Aç bir 70 lik, keyfimize bakalım...

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
70 lik deyince 35 gidiş 35 dönüşlü 70 km lik bir tur kastettim, siz ne sandınız? O muhteşem powered içeceği değil heralde değil mi?
(Laf aramızda, bu tarafa gelecek olan varsa lütfen pojalusta Duty freeden alsın benim için, Tekirdağ powered veya altınbaş enegy drink farketmez. Ayrıca rafta ne kadar varsa philles çikilotalıları ve amphora ları da sepete atsın, ben öderim, buralarda bulmak imkansız.)

Yeşilay ın bu yazmakla zorunlu olduğum kamu spotundan sonra konumuza dönebiliriz.

Başlamadan önce belirtmek istediğim bazı hususlar var. Ben bisiklet sürerken genelde 30 kmh lik bir hızla devamlı pedal çevirmeyi severim, bu nedenle arada sırada durup sizler için foto çekmeyi ihmal edebiliyorum. Bu turda da neredeyse her 10 km de bir durup resimleme yaptım.
Ayrıca Delta Adam gibi bölgeyle ilgili bazı bilgiler vererek yazımızı zenginleştirmek istiyorum, izninizle.
http://imageshack.com/a/img842/4439/4znr.jpg
Buluşma yerimiz eve yakın Sayna-Jandosova köşesi. Jenya yı aradım, geliyor, fotoda belli olmamakla birlikte bir battı çıktı geçidi var, burayı daha önce çalıştığım firma yaptı. İnşaat firması mıydık, hayır, ama parası iyiydi. benzerleri Türkiyede 9 milyon dolarese yapılan bu sıradan battı çıktıyı 40 milyona yaptık..İyi para. ama sonuç hüsran ve gözyaşı. neyse konumuz bu değil.
Yol planımız, Ruskulova üzerinden Pitiletkaya kardeşime gitmek, Onu da alıp beraber Gres yolu-havaalanı çemberi yapıp Al farabi den eve dönmek. Başladık, ben önde, Jenya arkada.
http://imageshack.com/a/img843/2826/sc3s.jpg
10 km kadar gittikten sonra yol müsait olunca Jenya ya işaret ettim, yanıma gel, yanyana gidelim diye. Kimse yok.
Nerde bu adam? Telefona cevap vermiyor, başına bir iş mi geldi acaba? Bu nasıl bir iletişimsizlik nasıl bir bozuk organizasyon arkadaş, yok mu bunun bir yolu, ne bileyim kask içi telsiz sistemi gibi...
http://imageshack.com/a/img843/8408/amsb.jpg
Aha geliyor. En az 20 dakika bekledim. Ayakkabısındaki keller çıkmış, alet edavat olmayınca bir tamirciye girmiş, ben de alet edavat vardı oysaki ama fırtına gibi giderken çağırdıysa bile duymamışım.
http://imageshack.com/a/img845/1128/4zi4.jpg
Gittiğimiz yol Ruskulova bizim TEM gibi, Al Farabiye ise E-5 diyebiliriz. Yani Almata nın iki ana yolu. Ancak Al Farabide maksimum hız 80 km iken burada 70 km, zaman zaman radarlar var, 60 km.
http://imageshack.com/a/img835/6181/wp7g.jpg
Oradan Kapçigay yoluna sapıyoruz. Kapçigay Almataya 80 km mesafede bir yapay göl ama çok büyük, karşı kıyıları görünmeyen baraj gölleri gibi. Yazın oraya yüzmeye gidilecek. Ayrıca Kapçigay Kazakistanın Las Vegası. Kumar sadece orada serbest, bu yüzden o bölgede çokça kumar hotelleri mevcut, saçma sapan turistik hotellerle birlikte. Zaten Antalya yı gören Kazak bir daha Kapçigayın yüzüne bakmıyor.
Kırmızı ışıkta durup arkama bakıyorum, anaa, Jenya yine yok. Aha foto, gerçekten yok. Aradım, lastik arızası varmış, birazdan yakalarmış beni.
Bu ne abicim, bu nasıl tur? Düşünsene, uluslararası tura çıkmışız, arkadaş başka ülkede kalmış farketmiyoruz. Olacak iş değil.
http://imageshack.com/a/img835/8219/1h7n.jpg
Demiryolu köprüsünde bir poz verelim. Arkada gelecek kışa kadar erimeyecek karlı dağlar.(hepsi değil tabi, zirvelerde kalacak sadece)
Demiryolu Kazakistandaki başlıca ulaşım aracı. Son derece modern ve hızlı dakik oldukları söylenir. Şehirlerarası otobüs te var ancak bizim eski 302 leri hatırlar mısınız, onlardan daha kötü otobüsler, almanyadan alınma eski döküntü setralar, filmlerde var ya Meksika otobüsleri, içerisinde tavuklar olan, onlar gibi. otogarlar bizimki gibi, gel gel abi, Taraz mı, gel abi, Çimkente hemen kalkıyor, karaganda ya bi kişi.
http://imageshack.com/a/img836/9426/r3nj.jpg
http://imageshack.com/a/img834/8577/3rqg.jpg
Kardeşim Ulaş ta bize katıldıi hibrid bisikletiyle. Alton RCT R7, lastikler orjinalde 700*23C ama şimdi 35C olarak değişti.
Burada niye durduk, burası bizim işyerimiz, sağdan girilince içeride.
Cumartesi tatil, yarın (bugün) çalışma günü. Nedeni ise 7-9-10 resmi tatildi ama arada 8 Mayıs ta tatile dahil edildi, bu yüzden Pazar günü çalışma günü oldu, bütün resmi ve özel yerler açık. Görüldüğü gibi bir günde bizden olsun diyemiyor devlet, neyse o. Öte yandan bir resmi tatil cumartesi pazara rastgelirse sayılmaz, izleyen pazartesi de tatil olur. Veya iki günlük bir resmi tatilse ve cumartesiye rastgeliyorsa, pazartesi ve salı da tatil olur. ramazan bayramında tatil yok, kurbanda 1 gün veya iki tam hatırlamıyorum.
http://imageshack.com/a/img835/5915/mbnu.jpg
Önde ben, arkada brat ve geride Jenya olarak devam ediyoruz. Benzinciden sağa döneceğiz, durup geriye bir bakayım,doğal olarak yoklar. Beklerken karşı benzinciyi de çekeyim oldu olacak.
http://imageshack.com/a/img845/9814/8obr.jpg
Burada Shell, BP gibi tanıdık firmalar yok, hepsi yerel firmalar. Bir iki tane Lukoil ve Gazprom gördüm ama, lider Helios(geliyos okunur, H harfi G okunur, Gari Poter yani), Royal petrol, çinlilerin Sinooil ve devlet kurumu Kaz Munaygaz.
Benzincide sistem şöyledir, istediğiniz oktanın olduğu pompaya depo tarafından yanaşılır, hortum kısadır, tersten olmaz çünkü. Sonra görevliye 92 brat denir ve içeriye ofise gidilir. Pompa numarası ve oktan söylenir, para ödenir, kadın pompayı blgden otomatik açar ve dasvidanya denerek gidilir. Bize göre oldukça hantal bir sistem, pompacıya direk para verme yok, önce para sonra benzin. Ofiste kuyruk varsa araban da pompada bekler arkanda kuyruk oluşur.
http://imageshack.com/a/img845/8809/w7bx.jpg
http://imageshack.com/a/img843/2518/la61.jpg
http://imageshack.com/a/img843/9052/jaoe.jpg
Yol üzerinde Jana Kuat denilen yeni siteye biz göz attık, beğenirsek belki bu bölgeden bir ev alırız. Burası hakkındaki yorumlar çok kötü yalnız, yazın yoğun sivrisinek ki eskiden bataklıkmış, kışın sular donuyormuş ve henüz gaz gelmemiş, tüp kullanılıyor. evlerin penoblok kartondan dış duvarları var birde, knauff. Neyse
Yol son gördüğümde berbattı, şimdi yapmışlar, belediye çalışıyor.
Almatada kış sert geçtiği için kış sonu yollar delik deşik olur ve bütün yaz yollarda yenileme çalışması vardır. Kangren trafik felçe dönüşür. Allahtan Antalya var, yazın şehir ciddi boşalıyor. Tabi dağlardaki yazlıkları da unutmayalım.
Okullar 1 Eylül de açılır, 1 Haziran da kapanır, bu tarihler değişmez. Mesela 1 Eylül pazar günü mü, farketmez arkadaş, okul o gün başlar.
http://imageshack.com/a/img834/1455/04sc.jpg
Fotoğraf bulunamadı.
Yol boyundaki bir Türk köyü. Ne zaman geldiler nasıl geldiler tarihçem zayıf ancak temiz Türkçe konuşurlar, isimleri Türktür. Genelde kendilerine ait köylerde toplu yaşarlar. Hepsi rusca bilir ve konuşur ancak kazakça bilmezler.
Ekinler büyümeye başlamış. Kazakistanın dünyanın en büyük buğday üreticisi olduğu malumunuzdur. Orta kesimler aynı Konya ovası gibi uçsuz bucaksız, ağaçsız tarla. Ülkenin yarısı da çöl, sanmayın her yer Almata gibi yeşillik, burası çok özel.
http://imageshack.com/a/img838/55/e099.jpg
Havaalanı arkamızda. Öyle istanbul gibi her beş dakikada bir iniş kalkış olmuyor, sakin, küçük bir liman.
http://imageshack.com/a/img842/5541/79nr2.jpg
Burası da havaalanı girişi. ağaçlardan görünmese de gitmesek te orda bir alan var bizim. 15 dakikaya kadar gir çık ücretsiz.
http://imageshack.com/a/img834/763/41m3a.jpg
http://imageshack.com/a/img835/9186/45r3.jpg
Yol ayrımı, kardeşim yukarıdan eve dönecek, biz Jenyayla dağlar istikametinde 5 km gidip sağa döneceğiz, ondan sonra bir 20 km sonra evdeyiz. 10 km sonraki benzinliğe kadar durmaksızın pedallayacağız, orada su takviyesi yapıp 10 km lik rampa tırmanmasına başlayacağız.
Bisiklette suluk olmadığını farketmişsinizdir, ağırlık olmasın diye sırtımdaki ceplere koyuyorum, Nasrettin hoca hesabı.
http://imageshack.com/a/img842/7475/cytl.jpg
Benzinlikte Jenyayı 3 dakika bekledikten sonra (bu sefer trafiğe takılmış) alışverişi yapıp fotodaki yola tırmanacağız.
Bu arada bir yanlış anlamayı düzeltmek isterim, Jenya 27 yaşında ve iyi bir sürücü, normal şartlarda benden daha dayanıklı ve hızlı birisi.
Jenya biraz kız ismine benziyor diyenler için gelsin şimdiki açıklamam. jenya, Evgeny (yevgeni okunur) adının kısa söylenişidir. Aynı şekilde kız adı olan Evgeniya adının kısaltması da Jenya dır. Tıpkı Aleksander ve Aleksandra adlarının ortak kısaltması Saşa gibi. Dimitri-Dima, Vladimir-Vlad, Antonia-Tonya, Natalie-Nataşa, Svetlana-Sveta diye gider.
http://imageshack.com/a/img834/83/8j1e.jpg
http://imageshack.com/a/img845/329/z5to.jpg
http://imageshack.com/a/img838/3487/lqug.jpg
http://imageshack.com/a/img841/3329/1pk2e.jpg
Nihayet Mega Centera ulaştık, biraz dinlenelim. Arkadaki binalar 25 katlı Mega Towers. Güzel evler, Türkiyeden misafirim gelince bu evlerden daire kiralarım genelde. Hemen dibinde Almatanın en büyük AVM si Mega var, Türklerin yaptığı (ya ne olacağıdı) ve LC waikiki dahil bir çok markanın bulunduğu büyük bir AVM. Giriş katta buz pisti de var, Ataköy galeria örnek alınmış.
http://imageshack.com/a/img843/346/e9y4f.jpg
Ortadaki kanala yakında su verecekler. Adı "büyük almata nehri". yorum yapmıyorum. Sağlı sollu 10 km yürüyüş ve bisiklet yolu var. Ancak yol bisikletine uygun değil. Parke taşlar sarsıntı yapıyor. İlerde buraları daha detaylı anlatırım.

http://imageshack.com/a/img842/2863/6x39.jpg
Evin önündeyiz artık. Oğlum, nerde kaldın der gibi bakıyor.
--Baba, hani bana ileri sürüş teknikleri öğretecektin bugün??
--Öyle mi dedim? Ben ilerde sürüş tekniği demiştim, şu ilerdeki yolda.
--Yaa git baba ya. Bari foruma sor bi, ayna kol performansından memnun değilim, dura ace ile değiştireyim mi ne derler?
--Oğlum, bu ciddi bir forum, adamı haşamat ederler valla, ben daha sonra donanımhaber e yazarım. Sen önce şu destek tekerlerinden kurtul bi, kerata.

http://imageshack.com/a/img838/3866/pyq2.jpg
http://imageshack.com/a/img841/7311/xm9r.jpg
http://imageshack.com/a/img841/7462/ynx3c.jpg
70 dedik ama 76 olmuş, biraz fazla kaçırmışız .:)
 
Scudo

hakan64

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2014
Mesaj
1.130
Tepki
543
Şehir
-
İsim
hakan
bisikletin hakkını veriyorsun abi. güzel tur olmuş, tebrik ederim
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
@tuna k
Teşekkürler Tuna.
Şimdi internetten "almata bisiklet güzargahları" diye pdf bir dosya indirdim. Onlarca güzergah hazırlamışlar, grafiklerle, inişleri yokuşları vs herşeyi belirtmiş hazırlayanlar. Vakit varken her fırsatta turlamak istiyorum. Yazın işler yoğun olur, ancak Pazar günleri turlayabiliriz.
Birde, lastikler ve jant biraz eskisin ki yeni performans modelleriyle upgrade edeyim istiyorum. Yabancı forumlarda da lastik ve jantları aşağılayıp yerin dibine sokmuşlar resmen, sanırsın petlas traktör lastiği taktık. Herşeye rağmen biraz yıpranmadan değiştirmek istemiyorum .
 

hakan64

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2014
Mesaj
1.130
Tepki
543
Şehir
-
İsim
hakan
kıskandırıyorsun abi, manzaralar çok güzel, oraları bisikletle gezmek şahane olur gerçekten. izlerken bende oralarda olmalıyım diyorum kendime.
jantları eskimeden değiştirmemeden isabet olur, satmaya kalksan para da etmez zaten, ama o kadar da kötü değildir eminim. bisiklete yeni başlayan hobi kullanıcılarını fazlasıyla tatmin eder.
 

Cüneyt HOCAOĞLU

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Mart 2011
Mesaj
1.358
Tepki
1.463
Şehir
Ankara/Eryaman
Bisiklet
Trek
Raşit Bey, Güzel tur ayaklarınıza sağlık.Tekrar paylaşımınız için Ankara'dan yürek dolusu selamlar. :)
 

Emrah GÜLEZ

Forum Demirbaşı
Kayıt
20 Ağustos 2013
Mesaj
426
Tepki
190
Şehir
İSTANBUL/ SİLİVRİ
Bisiklet
Merida
Güzel bir tur yapmışsınız pedalınıza kuvvet resimler ve bilgiler için teşekkürler.