2015 Fransa Turu Parkur Analizi

Murat B.

Forum Trolü
Kayıt
23 Eylül 2013
Mesaj
4.097
Tepki
12.201
Şehir
İstanbul
Bisiklet
Specialized
Bu sene 102. kez koşulacak olan Fransa Turu toplam 3358 kilometrelik 21 etaptan oluşuyor. Toplamları 380 kilometreyi bulan 58 kategorize tırmanış var, bunların uzunluk ve ortalama eğimlerini şu şekilde görebilirsiniz:

Tour 2015.png

Büyük starta iki hafta kalmışken bu seneki parkurdan kısaca bahsetmek istiyorum.

1. Etap (4 Temmuz) Utrecht-Utrecht (Zamana karşı) 13,8km
Bu yıl Fransa Turu Hollanda'nın Utrect kentinde koşulacak zamana karşı etap ile açılıyor. Parkur düz bir profile sahip ancak şehir içinde olduğu için pek çok viraj içermekte. Etap kısa sayılabileceği için genel klasman için çok belirleyici olacağını sanmıyorum ama bu etabı kazanan sarı mayoyu sırtına geçirecek ve belki de ilk dağlık etap olan 10. güne kadar taşıyacak.

2. Etap (5 Temmuz) Utrecht-Zelande 166km
Tour Holldanda'da devam ediyor ve parkur gene dümdüz. Kuvvetli çapraz rüzgar yüzünden peletonun bölünmesi gibi istisnai bir durum olmazsa toplu bir sprint finişi kesin gibi.

3. Etap (6 Temmuz) Anvers-Huy 159,5km
Bu etap ise tamamen Belçika sınırları içinde. Ardennes klasikleri gibi gibi kısa ama dik yokuşlar içeren parkur meşhur Mur de Huy'da sonlanıyor. Zaman bonusları yüzünden Gilbert gibi klasikçilerin yanı sıra genel klasman iddialıları da etap galibiyetini kovalayacaklardır.

4. Etap (7 Temmuz) Seraing-Cambrai 223,5km
Belçika'da başlayan etap Fransa'da sonlanıyor. Bu yılki Tour'un en uzun etabı, ancak asıl zorluk toplamı 13 kilometreyi bulan 7 parke taşlı bölüm, bunların 6'sı son 50 kilometre içinde yer aldığı için kuzey klasiklerini andıran bir etap izleyeceğiz. Geçen sene olduğu gibi bazı genel klasman iddialıları için ciddi kayıpları söz konusu olabilir.

5. Etap (8 Temmuz) Arras-Amiens 189,5km
Sprint finişi ile bitmesi beklenen düz bir etap. Peleton, Birinci Dünya Savaşı'nın en kanlı muharebelerinin olduğu bölgelerden geçecek.

6. Etap (9 Temmuz) Abbeville-Le Havre 191,5km
Manş Denizi kıyısındaki Normandiya bölgesindeki etap ciddi tırmanışlar içermiyor ancak son 1-2 kilometresinin yokuş yukarı olmasından dolayı sprinterler için uygun değil.

7. Etap (10 Temmuz) Livarot-Fougeres 190,5km
Batıya doğru devam ederek Bretanya bölgesinde biten etap düz sayılabilecek bir profile sahip, sprinterlerin avantajlı.

8. Etap (11 Temmuz) Rennes-Mur de Bretagne 181,5km
Bretanya bölgesinde devam eden etap 3. kategori bir tırmanış ile sonlanıyor. Hem peletonun geçeceği yerlerin güzelliği açısından hem de son kilometrelerdeki heyecan açısından izlemeye değer bir etap olacağını düşünüyorum.

9. Etap (12 Temmuz) Vannes-Plumelec (Takım zamana karşı) 28km
Takım zamana karşı etabı dağlık olmasa da inişli çıkışlı bir profile sahip. Takım zamana karşıda her zaman iddialı olan Orica ve Etixx gibi takımlar ile liderlerinin genel klasmanı kazanmasını isteyen Tinkoff gibi takımların mücadelesini izleyeceğiz.

10. Etap (14 Temmuz) Tarbes-La Pierre Saint Martin 167km
İlk dinlenme gününden sonra Pirene dağlarının eteklerinden başlayan bu etap ilk HC tırmanış ile sonlanıyor. Genel klasman iddialılarının ne durumda olduğunu göstermesi açısından önemli bir etap. Bastille günü olduğu için Fransız bisikletçilerin ekstra çaba göstermelerini bekleyebiliriz.

11. Etap (15 Temmuz) Pau-Cauterets 188km
Pireneler'deki en önemli dağ geçitlerinden olan Tourmalet'yi de içeren etap, 3. kategori olan Cauterets'de sonlanıyor.

12. Etap (16 Temmuz) Lannemezan-Plateau de Beille 195km
Bir adet ikinci kategori iki adet de birinci kategori tırmanışın ardından etap HC Plateau de Beille zirvesinde sonlanıyor. Bu seneki Tour'un en zorlu etaplarından, genel klasman için en belirleyici farklar bugün oluşabilir.

13. Etap (17 Temmuz) Muret-Rodez 198,5km
Peleton Pireneleri arkada bırakıp kuzeydoğu yönünde ilerleyecek. Ufak tırmanışlar içeren bu etap, kaçanlar grubundan birilerinin kazanacağı ender günlerden biri olabilir.

14. Etap (18 Temmuz) Rodez-Mende 178,5km
Son 40 kilometresinde 2 adet 2. kategori tırmanış içeren etap, genel klasman açısından önemli olmasa da etap galibiyeti için güzel bir mücadeleye sahne olabilir.

15. Etap (19 Temmuz) Mende-Valence 183km
Etabın başlarında bazı tırmanışlar olmasına rağmen son 45 kilometresi Rhone vadisinde. Paris öncesi sprinterlerin son mücadelesina sahne olabilir.

16. Etap (20 Temmuz) Bourg de Peage-Gap 201km
Alplerdeki ilk etap inişle sonlanıyor, kaçış grubundan veya son tırmanışta kaçan birinin kazanması olası.

17. Etap (22 Temmuz) Digne les Bains-Pra Loup 161km
İkinci dinlenme gününün ardından mücadele Alpler'de devam ediyor. Neredeyse hiç düzlüğü olmayan bol inişli çıkışlı bir etap, tırmanış klasmanını kazanmak isteyenlerin mücadelesini seyredeceğimizi tahmin ediyorum.

18. Etap (23 Temmuz) Gap-Saint Jean de Maurienne 186,5km
Tam 7 kategorize tırmanışı olan etabın en önemli tırmanışı finişten 40 kilometre önceki Glandon geçidi. Sonraki iki etabın zorluğu yüzünden genel klasmancıların birbirlerini kontrol ederek günü tamamlayacaklarını düşünüyorum.

19. Etap (24 Temmuz) Saint Jean de Maurienne-La Toussuire 138km
Kısa fakat amansız bir etap, 1. kategori olan Chaussy tırmanışı ile başlıyor. İnişin ve 25 kilometrelik bir düzlüğün ardından Croix de Fer (demir haç) ve Mollard geçitlerinden geçiliyor. Etabın finişi kayak merkezi olan La Toussuire-Les Sybelles.

20. Etap (25 Temmuz) Modane Valfrejus-Alpe d'Huez 110,5km
Kraliçe etap olarak adlandırabileceğimiz bu etap bir öncekinden daha da kısa ve daha zorlu. Starttan 13,5 kilometre sonra başlayan Col du Telegraphe tırmanışının hemen ardından bu seneki Tour'un en yüksek noktası olan Galibier geçilecek ve uzun bir inişin ardından Alpe d'Huez'e tırmanılacak. Etabın kısalığı ve genel klasmanı belirleyici son etap olması yüzünden Alpe d'Huez'in inanılmaz bir tempoda çıkılacağını düşünüyorum. 90'ların sonları ve 2000'li yılların başlarındaki kimyasal destekli derecelere yakın bir performans izleyebiliriz.

21. Etap (26 Temmuz) Sevres-Champs Elysees 109,5km
Yıllardır olduğu gibi yarış Paris'te sonlanıyor. Champs Elysees Bulvarında 10 tur dönülecek ve bu yılın Fransa Turu sprint finişi ile sonlanacak.
 
Scudo

Tolga Çelebi

Forum Bağımlısı
Kayıt
2 Haziran 2013
Mesaj
2.735
Tepki
3.767
Şehir
Üsküdar / İstanbul
İsim
Tolga Çelebi
Bisiklet
Focus
Philippe Gilbert Tour'da yok. 3.etap favorim Degenkolb yada Sagan.

Genel klasman için Contador'u istiyorum ama etap kazanarak alsın artık ancak Dauphine'de ki Froome performansından sonra gözüm korkmadı değil :)
 

OsmaniyeRehber

Forum Bağımlısı
Kayıt
3 Mart 2015
Mesaj
783
Tepki
869
Yaş
44
Şehir
Osmaniye
İsim
ibrahim
Bisiklet
b'Twin
(link) Teşekkürler :) Heyecanla bekliyorum :harika:
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
1
Sakatlık kaza olmazsa yada zamana karşılar çok etkilemezse bence 20. etapta sayı mayo belli olur.