Neredeyse 1 yıl olmuş, sonuçları yazacağım demiştim, unutmuşum.Kusura bakmayın. Şu başlığı görünce hatırladım.
Ciddi Kaza Geçirdik (09/07/2016 - Polonezköy Yolu)
Kazanın hemen sonrasında yapılanları yazmıştım. Adli süreç de sonuçlandı, ondan bahsedeyim. (Kolay görünür olması için ilk mesajın sonuna eklemek istedim ama uzun süre olduğu için mesajı düzenleyemiyorum.)
Adli süreç öncesi
Jandarma Trafik raporunun savcılığa gitmesi ile kamu davası açılıyor (Taksirle adam yaralama) ve ben bu davaya müşteki olarak katılıyorum. Adli süreç başlamadan önce bu raporun aslı gibi kopyasını aldım ve raporda karşı taraf %100 suçlu bulunduğu için bu belge ile karşı tarafın sigorta şirketinde bisikletimin hasarı için dosya açtım. Bisikleti yetkili servise götürdüm, hasar raporu oluşturdular, sigorta inceledi ve masraflar banka hesabıma yatırıldı. Bisikletin masraflarını almanın en hızlı yolu bu ama tercih olarak bu masrafı mahkemede de talep edebilirsiniz.
Adli süreç
1)Uzlaşma
Taksirle adam yaralama suçu, uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında olduğu için mahkeme öncesinde tarafsız bir uzlaştırmacı atanıyor. Bu kişi iki tarafla da görüşerek işi mahkemeye götürmeden sonuçlandırabiliyor. (Bunu seçerseniz karşı taraf mahkemeye çıkmaz, suç iptal olur). Uzlaşmada sanıktan birşeyler isteyebilirsiniz. Mesela LÖSEV'e bağış yap diyebilir ya da bisikleti fark et yazan el ilanı bastırtıp şehrin en işlek caddesinde dağıttırabilirsiniz. Belirli kuralları var, o sınırda kaldığı sürece hayal gücünüze bağlı.
Ben karşı tarafın ifadesinde yalan söylemesi (çarpmadım o kendini attı dedi) ve pişman olmadığını görmem yüzünden uzlaşmayı kabul etmedim, mahkemeye taşıdım.
2)Kamu davası (Taksirle adam yaralama suçu)
Mahkeme 2 celsede sonuçlandı. İlk celsede bilirkişi incelemesine, 2. celsede de sonuca karar verildi. Sanık suçlu bulundu ve 3.000 TL para cezasına çarptırıldı. Sabıkası olmadığı için ve bu suç ertelemeye tabi bir suç olduğu için ceza 5 yıl başka suç işlememek kaydı ile ertelendi. (Yani bu parayı ödemedi). Mahkemeye verdiğimizde sonucun böyle olacağını tahmin ediyorduk. En azından 5 yıl düzgün araba kullansın zaten 30'una gelince de akıllanır heralde diye düşünüp bunu da kar saydık.
Bu mahkemede doğan zararların da karşılanmasını talep edebilir ya da "maddi/manevi tazminat davası açma hakkı saklı kalmak üzere" sadece suçun davası görülsün diyebilirsiniz. (Ben ikincisini seçtim sebebini maddi/manevi kısmında anlatacağım)
İşin görünmeyen kısmında karşı tarafın ilave zararı, mahkeme masrafı, bilirkişi masrafı, benim avukat ücretim (kendi avukat tutmamıştı) ile 2000-3000 TL arasında. Bu para da icra yolu ile maaşından kesilerek alınacağı için üzerine faiz işlenecek. Yani ceza olan 3.000'i ödemedi ama yakın bir masraf buradan çıktı.
3)Maddi/Manevi Tazminat Davası
Bu işleri avukat olan arkadaşımla beraber yapıyoruz ama kendisinin kişisel bir sorunu olduğu için bu davayı henüz açamadık. Bu davada maddi olarak alabilecekleriniz yaptırmadıysanız bisiklet hasar bedeli, hastane/ilaç masrafları, raporlu olduğunuz süre iş kaybından doğan zararlar (döner sermaye vb.), hastane ifade arası kullandığınız taksi ücreti (fiş almıştık). Manevi olarak da duruma göre bir fiyat isteyebilirsiniz. Bu kısmı avukatınıza danışın.
Bu mahkeme sonuçlandığında, kamu davasında suç sabit olduğu için maddi hasarlar da belgeli olduğu için bunlar karşılanacak, üstüne manevi miktarı eklenecek şeklinde bir karar bekliyoruz. İş burada bitmiyor. Bu mahkemenin masrafları, yine avukat ücreti vb. de eklenecek. Bu sebeple masrafların karşılanmasını yukarıda belirttiğim gibi kamu davasında değil de yeni bir dava ile isteme kararı aldık.