2015 yılında ekonomik kriz olur mu?

Celalettin aktaş

Daimi Üye
Kayıt
3 Temmuz 2013
Mesaj
301
Tepki
19
Yaş
41
Şehir
Niğde
Bisiklet
Sedona
Polyanacilik oynamak taraftari degilim, donemin degil ulkesel politikalarin ve gecmisinde yansimasi olan sorunlar var kabul ediyorum. Hatta biraz palazlanmanin getirdigi reformlari yavaslatan atarli fuh halimiz var. Ancak netice itibatiyle bu ulke bir rusya bir arjantin gibi iflas etmez. En basta kuresel sermaye ve kapitalist duzen buna izin vermez. Onlarin amaci bagdaki uzumu sadece kendilerinin yemesi yani urunu yetistirme zahmetiyle ugrasmadan urunu toplamak. Simdi burada buna dur demek bir nebzede olsa bizim elimizde, ornegin en pahali yakit bizde ancak, trafikte adim atacak yer yok. Icinde internet ve konusma paketi olmayan hatta eknek parasini zor bulan insanlara bakin cebinde 1500 liralik telefonlar var. Evet ekonomik sorunlarimiz var, belkide iyibyonetilmiyoruz ama ayrani yok icmeye ............ hesabi but7n luks ve tuketim odakli yasam tarzi bizde. Muslumaniz diyoruz, zekat vermeye gelince hava gazi civa. Yalancilik ticarette sahtekarlik bizde. Alman halkinin bankalardaki mevduati 10 trilyon avro ( avrupa birligi ulkelerinin toplan dis borcu) kadar, ancak hic savurgan bir alman gormedim.
 
Scudo

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
Bizden istenen amerikanın dediğini yapmamız bakınız şekil 1A'ya rusya bizimle 10mu 100 mü milyar dolarlık anlaşma imzalandı bulgaristan üzerinden avrupaya doğalgaz taşıyacak güney akım doğalgaz hattı iptal edildi ve putin bu hattı türkiyeden geçireceklerini duyurdu sonra GADH'nın inşaatının durdurulduğu ve türkiyeye döşenecek boru hattını yapacak gazpromun yan şirketini kurulduğu açıklandı. tabi bu amerikanın avrupanın kesinlikle hoşuna gitmedi. hollande yolunu değiştirdi yoğun bir trafik oldu ve bugün ruble tarihin en yüksek değerini gördü rusya merkez bankası faizleri %15'e çıkardı petrol fiyatları zaten rusya ve suudları sıkıştırmak için tarihinin en düşük fiyatlarını görüyor .eh bunlar da türkiyeye negatif yansıdı dolar 2.41'leri gördü ama merkez bankasının açıklamasıyla 2.34'te durdu. Ne zaman milli çıkarlarımız doğrultusunda iş yapsak herzaman müdahale yiyoruz. her zaman.mesela gittik kıbrısa girdik yapmadıkları ambargoyu bırakmadılar ama araplar ilk defa doğru iş yaptılar öyle yırttık. Artık batı bloğunu seçmeye zorlanan Türkiye yok kendi çıkarları doğrultusunda hareket eden Türkiye var ve bunun da belli bedelleri olacaktır bakın rusyayla doğu bloğuyla birkeç iş daha yapalım AB kapısı nasıl açılıyor. Nasıl bursada uçak fabrikaları açtığımızda Wilson bey ucuz uçak gönderecek diye İnönü zamanında uçak fabrikaları kapanmıştı şimdi de o hesap. Düşünsenize şu anda kendi uçağımızı kendimizin ürettiğini. tabi uçakla kalmadı tank tüfek fabrikaları olsun tüm milli savunma sanayimizi ortadan kaldırıp silah konusunda bile dışa bağımlı hale getirdiler. sonra da millettaşlarımıza yardıma kıbrısa giderken sen benim silahımı benden izinsiz kullanamazsın ambargo uygularız krize sokarız diye tehdit ettiler. İşte o zaman oynanan oyunlar şimdi de oynanıyor. 10 yıllar sonra "düşünsenize avrupanın doğalgazı bizim topraklarımızdan geçecekti ama avrupa birliğine kabul ettiler o yüzden vazgeçtik"gibi cümleler kurmamız gerekiyor bunların devam etmemesi için. Zamanında rusya doğalgazımızı kesecek diye korkan biz artık avrupanın doğalgazının şah damarı oluyoruz ve bundan da rahatsız olacaklar tabi. Ben uzun vadeli bir kriz düşünmüyorum çünkü 1)batının oynadığı bu kriz oyunu sonucu Türkiye yüzünü doğuya gösterecek ve Türkiye kendi gücünü yavaş da olsa farketmeye başlayacak
2) Türkiye'nin jeopolitik konumu yadsınamaz derecede önemli çünkü Rusyanın başını çektiği bir çok ülkenin sıcak sulara iniş noktası karadeniz ve karadenizin ağzını da Türkiye tutuyor. şu dönemde oynanacak Türkiye Aleyhine herhangi bir oyun Türkiye üzerindeki etkilerini kaybetmelerine sebep olacak ve a)2023 lozanın bitişi b)2016 montrönün bitişi ve c)kanalistanbul projesi bu 3 olay sonucunda Türkiye'nin kilitleri açılıyor ve bu kilitler açıldığında batı bloğu eli bu kadar güçlenen Türkiye'yi kendilerine küstürmek hatta doğu bloğuna geçmesini hiçbir şekilde istemezler gerçi ben 2023'te savaş bekliyorum da neyse bence çin, türkiye, rusya, suud hariç arap dünyası ve zenci dünyası avrupaya brezilya, arjantin de venezuella önderliğinde amerikaya girecek ve dünya refaha kavuşacak bu savaşın başlangıcını da israilin mescidi aksayı yıkması-ele geçirmesi oluşturacak

Dipnot:ilk defa noktalama kullandım ona göre :)
 

can akıncılar

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Aralık 2010
Mesaj
1.553
Tepki
897
Şehir
Fatsa
Bisiklet
Salcano
Boğazlar Sözleşmesi Bitsin Kafi:D Kaç Milyar Lira Alacağımız gemiler Bedavadan Geçiyor Boğazı.Bi Mısır Panama Kadar Olamadık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Celalettin aktaş

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
@can akıncılar

Olamadık mı yoksa antlaşmalar izin vermiyor mu bunu iyi düşünmek lazım. şu anda 2 tünelin de alternatif yolları var (ne kadar zor olsa da var yani)
1)İran tacikistan özbekistan gürcistan kazakistan bu ülkelerin sıcak denizlere ulaşım noktası Türkiye (suriye ve ıraktan geçmek stabil değil çok riskli) yani bu ülkeler bize bağlı (tabi umman denizinden geçip kızıl deniz üzerinden mısıra varıp ordan geçmezlerse tabi bu da vakit kaybı maliyet artışı oluyor)
2) baltık ülkeleri letonya litvanya beyaz rusya estonya bunlar da baltıktan doğru ulaşamayacakları için genel olarak uluslararası deniz yollarını tercih ederler ve bin bakalım bu yol kimin boğazından geçiyor ! (Yabancı tırların büyük çoğunluğu bu ülkelerden oluşuyor (ve gürcistan) dikkat ederseniz)
3) gürcistan ukrayna abhazya bulgaristan vee Rusya bu ülkeler de direkt karadenize kıyısı olan ülkeler alternatifsiz karadenizi kullanmak zorunda olan ülkeler bunlar ve bizim net gelir kaynaklarımız olacak özellikle rusya
 
  • Beğen
Tepkiler: Celalettin aktaş

GökhanRR

Daimi Üye
Kayıt
23 Mayıs 2014
Mesaj
234
Tepki
138
Şehir
İstanbul Kartal
Doğusunda neler olup bittiğini bilmeyen bir toplumun 2015 yılında sadece krizi düşünmek gibi bir lüksünün olmaması çok acı ama gerçek !?

Ben 2015 yılında kriz değil kan ve gözyaşı görüyorum !
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökhan BİROL

avanak_abdi

Forum Bağımlısı
Kayıt
12 Ağustos 2013
Mesaj
647
Tepki
324
Yaş
41
Şehir
Çanakkale
Bisiklet
Specialized
Geçen bir ekonomistin yazısını okudum. Hükümetin dövizdeki artışın önüne geçmek için faiz oranlarını artıracağını, bunun da yabancı yatırımcıyı ülkeden uzaklaştıracağını ve akabinde krizin ortaya çıkacağını belirtti. Düşünce yanlış değil. Ekonomisi dışa bağımlı, sanayisi olmayan, tarımı bitme noktasına gelmiş -saman bile dışardan alınıyor. gdo, melez tohum vs bahsetmiyorum bile- bir ekonomi eninde sonunda bu durumu yaşar. Üretim yerine tüketime alıştırırsanız, gördüğünüz yere avm yaparsanız, kaynaklarınızı birer birer özelleştirirseniz olacağı budur. Yıllardır teyet geçti denilerek bu millet uyutuldu. Umalım da bodozlama girmesin bu sefer.
 

H.Genç

Daimi Üye
Kayıt
17 Kasım 2013
Mesaj
386
Tepki
155
Yaş
42
Şehir
KKTC
Bisiklet
Trek
Maalesef insanlarımızın çoğu maalesef(çok afedersiniz, teşbihte hata olmaz) eşekten düşmüşe dönecek. Memleket şuan ölüm iyiliği yaşıyor.
 

thomisus lx

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Haziran 2007
Mesaj
2.910
Tepki
2.055
ben bu konuyu hala çözemedim. dolares bacı uçuşa geçti, yuro dayı nispeten sessiz.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
ABD'nin elinde şu an dolar tekeli var. Ekonomi konusunda öncelikli mesele bu aslında.
 

Gökhan BİROL

Forum Demirbaşı
Kayıt
16 Mayıs 2014
Mesaj
473
Tepki
794
Şehir
İstanbul
İsim
Gökhan Birol
Bisiklet
Lapierre
Önemli olan, ne kadar çok şeye sahip olduğun değil, ne kadar az şeye ihtiyaç duyduğundur.

işte tüm krizler bu anlayışın benimsenmiyor olmasından kaynaklanıyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: ahmet faruk
Kayıt
13 Eylül 2013
Mesaj
16
Tepki
4
Şehir
kırklareli
Bisiklet
Carraro
şöyle bi durum var doların sürekli bu şekilde aşırı yüksek olması, piyasayı hasta eder.şuan için endişe edicek bir durum yok, çünkü bir süre ithal mal almadan temel ihtiyaçlarımızla devam ediyoruz,ve temel ihtiyaç ürünlerin fiyatı bir süre daha bu şekilde kalabilir (süt ,ekmek vb..) ithalatçılar nekadar dayanır bilemeyiz tabi.
 

andjustice4all

science rocks
Kayıt
26 Mart 2014
Mesaj
250
Tepki
398
Şehir
İzmir
İsim
Doğu Mert A.
Bisiklet
KTM
Konuyla ilgili Ekşi'de popüler bir yazı var :

bence bugün itibariyle 2015 model ekonomik krizimiz resmen geldi, sefalar getirdi. 2 yıldır bağırıyorum her yerde. artık zamanı geldi!

- dolar 2.60 yolunda ve orta vadede daha da çok ilerilere gidecek. zorla güzellik olmadı, zorla değerli tl tutmadı ve sadece bugün tl %1,5 değer kaybetti. asıl mevzu temmuz'da (link) faiz artırdığında kopmaya başlayacak. 3 seviyelerini aşması işten bile değil.

- değersiz tl'ye rağmen ihracatımız rekor seviyede düştü (şubat -%14). hala daha da düşmeye devam edecek.

- 2015 yılı turizm açısından felç. ruslar zaten gelmiyor, erken rezervasyon falan yok ortada. en büyük istihdam kaynaklarından biri bu yaz binlerce insanı işsiz bırakacak.

- giderlerimiz dolar, gelirlerimiz euro cinsinden. euro-dolar paritesi 1'in altına inecek. hem sanayi, hem turizm, hem ulaştırma feci patlayacak.

- özel sektörde korkunç bir usd borç stoku var. kamunun tüm borcu özel sektöre kaymış durumda. yükselen kur pek çok şirket için iflas bayrağı açacak.

- libya'dan tüm şirketlerimiz kovuldu, ortadoğu'ya ihracat yapmak için mısır limanlarını artık kullanamıyoruz, merkezi ırak yönetimi ve suriye yönetimi ile zaten şu an kağıt üstünde fiili savaş halindeyiz. yani çok sevdiğimiz ortadoğu pazarı giderek sıfıra yakınsayacak.

- en büyük müşterimiz ab ülkeleri zaten malum. korkunç kamu borç stoku, deflasyon ve yüksek işsizlik yüzünden tüm euro bölgesi gümbürdeyip gitmenin arefesinde.

- rusya - ukrayna pazarları perişan. rubledeki rekor değer kaybının üstüne dolar artışı bu pazarlara çalışan şirketlerimizin gelirini mahvetti. sonuçta 1 dolarlık ihracatın 65 cent'i o ürünü üretmek için ithalata gidiyor. bu ülkelerdeki anlaşmaların çoğu ruble üstünden. yani belki maliyetine ürün satmış oluyoruz, ya da zararına. tabii o da ödemeleri alabilirsek.

- iç pazarda konut - lüks tüketim - hizmet sektörü odaklı saçma sapan talep ekonomimizin ruhuna fatiha. büyükşehirler dışında konut satışları durmuş durumda. müteahhit borçla inşaat yapıyordu, çomar borçla konut alıyordu. faizler yükseldi ki bunlar daha en iyi günleri. yüksek faizde büyükşehirler dahil tüm inşaat sektörü patlayacak. (2008'de ekonomi %4 küçülürken inşaat sektörü %20 küçüldü)

- 2003'ten bu yana fiyatlar 3,5 kat arttı. hanehalkının borçluluk oranı 46 kat yükseldi. bu en iyi dönemimiz denilen bol likidite, düşük faiz, bırakınız çalsınlar, bırakınız çırpsınlar günlerinde gerçekleşti. yani olası bir sarsıntı, 2001'den çok daha fazla can yakacak.

- kur artışından dolayı otomobiller çok zamlanacak. iç ve dış pazardaki talep daralması ağır sanayinin büyük yüzdesini oluşturan otomotiv sektörünü sağlam vuracak. araba almak için kredi çekmek de oldukça mantıksız bir iş olacak.

- enflasyon mevzusu zaten merkez bankası'nın üstündeki mafya baskısından dolayı felaket. gıda fiyatları ve artan kur daha da tırmandıracak. hele bir de cahiller faiz indir diye baskı yapmaya devam eder, başçı da faizi ciddi şekilde indirirse bi kaç seneye bi kaç sıfır daha atarız liradan.

- bıst şubat'ta en çok kaybettiren borsaydı. mart'ta da bu ünvanı kimseye kaptırmayacak gibi (bugün -%2,65). yabancı yatırımcı mal değil, siyasi riskin bu kadar yüksek olduğu ülkede durmayacak. hele abd faizleri artırsın, bu borsanın olması gereken yer 70 bin.

- daha zilyon tane şey sayarım. sokaklarda kendiniz de görmeye başlarsınız zaten emareleri. sözün özü lehimize olacak tek şey yok. düşük petrol seviyeleri bile işimize yaramayacak çünkü yine usd çok değerlendi. üstelik tayyip kankası arap şeyhler ve körfez sermayesi de kendi bütçeleri sapıtınca ülkeden ardı ardına çıkmaya başladı.

- işin en vahim tarafı 2001 yılındaki gibi şerefiyle erken seçime gidelim diyecek bir irade olmayacak. gücü ve milyarlarca dolarını kaybetmemek için tüm ülkeyi yakıp yıkmaya hazır bir ve kesinlikle öngörülemez, kırmızı çizgisi olmayan bir delilik tarafından yönetiliyor olacağız.

- gidip mal gibi borçlanmayın şu ara. krize elinizden geldiğince likit girin. son model iphone'a giricez diye 3 bin tl takside gömmeyin, krediyle arabadan evden uzak durun. işsizlik felaket boyutlara gelebilir. temkinli olun.

- paranız varsa da hele şu erdoganomics çatlamaya başlasın, eldeki o 'lüks konut'ları satmak için takla atmadıkları kalacak. belki ötv ve kdv bile kalkacak konuttan taşıttan. o zaman ucuz ucuz toparlayacaksınız. sabırlı olun.

- bu krizin mümkün olan en sert şeklinde geçmesini ümit ediyorum. bu ülkenin insanının akıllanması için son umudum işsiz kalması, aç kalması, sefaletten geberecek seviyeye gelmesi. evet, kurunun yanında yaş da yanacak belki. ama değecek. ülkeyi bu noktaya getiren, bi boktan anlıyormuş gibi istikrar istikrar diye göbek atıp düşük faiz iyidir çünkü faiz dinimizce kötü diyen çomar mal esnafın açlıktan kırıldığını zevkle seyredicem. hem iş kazalarında ölüp, hem hakkını devlete ve işverene göre göre yedirip, tüm hakları elinden alınmış patronuna tapan muhafazakar mal işçinin ağlaması ruhumu yellendirecek. o havuz medyasının, o inşaat şirketlerinin, o cahillerin yönettiği yandaş holdinglerin teker teker gümbürdemesini gördükçe zilleri takıp oynayıvericem gali. gali de gali....

p.s. : ben bunları yazarken (link)(link)'taki tüm hisselerini satarak ülkeden milyarlarca dolarını çıkartacağını açıkladı!

Kaynak : (link)
 

EnginK.

Forum Bağımlısı
Kayıt
5 Haziran 2012
Mesaj
642
Tepki
1.535
Yaş
49
Şehir
izmir
Başlangıç
1978—79
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
@Mehmet Levent iki sebebi var. Birincisi Amerikanın ekonomik göstergelerinin iyiye doğru gitmesi dolayısıyla doların tüm dünya paralarına göre değer kazanması. İkincisi ise sayın devlet büyüklerimizin yerli yersiz sürekli konuşmaları ve piyasalarda ekonomiyi yönetmesi gerekenlerin bağımsız olmadığı algısını yaratması ve yatırımcının diken üstünde bırakılması. Piyasalar belirsizliği sevmez, bir bakmışsınız para Türkiyeden uçmuş gitmiş. Birinci sebebin yanında ikinci sebebin daha fazla nedeni olarak görünmesinin ispatı da bugün değer kaybeden paralar %0.1 değer kaybederken Türk lirasının %1 değer kaybetmesi yani diğerlerine göre bir günde 10 kat daha fazla değer kaybetmesi. Yönetenlerin düşünmesi lazım, kendilerine üniversitelerden peynir ekmek gibi verilen FAHRİ DOKTORA ların o konularda ihtisas yapmış olmalarından değil sadece devlet büyüğü oldukları için verildiğini anlamaları lazım. Yoksa fahri doktorayla vesaireyle ekonomi profesörü veya piyasa uzmanı olunmuyor. Ekonomi yönetimi de kulaktan dolma bilgilerle değil rakamlarla oluyor.
 

KuzuBoyz

Daimi Üye
Kayıt
4 Ocak 2015
Mesaj
288
Tepki
392
Şehir
İstanbul
İsim
Bülent Kuzu
Bisiklet
Trek
@Mehmet Levent

Konu açıldığında 15 Aralık 2014
Screen Shot 2015-03-06 at 00.01.31.png

6 Mart 2015 itibariyle
Screen Shot 2015-03-06 at 00.01.52.png
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal

suat akman

Forum Bağımlısı
Kayıt
30 Mayıs 2013
Mesaj
2.384
Tepki
4.877
Yaş
50
Şehir
Muğla - Bodrum
Başlangıç
1985—86
Bisiklet
Mosso
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Ekonomik krizi doviz kuru hareketlenmesi zannediyorsaniz kriz olmayabilir :p
Zaten dovizde normal disi hareket var birkac yildir. Merkez Bankasi politikalarina gore doviz veya faiz dengesine gecilmesi ile ilgili bir durum doviz kurunun hareketliligi veya duraganligi.
Enteresan bir nokta var; turizm geliri yuksek bir ulke olmamiza ragmen ve asil hareketin yaz aylarinda yuksek olmasina ragmen, doviz kurlari yaz aylarinda yukselirken sonbahar ve kis doneminde bir parca duser. 2 yildir bu durum boyle... Acikca goruluyor ki rezerv durumu ile degil mudahalelerle ilgili bir durum. Elbette dis borc odeme donemleride bunu olumsuz olarak tetikler...
Gelelim krize! Uzun zamandir ulkede ekonomik kriz var! Alim gucunuz yillardir dusuyor, vergiler artiyor, ancak maaslarda dise dokunur bir artis yok!
Yoksulluk siniri rakamlari ve asgari ucret gozonune alindiginda durum ortada. Calisan emekliler, sigortasiz calismaya razi olanlar caresizlikten bunu tercih ediyorlar. Issiz sayisi korkunc! Bu ulkede ekonomik kriz uzun zamandir var ve olmaya devam edecek...
Zaten global olarak bir sarsinti var. orta sinif ve alti pek cok ulkede buyuk sorunlar yasiyor ve yoksulluk seviyesindeki kitlede buyuk artis var :(
 

sinobjk

Forum Demirbaşı
Kayıt
2 Temmuz 2014
Mesaj
526
Tepki
684
Şehir
istanbul
İsim
Sinan POLAT
Bisiklet
Canyon
ülkedeki belirsizlik. dövizin yükselişine sessizllik. piyasalarda ciddi bir durgunluk. vs ...... örnekler coğaltılabilir. 3 5 aydır yeni yol bisikleti almaya çalışan biri olarak işim daha da zorlaşıyor :) biri dövize dur desin !
 
  • Beğen
Tepkiler: Levent S.

Çağrı Soylu

Forum Bağımlısı
Kayıt
11 Ağustos 2013
Mesaj
621
Tepki
686
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Focus
Kriz 2 senedir var. Kriz olması için illa ki sabah kalktığımızda ekmek alamayacak duruma gelmemiz gerekmiyor. Alım gücümüz düştükçe düşüyor. Ancak bizim insanımız sadece ekmek alamayacak duruma geldiği zaman tepki gösterir. Diğer zamanlarda "devlet dört dört resmi gazeteye inanma sen" diyen bir kitle var -.-
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
kısa yazayım herkes okusun tekstil sektörü için söylemek gerekirse ihracat için yurtdışı siparişleri kıtlık düzeyinde istanbul kan ağlıyor iç piyasaya baktığınızda bu sene otellerde rezervasyonlar yok denecek kadar az mantık yürütün ihracat ve turizm ile yaşayan bi ülke olarak sizce kriz olur mu? dolar ile ürünleri alıp euro ile satıyoruz
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Dolar 1.5 ayda %14 değer kazandı. Üretimini ithalatla yapan bir ülke için bu ekonomik krizdir diye düşünüyorum. Yani 1.5 ayda %14 fakirleştik çünkü parayı TL olarak kazanıyoruz.