40’ından sonra spora dikkat!

BF Okuru

Üye
Tepki
11
ABD’li yıldız Sharon Stone’u ölümün eşiğinden döndüren ve tıp literatürüne ‘Stone sendromu’ olarak alınmak istenen rahatsızlık, 40 yaşından sonra yapılan sporun tehlikesini yeniden gündeme getirdi. Şu anda 43 yaşında olan Stone’un geçirdiği anevrizmanın, ABD’li uzmanlarca bir gün önce yaptığı 5 kilometrelik koşuya bağlanmasını değerlendiren Memorial Hastanesi Spor Hekimi Dr. Murat Beyaz, "Ağır sporlarda tansiyon çok yükselir. Kişinin damarlarında yatkınlık da varsa, spor anevrizmayı tetikler" uyarısında bulundu. Dr. Beyaz, bu nedenle 40’ından sonra spora başlayacaklara son derece dikkatli olmalarını önerdi ve risk gruplarını da şöyle anlattı: "Özellikle ailesinde kalp hastalığı olanlar, sigara içenler, stres altında olanlar, kilo ve kolesterol problemi bulunan kişilerle, hiç spor yapmamış, yeni spora başlayanlar, önceden mutlaka kontrolden geçmeli. EKG, efor testi gibi tetkiklerle kalp ve dolaşım sisteminin normal olduğu saptanmalı. Sağlık kontrolünden geçme imkânı yoksa en iyisi tempolu yürüyüş, yüzme ve bisiklet. Kondisyon salonlarında ağırlık altına girme (halter gibi), tansiyonun ileri derecede yükselmesine, 30’a kadar çıkmasına neden oluyor."

Hava da önemli
Havanın çok sıcak, soğuk, rüzgârlı ya da nemli olduğu günlerde dışarıda egzersiz yapılmaması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dr. Beyaz, şu bilgileri verdi: "Sabah erken saatlerde ve ikindiden sonraki saatler, spor yapmak için en uygun zaman. Kahvaltıdan önce yapılan egzersizler de yağ harcanması arttığından, kilo vermek için ideal. Ayrıca yemek yedikten en az iki saat sonra egzersize başlanmalı."

Risk oluşturmamalı
İSTANBUL Cerrahi Hastanesi Ortopedi Grubu uzmanlarından Dr. Çağlayan Yergin de yapılacak spor dalının özellikle çocuklarda yaşa göre seçilmesi gerektiğini söylüyor ve ekliyor: "Yapılacak spor sağlık açısından risk oluşturmamalı, fiziksel gelişime katkıda bulunmalı. Testler sonucunda çocuğunuzun zayıf ve güçlü yanlarını öğrenebilir, yaşa ve cinsiyete göre uluslararası standartlarla karşılaştırmalı durumunu görebilirsiniz."

Hangi yaşta hangi spora başlanmalı?
5 - 8: Yüzme
7 - 9: Jimnastik, tenis, kayak
9 - 10: Futbol, voleybol, basketbol, eskrim
11 - 12: Sürat koşuları, atlama, okçuluk
12 - 13: Uzun mesafe koşu, su topu, kürek
13 yaş sonrası: Halter, boks, karate
Gençler: Tüm bireysel ve ekip sporları
40 yaşından sonra Tercih edilmesi gerekenler: Fitnes, jogging, tenis, yüzme, golf, trekking, bisiklet, yürüyüş.
Sakıncalı sporlar: Futbol, basketbol ve uzun mesafe koşuları.
Dikkat edilmesi gereken: Spora başlamadan önce gerekli kontrollerden geçmek.

Scudo

Barbaros

Forum Demirbaşı
Tepki
193
Ben çoluk çombakımı tenise yollayacağım :)
yas 7 ikene :)

Bibendum

Forum Bağımlısı
Tepki
463
Hani bir Atasözü vardı !...
Nasıldı yaw ?
Kırkından sonra saz çalınmazmıydı ne ?
Napcaz şimdi ?...
Şaka biryana spor yaparken kimsenin başı sağlıkla belaya girmesin !....
Herkes mutlu olsun ....

nuhcan

Forum Bağımlısı
Tepki
814
İsim
nuh can
63 yaşında, 1 saat aralıksız, öyle düşük tempo da değil, (yüksek de değil), tartan pistte koşan adam ile 10 tur koştum. Ben bıraktım o devam etti...

Ve en ilginci, bu işe 5o küsur yaşında emekli olduktan sonra başlamış...

Bizzat yaşadığım bir durum olduğu için yazıyorum... Yorum size ait...

macerakolik

Forum Bağımlısı
Tepki
2.697
İsim
Soner
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Paylaşım için çok teşekkürler. Bizim tehlikemiz yok demek ki :) Çünkü biz 40'ından önce spora başlamış oluyoruz. Birde yazıda dikkat çekilirse 40 yaşından sonra spora başlayan için söylenmiş. Yani o yaşa kadar hiç spor yapmamış ve 40 yaşından sonra başlayacaksa doktor kontrolünden geçilmesi gerekiyor. Birde orada çok önemli bir şeye dikkat çekiliyor 40 yaşından sonra bile spora başlayanlara bisiklet tavsiyesi var. Bu bisiklet bence çok keyifli ve bir o kadarda yararlı bir spor düşünüyorum. Çünkü benim bir arkadaşım bel fıtığı oldu. Bütün sporlar yasaklandı, arkadaşım doktora peki hangi sporu yapacağım, ben hiç spor yapmayacak mıyım diye sorduğunda BİSİKLET sürebilirsin dedi. Yani işin uzmanı doktorlar bisiklet diyor başka bir şey demiyorlar. Ben bisiklet sporunu çok seviyorum ve etrafımdaki birçok kişiyi teşvik etmeye çalışıyorum.