Aynakol dişli değişimi - dişli seçimi

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
Aynakolun üzerindeki orta dişliyi değiştireceğim ancak araştırdıkça birbirinden fazla çeşit buluyorum. Normalde benim orta dişli 32 diş. Bolt circle dedikleri (Türkçe'si nedir tam bilmiyorum) ölçü ise 104 mm.

Mesela bu seçeneklerle CRC'ye baktığım zaman aynı ölçülerde farklı diş sayıları da olduğunu görüyorum:
(link)

Şimdi ben bu dişliyi değiştirirken 32 diş yerine 34 veya 36 diş alsam sorun yaşar mıyım? Vites geçişleri mesela etkilenir mi? Ya da başka bir şey?

Vites geçişlerinden kastım, vites zor geçmeye başlar mı bir dişliden diğerine?

Scudo

Yavuz S.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.419
Başlangıç
2008—09
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
vites sayına uygun aynakolu seçmen lazım dişlileri yükseltmek bir sorun yaşatmaz sadece senin max. hızına etki eder tabiiki bacaklarına.. ne kadar yüksek dişli seçersen hız o kadar artacağı gibi yokuşlarda zorlanman da artacak. kendi kullanım tarzına en uygun dişli sayısını seçmen gerekir.

şuanki aynakolun sana hız ve yokuş açısından yetiyorsa diş sayısı ile bence oynama ama daha çok hız istiyorsan diş sayısını yükselt yokuşlarda zorlanıyor isen diş sayısını düşür. kısaca mantık bu. ve alacaksan en kötü deore serisi hollowtech 2 li bir ayna kol al..

vites geçişleri farklı boylarda aynakol alırsan zincirin yeri değişmesinden dolayı arka ayar değişecektir. ama 2 küçük ayar sonra yerine oturacaktır dert etmeyin onu . :)

kolay gelsin :)

• Beğen
Tepkiler: S26

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
32 yerine 34 veya 36 diş düşünmemin sebebi aslında arka rubleyi değiştirirken biraz daha büyük dişli almış olmam. En çok aynakolun orta dişlisini kullanıyorum sürerken. Arka dişliler biraz büyüyünce belirli viteslerdeki alışmış olduğum hızım düşmüş oldu. En azından orta dişliyi az büyük takarak eski alışkanlığımdaki hız/vites oranlarına dönmüş olurum diye düşünüyorum.

Yavuz S.

Forum Bağımlısı
Tepki
2.419
Başlangıç
2008—09
Bisiklet
Specialized
Bisiklet türü
Yol bisikleti
o zaman sizin isteğiniz biraz daha pedal gücü. Evet dişli yükseltmesi yaparsanız iyi olur.
(link)
şuan piyasada olabilecek en ucuz ayna kol bu 26-36-48 oranını bende satın aldım yolda geliyor.fiyat olarak gerçekten makul ve kısa süreliğine indirimde kaçırılmayacak bir fırsat. :)

sadece orta dişli yi eğer ayna kolunuz deore ise yapın yoksa bu seti almanız daha iyi olacaktırç

• Beğen

UtkuSener

Forum Demirbaşı
Tepki
678
Bisiklet
Trek
bir önceki yapraktan 12 diş büyük yaprak kullanımı çoğunlukla aktarıcılar için sorun olmuyor. sizin aynakol 22-32-44 olsa gerek. aslında aktarıcının modeline göre hesaplamak daha kolaydır bu işi.

mesela fd-m390 acera ön aktarıcının diş değişim becerisi 22, yani en büyük ile en küçük dişli farkı 22dişi geçmemesi gerekir(birçok model de bu şekilde oluyor) 32 yerine 34 diş orta yaprak takarsanız toplam diş farkı değişmeyeceği için çalışır ama 32 yerine 36 takarsak tek hamlede aktarıcı 14diş yukarı çıkmakta sıkıntı çıkarabilir.

forumda tur için toplanmış bir bisiklette 22-36-48 gibi bir aynakol hatırlıyorum sanırım shimano lx modeli bir vites sistemi vardı, o bisiklet sorunsuz çalışıyordu.

• Beğen
Tepki
1.271
İsim
MUSA
Başlangıç
2007—08
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@UtkuSener

(link)

• Beğen

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
Numaralı kısmını (M590 gibi olan kısmı) tam hatırlamıyorum ama Deore serisinden bir aynakol var. Model yılı olarak biraz eski galiba. Utku Bey'in dediği gibi 22-32-44 dişli kombinasyonunda. Kollar ve diğer dişliler iyi durumda olduğu için aynakolu komple değiştirmek yerine sadece orta dişliyi değiştirmek istiyorum. Bu durumda 22-34-44 veya 22-36-44 yapmayı düşünüyorum.

@UtkuSener

Bu yorumu da göz önüne alınca 34 diş işimi görecektir sonucu çıkıyor. Diğer türlü olursa çok daha pahalıya patlayacak.

Yine de sonuç olarak 34 diş uymayabilir derseniz 32 diş de alırım ama uyarsa önceliği 34'e vermek istiyorum.

Bu arada aktarıcı da ya Deore ya LX olması lazım. Büyük ihtimal Deore olmalı.

• Beğen
Tepkiler: UtkuSener

UtkuSener

Forum Demirbaşı
Tepki
678
Bisiklet
Trek
@Serden Us

yol bisikletinden alışkın olduğun için 34t yapraklar var ama mtb tipinde 4 delikli 104mm 34t yaprak olmayabilir. 36t için de aktarıcının tek hamlede 14 diş büyütme becerisine yorum yapamıyorum.

• Beğen

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
@UtkuSener

O kısmı atlamışım. Akşama tekrar araştırayım. Olmadı yine 32 alırım artık.

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
34 buldum aslında:
(link)
(link)
(link)
Ama bunlar benim aynakola uyar mı?

Bu arada bendeki FC-M530'muş. Pek yaygın bulunmuyor galiba artık dişlisi.

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
Uyumluluk hakkında bilgisi olan?

S26

Forum Bağımlısı
Tepki
1.463
Bisiklet
Amoeba
Sonradan fark ettim de ürünler için single speed diyor yani 34T bulamadım sonuç olarak. Gerçi buldum ama sıfır aynakol daha ucuza var; Alivio. 32 dişten devam mecburen...

bck60

Üye
Tepki
0
İsim
ibrahim
Bisiklet
Claud Butler
@Yavuz S.

Selam;Benim bisiklet sadece 6 vites.Arka tekerlekte 6 adet dişli var. Aynakolda dişli yok.Sizin önerdiğiniz '' Shimano Deore M590 9 Speed Triple Chainset | Chain Reaction Cycles'' sistemini benim bisiklete de önerir misiniz? Benim bisiklet yol bisikleti ve Cloud Butler marka.
Şimdiden teşekkürler.