Scudo Sports

Akort ayarı

Yavuz Onat

Üye
Tepki
39
Merhaba. Bisikletim Triban 500 fb. Akortu yapabilmem için jantta bir tarafı çok sıkıp diğer tarafı gevşetmek durumundayım. Bu durumda bir taraftaki tellere çok yük binmiş oluyor. Tüm telleri gevşetip eşit gerginliğe getirsem ardından hepsini aynı miktarda geri sıksam ayar az çok tamam olur mu? Bunu hangi sırayla yapmalıyım?photo 1.JPG photo 2.JPG photo 3.JPG

Scudo
Fren pabuçlarını baz alarak yamuk olan tarafın tersindeki teli sıkman gerekiyor. ilk başlarda yarım tur sıkıp tekrar kontrol et. İhtiyaç varsa tekrar yarım tur sıkarsın.
Youtube'da konuyla ilgili fazlaca video mevcut. Akort anahtarın varsa videoları izleyerek yapabilirsin. Akort anahtarın yoksa başka bir aletle yapmayı deneme, sıkacağın vida başları biraz hassaslar. Sıyırma yapabilir, bir daha o vidayı yerinden oynatamayabilirsin.

İnternette cok guzel videolar var onlari izleyebilirsin.@Yavuz Onat

Öyle bir şey yapmanıza gerek yok. Hatta daha kötü bir hale gelebilir. Öncelikle boşa dönen, serbest kalan jant teli var mı onu kontrol edin. Ardından tornavida ucu veya fren pabucu ile sağa ya da sola çeken bölümleri dikkatlice belirleyip çeyrek tur hareketlerle ayarlayın. Beğendiğim ve zamanında yararlandığım 2 videoyoyu paylaşayım.

Burada da temel kuralları çok basit ve net bir dilde anlatmış.
1)

Özellikle vida giriş yönüne göre righty tighty kuralını güzel anlatmış
2)

• Beğen
Tepkiler: Suluk
Sağolun. Fakat asıl sorum şu: Yamukluğu alabilmem için bir tarafı fazlaca sıkıp diğer tarafı gevşek bırakmam gerekiyor. Bu durumda teller eşit gerginlikte olmayacak.

@Yavuz Onat Orayıda biraz sıkarsın cok gevsek olmasın ama kararında olsun yaptıgın ayarı bozmasın ama sıkı olsun. zaten bır yere dogru cekınce dıger tarafta bıraz gerılıyor. Benım zondalar da kendı kendını duzeltıyor nasıl dızılım yapmıslarsa ben bozuyorum o toparlıyo kendını :D

Vidolarda açıklıyor. Eğer bir taraf çok gevşekse zaten bir sorun var demektir. Öncelikle gevşek kısımları sıkmanız ondan sonra ayara geçmeniz lazım. Herşeye rağmen çok gevşekse karşı taraflarını sıkmalsınız, gevşeği daha da gevşetmemelisiniz.

7qZG1W
Hocam jantım bu şekil ve yalpa yapıyor nasıl akort yapıcam bi yardım edermisiniz.

(link)

@Aykut_16 Fotoğrafta jant teli/telleri eksik görünüyor.

Evet Hocam biri eksik yeni koptu onu tamamlıcam fakat başka taraflarda fren papuçlarına sürtme var teller az olduğu için riske girmedim daha fazla bozulmasın diye.

@Yavuz Onat
Dostum youtubede İki teker bir adam veya geziniyo bisiklet kanallarına bakarsan bu sorununa ait videolar var oradaki yapılanları baz alarak sorununu çözersin.

Teli tamamladıktan sonra akort yaparsan daha iyi olur. Kendin yapmak istersen çeşitli videolar var ama bu şekilde yapmanı pek tavsiye etmem, bir de kopan jant teli sonrası diğerlerinin kopma olasılığı da yüksek oluyor daha fazla kuvvete maruz kaldığı için.

Teşekkür ederim hocam onu tamamlayıp yapacağım.

İdeal jant gerginliği konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlar var mıdır? Jant tellerinde çok hafif bir esneklik kalsa yeterli olur mu? Jant teli kırma ihtimali nereden sonra artar?

Jantın fazla yalpa yapmıyorsa pabuç ayarı yaparak sürtme sıkıntını giderebilirsin.(aslında bu mesajım konunun ilk resimleri için ama aradan aylar geçmiş bu zamana kadar düzeltmiştir diye düşünüyorum yazmadan da edemedim:) bilmişlik işte)

Geri