Scudo Sports

Aynakoldaki sorunu kim bilebilir?

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
1
Sorun şöyle arkadaşlar; pedala normal kuvvet uygulayınca ses olmuyordu fakat yokuşlarda yada hızlanmalarda kalın tonda bir tık sesi gelmeye başladı önce seleden sandım fakat ayaktaykende ses gelmeye devam ediyordu. Bugün sürüşten sonra bisikletimi yıkarken aynakolun sol pedalını biraz yokladım aynı sese yakın sesler geldi daha zorladım aynakolun sol kolunu içeri itebildiğimi farkettim. Aşağı yukarı 1 mm kadar aynakol içeri giriyor ben çekince geri çıkıyor. Göbek BB30 ,aynakol FSA.
Bir alyan anahatar bularak baya bir sıktım sol kolu zaten tek taraftan sıkılıyor. Şu an test edemedim ama frenleri sıkıp pedala bastığımda ses çıkmadı fakat hala çok az içeri girme çıkma oluyor. Başka bir sorun mu var ? Sorun var mı ? Yoksa sıkılması mı gerekiyordu sadece. Ya da göbek bakım zamanı mı gelmiş ? Yardımcılarınızı bekliyorum teşekkürler ?
(link)

Scudo
BB30 da rulmanlar bozulmuş ise pedala bastıkça ses gelebilir. Ama boşluk var ise sanırım rulman önündeki pullar yerinde olmaya bilirler. Yada pedal kolları gerekli tork değerinde sıkılmamış da olabilirler.

Pullar yerinde kıvrımlı şekilde belli oluyorlar. Alyan anahtarı İngiliz anahtarı ile tutup sıkabildiğim kadar sıktım 42 Nm güç verebildim mi bilmiyorum ama daha sıkı oldu frenleri de sıkıp pedala bastım farklı pozisyonlarda yaptım bunu ses gelmedi kısa zamanda da yolda deniyicem ama başka bir sorun olabilir mi dedim ? Yine de teşekkürler

bazende su falan girdiğinde göbeğe haliyle tozda girmiş olabiliyor rulmanları temizleyip gresleyip takmak işe yarayabiliyor. Her ne kadar kullanılan rulmanlar kapaklı tip olsada tam suzdırmaz değiller neticede.

Bu öyle bi tık sesi ki meşhur.Bende yeni bisikletimi aldım ilk ay sorun yoktu sonra tık sesi gelmeye başladı hafif de zincir sürter gibi bir ses zinciri çıkardım acaba göbekten mi geliyor diye hiç ses gelmiyor sadece zincir takılıyken geliyor sonra zinciri yağladım geçti ama sebep o mudur bilmem.Gruptaki bir abim daha yeni bisiklet aldı 1 hafta olmadı ondan da bu ses geliyor büyük ihtimalle alışma rodaj aşamasında gelen bir ses.Siz de zinciri yağlamayı deneyebilirsiniz zincir yağı ile.

Zinciri devamlı yağlı tutuyorum fakat aynakolun göbek içine doğru hareketi gözle görülebiliyor çok açık.

Bahsettiğiniz ses yük altındayken benim göbekten de geliyor. (3 aylık bisiklet) ayakta sürmeyi de denedim hala geliyor. boşluk olayına bakmadım henüz.. çözüm bulabilirsem size de haber vereceğim. sizde bulursanız buradan paylaşın lütfen :)

Bende boşluk yok yada normal boşta çevirirken ses gelmiyor, sadece sol kolu zorlayınca içeri doğru 1 mm girip çıkıyor. Aynakolu sökmeye çalıştım sıkışmış çıkaramadım bugün tekrar deniycem temizleyip , gresleyip bakımını yapıcam ama önce sökmem lazım. İzlediğim videolarda orta vidayı çıkarınca sol kol direk çıkıyor ama bende çıkmadı .

Eski bisikletimde yaşamıştım benzer sorun, Aynakol mu zincirmi arka dişlimi, jant telimi,selemi derken pedalın yağsız kaldığını farketmek zor olmuştu. Yeni bisikletimde de buna benzer pedala yüklenince çıt çıt, çıtır çıtır, diye bir ses geliyordu, ne olduğunu yine anlamıyordum. jant tellerini kontrol ediyor aynakol mu, zincirmi diye düşünüyorken, dün bisikletçiye uğradım yolda, hemen atladı bisiklete bir tur attı geldi, tıpkı eski bisikletimde olduğu gibi pedala biraz yağ sıktı, 2 km sonra ses kesilmişti. Benzer bir durum olabilir, pedallarını yağlamayı dene biraz sür bakalım.

Pedal hangi ve ne tür pedaldı ? Ben shimano M 540 model Spd pedal kullanıyorum onları da bakımını yapıcam zaten fakat göbekte ki hareketlenme nedendir tam olarak ?

@Hasan SAYLIK

Ben fikrimi açıklayayım. Kaset yatak sarmış. Bilyeler fabrikasyon hatalı yada sizin bisikletinizi çok uzun saatler kullanıyorsanız ekonomik ömrü dolmuş olabilir. 2 yıl içerisinde ben STX-RC göbeği yemiş bitirmiştim. Kaseti dağıttığım zaman yatakların olması gerektiği mesafeden çok daha derin olduğunu gördüm. Bu derinliği de istediğiniz kadar sıkın boşluğu alamazsınız. Çünkü fabrikasyon tasarımları yuva ile yatak arasında duran bilyeye sadece 1 mm çapında baskı uygulayabileceğiniz kadar izin veriyor o da sadece ayar yapma mesafesi. Eğer yatak 2mm eriyerek içeri girmişse yapılabilecek tek şey yeni bir göbek almaktır..

Göbeği çıkarıp açmadan anlaşılmayacak o zaman , çünkü çok uzun saatler kullanmıyorum bisikleti haftada 3-4 saat bazen 2 haftada bir kullanıyorum, toz, çamur dolu yollardan da gittiğim yok karadeniz sahil yolunda kullanıyorum hep. Aynakol da oynama yok yani boşluk falan belirtisi yok. Sadece ama sadece sol kolu bisikletin gövedesi ile tutup sıkıştırınca 1 mm içeri girme oluyor ve kendisi geri çıkıyor.

@Hasan SAYLIK

O zaman sadece boşluk yapmıştır. Dağıtırken dikkat edin. Zira el kol yaralanmaları çok kolay oluyor. İçerisini iyice temizlersiniz daha sonra da güzelce bir gres yağı. Sorun sadece boşluk yapmış ve gevşemiş olmasıdır inşallah. Kolay gelsin size..

Sol kol içeri girerken tabi ki sağ tarafta çıkıp giriyor onu söylemeyi unutttum. Bugün ayrıntılı temizliği yapıcam eğer sol kol kolay çıkarsa zira dün gece uğraştım çıkmadı ... Teşekkürler tekrardan bilgisi olan varsa yine söyleyebilir.

@Hasan SAYLIK
(link)

resimdeki pedalın aynısı. Aynakol daki 1mm boşluk konusunda tam olarak birşey diyemiyeceğim ama anormal bir durum değil bence. Bisikletim yanımda olsa hemen kontrol ederdim ama üzgünüm.

@Hasan SAYLIK

Sol kolu zorlayınca sadece kolun kendisi mi 1 mm girip çıkıyor, yoksa orta mil ile birlikte mi? Orta milin sabit olup olmadığında emin olmalısınız öncelikle. Eğer mil de aynı hareketi yapıyorsa, göbek kasedinin sıkıştırma somunu gevşemiş olabilir. O durumda sol kolu çıkarmanız ve göbek sabitleme - sıkıştırma somunu sıkmanız gerekir. Bu işlem için 2 farklı alete ihtiyacınız olacak: 1. Aynakol çektirmesi (bisikletçilerde vadır, 15 TL civarı) ve 2. Orta göbek sıkıştırma anahtarı (bu da 15-20 TL arasıdır muhtemelen).
Bu iki alet ile sol kolu milden ayırıp, böbek somununu sıkıştırıp sol kolu tekrar takabilirsiniz.
Kolay gelsin!

Merhaba,
Bahsetmiş olduğunuz sorunun rulmanlardan kaynaklandığını düşünüyorum. Pedalı boşta çevirdiğinizde ses çıkmaması, ancak sürüş esnasında güç uyguladığınızda bu sesin çıkıyor olması, rulmanların az da olsa gevşemesinden kaynaklandığını düşündürüyor. Hepsini demonte edip, temizleyip tekrar takarken Loctite 641 kullanırsanız çok daha verimli olacaktır.
Sonuçları paylaşırsanız memnun olurum.
Kolay gelsin.

@Haluk Eke
Evet Haluk bey orta mil ile birlikte hareket ediyor. Göbek sıkıştırma-sabitleme somunu dediğimi kısım neresidir çünkü kullandığım göbek BB30 ve sadece sol kolda tek bir tane vida var onu da 10 MM alyan anahtar ile çıkartabiliyorum. Fakat sol kolun çıkması için başka ne gerekiyor internette izlediğim videolarda göbekte ki vidayı çıkartınca sol kol da kolayca çıkıyordu sanırım sıkışma yapmış ki gelmiyor.

Hasan bey, (link) size BB30 göbek rulmanlarını söküp takma hakkında bilgi verecektir.

• Beğen
Tepkiler: erdem arda
Geri