zorlayarak vidalamaya çalışın.
Eğer pedalı ilk sökme sırasında dönmüyorsa, açık ağız anahtarı çekiçle hafif tıklayıp, el ile zorlayabilirsiniz. Eğer açılmıyorsa @can_celik arkadaşımızın pedal milini söküp mengeneye bağlama yöntemini kullanabilirsiniz.
Bu arada eğer mümkünse diş bölümü uzun ve yuvanın son dişlerinide kavrayabilecek bir pedal seçin. Yoksa kolun vida yuvasının dişleri bozuk olan tarafını taşlayıp 1-2 mm inceltip dişlerin yuvanın son yivlerine kadar ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Kolay gelsin.
Merhaba,
Sağ-sol kavramını burada yanlış kullanmış olabilirim. Ancak, benim sorun aynakol dişlilerin olduğu kolda (zincir tarafı). Önerileriniz için teşekkür ederim. Benim bunları (üstteki öneriler de) yapmam çok zor. Tüm bu önerileri kardeşime ileteceğim. Kendisi teknik öğretmen(torna-tesviye). Onun deneyimi ve becerisi ile halledeceğiz sanırım. Sağlıcakla kalın. Herkese sorunsuz, keyifli sürüşler dilerim.

Geri