Avid BB7 & Avid juicy 5 kıyaslama...

Ercan Bayram

Forum Bağımlısı
Kayıt
27 Ocak 2006
Mesaj
2.064
Tepki
1.518
Şehir
İstanbul
merhabalar
avid BB7 mekanik disk sistemi ne avid (bb: ball bearing)
sitesinde performans için 5 yıldız verirken
361 grams (front)
367 grams (rear)


avid juicy 5
sitesinde performance için 4 yıldız da kalmış...

pek bi anlam veremedim
tabiki hidrolik mekanikten daha iyi demek doğru değil
zaten hidrolik diskin dezavantajlarında çağrı da sölemişti
Avid BB de hidrolik e yakın performansı var demişti ama
BB nin normal mekanikten farkı nedir?
 
Scudo

HaliliOzturk

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Temmuz 2005
Mesaj
7.157
Tepki
7
Yıldızlar mekanik sistemlerin kendi arasında ve hidrolik sistemlerin kendi arasında Ercan. Rock Shox'a bak mesela. O da ilk başta 4. seviyede olan maşa, kendi içerisindeki sıralamada 3. seviyeye düşebiliyor. Malum her maşanın en az 3 farklı modeli var.
BB hiç kullanmadım bu yüzden ikisinin arasındaki karşılaştırmayı daha sağlıklı olması için Çağrı'ya bırakıyorum. Söz sende Çağrı :D.
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
normal mekanik disk fren sistemlerinde fren padlerin sadece bir tanesi hareket eder ve freni sıktığınızda rotoru ittirerek öbür pad e sürtmesini sağlar böylece frenleme yapılmış olur...Fakat Avid BB7 da durum böyle değil Avid bu duruma çözüm getirmiş ve mekanik disk fren sistemleri çerisinde iki pad ide hareketli yapmış yani hidrolik sistemlerdedi gibi iki pad de aynı ayna rotora baskı yapıyor ve böylece hidrolik performansına yaklaşılmış oluyor...

Sitelerde bu puanlamanın yapılmasındaki etken şu avid BB7 ye 5 yıldız verilmiştir çünkü performansı yüksek ve kaliteli bir frendir ve hidrolik kadar etkilir ama fiyatı hidroliklere göre ucuzdur bu sebeple fiyat/performans oranı yüksektir. Juicy 5 ise kalitesi ve fiyatıda nispeten (BB7 ye göre) yüksek olduğu için fiyat/performans olarak BB7 nin gerisinde kaldığı için 4 yıldızda kalmıştır...
 

guneeymurat

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2007
Mesaj
174
Tepki
86
Şehir
izmir
@H.Çağrı


Çağrı bey eski bir yazıda olsa bir düzeltme yapmak istiyorum yanlılşınız var çünkü avid bb7 de her mekanik frende olduğu gibi tek pad hareketli .Bisikletçiye yazınızı okuyup söyledikten sonra bana gülümseyerek eline aldığı bb7 kaliperin çalışma sistemini bizzat bana göstererek açıkladı :( iyi çalışmalar...
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
Hangi senenin BB7 si idi peki... Cannondale Chase in üstündeki BB/ ler çift taraflı basıyordu mesela...
 

kerembasaran

Aktif Üye
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
162
Tepki
190
Şehir
istanbul
ben bb7 kullanıyorum. bb7'nin diğer mekanik disklerden farkı anladığım kadarıyla çok iyi ayarlanabiliyor olması. her bir kaliperin arkasında kaliperi ileri geri oynatan vidalar var ve mekanizmanın tamamı pivot noktalarla bağlı. kaliperler sürtse bile düzeltmesi çok kolay. ilk kurulum prosedürü de çok etkili.
bb7'nin ikinci özelliği kaliperlerinin juicy'lerinkiler ile aynı boyutta, yani büyük olması.
üçüncü önemli özelliği de adının "ball bearing" olması. bu ismi fren yaptığınız zaman kaliperi diske doğru ilerleten vidanın bilyalı vida olmasından alıyor. unutmayalım ki bilyalı vidalarda sürtünme çok çok düşüktür. örnek bir bilyalı vida:

(link)

ve ewt, bu bilyalı vida sadece tek tarafta.
 

Hasan Çağri

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2006
Mesaj
4.541
Tepki
4.701
Şehir
Bostancı, İstanbul
Bisiklet
Specialized
Evet bu sistem oldukça yüksek hassasiyet kazandırıyor aletlere olduça büyük basma Yüzeyleride var...
 

koraymalkoc

Forum Bağımlısı
Kayıt
26 Mayıs 2007
Mesaj
1.364
Tepki
371
Şehir
İstanbul/Küçükyalı
Benim chase'mde bb7 vardı.Mekanik diye frenlerimi hiç sevmiyordum ama kullandıktan sonra çok güzel bi mekanik olduğunu anladım ve tek taraflı deil.
 

guneeymurat

Aktif Üye
Kayıt
12 Eylül 2007
Mesaj
174
Tepki
86
Şehir
izmir
Arkadaşlar bunu 2008 bb7 lerde bizzat izmir ata bisikletde denedik bu bu arada mekanik diskler ayarlanırken ilk içteki ped mesafesi sabitlenir ve sonra (hareketli olan) pad ayarlanırki bunu mekanik disk kullandığımdam söylüyorum buda bb7 lerde dail tüm mekaniklerin tek pad basmasındandır şimdi iş olsun diye yanlış bilgiyi alkışlamak yada onaylamak niyeki anlam veremedim ? sonuçta burası forum ve amaç bilgi paylaşımı...
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
benim merak ettiğim konu şu;

dik inişlerde hidrolik frenin büyük avantajlarından biri fren koluna hafif bir dokunuşla büyük bir durma gücü sağlanıyor böylece sürüş kontrolü kaybedilmiyor.

olayı bu açıdan değerlendirdiğimizde dik inişlerde acaba durmak için bb7'de fren koluna uygulanacak güç ile hidrolik sistemlerde fren koluna uygulanacak güç arasında çok fark varmı?

teşekkür ederim
 

kerembasaran

Aktif Üye
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
162
Tepki
190
Şehir
istanbul
@kayhan

fark olabilir ama çok mudur az mıdır kendin karar vermelisin. bende bb7 ve lx kollar var, lx kollarda modülasyon ayarı da yapılabiliyor sistem çok güzel çalışıyor. hiç zannetmiyorum sana juicy 5'i aratacağına. paran cebinde kalır hem.
 
  • Beğen
Tepkiler: sgtalper

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@kerembasaran

peki hiç hidrolik fren kullandın mı kullandıysan ne marka

ilgin için teşekkürler
 

kerembasaran

Aktif Üye
Kayıt
29 Ocak 2007
Mesaj
162
Tepki
190
Şehir
istanbul
@kayhan

yok kullanmadım, sadece kurcaladım başkasının bisikletinde. ben basit, sağlam ve ucuzcuyum. mekanik tercih ettim.

benim yorumlarım mekaniğe önyargılı olmaman için. dediğim gibi, kendin deneyip görmelisin. burada bir kişi çıkmıyor mekanik de olur çok da fazla zorlama diyen çünkü...
 

edi_e

Üye
Kayıt
9 Kasım 2007
Mesaj
92
Tepki
75
Şehir
Eskişehir
bb7 kullanmadım ama shimanonun kompenand dışı mekaniğini kullandım 7 ay..
suanda hidrolik disk fren kullanıyorum...
ikiside beni durdurucak kadar iyi tutuyo...mekanik diskle indiğim yerlerden, hidrolikle indiğimde aradaki fark ' vayyyy be !! ' dedirtcek cinsten değil..
sadece hidrolik daha rahat, ve daha güçlü =)
frenlerde güzel bi işçilik olduğu sürece beklenenden iyi performans veriyo, mekanik diyip geçme, en az hidrolik kadar iyi, arasındaki farklarda,
birinin telli oluşu, birinin yağla çalışması, daha rahat oluşu, parmakları yormayışı filan...
 

sgtalper

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Nisan 2006
Mesaj
530
Tepki
467
Şehir
Ankara
Bisiklet
Scott
bb7 mekanik diskin 2 çeşidi var biri dual diğeride normal dual olan 361 gr normal olan 231 gram
http://i241.photobucket.com/albums/ff76/sgtalper/IMG_2706.jpg
http://i241.photobucket.com/albums/ff76/sgtalper/IMG_2700.jpg
eski kullandığım shımano ise 305 gram
bb7 dual olmayan gayet hafif ve çok rahat çalışıyo
 

XES

Aktif Üye
Kayıt
27 Temmuz 2006
Mesaj
150
Tepki
58
Şehir
Baschkenthe
Dün sabah bisikletime yeni BB7'lerin montajını yaptım. İlk başta göbeklerim Deore centerlock olduğu için setin yanında bir çift de Shimano SM-RT62 rotor aldım. İlk taktığımda eski otobüs frenlerinden farksız ses çıkaran set yaklaşık bir kilometre sonra sessiz, mülayim bir hal aldı. Yaklaşık 7 kilometre sonra da tutuşları oldukça iyileşmişti.

Bu sabah frenlerin fazla kalan tellerini kesmek için Erdoğanlar'a gittiğimde Lütfü Abi ile sohbetimiz sırasında elindeki Mavic Crossride jant setlerinden bahsetti. Dükkandan bir çift yeni jant seti ve 6 vida göbeklere takılı bir çift Avid Clean Sweep Rotor ile çıktım.

Yeni rotorlarla henüz 3 kilometre yol yapabilmiş olduğum için tutuşları oldukça zayıf. Fakat mtbr'de 50, 60km gibi uzun sayılan rodaj sürelerinden sonra bu frenlerin inanılmaz bir durdurma gücüne kavuştuğu yazılıyor. Bakalım, deneyip göreceğiz. Rodajdan sonra yorumlarımı tekrar yazacağım.

Bu arada sistem tek taraflı çalışıyor, yani sadece dış tarafta tek bir piston mevcut ve tüm BB7'ler aynı. Fakat sistem o kadar hassas ayarlanabiliyor ki, kolu sıktığınızda tek pistonun rotoru içe doğru esnettiğini neredeyse göremiyorsunuz. Bendeki Deore kollarda fren kolunun yaklaşık 20mmlik bir hareketine karşılık pistonun sadece 1mm hareket etmesi fren koluna uyguladığınız kuvvetin diske 20'ye katlanarak iletildiğinin ve dolayısıyla rodaj tamamlandığında gerçekten ciddi bir durdurma gücüne erişilebileceğinin bir göstergesi.

Stoğa girdiği gün modülasyon ayarlı bir çift Avid Speed Dial 7'yi de sisteme eklediğimde ciddi verim artışı olacağını tahmin ediyorum. Zira, yazılan yorumların neredeyse tümü bu sistemden o efsane olan, hidroliklere kafa tutan performansın alınabilmesi için kaliteli fren kolları kullanılmasının şart olduğu yönünde.
 

spokesman

Forum Demirbaşı
Kayıt
12 Şubat 2007
Mesaj
515
Tepki
399
Şehir
izmir-karşıyaka
Değerli dostlar,

Bu işlerden pek anlamamama rağmen yaklaşık 3 yıl BB7 ve son 1 yıldır ultimate kullanan biri olarak aralarındaki tek farkın, hidrolik frende frenleme esnasında daha hassas ayarlama yapabilmeniz olduğu ve parmaklarınızın konfordan dolayı daha az yorulabileceğidir.Yoksa frenleme performansı açısından hiç bir fark olduğunu hissetmedim.

Şu bir gerçektirki hem mekanik hemde hidrolik fren sistemlerinde en önemli husus doğru ayardır doğru ayarlanmamış disk fren sistemi alemi cihan olsa memnun kalamazsınız.Nekadar doğru ve hassas ayar o kadar iyi frenaj ve memnuniyet demektir.

Selamlar,
Mustafa Dinç
 

sgtalper

Forum Demirbaşı
Kayıt
11 Nisan 2006
Mesaj
530
Tepki
467
Şehir
Ankara
Bisiklet
Scott
XES bütün bb7 ler aynı değil dual olanları çift taraflı basıyor fakat ağırlıkları 360 gram civarında tek taraflı basanlar ise yukarda foto su var 290 gram civarında bilgin olsun teşekkürler