Amatör yarışlara ait full çekim videoları bu başlık altında paylaşıyoruz

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
Çoğumuzun yarış tecrübesi yok. Düzenlenen fondolara katılmak ise ulaşım, kayıt parası, konaklama, beslenme hesaplandığında 500-1000 lira arası bir maliyet gerektiriyor. Bu maliyetlere göre biz amatörler, senede 2-3 GranFondo'ya bile girsek, neredeyse 2000-3000 lira harcamış oluyoruz arkadaşlar. Ve elimizde sadece 3 yarış tecrübesi oluyor. Oldukça pahalı ve zahmetli elde edilmiş, değerli tecrübeler tabiki bunlar :)
Fakat internet ortamında bulaceğimiz full yarış videoları (Start noktasından Finish noktasına kadar kesintisiz kayıt altına alınan) ise bize bu külfetli tecrübeyi bir nebze de olsa kazandırabiliyor. Kaydı yapan kişinin nefes alıp verişi çoğu zaman geliyor :) Nerede tıkanıyor, nerede yoruluyor bunları bile anlayabiliyoruz. En önemlisi de gruptan nerede kopuyor :D Büyük dağılmalar çoğu zaman yokuş başlangıçlarında oluyor. Kondüsyonları sağlam olanlar daha yokuşun başında ayağa kalkıp grubu adeta elekten geçiriyor zaten :) Eleğin üstünde kalan 5-6 sağlam bisikletçiyle yola devam ediyorlar ve geride kalan tüm bisikletçiler yokuşu birer ikişer çıkmaya devam ediyorlar. Yarışta kürsüyü de, çoğu zaman o ilk yokuşta kaçmayı başarabilen sporcular görüyor :harika:

Ve tüm bunların videoda kolaylıkla izlenebilir oluşu, bu tecrübelere bu kadar kolay erişebilmemiz gerçekten harika :cool: Bu başlık altında, tüm dünyada ve ülkemizde düzenlenen amatör yarışlara ait FULL videoları paylaşalım :harika:

Youtube'de ülkemizde düzenlenen amatör yarışlara ait sadece 2-3 adet full yarış videosu var malesef :( Bu kayıtların en iyileri Erdoğan ORHAN isimli pedaldaşa ait. 2016'daki Edirne Cumhuriyet Kupası Yarışı'nı mükemmel bir kayıt ile paylaşmıştı.


Kesinlikle kusursuz bir kayıt :asik: Fakat bu kayıtların devamı malesef gelmedi, umarım kendisi iyidir, hala bisiklete biniyordur ve yarış videoları paylaşmaya devam eder.

Bunun dışında birkaçtane de yarım çekilen, yani aniden başlayıp, aniden biten videolar var :D Belki de şarj problemi yaşadılar, veya kamerayı açmayı unuttular, veya nötralize startı gereksiz bulup kestiler bilemiyorum, ama videolar bir sebeple yarım :snzdglsn: Buna bir örnek:


Gayet güzel bir video aslında, keşke FULL olsaydı :asik:

Başka bir örnek UCI Granfondo Antalya 2018'e ait:


Yabancı ülkeler arasından özellikle uzak doğu ülkelerinde bizim amatörlük düzeyimize çok yakın yarışlar ve pedaldaşlar görüyorum :) Avrupadaki en amatör yarışa katılanlar bile, bizim ülkemizdeki Brisaspor gibi kulüplere denkler neredeyse, yani bizden çok çok iyiler. Bu yüzden uzak doğu ülkeleri yarışlarına ayrıca ilgi duyuyorum :asik:

Melesela bu Japon pedaldaşa ait 3 tane çok güzel FULL yarış kaydı var:


(link)

(link)

Sadece bir tanesinde hız ve harita bilgisi koymuş maalesef ama olsun.

Bizim seviyemizin bir tık üzeri ise UCI Granfondo dünya şampiyonaları :eek:. Ülkemizden de birkaç kişi (eski milli takım sporcularılar kendileri) bu yarışlara katılıyor. Bu yarışlar her ne kadar bizi aşıyor olsalar da, bizim bir tık üstümüzler diyebilirim.

2017 şampiyonası Fransa'da düzenlendi:



2018 şampiyonası İtalya'da düzenlendi:



Bu şampiyonaların da bir tık üstü, Avrupa'da ve Amerika'da yarı profesyonel sporcular tarafından çekilmiş Uci CAT1-CAT2 yarışları. Kısaca profesyonel olmaya ramak kala olan sporcuların, hatta arada bazı pro takımların da sporcu yolladığı yarışlar bunlar. Yani pelotonda çok sayıda profesyonel var ve arada yarı profesyoneller var:


Farkı direk olarak görebilmişsinizdir :cool: Nabız bilgisi, watt bilgisi, her şey var. Üstelik çift kamera ile kayıt yapıyor! Bu tip videolar çeken youtuberlar bazen bu yarışlara ait özet videolar hazırlayarak bilgi paylaşımında da bulunuyorlar. "Şurada şöyle yaptım, burada böyle yapmam gerekiyordu" gibisinden taktikler :) Bu tip videoların biz çaylaklara katkısı gerçekten çok ama çok iyi geliyor. Resmen aydınlanıyor insan :D
Yukarıda videosunu paylaştığım Jasper Verkuijl bu alanda çok iyidir, çok iyi açıklamalar yapar, konuşur ve tüyolar verir. Uzun uzun anlatır :harika:
Abone olmanızı öneririm: (link)

Yaptığı kriteryum yarışına ait bir video:


Kriteryum yarışları inanılmaz zorlar arkadaşlar. Hız çoğu zaman 50'nin üzerinde. Dümdüz bir etap, trafiğe kapatılmış çoğu zaman dikdörtgen şeklindeki bir parkurda dön baba dön yarışı. Her dönüştan sonra ayağa kalkıp, 30'lara düşmüş hızınızı tekrar 50'lere çıkarmak zorundasınız ve bunu hemen hemen her 10-15 saniyede bir yapıyorsunuz! Nabzınız sürekli olarak zone4'te, dinlenmeye kesinlikle zaman yok. Pelotonun hızı gerçekten çok yüksek ve bir de işin içine sürekli virajlar girince, tek sıra halinde bir peloton oluşuyor ve pelotınun ne kadar içinde olursanız olun, rüzgarı ciddi anlamda yiyorsunuz :naslyany: Çok ama çok zor yarışlar bunlar...

Yarış kaydı ve yayını alanında gerçekten mükemmel youtuberlar var yabancılarda. Çıtayı giderek yükseltiyorum :D Vegancyclist bunlardan biri. Kesinlikle üye olmanızı önerdiğim bir diğer youtuber: (link)

Evde trainer kaşısında izlemeniz için editlediği özel videoları mevcut ve bu videolarda saatlerce durmadan konuşup birşeyler anlatıyor, aynı zamanda da ekrana çok detaylı nabız bölgeleri, watt bilgilerini yansıtıyor. Biz çaylaklara resmen level atlatıyor, ufuklarımızı genişletiyor :eek: Süper bir örnek:


Video adeta biz çaylaklar için beyin yakan cinsten :D Zone 6 nabızda 15 küsür dakika geçirmiş, 5 saniyelik maksimum gücü 938 watt olan bir youtuberin ağzından çıkan her kelimeyi ezberlemek isterim ben şahsen :D Respect!

Yükselte yükselte arşa çıkardığımız çıtayı biraz normale çevirerek, son olarak Çin'e gidiyoruz (Aman Allah'ım yine mi :eek::D) ve 4 turluk çok kısa bir kriteryum yarışını hemencecik izliyoruz:


Videodaki pedaldaşların hemen hemen bizim seviyemizde olduklarını söyleyebilirim. Yarış boyuncaki ortalama hızları 40'ın altında ve bu yarış sadece 13 dakika sürüyor arkadaşlar :snzdglsn: Bunlar da bizim kadar çaylaklar :cool:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Umarım bu tip full yarış videoları ülkemizde daha çok kişi tarafından kayda alınır. Malesef ünlü kanallar ise sadece özet görüntülere yer veriyor. Ama pek çok kişi bana katılacaktır ki, yarışın baştan sonra videosu ayrı oluyor. Asla Durma Gökhan son Fondo kaydının tamamını yayınlayacağını söylemişti ama halen göremedim, umarım yayınlar, veya zaten yayınladıysa ve ben bulamadıysam lütfen siz, bu başlık altında o videoyu paylaşın :harika: Umarım bundan sonra da girdiği yarışlardan full videolar paylaşır.

Bu başlık altında sizler de Youtube veya diğer video platformlarında rastladığınız (full olsa iyi olur) yarış videolarını paylaşabilirsiniz :harika: Malum yağmurlu günler yaklaşıyor, boş boş oturmaktan çok daha iyidir :cool:
 
Scudo

BF Okuru

Forum Bağımlısı
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
164.844
Tepki
789
@Serkan Mıstınoğlu

çok sağlam bir çalışmada sen yaptın serkan,valla iyi oldu,şimdi bir kere çekim yapılacak ise aynen bisikletin önüne kamera monte edilecek ,bu kamera olayı sayesinde yarışçının ne yaptığını anlayacağız ,özellikle sıkı ve idmanlı olan bir arkadaşın bu görevi üstlenmesi biz amatör performansçılar için görsel kaynak olacak,
özellikle bu sıkı arkadaş önü tutacak ve ilk pelotondan asla geride kalmayacak ,ilk pelotonda eğimde ne olduğunu göreceğiz,eğimde nasıl çıktıklarını göreceğiz ,yan yanamı çıkıyorlar ,biri diğerini çekiyormu,rüzgarın eğimde durumunun ne olduğunu bilerek eğime girmek ,rüzgar sağdan geliyor ise, çapraz ,öndeki sürücünün arka tekerinin paralelinden almak ,bunları kamera ile tesbit etmekte ,iki adet kamera olabilir önde gidonda ve sağda çatalda,tabi çatala sağlam monte edilecek ,iki çekim aynı anda ,bu biraz masraf tabi ,parayı veren düdüğü çalar misali,ama gerçekte ,görsel bir şölen ortaya çıkacak,hataları göreceğiz,makas atanları,arka tekere vuranları ,nitekim edirnede bunu gördük hızla arka tekere vuran arkadaş aynen sola bisikletten uçtu ,öndekine bir şey olmadı ,görüntüyü çeken arkadaşada tosladı,ikisi yeri öptü tabi,3 yarışta acaip hatalara şahit oldum,amatör olurda biraz daha temkinli olur yarış kurallarına uyar,yok böyle bir durum,elini bırakanmı ararsın ,adam pelotonun içinde elini bırakıyor çifte telli oynuyor ,buyur burdan yak şimdi,:koptum::koptum::koptum:

bu kapadokyada elim bir kaza sonucu ölen arkadaşımızın net bir görüntüsü olsa idi olayı çok iyi anlayacak idik ,sadece atılan mesajlardan olayı irdelemeye çalıştık,kaptan tufan sağnaktan raporu aldım,yüzde 16 gibi çok dik yerden hızlı inen peloton düşün vayyyyyy şimdi,,,ne oldu sıkışma ,,,,al başına belayı şimdi,,arkadan hızla gelen öndekilere çarpmamak için sağa kaçınca ne oldu kaldırıma vurdu ve ölüm geldi,ölen arkadaşımızın bisikletten uçarak ensesini ağaca vurması ,boyun kemiğinin kırılması atılan mesajlardan anlaşılmıştı,,
zati milleti bu riskli yere sokmakta abesle iştikal oda ayrı mevzu,,çok tehlikeli sert inişlerden kaçınmak gerekir ,güzergah yapılacak ise daha emniyetli yerlerin seçilmesi doğru olacaktır, sonuçta amatörlere yönelik bu gran fondolar.
 

teo53

Bisikleti seven doğa gezgini ?
Kayıt
30 Mart 2016
Mesaj
140
Tepki
395
Yaş
31
Şehir
istanbul
İsim
Orçun
Başlangıç
2015—16
Bisiklet
Carraro
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Videolara km ve eğim bilgilerini nasıl ekliyorlar konu hakkında bilgisi olan var mı ?
 

Tuars07

Forum alüminyumbaşı
Kayıt
10 Mart 2017
Mesaj
366
Tepki
573
Yaş
34
Şehir
Antalya
İsim
Tunahan Arslan
Bisiklet
Mosso
Youtube üzerinden amatör yarışları ve antrenman çekimlerini izlemek bizim gibi yarışlara katılamayanlara bir nebze eğlence sağlıyor. @Serkan Mıstınoğlu 'nun paylaştığı (link) yarış severlerin takip etmesini öneririm pilotluk yapan bu arkadaş dünyanın farklı yerlerinden bisiklet yarış videoları paylaşıyor. Önceden izlediğim birkaç paylaşımda bulunayım




Bölüm bölüm çekilmiş


Yol yarışı değil ama tarz ve doğası çok hoşuma gitti

 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner

İsmail Selçuk

Founder Pelokon Cycling Team on Strava
Kayıt
11 Temmuz 2017
Mesaj
1.143
Tepki
2.538
Şehir
KONYA
İsim
İsmail SELÇUK
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
Salcano
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Süper bir başlık olmuş tebrik ederim gelecek videoları dört gözle bekliyorum. Biliyorsunuz geçen gf kapadokyada ilk yarışıma katıldım. Yarışa girmeden bunları çok izledim kim neye nasıl tepki verebiliyor gördüm. Yolu, rotayı daha önce yarışanların videolarından öğrendim daha sonra kendim gezdim ve yabancılık çekmedim. Youtube da bir ton video var kesik kesik olan, tüm yarış kayıtları olan... Bunlar çok kıymetli tabi. Paylaşımcılara teşekkür ederiz.
Örnek olarak son olarak fatih abiyi izlemiştim:
 
  • Beğen
Tepkiler: Road_Runner

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo
@teo53

(link)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Başka bir CAT 2/3 FULL yarış videosu


Burada da yarışı özetlemiş ve anlatmış:


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Çok güzel bir kriteryum yarışı:


Çok hızlı yarış, virajlar bile 55-57 km/h ile alınıyor :eek:

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otoparkta yapılan CAT 1/2 yarışı:


Bu organizasyon bize yollar kapatılmadan, ufak güzergahta da yarış yapılabileceğini ispatlıyor. Fakat güvenlik tedbirlerine dikkat edin; Bisikletçilerin çarpması durumunda zarar verebilecek sert duvarlar vs saman balyaları ile yumuşatılmış :harika:

Bilgi: CAT 1/2/3/4/5 nedir?
CAT5 (Kategori 5 olarak düşünün) en düşük seviyeyi temsil eder. Genellikle tek bir kategoriye ait yarışlar olmaz, yani sadece CAT5 yarışı pek görmüyorum. Genellikle 2 kategoriyi bir arada yarıştıran yarışlar var. CAT 4/5 veya CAT 3/4 veya CAT 1/2 gibi. CAT 1'i neredeyse profesyonel olarak düşünebilirsiniz. Fakat CAT 5'i de küçümsemeyin, çünkü bizden çok daha iyi durumdalar. Biz olsak olsak CAT 15 oluruz (öyle bir şey yok tabi):D
Yarışmak için de belli kriterler var. Önce CAT5 yarışlarına giriyorsunuz. Bu yarışlarda sizden şampiyonluk beklenmiyor, ama 5-10 adet CAT 4/5 yarışına girdikten sonra, bu yarışları tamamlayabildikten sonra CAT atlıyorsunuz, yani tecrübe kazandıkça. Bu şekilde CAT5'den CAT1'e doğru ilerliyorsunuz (demişti bir youtuber, eğer yanlış anlamadıysam durum bu :harika:)

Tablo: Biz çaylakları, CAT 1/2/3/4/5'i ve profesyonelleri üretebildikleri w/kg değerlerine göre kıyaslar tablo. Aklınızda daha iyi yer eder bizim ve onların hangi dünyalara ait oldukları konusunda :krktm:

PowerProfile.png

Bu tabloda gerçekten çok sayıda ibretlik bilgi var. Profesyonel bir bisikletçinin 1 dakika boyunca koruyabildiği 11 w/kg değerini biz 5 saniye boyunca koruyabiliyoruz :D hahhahaha bu çok iyi!
Yine aynı şekilde, profesyonel bir bisikletçinin sürekli (THR Power) koruyabildiği 6 w/kg değerini biz 1 dakika boyunca koruyabiliyoruz :acpsnr:

Bilgi: w/kg nedir?
Kilogram başına üretebildiğimiz watt miktarı. Örneğin 60 kilo olan bir sporcunun 1 dakika boyunca üretebildiği maksimum güç 240 watt ise, 240'ı kiloya bölerek 1 kilo başına düşen watt miktarını buluyoruz, yani 4 w/kg oluyor.

Şu link dursun, lazım olabilir :)
(link)
 

Ilter Elmas

Shut Up, Legs!
Kayıt
11 Nisan 2017
Mesaj
1.052
Tepki
1.951
Yaş
38
Şehir
Bursa
İsim
Ilter Elmas
Bisiklet
Carraro
Çok faydalı bir başlık olmuş. Vakit buldukça bu başlık atında paylaşılan bütün videoları izleyeceğim.
 

MakRo

🤘Forever Metal🤘
Kayıt
5 Temmuz 2015
Mesaj
2.847
Tepki
9.136
Yaş
32
Şehir
Denizli
İsim
Alperen Atman
Başlangıç
1998—99
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
@Serkan Mıstınoğlu Elinize ve emeğinize sağlık çok detaylı ve faydalı bir başlık olmuş konun takipçisiyim.
 

Road_Runner

Road Runner
Kayıt
24 Nisan 2010
Mesaj
5.999
Tepki
25.898
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Cervélo

Video kaydı 300. metrede başlıyor ama zaten nötralize start, bir şey kaçırmıyoruz :)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ilter Elmas

lealtad

Forum Bağımlısı
Kayıt
23 Aralık 2014
Mesaj
1.604
Tepki
1.597
Şehir
İstanbul
İsim
Hüseyin
Bisiklet
Diğer
@Serkan Mıstınoğlu

CAT15 nedir ya:D Bizim avm’ciler yapar mı hiç öyle yarış falan. Bisiklette neymiş zaten.. Halbuki şu tayt giymiş koca koca adamların -sıtarbaks- ve -kafe nero- da harcadığı zamanı ve ciroyu bi bilseler ve biraz girişimci davranıp bazı şeyleri akıl etseler güzel bi kâr kapısı açarlar kendilerine. Ama nato kafa nato mermer derler ya. Durum ondan ibaret. Herşeye para olarak bakıyorlar ama ellerinin altındakini geri tepiyorlar..:)
 
  • Beğen
Tepkiler: burcinaktas

Tuars07

Forum alüminyumbaşı
Kayıt
10 Mart 2017
Mesaj
366
Tepki
573
Yaş
34
Şehir
Antalya
İsim
Tunahan Arslan
Bisiklet
Mosso
Pek amatör gözükmüyor ama değişik bir oluşum pist bisikletleri gibi frensiz ve vitessiz bisikletler ve güzel bir parkur anladığım kadarıyla tüm bisikletlerde kamerada var güzel olmuş bence...
 

a.valverde

El Imbatido
Kayıt
22 Haziran 2018
Mesaj
1.119
Tepki
2.601
Şehir
istanbul
ben mi kacirdim acaba ; Cesme kisayi , kayit edip buraya yukleyen olmadi mi?
 

EnesKlf07

Daimi Üye
Kayıt
23 Şubat 2016
Mesaj
322
Tepki
532
Yaş
26
Şehir
Antalya
İsim
Enes Kalfa
Bisiklet
Scott
@Tuars07 Düzenli yapılır fixie bisikleti kullanıyorlar genelde fren yok vites yok durmandan pedal yani. Bana göre oldukça tehlikeli gerçekten çok cesaret isteyen bir yarış türü.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tuars07

BerkEvren

Forum Bağımlısı
Kayıt
21 Şubat 2016
Mesaj
3.300
Tepki
13.190
Şehir
İstanbul
İsim
Berk Evren
Başlangıç
1983—84
Bisiklet
Diğer
Çeşme Grand Fondo 2018 Kısa Parkur
Bu da sürüş dataları ile birlikte olan video: