Scudo Sports

Akvaryum İçin Ön Bilgi ve Yardım

aynen öyle ticarete dönünce herşey değişiyo, taş var ne zaman isterseniz verebilirim, zamanla hobiyle uğraşan arkadaşlarınız oldukça bu tür şeyleri temin etmek çok kolay olacak aksesuar paylaşımınızda olur balık paylaşımıda :) akvaryumda bisiklet gibi paylaşımlı bir hobi :)

Scudo
Verdiğiniz isimlerin hepsi ciklet türüdür birlikte yaşar :) Aralarında insanlarda da olduğu gibi kavgacıları var tabi genellikle beyaz cikletlerdi diye hatırlıyorum yanlış olmasın :). Zebra konusuna gelirsek genellikle akvaryumcular ondan kurtulmak ister tam nedenini bilmiyorum ama çabuk ürüyor olabilirler. :)

• Beğen
Tepkiler: Orkun Terzioğlu
Öncelikle tebrik ederim. Çok güzel bir uğraştır. İşin özeti şudur, doğayı örnek almak onu taklit etmek. Uzun yıllar boyunca malawi türü ciklet balıklarından besledim. 250 litreye uygun sayıda balık ile bol kayalıklı bir dekorla güzel bir malawi tankı kurabilirsiniz. Yavru almak çok keyifli oluyor :). Beslenecek türe göre kullanılacak kum, dekor (kaya, bitki, canlı bitki) , su değerleri ( ph oranları, su sertliği), suyun sıcaklığı, suyun dinlendirilmesi, filitrasyon, döngünün başlatılması, amonyak dengesinin sağlanması, nitrit nitrat döngüsü diye sırayla seyreden bir doğal döngü oluşturuyorsunuz. Uygulamada hiç zor değiller. Malawi cikletleri, tetra, tetrazon, lepistes, tropik türler ve piranhalarla ilgili bilgilerimi paylaşabilirim. Sarı prenses, Ice man (Acei) , argus ve mono favori balıklarım arasında yer alıyorlar.

@Betül özkal

Sağlıklı bir akvaryum için bahsettiğiniz türlerin birlikte olmamasını tavsiye ederim. Akvaryumunuzun ölçülerinde birlikte yaşayabilirler ama bu hem sizin için hem de balıklarınız için zor olacaktır. Akvaryum hobisinin amacı sadece sizin değil balıklarınız içinde en uygun noktayı yakalamaktan geçer. Bu belirttiğiniz türler sakin canlılar olmasına karşın doğal ortamlarındaki suyun sertlik dereceleri farklıdır. Bahsettiğiniz ölçülerde bir akvaryum için -hobiye yeni başlayan biri gibi düşünürsem- benim seçimim sarı prenses ve yunus chiclid olacaktır. İlk etapta 6 küçük boy balık bence sizin için ideal. Zamanla balık ekleyebilirsiniz.

Canlı doğuran tercih etmeme nedenimi ise şöyle açıklayım; ebat olarak oldukça küçük balıklardır ve maksimum boyları da sınırlıdır. Akvaryumun gözü doyurması için çok sayıda balık eklemeniz gerekecek ve bu da ilk başlarda kayıpları artıracaktır. Yine canlı doğuranlar özellikle akvaryumun üst ve orta üstü bölümünde gezinecekleri için bu boyda bir akvaryum için tercih edilebilirliğini benim nazarımda yitirmektedir.

Yine de siz belirttiğiniz türlerde akvaryumların fotoğraflarına bir bakın isterseniz, neticede bu bir hobi ve keyif almanız için sizin göz zevkinize uyması gerekir bir başkasının değil.

Bir yıl öncesine kadar toplamda 2000lt civarında farklı ebatlarda akvaryuma sahiptim. Bulunduğum şehrin yaz sıcakları yüzünden ve şehirdeki gelişmemiş balık kültüründen dolayı bıraktım hobiyi. Dört senelik tecrübem var. Özellikle Malavi ve Tanganyika balıkları bakmayı düşünürseniz pratik bilgi bakımından elimden gelen yardımı yaparım.

Çok güzel bir hobi. Uğraş gerektiriyor fazlasıyla. Ama yarım cm bile olmayan yavrularınızın büyüyüp yavru verdiğini görmek, torun sahibi olmuş gibi sevindiriyor insanı. Yılda 1000 küsür üretim yapınca da kendinizi aşiret ağası gibi hissetmenize sebep oluyor :)

@tall81

Bu tür paylaşımların olmasını seviyorum. Senlerdir sporla ilgileniyorum bir çok dostum oldu ve paylaşmayı öğrendik. Özel mesaj ile ulaşıcam size müsait olduğunuz bir gün gelip alabilirim. Bahçelievlerde oturuyordunuz sanırım

@S.Koca

Ciklete karar verdim :). Bu hafta sonu akvaryumu kurmayı planlıyorum, İstanbulda uygun fiyata mercan kumu alabilceğim bir yer varmı acaba?

@Gökhan Taflan

Japon balığı var 3 adet onların üremeleri çok zormuş, onlardan yavru alamadım ne yazık ki. Daha önce Tavşan besliyordum yavru alabildim, tabi balıklardan daha cana yakın kokusunu alıosun öpüp sevebiliyosun ayrı bişey ama babanne olmuş gibi hissetmiştim kendimi :D hepsine isim vermek ayrı bir zevkti benim için. Balıkların da büyümelerini izlemek çok zevkli olur. Bakalım bu hafta kurucam nasıl olucak

Arkadaşlar birde 250 LT için kaç kg kum gerekli onun içinde yardımcı olabilirseniz 3 aşşağı 5 yukarı sevinirim.

Size bir pratik bilgi vermek isterim dilim döndüğünce.
Sahilde yürüyorsunuz baktınız denizin kenarında güzel taşlar var. Eğer çok fazla dış etkiye maruz kalmamışsa bol tuzlu suda 5 gün bekletin. İmkanınız varsa ikinci günde suyu yenileyip tekrar tuzlu suya bırakın. Durulayıp akvaryuma atabilirsiniz. Dış etkenler ve bakteri korkunuz varsa çamaşır auyunda bir iki gün bekletin. Sonra durulayıp sirkeli suya bırakın 3 gün. Güzelce durulayıp akvaryuma atabilirsiniz.
Çoğu takıntılı akvarist bu yöntemlere cesaret edemese de hep uyguladım ve hiç sorun yaşamadım. Parmak mercanları temizlerken de çamaşırsuyu kullandım sorun olmuyor.

• Beğen
Tepkiler: FelixTheCat
akvaryum ölçülerini verirseniz kum için daha faydalı olur, litreye göre yanlış bilgi verilebilir çünkü akvaryumun tabanı dar kendi yüksek olabilir

Besleyeceğiniz türe ve kullanmak istediğiniz kuma göre değişir. Akvaryum taban boyu da önemli. Ama ortalama olarak benim fikrim 15-20kg arası mercan kırığı veya o civarda silis kum yeterli olacaktır. Cichlid besleyecekseniz ne kadar fazla kum o kadar yiyi.

Japon balıklarını genelde sağarak üretiyorlar. Dişi yumurtaları ve erkek spremleri bir kaba sağılıyor ve döllenme işlemi yapay olarak gerçekleşiyor. Japon balıkları biraz fazla geniş hacimde kendileri üreme yaparlar. Akvaryumda doğal döllenme baya zor.

• Beğen
@Gökhan Taflan

Bu verdiğiniz bilgileri ağaç köklerinde de uyguluyorlar öyle okudum doğal bitki görünümü olsun diye. Denemekte fayda var, bir avuuç dolusu istiridye kabuğu buldum bir yerden onlarıda kullanmak istiyorum sorun olmaz umarım.

Şu an ölçü veremiycem dediğim gibi kuzenimle birlikte bakıcaz balıklara haznedarda akvaryum yarın ölçüp bilgi veririm arkadaşlar.

en fazla 25-30 kilo civarı kum ihtiyacınız olur, arkadaşların belirttiği gibi taban ölçüsü önemli. Çok küçük taneli olmamasına dikkat edin kumun, zaten akvaryumcudan alacaksanız danışmanızda fayda var. Büyük boyda taşları peyzaj veya havuz işleri yapan ya da bunlara malzeme satan yerlerden ucuza bulabilirsiniz.

@S.Koca

mercan kumu diye söyledi akvaryumcu cikletler için ideal sanırım buda aksini okumadım hiç. Dediğim gibi ölçüsünü öğrendikten sonra paylaşıcam arkadaşlar

siz Melek diye tabir edilen balıktan besleyin en güzeli onlardır arada sıradada küçük balıkları yem olarak atarsınız oh mis,şaka maka bir yana melek balığı hırçındır ama güzeldir o kuyruğu bile farklıdır tavsiye ederim,yalnız melek balığının yanına ciklet,lepistes,sazan(japon) filan koymayın sakın ha :)

• Beğen
@Turan Babacan

Ciklet beslemeye karar verdik şimdilik :)

babam mali müşavir olmasına rağmen ofimizde 16 tane arkaryum var :)
balık malzeme vs ne ararsanız mevcut boşuna petshoplarda parçalanmayın.
babam bu işi yarıda ticarete dökmüş durumda.
ben pm ile ile size elimizdekileri yazarım.
isterseniz gelip alabilirsiniz.

@kivilcimb

Teşekkür ederim.Şu an lazım olan kum ve iç dekorasyon malzemesi. Akvaryumun içerisine koymak için taşı @tall81 verecek sağ olsun. Hafta sonu da kum alacağız. Akvaryumu kuracağız böylelikle :)

@Betül özkal

tamamdır aklınızda olsun herhangi birşey lazım olduğunda pm atabilirsiniz.

@kivilcimb

Çok teşekkürlerr :)

Arkadaşlar Ciklet türü beslemeye karar verdiğimi söylemiştim. Sarı prenses, iceman yada mavi prenses, bunlarla birlikte tropheus beslesem olur mu acaba? (link)

Geri