Karbon daha sıcak sürüşler verir... yoldan gelen darbeleri alüminyum gibi demir hissiyle vermez bu yüzdendir ki alüminyum kadrolarda maşaları karbon olan modeller mevcuttur... Çelikten alüminyum'a geçişte yol ne kadar soğuk ve hissis geldiyse karbon'a geçişte de o kadar sıcak gelir...
Orta seviye bir alüminyum küçük bir çarpma da hemen yamulup ezilebilir...
Karbon ise şartlara göre bunu absorbe edebilir...
Kaliteli Alüminyumun kullanılmayacak düzeye gelmesi ile karbonun kullanılmayacak düzeye gelmesi hemen hemen aynı eşik değerdir...Ama o eşik değerde kuvvete maruz kalana kadar ki bölümde alüminyum yamulurken, Karbon sorunsuz devam edebilir yoluna...Çünkü Karbon metal değildir ve günümüz karbon bisikletleri(düşük seviye olmayanlar için) liflerden çok sık bir şekilde örülerek oluşturulur... tam bir teknoloji ürünüdür...
Ama karbon'un da ani ve sert cisimlerden gelen darbeleri bazen absorbe edememe sonucu çatladığı veya kırıldığı görülmüştür,metal gibi eğilme özelliği olmadığından birden çok tehlikeli duruma sokabilir ama o duruma düşmek kaliteli bir karbon için çok zor diyebilirim...
Bu yıl yarışlarda ne kazalar oldu insanlar maf oldu ama bisikletlere hiç bir şey olmadı...
Karbon'un daha ileri bir ürün olduğu tartışılmaz ama tercih meselesi olduğu da tartışılmaz...
Bu arada alüminyum kadrolarında kırık versiyonlarını son 2 ay da 2 defa gördük forumda,bir bianchi bir kron kadro idi... Yani alüminyum da kırılabiliyor...
Yanlış anlaşılmasın ben de alüminyum kullanıyorum ama Kimya alanındayım ve fanatizanlık yapmaya gerek yok(daha önceki başlıklarda hep böyle olduğu için söyliyim dedim).Alüminyum kadromu seviyorum ama bütçem olsa Karbon kullanırım.
Bir de ben çeliği de seviyorum verdiği his apayrı onun da... Çelik kadrolarında hafifleri var ama alüminyum dan pahalı oluyorlar doğal olarak...