Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Araç dışında bisiklet taşımak yasakmış

Homer

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Eylül 2004
Mesaj
463
Tepki
573
Yaş
51
Şehir
Levent / İstanbul
İsim
A.Murat Günal
Başlangıç
1978—79
Bisiklet
Giant
Selam..

Bu cumartesi Belgrad dönüşü Boğaziçi Köprüsünde Trafik Polislerince durduruldum. Rutin bir kontrol diye evraklarımı hazırlarken, Memur "Bisikletinizi bu şekilde taşıyamazsınız, Trafik kanununa göre hususi araç dışında yük taşımak yasak" dedi.

Aracımın tavanında yetkili servisce takılmış orjinal portbagaj ve üstünde de bisiklet taşıyıcılar var.

Üstüne basa basa tekrar tekrar sordum, cevap aynı
"Hususi araçların araç dışında yük taşımaları yasak"
Arkaya taktıklarımız da bu yasak kapsamındaymış bu arada. Polise göre düşer ve trafikte tehlike yaratabilirmiş. Kendisine tüm sistemin ne kadar güvenli olduğunu göstere göstere anlatmama rağmen sökmek durumunda kaldım.

Köprüyü geçer geçmez gişelerin önündeki polis kontrol noktasında da geri yerine taktım. Bakalım onlar ne derler diye? Hiç oralı bile olmadılar.

Başına böyle bir olay gelen var mı? 96 yılından beri aracımın arkasında, şimdilerde tavanda bisiklet taşıyorum, böyle bir uyarı almadım.

Açıkçası tavanda taşımaktan vazgeçecek değilim ama gerçekten böyle bir yasak var mı?

Şimdi Trafik Kanununu inceledim de buna benzer bir madde bulamadım. Acaba bir maddenin yanlış yorumu yüzünden mi takıldım polise?

Trafik Kanununda şunu buldum, bilhassa c ve h fıkraları yoruma göre bisiklet taşımacılığını kapsayabilir gibi görünüyor..

Araçların yüklenmesi

MADDE 65- (Değişik: 18.11.1986-3321/1 md.)
Araçların yüklenmesinde yönetmelikte belirtilen ölçü ve esaslara aykırı olarak;
a)Taşıma sınırı üstünde yolcu alınması,

b)Taşıma sınırı üstünde yük alınması veya taşıma sınırı aşılsın veya aşılmasın dingil ağırlıklarını aşacak şekilde yüklenmesi,

c) Karayolu yapısı ve kapasitesi ile trafik güvenliği bakımından tehlikeli olabilecek tarzda yükleme yapılması,

d) Tehlikeli ve zararlı maddelerin gerekli izin ve tedbirler alınmadan taşınması,

e) Ağırlık ve boyutları bakımından taşınması özel izne bağlı olan eşyanın izin alınmadan yüklenmesi, taşınması ve taşıttırılması,

f) Gabari dışı yük yüklenmesi, yük üzerine veya araç dışına yolcu bindirilmesi,

g) Yükün karayoluna değecek, düşecek, dökülecek, saçılacak, sızacak, akacak, kayacak, gürültü çıkaracak şekilde yüklenmesi,

h) Yükün, her çeşit yolda ve yolun her eğiminde dengeyi bozacak, yoldaki bir şeye takılacak ve sivri çıkıntılar hasıl edecek şekilde yüklenmesi,

i) Sürücünün görüşüne engel olacak, aracın sürme güvenliğini bozacak ve tescil plakaları, ayırım işaretleri, dur ve dönüş ışıkları ile yansıtıcıları örtecek şekilde yüklenmesi,

j) Çeken ve çekilen araçlarla ilgili şartlar ve tedbirler yerine getirilmeden araçların çekilmesi, Yasaktır.
Gerekli hallerde kamyon, kamyonet, römork ve yarı römorklarla yolcu veya yükle birlikte yolcu taşınabilmesine ilişkin esaslar yönetmelikte belirtilir.

(Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.) Birinci fıkranın (a) bendi hükümlerine uymayanlar 32.100.000 lira, (c), (f), (g), (h), (i) ve (j) bentleri hükümlerine uymayanlar 64.700.000 lira, (b), (d) ve (e) bentlerindeki hükümlere uymayanlar 131.900.000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.

Ayrıca, bütün sorumluluk ve giderler araç işletenine ait olmak üzere, fazla yolcular en yakın yerleşim biriminde indirilir. Bu maddenin (b), (d) ve (e) bentlerindeki şartlara uymayan yük taşımasında kullanılan taşıtlar, gerekli şartlar sağlanıncaya kadar trafikten men edilir.

(Değişik: 25.05.1997-4262/4 md.) Sürekli ve süreksiz olarak yük naklettiren kamu kurum ve kuruluşları ve gerçek ve tüzel kişilere ait işletmeler, yük nakli yaptırdıkları araçların azami toplam ağırlıklarını dikkate alarak yükleme yapmak zorundadırlar. Bu hükme aykırı hareket edenler hakkında her araç için 1.332.800.000 lira para cezası uygulanacağı gibi araçlar trafikten men edilir. Ancak, maden ocaklarından çıkarılan tartılamayan dökme ve blok yüklerin ve zirai ürünlerin stok mahalline ve kısa mesafeli taşınmalarında araçların istiap hadlerini yüzde onbeş oranında aşabilmeleri mümkündür.

Ancak ağırlık kontrolü ile tartı toleransları yönetmelikte belirlenir.
Uluslararası yük taşımacılığına ilişkin konularda ikili ve çok taraflı anlaşma hükümleri saklıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: emrackgz
Scudo
Ben de aracımın arkasında bisiklet taşıyorum, hatta iki tane. Şu ana kadar böyle bir uyarı ile karşılaşmadım. Benimkide arka bagaj üzerinde ( hatchback ) duruyor. yani sizinkinden belkide mantıken daha tehlikeli. Ama tüm dünya da bunun yöntemi aynı zaten tavanda veya sırtta. Başka bir yolu yokki. Bu mantık la kayak takımı vb. taşımak ta yasak olmalı. Yahu hata bizde ciddi ciddi yorumluyoruz meseleyi. Yılda onbinleri yollarda kaybeden bir millet olarak ! Bir bu kaldı trafikta sorun olarak di mi ? Töve tövbe...
 
tek mantıklı sebep şu gibi duruyor: rüşvet istemek için durdurmuşlardır. :( malesef çok sık olan birşey.
 
Bu kış, Konya-Antalya arasında giderken Torosları indikten sonra jandarma arabamı durdurdu.. Arabamın arka bagaj kapağının üzerinde bisikletler için olan bir portbagaj bağlıydı. Tabii üzerinde de bir mtb vardı.

Neyse; önce, Jandarma bisiklet için durdurdu sandım.. Adamlar "bagajı aç içine bakacaz" demesinler mi. Ben bu lafa kendimi tutamayıp gülünce, vazgeçtiler.. Ehliyet-ruhsata bakıp saldılar.. Yani jandarma da konuya bu açıdan bakıyor demek için anlattım.. (aslında hangi açıdan baktıklarını ben anlayamadım, onlar da bunu anlamadı galiba..)
 
Rüşvet için olduğu kesin, böyle birşey yok, tüm dünyada kabul gören taşıma şekli aracın üstüne takılan bagajlar veya bisiklet taşıma aparatıdır.
 
  • Beğen
Tepkiler: DKN
Ergün kardeş, sendeki o aletten ben de istiyorum.. Benim antrenman için kullandığım ve adına yük katırı dediğim (dakar) bir bisikletim var. bu bisiklet için şehir aşırı yollarda arabanın neresinde gittiği pek önemli değil.. ama iki tanede hiç kıyamadığım ve başımın üzerinde taşımak istediğim Trek'im var. Bunları arabanın üzerinde taşımak istiyorum.. senin aparat çok hoş.. internette bilgi var ama, senden somut bilgi almak istedim.. nerden, kaça, nezaman, niye, hangi amaçla aldın.. (pardon sorular fazla oldu galiba)
 
ymgirgic..
Ergün'e sorduğun sorulara ben de yanıt vereyim bildiğim kadarıyla..

Öncelikle aracına uygun portbagajı edinmen gerek.
Thule'de her araca uygun bulabilirsin. Ancak öncelikle servisten sor.
Ben kendi aracım için Thule'den 320 YTL fiyat aldım.
Yetkili serviste (Opel Gedizler) marka orjinali 170 YTL idi :))

Sonrasında Thule FreeRide 575 model bisiklet taşıyıcılardan aldım. Tanesi 45€.
Aslında üst model almak için kasıyordum kendimi ama 575'i inceleyince üst model için zorlamama gerek olmadığını gördüm. Bir üst modeli 90€ !!!!

Montajı çok kolay, bisikleti bağlaması çok kolay..
Her iki lastiği tırnaklı kayış ile sıkı sıkıya bağlıyorsun. Alt boruya da diğer bağlantıyı yapıp kilitleyebiliyorsun.

Herkese tavsiye ederim, İşgüzar Polislere yakalanmamak kaydıyla :))
 
Ben örnek olması amacıyla internetten buldum resimleri, genelde yetkili servisler satıyor bu aparatı, ister tavana, ister çekme demirine, ister bagaja takılan tipleri mevcut, Murat Günal kendi kullandığı hakkında bilgi vermiş, iyi de yapmış teşekkür ederim :)
 


Selamlar;
Önerileriniz için teşekkürler, işime yaradı.
Daha önce ilgili pek çok kişiye müracaat etmeme rağmen tam çözüm olmamıştı… onun için yukarda biraz tehditvari konuştum(şakacıktan).. ama yukardaki yemin; çözümü kendi kendime bulursam geçerliydi. Çözüm sizden gelince işler değişti… Tekrar teşekkürler.. hepiniz sağolun…

Bu şekildeki ilk resmimi ise “haftanın püfü bölümünüze” upload ettim.. umarım beğenilir.. (laf aramızda resim boyutu beni tatmin etti)

Not: Aslında “haftanın püfü” bölümü herkesin.. Ben de, başkalarından püfler bekliyorum..



Teşekkürler, zahmet verdim..
Önerilerin işime yarayacak.. :)
 
Sedan arabada arkadaki bisiklet direk plakayı kapatıyor. Bu da suç aslında. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?
 
Geri