Arı ve arı ürünleri antrenmandan sonra en iyi besin kaynağı

  • Konuyu başlatan berkay onaylıı
  • Başlangıç Tarihi
Scudo

Derya Keçeci

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2011
Mesaj
1.735
Tepki
4.127
Şehir
Ankara
İsim
Derya
Başlangıç
1970—71
Bisiklet
Fuji
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Peki Bal;

%99.9'u glikoz ve fruktozdan oluşan sıvı.
Faydalı mı? Hmm,belki.
En azından tüm tatlılar gibi insana kendini iyi hissettiriyor.Yadikçe acıkıyor acıktıkça yiyorsunuz.Pis bir döngüdür bu şeker döngüsü.

Bakınız.Artık Dünya şeker'in zararlarını iyiden iyiye görmeye başladı.Hatta şekeri artık "Tehlikeli madde" olarak görüyorlar.Çünkü şekerin vücutta yaptığı tahribatın hiç bir geri dönüşü yok.Şekeriniz yüksekse ameliyat olamıyor,damarlarınızı birbirine dikemiyorlar.Açık küçücük bir yaranın bile kapanması aylarca sürebiliyor.Bal'ı bu yönüyle herhangi bir şekerden ayıran özel bir şey yok.Hatta balın içinde hala günümüzde bile türü keşfedilemeyen glikoz ve fruktoz türevleri var.

Peki bal yemeyelim mi?

Yiyin ! Dileyen dilediğini dilediği kadar yesin.Elbette kilosu en az 600-700 tl den başlayan fiyatlarla satılan gerçek bir bal varsa,bir çay kaşığıyla ve insan olmanın dayanılmaz hafifliğiyle yiyin.(2013'de Anzer balının üretici kooperatifi satış fiyatı kiloda 680 tl idi.Hakiki Karakovan balı da aşağı yukarı o fiyatlara satılmakta)Piyasada satılan en pahalısından en ucuzuna hiç bir bal markası "Bal" satmaz.Onlar bal falan değil.Hoş olsa ne olur o da ayrı bir konu.Ancak "Balın faydaları" "Polenin faydaları" "Arı sütünün faydaları" gibi başlıklar hiç gerçekçi değil.

Herhangi bir arama motoruna türkçe ya da ingilizce "balın faydaları" yazdığınızda karşınıza yüzlerce sayfa çıkıyor.Elbette bunların hemen tamamı öznel değerlendirmelere dayalı ve çoğu da ürün reklamı.

Baldan da arı sütünden de,acı baldan da polenden de haberimiz var;elbette şekerin olağanüstü tahribat gücünden de.Bence insanların asıl ihtiyacı olan şey baldan çok, şekerin ölümcül etkileri.

Yani dostlarım arama motoruna önce balın faydaları yazın ve ilk bir kaç sayfayı okuyun.

Sonra da "Şekerin zararları" yazın onu da okuyup karşılaştırın.
 

Ahmet Onur Çakmak

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Şubat 2014
Mesaj
1.366
Tepki
2.562
Yaş
37
Şehir
Zeytinburnu
@berkay onaylıı


yazının başlığını ve kendisini okuyup yazdım. fakat işin bilimsel yanı bir insanın kırılmasından asla daha önemli değildir. ben daha öncede söylediğim gibi: kırdıysam üzdüysem veya istemediğiniz bir duruma soktuysam sizi özür dilerim. hakkınızı helal edin. önce iyi ve ahlaklı bir insan olmak benim için daha önemlidir. geri kalan herşey hayatta bir şekilde halledilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Milbert Hofen

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Derya Keçeci

Derya Bey' in bu cümlesine katılıyorum. Market raflarında gördüğümüz bal diye tabir edilen maddelerin hepsinde Son kullanma tarihi vardır. Oysa ki bal bozulmayan tek besindir.
 
B

berkay onaylıı

Misafir
@Derya Keçeci

glikoz ve fruktoz 5 carbonlu şekerlere girerler eğer bir firma para için çok bal yapmaya çalışırsa bu şekerleri laboratuvar da tamamen kimyasal olarak yaparlar. ve gene 5 carbonlu glikoz ve fruktoz elde edilir. ama elde edilen glukoz ve fruktozu gerçeğinden ayırmak için laboratuvarda inceleme yapmak gerekir. (aslında bu olayın özetini yazdım ben güvenilir yerden alınız diyerek.) ve bu incelemenin yaklaşık olarak 10 bin Tl civarında masrafı olur. türkiyede 4 yada 5 büyük laboratuvar var bunlardan biri tübitak'ın, birisi en namussuz kurum "balparmak" firmasının diğerleri de üniverstelerindir. bal parmak bu kadar balı nasıl üretiyor sanıyorsunuz? tabi bu olaylardan sonra bal sağlığa zararlı bir hal alıyor.

bununda belgelerini bir gün tüm türkiye ye açacağım yapılan sahtekarlıkları düzenbazlıkları ama şu an yaşamak istiyorum.

ikinci bir husus ise balın değeri parasıyla değil içerdiği prolin değeriyle ölçülür

katü üni. gıda teknolojisi bölümü ve fen fakültesi kimya bölümünün yazmış olduğu konu

kaliteli ve şeker beslemeli ballarda prolin değeri
balda yaklaşık %0.2 oranında bulunan proteinlerin esas kaynağı polenler ve arıdır. doğada bulunan 20 amino asit değişen miktarlarda balda bulunmaktadır. ancak bunların %50-85' ini
prolin oluşturmaktadır. avrupa (CEU) ve gerek türk bal kodeksine (tse) göre balda bulunması gereken minimum 180 mg/kg olarak kabul edilir. (kiloda 180 mg olması) sonuç olarak balın kalitesinin prolin değeriyle doğru orantılı olduğu ortaya çıkmıştır. buraya kadar alıntıydı.

şimdi balın kalitesinin paraya göre değilde prolin değerine göre olduğunu umarım anlamışınızdır. 600 tl yi bala verene kadar arı sütüne verilsin o baldan çok çok daha yararlıdır. bu yorumuma da belge isterseniz sunarım. ben burada arama motorunun bilgilerini paylaşmıyorum. sadece özetini yazayım diyorum ama sizde haklısınız. ne idiğü belirsiz birinin sözleri arama motorundan ne kadar farklı olabilir ki ?

@Ahmet O

ne demek abimsiniz tabi ilk anda inanmamak karşı çıkmak en doğal hakkınız. ben bu konuyu çatışmak için değil bilgi vermek için açtım. önemli olan insani değerlerdir. gerisi dediğiniz gibi çorap söküğü gibi gelir. ama sorun benden kaynaklandı, ilk başta verseydim kaynakları bu kadar gerilme olmazdı tekrar özür dilerim.
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Mustafa T. Erhan

Ilk paragrafinizla ikinci paragrafiniz feci sekilde celismekte. Kimseyi hedef almadim deyip sonra da komik duruma dusuyorsunuz demek tutarli degil.

Ote yandan ne metni tam olarak okumussunuz, ne de sonrasinda koymus oldugum asil calisma abstract'ini.

Yazdiklarimin hala arkasindayim. Bilim ve Teknik'teki arastirmayi okumakla kalmadim, gordugunuz gibi ilgili arastirmanin abstract'ini da okudum. Bilim ve Teknik, ne ara bu sekilde bir dergi olma yolunu secti bilmiyorum, ancak populer bilim diliyle dikkat cekmek icin konuyu bir sekilde arilarla ilintilemisler. Abstract'ta arinin a'si gecmiyor, cunku arinin zehirinin HIV'i delip AIDS'e iyi gelmesi baska sey, arinin zehirindeki melittin'in nanopartikuler hale getirilip tropik olarak uygulandiginda HIV virusunun deaktif olabilmesi bambaska birsey. Ki, calisma bunun sonuclarinin da kesin olmadigini soyluyor. Yani ari ignesi, HIV'i deler gecer gibi bir durum yok.

Buna ragmen Berkay bey'e ozur dilememesi gerektigini soyledigim gibi, tersine konuyu arastirmama vesile oldugu icin de tesekkur ettim. Bununla beraber soylediklerimin arkasindayim, hala bilimsel gerceklerle cok alakasi olmayan (Antibiyotiklerden daha iyi korur, recineler bakterileri oldurur vs) argumanlarla bal ve bal turevlerinin antreman sagligina iyi geldigi tezinin desteklenemeyecegini dusunuyorum.

Bunun cok okumakla falan da alakasi yok. Kimseyi kucuk de dusurdugumuzu sanmiyorum. Berkay bey'in emegine ve dogal urunlerin faydalarina saygim oldugunu bu ucuncu yazisim. Eger Berkay bey oyle anladiysa ozur dilerim ben de.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Mert E.

Sevgili mert e. ortaya yok paragrafınız çelişmekte yok bilim teknik ne zaman böyle bir dergi oldu gibi aciz beyanatları sunacağınıza karşımıza ispatlarla gelin. kelime oyunlarıyla ben ingilizce biliyorum a lafı getirmen çok ironik. Başlarda yaşına saygı duyuyordum hoş sonradan ne saygım kaldı ne de zeka kapasitenizin 10 yaşından sonra geliştiğine. Bence sorunu burada sağa sola saldırmakta değil en yakın psikanalist e gözükmeni tavsiye ederim. tezin desteklenmeyeceğini savunmuşsun o zaman gir labaratuvara ispat et. Klavye delikanlılığı ile olmaz bu işler. Bu arada bu cümlem seninle alakalı değil Seygili forum üyelerinden kusura bakmamalarını rica ediyorum Anlatımım söz konusu kişinin anlayabileceği ölçüde sadeleştirilmiştir. iyi günler dilerim..
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Mustafa T. Erhan

Mustafa bey, klavye delikanliligi yapmiyorum, abstract orda, okursaniz anlarsiniz.. Abstract'ta ne yazdigini anlayamadiysaniz (ki normaldir) ozetle ne dedigini de yazdim.

Bilim Teknik, Tubitak'in cikarttigi ve cocuklugumdan itibaren evimize giren bir dergidir. Acizlik vs. gibi abuk subuk laflar yerine ne dedigimi anlamaya calisin, bir Tubitak yayininin cikardigi yayinin bilimsel gercekleri carpitmadan yayinlamasi gerekir, populer olacaksa da bunun yolu yordami budur.

Ingilizce bildigimle ilgili nerde bir laf etmisim onu da anlamadim. O sizin kompleksiniz olmus. Bunun disinda ispat et falan dediginiz sey yazinin kendisi zaten :). Bunu okumadiysaniz, okuyup da anlamadiysaniz, yazdigimiz ozeti de okumaya usendiyseniz, ve hatta ozeti de anlamadiysaniz, yapacak bir sey yok.

Gidin, biraz buyuyun..
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Onur Çakmak
B

berkay onaylıı

Misafir
@Mert E.

ben gene söylüyorum bu söylediklerim özet bilime tüm olağan gücümle inanırım. eğer bilime değer vermeseydim, dogmatik bilgilerle baş ağrıtırdım.
gene söylüyorum kafanıza takılan bir yer varsa soru olarak sorun. sonra birlikte eleştirelim.


1 -karaciğer hastalıklarının arı ürünleri ile iyi edilmesi
2- bal zihinsel davranışsal hastalıkları tedavi eder.
3-arı ürünler antioksidan özelliktedir.
4-arı ürünleri ile tedavi en doğal tıp
5-arı reçinesinin diş sağlığında kullanımı
6-yapılan bir deney arı reçinesinin yumurta tavuğunun yumurtası üzerinde yaptığı etkiler.
7-dişi sıçanlarda yapılan araştırmalarda reçinenin karaciğeri koruyucu etkisi

bu 7 maddeyi ben uydurmadım ve bunun gibi nice başlıklar istediğiniz taktirde tek tek yazarım. mumyalama konusunda da şuan elimde belge yok olsa bir bir onuda yazardım.

gönül isterdi ki size prostat, tansiyon,şeker, ünser, gastrit, vb gibi iyileştirdiğimiz hastaları ve bu kişileri raporlarıyla birlikte değerlendirmek, oturup konuşmak ve bu konu hakkında bilgi vermek isterdim ama elimden şimdilik internet aracılığıyla bilgi vermek geliyor.

arı zehri konusunda tıpta yeri büyük. tabi ki de tek başına etkisi olduğu söylenemez amenna, ama hiv virüsünü işlevsiz hale getirmekte ana (etken) madde arı zehirindedir. tabi sadece arı zehirin de var demekte yanlış olur. yarın başka bir araştırmada belki başka maddeelerde de bu etkin madde bulunacak. vermiş olduğunuz link 2012 yılının eylül ayına ait bilgilerin güncelliğide önemlidir. yanlış demiyorum evet doğru bilgi ama dikkatinizi çekmek istedim.

yazdığınız iletiler için çok teşekkür ederim. bu kadar yoğun ilgi göreceğini beklemiyordum :)
 
B

berkay onaylıı

Misafir
sevgili mert e. argumanlarla bal ve bal turevlerinin antreman sagligina iyi geldigi tezinin desteklenemeyecegini dusunuyorum. cümlesinde ;

ben bilgileri internetten toplamıyorum. bu konuda bir anlaşmaya varalım hepsi deney aşamalarını bitirip tezlikten yasaya geçmiştir.
sizin antremandan sonraki aldığınız besinlerden beklentiniz nedir acaba ? önce bunu söyleyin bende size bu ürünlerin sizin beklentinizi karşılayıp karşılamadığını söyleyeyim.
ama siz ben böyle düşünüyorum derseniz orası beni ilgilendirmez kişilerin düşüncelerini ben değiştiremem.
ama siz bilimsel olarak böyle bir şey mümkün değil derseniz sanıyorum bunu kast etmiyorsunuz. bu seviyede bir cahille ne siz uğraşırsınız nede ben
 

Ertunç Öner

Aktif Üye
Kayıt
11 Eylül 2012
Mesaj
133
Tepki
233
Şehir
istanbul
Bisiklet
Sedona
Merhaba,
Peder Bey 20 yıldır arıcılık yapıyor.-hobi olarak başladı, emekliliğinde de devam etmeye karar verdi.
Gerçek bal aşırıya kaçilmadigi sürece yararlıdır. Ancak yukarıda yazılan gibi tek başına herhangi bir hastalığı iyileştirmesi beklenmemeli.
Tavsiyem marketlerde satılan ballardan kesinlikle almayın, guvenebildiginiz -şeker katmayan- karakovan balı üreten üreticilerin ürünlerini tercih edin.
 
B

berkay onaylıı

Misafir
(link)

ferudun konak kanal7 programında sahte bal yapılıyor ve 3 kişide test ediliyor. izleyin
 

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@Mustafa T. Erhan

Yooooooo....

Etrafınızda "bal yedim nezlem geçti, "bal yedim gribim geçti", "bal yedim kanserim geçti, "bal yedim romatizmalarım geçti" diyenler var mı?
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@Mert E.

Büyüyün büyüyün büyüyün başka birşey yok ısrarla bu kelimeler. Yaşım ortada evet kabul 19 yaşındayım fakat büyümek sadece sene devirmek ile olmaz. Değirmendeki eşekleri bildiniz mi senelerce o çarkı öylece çevirirler ve hiç yol alamazlar. Ben sizin yazdıklarınızı görünce o eşşekler geliyor aklıma ama neyse diyorum her seferinde illa benim yaşıma takılıyorsunuz. Abstract ı okudum defalarca okudum ve çok iyi anladım. Ama siz olayı hala kavramış değilsiniz. Kompleks den bahsetmişsiniz Türkçe bir sitede ortada abstract diye ortada dolanıyorsunuz kelimelerle kendinizi üstün göstermeye çalışıyorsunuz. Zaten deli saçması olan ifadeleriniz ile yeterince komik duruma düşmüşken bir de Tubitak yayınlarına dil uzatma gafletinde bulunmuşsunuz. Ben gerektiğinden fazla okuyorum ve neden okuyorum biliyor musunuz bunu belki de hiç anlayamayacaksınız bahsettiğim eşşekler gibi olmamayı olanlara da gereken cevabı verebilmek için. Daha da gereksiz ibarelerle forumu kirletmeyin lütfen bırakın da burası seviyesinde kalsın. Hadi Rastgele..
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@berkay onaylıı

Berkay bey, asil vurguladigim kismi almamissiniz. Cumlenin tamami "hala bilimsel gerceklerle cok alakasi olmayan (Antibiyotiklerden daha iyi korur, recineler bakterileri oldurur vs) argumanlarla bal ve bal turevlerinin antreman sagligina iyi geldigi tezinin desteklenemeyecegini dusunuyorum." seklindedir.

Balin yararli bir besin oldugu konusunda hemfikirim, sadece bunun daha bilimsel tezlerle desteklenmesi gerektigini dusunuyorum.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@cenkduran

Elbette var. Bal tek başına çare değildir. Ama bal zararlı derseniz yanılmış olursunuz. Neredeyse canlılığın var edilişinden bugüne kadar yaratılan hayvan sayesinde üretilen bir gıda nasıl olurda zararlı olur. Bal(hakiki olanı) doğanın bize armağanıdır..
 

Mert E.

We create Chemistry
Kayıt
19 Ocak 2014
Mesaj
1.502
Tepki
3.598
Yaş
43
Şehir
istanbul
Bisiklet
Giant
@Mustafa T. Erhan

Evet. Siz 19 yasinizda tum bunlari cozmussunuz, anlattiklarima DELI SACMASI diyebilecek bilgi ve birikime, hakaret edebilecek ozguvene ve terbiye yoksunluguna sahip olmussunuz, tebrikler, aferin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Kemal Koyunlu

Ahmet Onur Çakmak

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Şubat 2014
Mesaj
1.366
Tepki
2.562
Yaş
37
Şehir
Zeytinburnu
@Mustafa T. Erhan

Sevgili Mustafa Bey;

Bak insanların yaşına taktığını düşünüyorsun. buna rağmen sana "Bey" diyorum. üslubun gerçekten yanlış ve kırıcı. bu kadar hırsla bir şeylere sarılmanı anlayamasam da, bazı yerlerde susabilmek büyük erdemdir. balın ona buna faydalı olması önemli değil. hayatta bazı şeyler tecrübe ile elde edilir. konuştuğun insan yaşıtın dahi olsa kimse sana böyle konuşma hakkını vermez. seviyeden bashedeceksen eğer buna uygun davranman gerekir. bunları sana söylediğim için muhtemelen bana da kızacaksın ve yine agresif cevaplar vereceksin. olsun. mert bey ingilizcesi hakkında birşey söylelemişken, söylediği "abstract" kelimesine takılıp bütün argümanını (şimdi bana argüman dediğim için sinirlenme de) bunun üzerine kurmuşsun. çok okuduğundan dem vurmuşsun bir de. bu kadar okumaya meraklı isen abstract yazıp anlamını bulman 5 saniyeni alacaktır diye düşünüyorum. kimin gaflet içerisinde olup olmadığını da bilecek bilgi birikimine sahip olduğunuzu düşünmüyorum keza. ayrıca bahsettiğiniz eşşekler gibi olmamak için ve onlara cevap vermek için okuduğunuzdan da bahsetmişsiniz. birilerine cevap vermek için okuyorsanız eğer çok yanlış yoldasınız. bir şiir vardır bilir misiniz:

ilim ilim bilmektir,
ilim kendin bilmektir.
sen kendini bilmezsen,
ya nice okumaktır.

size ne abi ne kardeş ne arkadaş olarak değil. size insan olarak bir tavsiye vereyim: büyüklerinize karşı takındığınız tavır yanlış.
hele ki gaflet içinde olduğunu söylemek çok çok yanlış.

genç olmanızın verdiği "delikanlılığa" veriyorum bu hareketlerinizi. umarım bu agresifliğiniz ömrünüz boyunca devam etmez.
 
  • Beğen
Tepkiler: Mert E.

muratcolakoglu

Forum Bağımlısı
Kayıt
19 Haziran 2012
Mesaj
3.083
Tepki
712
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Colnago
@Mustafa T. Erhan

Bal içindeki şekerden dolayı zararlıdır. Siz yemeye devam edebilirsiniz.