@Y.Kerem
Evet, tabi kazanın şiddetini içeriye en az aktarması ön planda olmalı.Ama ufak denebilebilecek kazalarda bile bu sac kaportalar masraflı olabiliyor,bunu doğrultulabiliyorsa doğrultması,boyası çıkmışsa boya badana işleri vs derken baya para gidiyor. Güvenlik yönünden,kişileri korumasını bilememde hyundai accentde zamanında öğrenciyken bir kaza yapmıştık.Aracın ön tamponun arkasında motoru koruyan kalın bir demir varmış.O demir darbeyi emmiştide ciddi motor masrafından bizi korumuştu. İçindeki kişilerin korunması yönünde ise yarışçıların kullandığı kafes sistemine benzer bir şeyler yapmaları lazım.ölümlerin,yaralanmaların çoğu hep iç kısmın konserve gibi katlanmasından kaynaklanıyor malesef...
@Serkan Mıstınoğlu
Hızlı bir çarpmada kaportanın sac veya plastik olması pek etkilemez diye düşünüyorum,her türlü yaya ciddi darbe alır.Tabi fiberglassın veya sacın etki tepki kuvvetleri nedir bilemiyorum...Aracın dışı pamuktanda olsa hızlı bir darbe zaten her türlü iç kanamaya vs yol açacaktır..(Benimde aracım yok)
@lealtad
Mesala aracın kapı kısımları,en çok darbe alan yerler.(şiddetli darbelerden ziyade ufak ve orta darbeler açısından diyorum.)Bir kaç tane tanıdığım var, adamın aracının yan kapı hizası otuz cmden uzun birkaç adet çiziği var.Motor,bisiklet veya başka bir araç çizip kaçmış.Adamda masraf olmaması için yaptırmayıp öyle kullanıyor.Kaportası,cilası pastası,boyası vs bir ton masraf çıkar diyor.Bir karış çizik için bir kapımı ne boyanıyormuş :S