Scudo Sports

Ankara'nın bisiklete elverişli olmayan yolları

@can onur

Çok şey istedin hocam. Biz hem toplumun %90'ından farklı bir ulaşım tercihi yapıyoruz, hem de 10 değil 20 değil 30 saniye falan sabır etmelerini istiyoruz zaman zaman. Adamlar da haklı canımıza kast etmekte

• Beğen
Tepkiler: can onur
Scudo
@sonyaz

Sorunu algıladıklarından şüpheliyim :)

ASKİ'nin uzman! çalışanlarının "ee, burada mazgal var zaten, ne sorunu, tövbe tövbe, bir de bizi uğraştırıyorlar" diyerek meseleye burun kıvırdıklarından eminim.

Tabii, gerçekten şikayet mahalline gidilip incelendiyse...:)

• Beğen
Tepkiler: sonyaz ve can onur
@gercek umurcan Sabredecek bir şey yok ki. Şeridinde gitsinler yeter. Sabreden birileri varsa, bizleriz; yavaş giden, etrafı gaza boğan, trafiği çekilmez hale getiren onlar :)

@Punctum Fotoğraftaki yer TCK'nın önüdür. Oradan geçerken, yolu düzgün asfalt olduğu için hep TCK'ya girer öyle devam ederim. Bu mazgalların yapılacağı yok. Sizlere de tavsiye ederim; TCK'dan geçin, rahat oluyor. Belki bu bisikletçiler neden buradan geçiyor diye merak edebilirler.

Walla her duyargayı tam açıp sürmek lazım Ankara'da.. Şehir içinde sürmeyi sevmiyorum zaten.. Mümkünse Gölbaşı köyler tarafına gidiyorum.. Köy yolları nispeten iyi.. :)) Fazla yerleşim olmadığı için fazla kazıp uğrşmıyorlar.. Zaten bizim herşey gibi şehircilik anlayışımız da sakat olduğu için.. Ohooo.. Aski ( Ankara Sular İdaresi.. ) ek bina yaptı bizim mahalleye ana kanla bağlanmak için yepyeni asfaltı yardı.. şimdi orada doldurduğu çukur sayesinde bir çökme oluştu, toprak yerine oturunca.. Orada arabası bisikleti mecburen yavaşlıyorsun ... Bu benim çocukluğumda da böyleydi.. Saçma sapan bir ülkede yaşıyoruz..

Geçen Pazartesi bazı işlerimi halletmem ve sözde kafa dağıtma niyetiyle araç kiraladım. Aman Allahım! Her yer trafik. Çok stresli ve gergin bir gündü benim için. Bisikletle çıksam daha iyi kafa dağıtırdım. iyi ki bisiklet var.

@can onur TCK'dan geçin derken kast ettiğiniz, danışmanın önüne doğru ayrılan yol değil mi? Eskiden zaten oradan araç trafiği geçebiliyordu. Sanıyorum metro inşaatı sonrası orasını bariyerle kapatmışlar.

@enes_vl Kafa dağıtmak için Ankara'da araç mı kiraladınız? :)

@Punctum

allak bullak olsun istemiş sanırım :D
şaka bir yana gerçek bir sinir harbi :snzdglsn:

@Punctum Evet, evet; orası. Yakın zamanda asfalt da döktüler. Orayı kullanıyorum her zaman. Mazgallar çok tehlikeli.

@amoush00 Haklısınız ama şehir içinde de kullanmak zorundayız. Şehir içinde bir bisikletli çoğunluk olmazsa bu Orta Doğu görünümü ilelebet devam edecektir. Her gün işiyle evi arasında bisiklet kullanan yüz bin kişi olsa belediye buna sessiz kalamaz.

@enes_vl Kafa dağıtmak için Ankara'da araç mı kiraladınız? :)

Aynen. Arabalık birkaç işim vardı. Aynı zamanda gezerim sabah akşam diye düşündüm. Tabi malum trafik mahvetti. Şehir dışında durum iyi ama. Çubuk Karagöle gittim. Şehir merkezi ile arası 70 km civarı. Çubuktan sonra bi yaklaşık 30 km çok güzel kaymak gibi yol var. Tam bisiklet sürmelik. İncek tarafından köylere giden yollar gibi. Oldukça sakin ve doğa olarak ta benim hoşuma gitti. Karagöle gelince küçük eymir denebilir. Eymirin 1/5 i kadar. Karşılıklı çektiğim bir kaç fotoyu bırakırım aşağıya merak edenlere. Bu yönleri güzeldi ama Ankara'ya girince sinir stres işte.

@enes_vl Tabii hocam bizimki işin latifesi :)

Ankara dışına çıkınca alternatifler artıyor doğal olarak. Bahsettiğiniz yöreleri ben de pek sever, keyif alırım.

Ancak asıl problem, bisiklet yolu olmayan neredeyse tek medeni! başkentte yaşıyor oluşumuz. İnanın yurtdışına çıktığımda en çok imrendiğim şey, takım elbiseleri ile bisiklet sürerek işine gidip gelen insanlar. Veya hafta sonları; aileleri ile birlikte bisiklet süren, vapurda, trende bisikletleri ile gördüğüm insanlar.

Aslında medeniyetin öyle çok çetrefilli tanımları yok. Çok çok basit göstergeler, sizin hangi konumda olduğunuzu belli ediyor.

Bizim bir de bisikletten çok, onu kullanma görgümüzde bir problem var. Lütfen kimse üzerine alınmasın ama bisikletten inip aracına binince tüm trafik kurallarını ihlal edenler yine bizleriz. Belki ilginç gelecek ama Ankara'da bisiklet yolu yapılsa dahi, muhtemelen uzun bir süre onu kullanmam. Çünkü o bisiklet yolunu kullanma birikimimiz de yok. Tahminen o yollarda çok ciddi kazalar olur çünkü kimse hangi yönde, hangi hızda, hangi kurallarla süreceğini bilmez veya bilse de umursamaz.

Demem o ki, daha önümüzde çok uzun süre var ve benim ömrüm medeni bir memlekette yaşama şansına erişemeyecek...

• Beğen
Tepkiler: can onur
@Punctum Medeni ülkelerde imrendiklerinize ek olarak ben de haftasonları Eymir'de neler gördüğümü anlatayım. Bisiklete binmeye çalışan büyük bir kalabalık var öncelikle. Bu kalabalık içinde bisiklete düzgün binebilen neredeyse yok. Düzgün binenler zaten o kalabalıkta Eymir'e gitmiyorlar. Sağa sola, her yöne gitmeye çalışan, vites değiştiremeyen, seleye düzgün oturamayan, postürü bozuk birçok insan görüyorum. Bu insanlar neden böyleler? Çünkü bisiklet kültürleri yok. Kendilerini sadece Eymir'de -o da hafta sonları- güvende hissediyorlar ve ancak orada, bakımsız kiralık bisikletlerle idareten bisiklete biniyorlar. O kalabalığın korkmadan caddelere, sokaklara çıkması, işlerine bu keyifli araçla gitmesi şart. Belediyeciler ve liderler hiçbir zaman bisikleti desteklemeyecekler Türkiye'de. Çünkü, insanların motorlu taşıt kullanmaları işlerine geliyor. Yakıt satışı, motorlu taşıt satışı, araç bakımları, lastik satışları, yıllık sigortalar, vergiler, yıllık yol onarımları, yeni yolların yapılması hep para kazandırıyor onlara. Daha başka bir boyutu da var. Bisiklete binen insan -çok ciddi bir genetik rahatsızlığı yoksa- hastaneye gitmez. Ya da bir başka deyişle; bisiklete binen nesiller sağlıklı olurlar. Sağlıklı nesiller de sağlıklı düşünürler. Sağlıklı düşünen nesiller daha çevreci olurlar. Üstelik, hastaneler de ilaç sektörü de önemli maddi kazanç kapılarından biridir. Bu yüzden de Türkiye'de bisiklete önem verilmeyecek. En azından çok uzun yıllar böyle olacak. Bunu belediyecilerden, liderlerden beklemek büyük hata olur. Trafiğe çıkma korkumuzu yenip, bize de ait olan trafikte yerimizi almamız gerekiyor. Vergi veriyorsak, o asfalt hepimizin asfaltıdır. Avrupalılar'a bu medeni hayatı kimse hediye etmedi; ona kendileri sahip oldular.

@can onur Can bey,

Eymir'i çok seven ve sıklıkla kullanan biri olarak yazdıklarınıza katılmamak elde değil. Aslında benim kısaca geçiştirdiğim problemlere daha samimi bir dille açıklık getirmişsiniz.

Eymir özelinde aslında toplumumuzun sansürsüz bir fotoğrafını görüyoruz. Topuklu ayakkabı ve kürk ile bisiklet sürmeye çalışanından, etrafta çığlık çığlığa koşuşturan görgüsüz bir kalabalığa uzanan geniş bir yelpaze. Bisikleti bir bakıma lunaparktaki eğlenme aracı olarak gören bir kitleden bahsediyoruz. İşte tam da bu nedenle, sadece bisiklet ve bisiklet yolu değil, yaşama bakış felsefemizin değişmesi gerektiğinden bahsediyorum. Çünkü o kalabalık bisikletten inip, Eymir'den ayrılınca yine kuralsız, saygısız, özensiz, yaşamaya devam ediyor. Biraz önce bindiği bisikleti yolda görünce yine insafsızca sıkıştırıp, hiç yokmuşçasına yoluna devam edebiliyor.

Biz toplum olarak uygar kavramlarla henüz tanışıp bunu içselleştiremediğimizden, kaba muhafazakarlığımızı sürdürmeye devam edeceğiz uzun süre. Bu, sadece bisiklet özelinde değil, birlikte yaşamanın temel tüm unsurlarında kendini gösteriyor. İster sıra beklerken, ister yürüyen merdivenlerde, ister trafikte, isterse de estetik tüm algılarımızda.

Sahip olduğunuz birçok hak, onlar için mücadele etmeksizin size lütuf olarak sunulursa, olacağı da budur zaten...

Selamlar...

@Punctum Yazdıklarınıza harfiyen katılıyorum. Fazla diyecek bir şey bırakmamışsınız.
Sevgiler...

• Beğen
Tepkiler: Punctum
@enes_vl kapağı ters mi kapatmışlar, mavi masanın whatsapp'i var fotoları onlara atarmısın

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@sonyaz ters mi düz mu bilmiyorum. Mavi masaya atarım güzel fikir

@sonyaz Şikayet ettim. Gelen cevap aşağıda. Sadece kendi yararım için istiyorum sanki. Kendileri irtibata geçemiyor.

Sayın ENES VELİ ;
22.1.2018 tarih ve 1818771 sayılı başvurunuz değerlendirilmiş olup, PTT KAPAĞI OLDUĞUNDAN İLGİLİ KURUM İLE İRTİBATA (444 1 788) GEÇMENİZ GEREKMEKTEDİR.
Bilgilerinize arz eder saygılar sunarız.

ülkemizde, karadeniz ve akdeniz bölgesinde dağlar denize, ankara şehrinde de yağmur suyu mazgalların yarıkları gittiğiniz yola paralel uzanır. hatta bazı mazgal kapakları, döküm olmasından olsa gerek para ettiğinde çalınmış olduğundan yer yer kuyulara sahip yollarımız vardır.

yurtdışından argadaşlar ordaki mazgal durumunu bizle paylaşabilir mi?

Bu konuda hangi sonuca varma niyetindeyiz?

elde ettiğim veriler ile, Ankara Büyük Şehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ya dilekçe ile baş vuracağım. bu iş en azından düzeltebilecek biri gibi duruyor. dün, trafiği kesip bir tüneli asfaltlayıp bitirdi. eskisi olsa, pazartesi sabah asfalat başlar cuma akşamına kadar bakın belediye çalışıyor diye, canımıza okurdu.

Çok güzel...

Lakin bu işler böyle yürümüyor :)

Mesela siz yurtdışındaki (hangi yurtdışı?) mazgal verilerini içeren bir dosya ile mi başvuracaksınız Büyükşehire? Sizce Büyükşehir Belediye Başkanı, Fen İşleri Müdürü, bu işlerle ilgili diğer bürokratlar kaç kez gitmiştir yurtdışına? Oralarda gezerken hiç fark etmemişler midir, mazgalları ve hatta bisiklet yollarını? Muhtemelen Avrupa'daki medeni memleketlerden bahsediyorsunuz yurtdışı diyerek...peki bu Başkentler içerisinde bisiklet yolu olmayan tek şehrin hangisi olduğunu hepimiz gibi Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanları da bilmiyorlar mıdır? Para için çalınan döküm kapaklara başka hangi medeni ülkede rastlanır bilgisi gizli midir?

Mesele mazgal değil, hala anlamadınız mı? :)

Geri