Scudo Sports

Avrupa Yakası Pedal Grubu™

@AYDIN DİRİCANLI

Bı LİKE tusuda foruma yapaydılar ıyıdı.
Bu tam LİKE'lık olmus abı... ;) :)

Scudo
@AYDIN DİRİCANLI
aydın abi nuri abi ile söylediklerin çok doğru..ben tercihlide hızlı gittiğimi zannederken nuri abinin yanımdan bi geçişi vardı mermi gibi:D şaşırdım gözucuyla pedal çevirişine baktım biraz daha hızlansaydı pedal çevirirken hızdan ayakları görünmicekti:in:

@Nuri Alper Ulupınar

Nuri Abi paylaşım için teşekkürler, daha kadans olayını tam olarak çözemesemde bu vermiş olduğun link sağlam bir yol gösterici, lastik ebat vs. ayarladım ama diğer detayları tam çözemedim, bakacağım detaylı,

@Aydın D.
Aydın Abi bu yazdıklarından sonra çok da laf yapmama gerek kalmadı :D Ama dediğiniz üzere gibi ne olursa olsun en önemli mevzu kullanıcı, bu arada Nuri Abi'nin sisteme bir ara göz atacağım ama Nuri Abi'nin sizinle birlikte nasıl gittiği apaçık bir örnek, azim ve istek, çalışmak şart,

• Beğen
Tepkiler: Hasan TÜRKER
@Nuri Alper Ulupınar

Yukardaki yazıdan alıntı....

"*Yüksek devirli antrenman yöntemi bir bisikletçide çok önemli olan ve dayanıklığımızı sağlayan yavaş kasılan (slow twitch) kas çeşidini geliştirir, ayrıca vücudumuzun yağ yakma kabiliyetini ve kapasitesini arttırır, yağ yakım mekanizması vücuda en verimli ve temiz yakıtı sağlamakta ve en uzun (teorik olarak sonsuz) antrenman sürelerini sağlayabilmektedir. "

A.Y.P.G.'ye ahalisine günaydınlar, merhabalar diyelim, dün akşam yine kaytarmış bulunduk işten sebep, yine bir suçluluk duygusu çıkmadığımız için, ama bu aralar kılıf işini bir an evvel halletmem lazım Pazartesi günkü durumu bir daha yaşamamak adına, böbreklere vurur vs. tarumar olmayalım sonra :)

@mehmet kendir

Mehmet Abi öncelikle sana, Aydın Abi, Nuri Abi, Hasan Abi kısacası herkese bu işi geliştirmek, iyi olmak, spor anlamında da belirli bir seviyeye gelebilmek ve diğer konularda da fikir veren, yapıcı eleştirilerde bulunarak yol gösterici olan sizlere asla kırılmak olmaz :D Bir insan ne yapıyorsa dediğiniz üzere önce kendisi iyiliğine, kendisi için yapmalıdır, sonrası tabii ki birlikte olmak sosyal, beşeri iliişkiler, A.Y.P.G.'yi de her anlamda farklı kılan budur, Hasan Abi bundan 1-2 ay önce şiirvari bir yazı düşmüştü foruma, orada herşey açık, eleştiriye açık olmadıktan sonra, ne konuda olursa olsun gelişim, ilerleme mümkün olmaz, olamaz, çocuk değiliz ki küsüp gitmek de neymiş go further, for better :cool:

Selamlar hepinize,
Bir kısa tavsiye isteyeceğim : Dün akşam bel tafarından (böbrekler) fena soğuk yedim sanırım. Bu konuda sizin cozumunuz nedir , ya da tavsiyeniz ?

@btatlidil
kullanacağın kıyafetlerin termal olması yeterli olur..
bisikletle dün pazara gittim.baya üşüdüm ve o zaman daha iyi anladım kıyafet doğru zamanda hem konfor hem de sağlıklı sürüş sağlıyor..
kışlık tayt kullanıyorum askılı olandan tavsiye ederim bel bölgesini sardığı için böbrekler sağlamda ;)

@btatlidil

Bülent Abi Merhabalar,

Bende de ara ara oluyor, bilemiyorum senin ayaklarda soğuğa karşı koruma durumu nasıl, ayakkabı kılıf kullanımın var mı yada nasıl bir koruma uyguluyorsun, belki de başka bir sebepten olabiliyordur, ama kendi açımdan günde en aşağı 1,5 litre su içen biri olarak soğuk havalarda bisiklet sonrası bu durum oluşabiliyor, çözüm olarak ya windproof çorap var mı tam bilemiyorum "yabancı bisiklet mağazalarında ara ara gözüme takılıyor" ya da bu bahsettiğim doğrudan ayakkabı kılıfıdır, waterproof oluyor & su geçirmez oluyor, çözüm şart, bende bu konuyu halledebilmiş değilim, dün akşam geç saatte olsa çıkacaktım Mehmet Abi'leri yoklayacaktım ama soğuktan tırstım, vücutta soğuğa karşı tek sıkıntım ayaklar kaldı,

Bisikletten sebep benimde yaşadığım farklı bir rahatsızlık sırtta çanta taşımaktan sebep, sinir sıkışması özellikle sırt sağ tarafta kimi zaman azıyor, bisiklete ufakta olsa bir bagaj ve çanta şart, en kısa sürede şehiriçi kullanımda işimi görecek kullanışlı & bütçeyi çok fazla sarsmayacak bir aparat bakacağım,

Termal içlik alt-üst var. Belim hariç her yerim iyi sayılır. (@Mert: çorap olarak kayak çorabı buldum 3-4 ay önce tchibo'dan 14,5 TL idi URL: (link) , ondan sonra rahat ettim. Ancak 3-4 derece altında neopren bir ayak kılıfı zannımca şart : örnek : (link)

Olmadı bir tane neopren bel kuşağı veya Mehmet abi styla askılı tayt..Bu konuda uygun bir şeyler gözünüze çarparsa haber verirseniz çok makbule geçer.

@btatlidil
sıkıntı sadece bel ağrısıysa bunu bisiklete veya günlük soğuk algınlıklarına bağlamak yanlış olur..maalesef vucudumuzu verimli şekilde kullanamıyoruz ve bunun cezasını ilerde çekiyoruz..yinede soğukta bi etken memet abinin dediği gibi termal kıyafetler yeterli olur askılı taytlar maalesef çok pahalı..termal taytlar iç giyim mağazalarından daha ucuza bulabilirsiniz illa gidipte bisikletçiden daha pahalı almaya gerek yok ;)

@btatlidil

Arkadaşlar bu konuda daha önce defalarca yazdım.Ama arada tazelemek gerekli oluyor :)

İnsan vücudunda en büyük ısı kayıpları Ense, koltuk altları ve kasıklarda meydana gelir.İnsanoğlu evrim sürecinin sonlarına gelsede bu üç bölgede kıllanma devam etmektedir.Bu vüdumuzun kendini soğuk hava şartlarından koruma çabasıdır...Vücudumuz yaşamsal ısısını (37 C) korumak adına bazı tepkiler verir.Isıyı düşürmek için terleme, ısıyı artırmak için titreme...Titreme kasların istemsiz çalışmasıdır.Kasların çalışması ile ısı açığa çıkar.Bu kısa ön bilgiden sonra kısaca güncel durumu özetleyelim...

Ekstrem sporları yine ekstrem hava şartlarında yapıyorsanız bazı kurallara uymalısınız...Öncelikle pamuklu her türlü giysiden şiddetle uzak durulmalıdır.Soğuk hava şartlarında hayati organların bulunduğu özellikle üst bölgenizde minimum 3 katman giymelisiniz.Esas ısı yalıtımını katlar arasındaki hava tabakası sağladığından kalın az kat yerine, ince çok katman giyilmelidir.Duruma göre katmanları azaltıp , çoğaltarak tam bir konfor sağlayabilirsiniz.

1- Alt katman : Termal diye tabir edilen , ter buharını üst katmana transfer edebilen ve ısı dengesini koruyabilen...Vücudu ikinci bir deri gibi saran ama sıkmayan katman.

2- Ara katman : Yine ısı ve ter buharı transferi yapabilen ama ısıyı biraz daha korumaya yönelik katman.Yoğun performans gerekmeyen durumlarda kalın yada orta polar bir ceket olabilir.Yoğun performans altında ikinci bir termal fanila yada bedeni uygun bir bisiklet forması daha uygundur.İkinci katman yine aynı olacaksa çok sıkmaması için bir büyük beden tercih edilmelidir.Burada sıkmayandan kasıt, konfordan çok ter buharı transferi için alan ve ısı dengesini sağlayan hava katmanı oluşturmaktır.

Dış katman : Alt katmanları ve vücudunuzu korumak için suyu ve rüzgarı kesmelisiniz.Su , havadan 25 kat daha fazla ısı kaybı oluşturur.İşte yağmur ve terli giysiden uzak durmanın sebebi...Rüzgarda ise durağan havadan 4-5 kat daha fazla ısı kaybı olur.Dış katman, rüzgar ve su geçirmemenin yanında nefeste almalıdır.Yani içeriden gelen ter buharını dışarı atabilmelidir.Dış katmanların nefes alma ve su geçirmezlik değerleri farklılık gösterebilir.Bu değer santimetrekareye uygulanan su sütunu basıncıdır.

0-5,000 mm : Basınç altında etkisiz, neme karşı koruma yok / Hafif yağmur, Hafif kar.
6000-10000 mm : Hafif basınç altında Yağmur suyuna dayanıklı ve su geçirmez / Hafif yağmur, ortalama kar, hafif basınç
11000-15000 mm : Yüksek basınç altında hariç Yağmur suyuna dayanıklı ve su geçirmez / Orta yağmur, ortalama kar, hafif basınç
16000-20000 mm : Yüksek basınç altında Yağmur suyuna dayanıklı ve su geçirmez / Ağır yağmur, ıslak kar, bazı basınçlar
20000 mm + : Çok yüksek basınç altında Yağmur suyuna dayanıklı ve su geçirmez / Ağır yağmur, ıslak kar, yüksek basınç

Ancak bu şartlar sağlandığında kuru ve nispeten sıcak kalabilirsiniz.Fakat birde madalyonun diğer yüzü var.Yoğun aktivite esnasında vücut, ısı dengesini korumak adına ter buharı şeklinde değil damlacık terleme yapar.Bu durumda bilinen tüm termal iç katmanlar yetersiz ve çaresiz kalır.Normal iç kıyafetlere oranla çok daha hızlı kurusalarda yinede bir süre ıslak kalacağınızdan üşüme başlayacaktır.Bunun çözümü ise yedek iç katman taşımaktır.Herkesin vücudu farklı çalıştığından , kişi bir süre sonra kendini tanıyacak ve katmanları çoğaltacak yada azaltacaktır.

Ayaklarda yine pamuklu her türlü çoraptan uzak durulmalıdır.Kalın termal tek kat bir çorap en uygunudur.Birden fazla kat çorap giymek ayağı daha sıcak tutmaz.Fazla kat çorap ayakkabı içinde ayağınızın sıkışmasına neden olup kan dolaşımını azaltacağından, ayağınız daha çok üşüyecektir.Bunun yerine ayakkabılarınızın üzerine tercihen neopren olmayan su ve rüzgarı kesebilecek bir kılıf edinmektir.Neopren yapısı gereği su tuttuğundan özellikle ıslak havalarda kullanılmamalıdır.

Bel (Böbrek) kısmını korumak için durağan uygulamalarda ince neopren bir bant iş görsede, yoğun aktivite içeren durumlarda önerilmemektedir.Bunun yerine bölgeyi kuru tutmak ve rüzgardan korumak yeterli olacaktır.

termal kıyafeti olmayanlar soğukta üşüyorum ama turları da kaçırmak istemiyorum diyenler
ya da ben çok terlerim ama termal kıyafette giyerim diyenler;
tura çıkmadan göğüs ve sırtınıza gazete kağıdı koyun terinizi emecektir..
gittiğiniz yerde gazeteleri çıkarın,kuru ve sanki yeni kıyafet giymiş gibi hissedeceksiniz..
ama hadi canım diyen de olacaktır.yaptım oldu la..

Piyuuu el kitabı olmuş bu Aydın abi :)
O halde benim 3. katman kısmında bir problem var sanırım. Dediğin gibi ben de 4-5 aydır hava durumuna göre katmanları tazeledim. Ancak bobrek kısmı hep soğuk kaldı. 3. katmanı bisiklet için özel almamıştım, idareten idi. Detaylar için teşekkür.

• Beğen
@mehmet kendir

Yanlış bilmiyorsam bu uluslararası bir tüyo :) .. Bazı yarışlar öncesinde özellikle yokuş öncesi elemanların tırım tırım gazete kağıdını aradığını duymuştum. Yokuş aşağıda da at gitsin, ter orda kaldı,bitti. :)

• Beğen
Geri