Scudo Sports

Arka Aktarıcı ve tercih konusunda yardım, biraz acil..

Ekrem Yılmaztürk

Forum Bağımlısı
Tepki
425
Bisiklet
Cube
Herkese merhabalar öncelikle, konuyu vites/çekiş sistemine açmadım buradan cevaplanması dileğiyle.. Yağmur ve kaygan zemin sonucu kayıp düştüm ve arka aktarıcım parçalandı:(. Toplanacak cinsten değil. Sora3500 idi. Sorum ve yardımınızı istediğim konu şu ki, Türkiye de nette görünse de aynı seri sora aktarıcı yok, 3400 serisi 40küsür TL ye alınabiliyor. CRC ve evanscycles gibi sitelerde de 3500 serisi 10-15 TL Farkla geliyor. Aslında gönlümden geçen siyah renk gene 3500almak ama forumdaki konuları da okuyunca kargo sorunsalından korktum ve ürün geç gelirse diye endişe ediyorum.Dolayısıyla sorum siz olsanız ne yaparsınız:eek: sora 3400 ve 3500 arasında bir fark olur mu? Ayrıca bisikletin sitesinden bakarken uzun bacak görünüyor , gene uzun bacak mı olmak zorunda arka aktarıcı? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim kafam karışık canım sıkkın , fikirleriniz önemli

Scudo
Ben yol bisikletinden hiç anlamam ama, aldığım bisiklet sora set ve arka aktarıcısı kırılmış onun yerine tiagra takmışlar. Şu an bir sorun yok onu da deneyebilirsin.

• Beğen
Tepkiler: Ekrem Yılmaztürk
@Samet Koç
Oda aklıma geldi ama fiyat farkı var biraz ve açıkçası uygun birşey yakalamadığım sürece fazlası benim için gereksiz gibi duruyor:in:

Ben bisikleti arkadaştan almıştım, arka aktarıcıyı kırdığını hatırlıyorum sadece tiagra arka aktarıcı sipariş vermişti başka parça değiştirmemişti yanlış hatırlamıyorsam.

• Beğen
Stokta varsa tiagra da alabilirim biraz daha bakındım da uygun olabilecek gibi verim değişir farka değer olursa zorlarım gibi:in:

Yurt dışı konusunda endişelenmeyin..
Geçen gün evanscycles'dan bir alışveriş yaptım, ödemeyi yaptıktan 4 gün sonra ürün elimdeydi =).

• Beğen
@Edip Dinçer

Kargoya ne kadar verdiniz acaba bulamadım CRC de direk yazıyor çok iyide evanscycles ta göremedim

en fazla 5£ verirsiniz kargoya..
Ben 2 tane dış lastik, bir de ön vites kelepçesi için 4.99£ vermişim.

• Beğen
@Ekrem Yılmaztürk
Bu konunun açıldığı yer ile benim yazacaklarım pek uyuşmayacak ama dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Bu konunun daha işlenip işlenmediğine de bakmadım.
Niçin uzunu veya kısası var?
Bu tip viteslerdeki bu mekanizmanın nedeni; çok uç viteslerde, yani büyük ayna dişli -büyük arka dişli de zincirin çok gerilmesi halinde, veya küçük ayna dişli-küçük arka dişli de zincirin çok gevşemesi halinde zincirin arka aktarıcın makaralarına sürtünüp dolaşmaması içindir.
Arka aktarıcının uzun bacak mı, kısa bacak mı (sizin tabirinizle) olması neye göre ayarlanıyor?
Shimano bu konuda genel dişli kapasitesini prensip alır. Ne demektir bu? En büyük ayna dişli- en küçük ayna dişli farkıyla, en büyük ruble dişlisi-en küçük ruble dişlisinin farkının toplamının , aktarıcı kapasitesini aşmaması gerekir. Sayısal bir örnek vereyim;
Aynakol 53/39 olsun. Farkı 53-39= 14 diş.
Ruble 12/26 olsun. Farkı 26-12= 14 diş.
Toplam .................14 +14 = 28
Hatırladığım kadarıyla ( eğer değiştirmedilerse) uzun aktarıcının kapasitesi 45 diş, kısa aktarıcının kapasitesi 33 diştir.
Yani örneğimizde toplam değer 33 dişten az olduğu için kısa aktarıcı yeterlidir. Ama uzun da kullanılabilir.
İkinci bir örnek;
Ayna dişliler 52/42/30, fark 52-30= 22
Ruble 11/ 32........ .. fark 32-11= 21
Toplam.........................22+21 = 43 Yani mutlaka uzun bacaklı(!) kullanmak gerekir.
Bu yüzden, ruble ve aynakol değiştirirken, veya aktarıcı değiştirirken bu noktaların göze alınması gerekir.

Çok teşekkür ederim bacak tabirini de nette okuyunca öyle yazmıştım hesabı yaptım soracağım gene detaylı cevabınız için tekrardan teşekkr ederim

Bence Forumdan ve başka yerlerden ikinci elde bakın,bulabilirseniz temiz 105 aktarıcı alın hem yavaş yavaş donanımınız da yükselmiş olur.

• Beğen
@Baran Altilar

Düşündüm baktım da ama kafa karışıklığım gidip hesaplar işin içine girince vites ve dişli oranları ile sıkıntı oldu . Tiagra ya karar kılmıştım ama vites ve dişli olayı bozdu süreklşi gittiğim bisikletçiyi de aradım anlattı oda sağolsun. Sora ya devam . Evanscycles tan siprarişi verdim hayırlısı bakalım.. Herkese teşekkürler

Benim bisikletimin de arka aktarıcısı parçalandı saiguan markaydı sabah sürerken zincir aktarıcının küçük dişlilerinden çıktı ve tak tak ses yaptı tekrar zinciri taktım ama daha sonra sürerken birden pedal kilitlendi ve bi baktım ki aktarıcı parçalanmış ne yapabilirim maliyet ne kadar tutar Bisiklet Markası: Ümit

Benim bisikletimin de arka aktarıcısı parçalandı saiguan markaydı sabah sürerken zincir aktarıcının küçük dişlilerinden çıktı ve tak tak ses yaptı tekrar zinciri taktım ama daha sonra sürerken birden pedal kilitlendi ve bi baktım ki aktarıcı parçalanmış ne yapabilirim maliyet ne kadar tutar Bisiklet Markası: Ümit

60 liranın biraz üstüne Saiguan ya da benzer Çin markaları bulunuyor. Örneğin şurada kulakları geçip 62 liranın üstüne çıktığınızdaki modeller olur: (link)

Daha iyi bir ürün olarak bisikletinize uygun en hesaplı Shimano arka attırıcı modeli RD-TY200: (link)

Modeli seçerken bisikletinize takılma şekline dikkat edin. TY200 ve Çin markalarının mile takılan braketli ve kulağa takılan braketsiz modeli var:
image.png

• Beğen
Tepkiler: seyhanla
60 liranın biraz üstüne Saiguan ya da benzer Çin markaları bulunuyor. Örneğin şurada kulakları geçip 62 liranın üstüne çıktığınızdaki modeller olur

Daha iyi bir ürün olarak bisikletinize uygun en hesaplı Shimano arka attırıcı modeli RD-TY200

Modeli seçerken bisikletinize takılma şekline dikkat edin. TY200 ve Çin markalarının mile takılan braketli ve kulağa takılan braketsiz modeli var:
image.png
Sondaki braketli ve braketsiz arası fark varmı her bisiklete uyar mı benimki braketsizdi sanırım illaki braketsiz mi almak zorundayım yenisi de ve bir yetkili bayiye taktirsam orda tahmini fiyat kaç çıkar bu konuda yardımcı olabilir misiniz?aktarıcı 100-150 TL olabilir kaliteli ise maksimum bukadar verebilirim çünkü uzun süre kullanmicam çok masraf yapmak istemiyorum bir de bacak boyu sorun olurmu benimkinin bacak boyunu bilmiyodum artık yamuldu hiç bilemem nerden anlaşılır bacak boyunun ne olduğu

Sondaki braketliler daha mı uzun ömürlü olur ve bir yetkili bayiye taktirsam orda tahmini fiyat kaç çıkar bu konud yardımcı olabilir misiniz?

Uzun ömürle pek ilgisi yok. Braketli olanlar kadro kulağı olmayan bisiklette mile takılıp kadrodaki milin hemen arkasındaki deliğe de vidalanıyor. Kadro kulağı varsa yüksek ihtimalle braketlinin sabit durmasını sağlayan vidanın gireceği delik yoktur. Dolayısıyla kulak varsa normal modeli, kulak yoksa braketli modeli almalısınız.
Bisikletin tam modeli ya da bu kısmın fotoğrafı varsa hangi türün uygun olduğunu yazabilirim.

Serviste ve bisikletçilerde malzeme fiyatı internettekinden biraz yüksek olabilir. Servislerle hiç işim olmadığından, tamircilerle de birkaç yılda bir görüştüğümden işçilik ücretlerini bilmiyorum. Taktırma ücreti firmaya göre çok değişebilir. Decathlon'da 75 liraymış:
image.png

Çok özel bir işçilik gerektirmediği için mahalle arası bisikletçiler daha ucuza takabilir. Tabii ayar da gerekeceği için motorcu değil de az çok vitesli bisikletten anlayan bir yer olmasında fayda var.

• Beğen
Tepkiler: ata32310
Uzun ömürle pek ilgisi yok. Braketli olanlar kadro kulağı olmayan bisiklette mile takılıp kadrodaki milin hemen arkasındaki deliğe de vidalanıyor. Kadro kulağı varsa yüksek ihtimalle braketlinin sabit durmasını sağlayan vidanın gireceği delik yoktur. Dolayısıyla kulak varsa normal modeli, kulak yoksa braketli modeli almalısınız.
Bisikletin tam modeli ya da bu kısmın fotoğrafı varsa hangi türün uygun olduğunu yazabilirim.

Serviste ve bisikletçilerde malzeme fiyatı internettekinden biraz yüksek olabilir. Servislerle hiç işim olmadığından, tamircilerle de birkaç yılda bir görüştüğümden işçilik ücretlerini bilmiyorum. Taktırma ücreti firmaya göre çok değişebilir. Decathlon'da 75 liraymış:
image.png

Çok özel bir işçilik gerektirmediği için mahalle arası bisikletçiler daha ucuza takabilir. Tabii ayar da gerekeceği için motorcu değil de az çok vitesli bisikletten anlayan bir yer olmasında fayda var.
Teşekkürler

Geri